Friday, January 28, 2011

Soto Ayam Madura


Assalamualaikum...

Ini menu kami anak beranak untuk lunch semalam. Sayakan bila tengok orang dan orang yang suka tayang soto kat dapur diakan, dalam hati ada sedikit rasa. Rasa sangat jauh....jauh...jauh sungguh sebab kalau dekat musti bermangkuk mangkuk juga saya telan dan hirup soto. Ye..saya sangat gemar soto!! Tapi peliknya saya tak rajin nak buat.  


Teringat lagi raya dua tahun yang lepas, kebetulan semua rumah mak mak sedara, ada dekat 4 buah rumah yang saya berkunjung tu semuanya hidangan utama adalah soto. Fuhh..dapat imagin tak keseronokkannya. Ye...2 mangkuk setiap rumah. Wakaka...mau muntah darah lepas makan.

Berbalik pada soto ni, bila saya ada kawan yang suka makan sup sup kat rumah ni, maka lepas ni rajin lah sikit saya nak 'mensoto'. Dan pula skill 'menge sup' saya dah makin baik. Ececehh..Maklum ler, masak sendrik makan sendrik kannn...ekeke.. Eh cik abang pun dah puji sup bini dia ni dah makin sedap okey la tuh. Tapi idak le mcm kat restoren, depa tabur cik aji je dah berapa cupakkan. Saya ni orang kampung yang sangat 'perempuan melayu terakhir' ni tak berapa reti nak masak letak aji. eheh..

Many many thanks dedicated to kak Hana for her lovely soto recipe. I likeee and we all like it very much. Tetiba cakap omputih yang salah nahu. Hahaha... Gasakkk..jangan pulak ada org komplen salah bahasa plak. 


SOTO MADURA
sumber: Hanamemories

Bahan-bahan
Bahan rebus ayam
  • 1/2 ekor ayam size kecil - potong empat @ leh gune daging
  • 1 batang serai - titik
  • 1 batang daun saderi - potong dua
  • 1 inci halia - titik
  • 1 kiub pati ayam
  • 1 ikat sup bunjut - x ltk
  • Air secukupnya
Bahan Kisar
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 4 biji buah keras
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 sk lada putih
Bahan Tumis
  • Rempah Tumis (kayu manis dan adik beradiknyer)
  • 1 sudu besar rempah sup @ (1sk serbuk jintan manis, jintan putih dan ketumbar)
  • Air rebusan ayam di atas
  • Garam

Bahan Sampingan
  • Nasi impit
  • Ayam siat
  • Taugeh
  • Telur rebus
  • Kentang rebus@goreng
  • Begedil - resepi leh tgk sini
  • Daun sup@daun bawang
  • Bawang goreng
  • Suun goreng & kacang tanah
  • Limau nipis
  • Sambal kicap - resepi leh tgk sini

Cara-cara
  • Rebus ayam dengan bahan2 di atas hingga ayam masak. Angkat dan toskan ayam dan juga air rebusan. Siat2kan isi ayam dan ketepikan.
  • Panaskan minyak, tumis rempah tumis hingga naik bau. Masukkan bahan kisar, rempah sup dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan air rebusan ayam tadi dan didihkan. Perasakan dengan garam secukup rasa.
  • Hidangkan dengan nasi impit dan bahan2 lain.



Sambal kicap lah yang menambah ke 'umpphhhhgrrr'..


27 comments:

NiezaMan said...[Reply to comment]

Salam Izah..

Soto mmg peberet akak 1 family
maklum la darah jawa tu ada, sebab tu tak leh lari dari soto
tp gambar tu, mcm memanggil-manggil je...

izahdaut said...[Reply to comment]

kak niezaman..tu la..walaupun saya tak de keturunan jawa..saya pun gemor soto kak..tak tau la kot tok moyang dulu keturunan jawa..hehehe.. ye memang memanggil manggil ni.kak niezaaaa kak niezaaa..makan saayyaaaaa..haha

Mas said...[Reply to comment]

makcik...nampak sangat sedapp la soto kau tu....
tu nak tanya..chopstik ke batang pensil tu....aku tertanya gak..he..he..
tapi makcik, aku kalau makan soto....mesti berapi kuah tu....baru puas makan....he..he...
kau memang dah yakinkan aku nnti kau boleh habis 8 mangkuk kat rumah aku nnti...he..he..

izahdaut said...[Reply to comment]

mas...hahhaa...hampeh ko mas.. 8 mangkuk muntah darah weh.. tu copstik la mek..ala coptik murah main main je..bukan guna pun..saje saje..ngengadakan.. weh mas..ko buat soto tau.. ai likeeee..tungguuuuu

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Waaa..pepagi dah nampak soto madura...sedap ni...akak kalau sabtu/ahad baru masak yg berat2 sikit..kalau time sklh busy, masak ringkas2 jek..apa pun bagilah akak semangkok besorrr...Izah baikkan...hehehehe..

izahdaut said...[Reply to comment]

akak yatie...semangkok besor cukup ke akk.hehe..akak sebenarnya tak rancang pun nak buat.tapi bial tengok sebebnarnya simple je..kejap je dah sudah sementara budak kecik tidur.sambil campak2 sup tu, saya buat begedil.tak caya ce akak buat.hehe..

muaz dak kecik tu suka sup.tu yang suka try sup sup soto ni.sedap aahh..cuma saya kurangkan buah keras.bebudak kurang suka..eh ke maknya kurang suke..hehe

Jamie said...[Reply to comment]

Sedapnya kalau dpt breakfast soto siap dgn begedil n sambal kicap pagi2 ni.. tp dpt cuci mata pun jadilah..hehehehe

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

sblm komen pape,jap eh nk pk...(smbl pandang langit)..aku dh try ke buat soto nih????

ok,komen... ape nih kak izah tayang soto pepagik???? kasi org terliur saja... ni geng menyoto dh smpai..fuhhh...seb baik bkn geng menyotong...auwww... mehla kita share 2 soto tu.kalau kak mas bagi kak izah 8 mangkuk,kita share la.. kak izah 3 1/2, mie 4 1/2...adilkan??kan???kan???

zarin said...[Reply to comment]

uisshhhh soto ni pun feveret akak n family...lama pulak tk mkn soto..
eh izah akak pun nak 2 mangkuk buleh ;p

Ezadlieza said...[Reply to comment]

izahhh wei...

lepeh ni hari2 ler cik abang suruh menyoto..sbb bini die dah expert buat sup...kankanakan...

akak boking semangkookkkk yer...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

izah.. akak pun termasuk dlm list orang yg suka makan soto... tapi tak rajin nak buat.. bukan saja tak rajin.. malah... tak pernah buat langsung! hehehe.. mungkin sbb mak pun tak biasa buat sebab bukan makanan tradisi org t'ganu kot.. tu yg akak jd rasa mcm tak reti je nak buat soto.. tp yg pelik.. makan suka!! nantilah.. one day.. nak juga buat sendiri soto nih..

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikumm..
Izah nak pinjam chopstick tu buleh. Kaler dia cantik. Walaupun tak sesedap makanan kat restoren lebih baik makan masakan sendiri sebab pasti tak akan sakit kepala.

K.Nor said...[Reply to comment]

cantiknyer begedil duk menyeberang titian tu.. tak jatuh tu ke izah.. meh akak tulun ngap nak.. hihihi

hana said...[Reply to comment]

nih bais ker muaz yg letak begedil tuh camtu? haiishhhhh meh masuk mulot auntie jerk lah! kang masuk kuah kembang!! kekekekeke

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

ya ampun! sedap nyer soto izah nie... terliur ler.. sama ler kita yer.. i pun tak suka buat soto nie... hehehehe... makan nak ler.. hihihii

Qira d' Dapur said...[Reply to comment]

Salam Izah..
Aduh izah Mai semangkuk... fulamak sedapnya tambah hari nie plak hari jumaat...

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

ni peminat soto dah datang.. ada lagi ke x? bak semangkuk... kuah n cili kicap biar lebih ye ;)

Yani said...[Reply to comment]

soto ayam ni buat makcik terliur je.. emm yumm.yumm

aidah said...[Reply to comment]

Baru je buat soto, tapi yg biasa punya. Sesekali makan memang sedap. Akak suka makan dengan mee kuning

indahhouse said...[Reply to comment]

Salam kak izah,
huhuhu... saya pong! Kalu 10 bijik buah rumah bagi soto pun, saya sanggup jadi bahan ujikaji. Tapi semangkuk setiap rumah la. :D

Sukaaa sangat bab kuah sup rempah2 ni! Er... sejak saya masuk keluarga jawa ni la, jadi kemaruk soto. bahan banyak... sbb tu saya sanggup makan jer dari membuat. ihihihi.

Nieza said...[Reply to comment]

wah telan air liur dulu nengok soto izah ni...tersangatlah suka....nk hirup kuah tu!....tapi nk buat malas pula...hehehe

hani said...[Reply to comment]

kak izah, baik punya susun begedil tu...kalau dpt ngap kan best...nanti bukak kedai, kasi tau eh...nak dtg makan pree..!! ekekkee

ady said...[Reply to comment]

aduh.....terliur tgk Soto Ayam Madura tu..
mohon minta resepi ya...

Mama Gee said...[Reply to comment]

Izah....hantar lah kat rumah Mama Gee...Lapar lah pulak hujan2 ni!

anymz said...[Reply to comment]

pon..pon..lambek masuk sini hari ni hah..sibuk pulak hari ni..terkojar2 den..masuk sini ado soto pulak...
fulllaaamaaakkkk...sayang lah ko zah..lapar ni tak makan lagi.huhu

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Never had soto before. But this looks absolutely appetizing la Izahhhh :)

Ida Ddapur said...[Reply to comment]

izah...akak ni selalunyer lambat ...ish2 jd org last lg...maklumler asyik t'kejar2 jer...mesti dah tinggal periuk kosong ni..k'ida pun suka makan TAPI tak rajin juga nak m'buatnyer sbb kalau buat tak cukup pelengkap tak best...rempah soto banyak lg..bila nak buat niii....