CSS

Monday, January 3, 2011

Roti Goreng Rangup


Assalamualaikum..

Berjumpa lagi diminggu yang baru. Saya masih lemau di pagi hari.  Sob..sob.. Jom jamu mata dengan roti rangup ni. Sangat suka di dalam hati bila menggigit roti ini. Dah buntu nak mengabiskan roti bila dah hampir tarikh expired. Nak buat roti gulung sardin, anak-anak tak gemor sardin. Belum reti makan gamaknya.



Jadi jenjalan kat donia masakan myResepi berjumpalah resepi puan Hasue beranak 4 itu. Oh jangan marah ye sue, i lebiu!! Sedap bangat roti goreng mcm neh. Memang akan dibuat lagi dan lagi. Nanti nak try diintikan dengan lain pulak. Tapi anak-anak gemar inti kaya mcm ni. Ramai yang dah try buat roti camni kan. Saya je baru nak tahu. Lemau lagi di situ.



CRISPY FRIED BREAD
sumber: Hasue

Bahan-bahan
  • 8 keping roti
  • Serikaya - Secukupnya
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 cawan air
  • 2 sm Marjerin
  • 1 sudu kecil garam dan gula(gula bkn nak bagi perasa tp nak bg kuih sdikit berkilat je)
  • Sedikit pewarna kuning
Cara-cara
  1. Di dlm bekas,satukan tepung bersama marjerin,garam dan gula. Bancuh dgn air(guna whisk lg sng)warnakan kuning dan ketepikan.
  2. Ambil 2 keping roti dan intikan dengan serikaya dan potong ikut citarasa..nak cantik buang kerak tepi pun boleh.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali utk menggoreng.
  4. Celupkan roti td ke dalam adunan tepung dan goreng segera sehingga keperangan.


NOTA: Saya potong 4 roti tu. 2 cawan tepung tu banyak sangat untuk 8 keping roti. Boleh kurangkan sikit next time.




20 comments:

Mas said...[Reply to comment]

nampak rangupp roti tu makcik..aku pun ada roti yg nk expired....nnti bleh buat gak...
nape lemau2 tu pepagi...he..he...

izahdaut said...[Reply to comment]

ha ah..rangup mas.tapi agaknya tambah tepung beras lagi rangup kot..kot je la..hehe.. sedap buat mcm ni.bebudak pun suka.weh mas, ko jangna tanya la napa lemau.haha

Anna Qawina said...[Reply to comment]

apa yg lemau Izah? ko ke? kalau ye, rasanya ai tau naper..ngeeee...

menarik nih....nak try gaks...eh mana roti pintal2? hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

anna..
roti pintal pintal telah ditunda ke projek akan datang..hahaa..

aipp...makcik nehh

anymz said...[Reply to comment]

waaah!best dtg sini ada sarapan lagi nih...
akak ngap dulu lah yo,mood main masak2 esok baru dtg..hari ni nak main make up make up dulu..
ooppsss...ngap satu lagi roti..lariiikkk..sodapnya makcik..satu lagi lah...

hana said...[Reply to comment]

makcikkkkk... bungkus 5!! eh skarang rege kuih 5 bijik dua hinggit er??! ayooooooooo...fingsan la klu camnih! sebulan skali beli kuih! hahahahaha

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Nmpk sedaplah roti ranggup ni...akak pun nak cubalah...pnjng tul list yg sedia ada ni....peyut makin muncit ni....makan jek...ekkekekke..

Peri PiA said...[Reply to comment]

salam ziarah,salam kenal :)

selalu jumpa kat blog k.nor

yummy3

CERITAKUASN said...[Reply to comment]

waaaahhhh... nampak macam senang je nak buat.. bleh cuba nanti.. thank pae.. i lab u lah ;-)

izahdaut said...[Reply to comment]

kak anymz..
weh main make up make up napa kak?nak make up jugak..haha..ee teruk lantak la makcik nih tau..

kak hana..
weh ye ke 5 ketui 2 hengget.aku beli kat bangi tu, sehinggit dapat lagi 3 ketui donut.tu aku pelik tu.murah sehh.tapi pasar mlm aku tak tau lerrr.lama dah tak ke situ

kak yatie..
hahhaa.. kena wat exercise neh...sama la kita..huhuhu... tah nyer, tu la masalahh org suka masak ni..lepas masak makan.pas makan masak lagi.hehe

peri pia..
pia..slalu jugak jumpa kat blog kak hana kan..salam kenal jugak

ceritakuasn..
ho oh ana.senang.sebenornya nak buat roti gulung mcm aok te.tapi bebudak neh tk reti nak makan sardin.buat mcm neh memang bebudak suka la.senang mcm goreng pisang je kan

Fiza Amran said...[Reply to comment]

k izah nie nk tanya soalan kasik panas sikit.. heehehe kalau roti tue lagi expired x boleh guna la yer??
jgn marah happy new year

izahdaut said...[Reply to comment]

fiza..
uii fiza..next soalan..hahaha..ko kalau expired entah ler..biasanya buat buat tak nampak je roti tu masuk tong..haha.. happy new year jugak yee cik adikkk..

aLoY said...[Reply to comment]

bole cube nih.. xde ler busan mkn roti ngan kaya jer..

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam Izah.. heppy new year...lamanyer tak wat onar kat sini he he he.. jgn lemau2..he he eh.. sedap roti cenggitu... ader lagi ker...

izahdaut said...[Reply to comment]

aloy..
betul tu.tu yang pening memikir bila budak2 dah bosan makan gitu je roti tu..buat cam ni mmg ada kelainannya

erma..
happy new year to u too..ala ko mmg bbsuy sokmo tau...abis la..tu brekpes tadi..nanti gi buat untuk SK ye..sonang nak brekpes

HaSue said...[Reply to comment]

uittss..nih lemau2 mesti tak tutup elok dlm bekas kedap udara nih..'gabus' penutup lum balik ke?hakhak..adehh adeh.. ;P

lama tak wat roti nih..aku kalo wat suka potong kecik2 sampai 8 bahagian 3 segi gitu..makan sekali ngap jek..
hihi..
kalo ada lebihan adunan tu jangan buang zah,simpan dalam bekas(yg ada cover la)boh dalam esbok..esok leh goreng lg..tp make sure kuarkan dulu awal dr esbok utk suhu bilik atau tmbhkan lagi sikit air sbb ia akan pekat sikit.tu utk x mmbazir laa..tak punn goreng segala pisang ke,ubi keledek ke,keladi ke..dan segala yg biasa digoreng.hehe..dah jadi pelbagai juadah hasil 1 adunan.. :D

izahdaut said...[Reply to comment]

hasue..
hahhaa..weeiii sabau je la mokcik neh tau..kakkaa

betul la sue, aku pun simpan dlm esbox la bancuhan tepung tu.tapi tau la, kalau dah simpan kengkadang lupa nak guna balik.haha..tapi apa pun aku suka la idea roti goreng ko ni.memang best.mekasih ya buk

water lily said...[Reply to comment]

memang sedap nampak roti goreng ni. Boleh cuba bila2, buat bekal anak g sekolah pun ok kan?

izahdaut said...[Reply to comment]

waterlily..
ha ah...memamg sesuai la buat bekal..nak buat pun sekekjap je.anak2 suka ni..

MakSuSuE said...[Reply to comment]

alhamdullilah izah..saya dh cuba..menjadi ngn jayanya..asben suka sgt..saya lg la suka..ingt hari ni wt lg.

http://yukmasakmasak.blogspot.com/2011/02/roti-goreng-ranggup.html