CSS

Wednesday, August 24, 2011

Chocolate Muffin 5


Assalamualaikum..

Muffin coklat resepi lain pulak. Hmm suke cube banyak variasi muffin coklat sebabnya suke tengok hasil muffin ni. Bila sikit je adjust ramuannya dan cara membuatnya, pasti ada perbezaannya. Yang tu la sebab saya suke cube bermacam2 resepi muffin coklat. Rasanya muffin ni tidak la mengecewakan. Anak2 dah lama mintak nak makan kek. Buatkan jela muffin, suka la sangat diorang tu.

Dah tengok dah? Gi sambung mengukis semula ye.. Hhehehe






CHOCOLATE MUFFIN 5
source: cacaoweb


Ingredients
2 eggs
1 cup (220 g) sugar
1 cup (110 g) all-purpose flour
6 tablespoons unsweetened cocoa powder
2 teaspoons baking powder
1 teaspoon vanilla essence
2/3 cup (160 ml) milk
2/3 cup (150 g) butter
4 oz (120 g) semisweet chocolate chips (optional)


Method

Preheat oven to 350 deg F  (180 deg C).
Grease 6 extra large muffin tins or cups (paper muffin bake cups are recommended) or 12-15 medium cups.
Beat the eggs with sugar, mix with flour, cocoa powder, baking powder, vanilla and milk.
Fold in the melted butter.
Add chocolate chips; coat them with flour before mixing into the batter.
Bake at 350 degrees until a until a wooden pick inserted in center comes out clean, about 30 minutes for XL muffins, about 20 minutes for medium size muffins.
The Chocolate Muffins may be served hot or at room temperature.


20 comments:

Gee® said...[Reply to comment]

nak muffin....

AI said...[Reply to comment]

- sedap nyer muffin coklat tu...nak sikit...

LadyD said...[Reply to comment]

ala..nak ni jugak!

chikadakbiru said...[Reply to comment]

cantiknya kejadian muffin nih.......seyes tergoda tgk..dh la gambar pun cantik

umi said...[Reply to comment]

salam. wah puasa mcm ni ada juga yg makan muffin ye hehe...comel2 muffin tu.

Anna Qawina said...[Reply to comment]

raya nanti hidang mapin ok gak kan kalo budak2 dtg beraya..hehe

Nazrah said...[Reply to comment]

ye la...boleh wat time raya

Amie said...[Reply to comment]

tercium bau mufin cokelatla... rupanya ada di sini, ni yang suka datang sini nak belajar memafinkan diri ni...

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...[Reply to comment]

lepas raya nanti nak try buat muffin jugak ..oh!yeah! =0).

Mas said...[Reply to comment]

tauke mapin dah start memapin...
nak sebakul....

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

lawa2.. gebu je nampak

Hanim said...[Reply to comment]

cantiknyer mapin izah...tu saiz kecik ek? comel3 :)

nadd said...[Reply to comment]

hello. dia suruh choc chips tu coat dengan flour eh. kalau tak buat ape jadi?

izahdaut said...[Reply to comment]

@nadd
saya tak coat pun. fungsi coat kan tu supaya choc cip tu tak mendap ke bawah bila dibakar. tapi insyaAllah kalau tak coat pun elok je rata choc cip tu. yang penting jgn over mixkan adunan. tq hope membantu

nadd said...[Reply to comment]

ty. maaf nk tny lg. butter tu cairkan ke lembutkan aje? eheh.

izahdaut said...[Reply to comment]

kena cairkn butter tu

RajaQina said...[Reply to comment]

assalamualaikum kak..waa rambang mate qina tgk muffin akk..sannngggaaaattttt menarik..klu dpt rs,msti best huhu mintak petue nak muffin gebu buleh?huhu sy budak bru blaja (-_-)v

zinita said...[Reply to comment]

salam kak izah..kita memang minat visit blog akak ni..kita dah pernah buat muffin ni..tapi tak naik macam yang dalam gambar..macammana ya nak naikkan macam tu? Harap2 akak boleh bagi sikit tips..t.kasih

Anonymous said...[Reply to comment]

Saiz ape ye cup muffin tu..cantik jer tbentuk...blh share tak acuan saiz/rupa yg dipakai...tq

Lisa said...[Reply to comment]

cantiknyer mapin izah...tu saiz kecik ek? comel3 :)