CSS

Monday, August 1, 2011

Murtabak Mini


Assalamualaikumm...

Tengah tengahari keluar menu murtabak koo.. Kikiki.. Murtabak kan  antara makanan popular dijual time bulan puasa. Kalau dulu-dulu, kat kampung memang la mesti ada menu ni. Tapi bukan beli kat pasar malam atau bazar Ramadhan, cume beli kat kedai makan kampung je.  Dulu-dulu saya pun tak perasan kewujudan bazar Ramdhan ni. Cume bila dah belajor kat bando KL ni baru tau ada bazar Ramadhan dan sebagainya. Betui2 minah kampung saya ni. Hehe.. tapi dah kawin ni, dan dah berjinak2 ke dapur ni, tak rajin sangat dah kaki ni melangkah ke bazar Ramadhan atau pun pasar malam.

Murtabak mini ni mmg kegemaran saya. Nak buat pun mudah je. Pernah juga saya buat lpas belajar dengan roomate saya dulu2, Yami namanya. Owwhh miss u very much dear!! Yami dah jadi seorang loyer berjaya dah ek. Cepat2 buka firm sendrik Yami. I know u can do it.. Bukan je terror dalam court, tapi terror jugak di dapur budak Yami ni. So.. bila dah belajar ngan Yami, jadinya cara nak buatnyer tu dah memang mudah. So kali ni saya guna resepi dari minami133@myR. Simple dan sedap. Tq very much ye.

Pss.. murtabak ni saya buat before Ramadhan. Nak ngabiskan kulit popia. Hehe.. Karang ada yang terkujat lak, tetengahari dah tayang murtabak ek. Ni kire bagi idea untuk berbuka petang karang ye...



MURTABAK MINI SEGERA

Bahan-bahan ( 6 keping )

100 g daging cincang
2 biji ubi kentang
1 sudu setengah rempah kari
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
daun sup
minyak
1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
kulit popia
2 biji telur

Cara-cara

mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak


35 comments:

desperate mama said...[Reply to comment]

izaaaahhh... ko kaaaannnnn... saje je mau kasi bako....

serius petang kang nak berbuka murtabak... tapi beli la... ke ko nak pos murtabak ko ni... hehehehe...

izahdaut said...[Reply to comment]

fidza.. hahaha.. tu la kan. memang menu pojaan. ala biasanya pun memang beli je kalau nak makan. ari tu nak ngabiskan kulit popia tu... kite bakoo kite bako.. hehe

Gee® said...[Reply to comment]

melampau izah ni... cubit kang!!

Wanieyra said...[Reply to comment]

Biasanya ira beli kat pasar ramadhan je....nnati bolehlah try

tun_telani said...[Reply to comment]

haip.. ingatkan 1st day ramadhan dh angkat bendera jepun.. haha.. ni tgh duk pk nk masak apa utk berbuka.huhu

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

cb ckp betul2,pose ke tak sebenarnya ni izah.. :))

izahdaut said...[Reply to comment]

@Gee®
hahaha.. kak gee... jgn cubit. gi cubit dak bais tu kak gee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wanieyra
kan.. boleh la try buat. kalau ada bahan tak susah mana pun

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
haha.. tun pikir tun jgn tak pikir..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Deliah's Deli
no komen plzz no komen.. kikiikiki

anymz said...[Reply to comment]

akak pun beli je hari ni zah..masih kepenatan dan kekurangan tidur lagi ni..

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
ala kak anim.. rehat banyak2 tau. kak anim tu bukan leh penat sangat... nanti risau lak cik abang akak tu

Kak Rose said...[Reply to comment]

tu dia tengahari dah tayang murtabak pebret kak rose ni... kruk krak pewot tau! x leh tapau murtabak, kak rose angkut kad ya..

Mas said...[Reply to comment]

perhhhh...berdesuppp kluar murtabak pulak.....he..he..sabo jerk nengonya...
aku pun suka buat murtabak kulit popia ni...

murtabak memang peberet aku ngan laki aku klu bulan puasa..
suka beli murtabak kambing kat bazar ramadhan stadium shah alam..
memang terbaik...

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

Ya Allah kau tetapkan lah iman ku... jangan lah ku tergoda dgn semua makanan yg sedap2 ni Ya allah... :))

canteq said...[Reply to comment]

sedaappp.... i like this

Sonia (Nasi Lemak Lover) said...[Reply to comment]

I hop over from cikmanggis blog, look at your murtabak mini, i wish to have one for my lunch now..YUM YUM. Selamat Berpuasa!

.:nhalilah:. said...[Reply to comment]

salam singgah..

wahhh.. sempoi jek.. nampak macam senang nak buat.. rupanya pakai kulit popia je.. ;)

icaland pelangi petang said...[Reply to comment]

pakai kulit popia je rupanye. mmg di nntkan murtabak mudah2 ni!
salam kenal izah. :)
selalu ica lalu2 je...arini mmg tergoda sgt dgn murtabak ni. tak tahan! :)

Ummi said...[Reply to comment]

Izaaaahhh, kenapa dikau kijaaammmm, tayang murtabak pulak..mana lah sempat akak nak menebar murtabak nih...kalau pakai kulit popia pun, cerewet gak nak melapisnya...uwaaa, tumpang berbuka mata je la kat sini...huhu

azila said...[Reply to comment]

dlm dok tgk resepi, kepala dok pikir ader x bhn2 ni dlm esbok.lusa nak buattt..sbb menu esok dah siap dlm list:)

sitiezahim said...[Reply to comment]

teringin nak makan murtabakkk...huhuhu

Amie said...[Reply to comment]

murtabak ni memang sesuai bebeno buat buka pose ye Izah.... kalau 5 beranak buat 5 keping cukuplah, thanks Izah...Kak Amie ambil idea mrtabak ni utk buka pose lain hari ye...

cplud miera said...[Reply to comment]

oooh akk, sedapnya. ooooh sy harus mencuba!

mela said...[Reply to comment]

fuh..sedapnya murtabak mini.nampak cam mudah juga.Kena try buat ni..berbuka puasa mesti best..

Nur-nba said...[Reply to comment]

Salam Kak Izzah.. Selamat menjalani ibadah puasa. Comelnya murtabak ni..

Lovely Kitchen said...[Reply to comment]

Salam ramadhan....murtabak memang menjadi pujaan bila2 masa kan...

quinnie said...[Reply to comment]

salam ramadhan buat izah sekeluarga..bestnya murtabak...dapat seketul waktu berbuka memang kenyang..fav saya ni...tapi buat sendiri memang malas..hehehe

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

salam izah.. good idea la.. memang nak makan murtabak tau.. leh la buat.. sedap la izah nampak murtabak tu

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah... ish lewat akak dtg... pagi tadi semasa BW.. line tenet plak tenat.. huhuu... bukak dapur izah tak abis pun loading tadi.. nie baru ok tenet nie.. Alhamdulillah..
wah nie mmg kegemaran ramai org nie time berbuka puasa izah... anak2 akak bukan main lagi kalau nmpk murtabak mcm nie.. makan nasi pun belakang... tapi akak x perna buat sndiri... izah mmg kreatif.... akak suka kat resipi nie tau

Ayu Safieza @ Humaira' said...[Reply to comment]

Ijah.....mak mimjam resepi inti murtabak yer....tq2...emmmuah....!

Nurul said...[Reply to comment]

Salam, Izah...
Memang murtabak kegemaran ramai time bulan puasa ni kan... Nurul satu family pun sama... Tapi nurul x pernah lagi buat sendiri... Ader kesempatan nanti leh la try jugak.. :)
Selamat Menyambut Bulan Ramadhan..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

memang menu wajib bulan puasa ni izah.. lagilah mcm kat rumah akak tu.. hubby jenis suka kuih2 pedas.. yg manis2 ni kureng sket.. nampak sedap murtabak tu..

orul luna said...[Reply to comment]

bru buat semalam gne resepi akak. sedap. tq 4 sharing. hee~

Cory Guerrero said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah... ish lewat akak dtg... pagi tadi semasa BW.. line tenet plak tenat.. huhuu... bukak dapur izah tak abis pun loading tadi.. nie baru ok tenet nie.. Alhamdulillah.. wah nie mmg kegemaran ramai org nie time berbuka puasa izah... anak2 akak bukan main lagi kalau nmpk murtabak mcm nie.. makan nasi pun belakang... tapi akak x perna buat sndiri... izah mmg kreatif.... akak suka kat resipi nie tau