CSS

Monday, August 8, 2011

Rubies Delight



Assalamualaikum..

Hahh.. memikir menu buka puasa dah ke? Potong sikit dah pahala dia.. kikiki.. Sajee guwauu. Tadikan duk melayan budak Bais yang merajuk sakan. Haha.. beriya2 budak tu kabor nak beraya. Maunye idak, kat TV pun dah ada iklan lagu2 raya, lagu balik kampung la.. dia ni pulak masih sakan melayan crite upin ipin yang puasa n raya bagai tu. Datang kat saya kata, Bais nak raya ummi. Saya pun katalah..dia mana leh Raya sebab tak puasa. Menjawab balik ke kite, tak mau la puasa, tak boleh makan gula-gula, tak boleh makan roti, tak boleh makan kek, tak boleh makan egg..duk bebel bebel lak dia. Huhh.. itu baru cakap main2 suh puasa, belum ajor betul2 puasa. Saya kata yang boleh rayanya cume umi dan ayah. Terus majuk.. hahaha.. lantak ko la nak. Karang umi bagi makan baik semula la tu. 

Semalam lagi best duk melayan dia main, biasa la main kereta dia la ngan ambulans krete polis bagai. Sambil main dia kata la, ayah jadi astronout, umi jadi doktor, Muaz jadi ambulans. Saya tanya la dia nak jadi apa pulak? Dia jawab.. "Bais nak jadi pencuri"..pengsann ummi dia..haha

Woo nama Rubies Delight.. glemer kan.. Bagi penggemar dessert n sengkuang elok sangat la di try dessert ni. Saya amik resepi dari CMG@MyR. Layan... trima kasih Cik Mat..


RUBIES DELIGHT
sumber: Mat Gebu@ myR

Bahan-bahan ( 4 orang )

1 biji sengkuang (kurang lebih 300 g)
1 cawan tepung ubi
1/2 camca teh pewarna merah + 1 cawan air
200 g gula pasir*
500 ml air*
2 helai daun pandan*(*dimasak hingga gula hancur), sejukkan
250 ml santan pekat + secubit garam
Ais hancur secukupnya


Cara-cara

Kupas sengkuang, potong dadu kecil dan rendam dalam warna merah kurang lebih 30 minit.
Toskan sengkuang tadi dan masukkan ke dalam beg plastik. Masukkan tepung ubi ke dalam plastik yg berisi sengkuang dan goncang hingga semua sengkuang bersalut dgn tepung ubi. Tuang dalam tapis dan ayak lebihan tepung. Ketepikan
Didihkan air dalam periuk. Masukkan sengkuang bersalut tepung ubi tadi dan masak 3 minit. Angkat dan toskan dan terus masukkan ke dalam satu bekas yg berisi dgn air ais. Biarkan terendam 5 - 10 minit.
Cedok keluar "ruby" yg terhasil dan masukkan ke dalam mangkuk2 kecil. Tuang air gula dan santan. Masukkan juga air batu hancur. Hidangkan sebagai pencuci mulut.


45 comments:

HaSue said...[Reply to comment]

Eh awal lak aku sampai dapo ko arini ek.haha..
mmg pandai jer anak2 nih mnjawab..anak aku dulu mula2 suruh belajar puasa...kite cakap ler,"tak puasa tak boleh raya"(dialog standard ngajo anak puasa nih)
boleh lak dier jawab balik,"sebelum ni tak payah puasa,boleh gak raya.."hohoh...sabo jelah anak den.

nih rubies delight ni mcm bubur sengkuang laa ekk?sedap tak?sedap ajelah kalo mkn sejuk2 kann..hihi

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Ummi nak juga Rubies Deligh hu hu hu x bagi nak merajuk cam Bais ha ha ha terbayang muka Bais merajuk.. mana taknyer ummi kata x leh rayer.. harutu... Zah terbayang sedapnyer.. mesti bila mkn manis, cantiq n rangup2 sengkuangtu kan? kan? kan? mmm calerful tgk izah wat hijau meerah.. he he he

anymz said...[Reply to comment]

hahaha..teringat adik akak yg bongsu masa kecik2 dulu akak tanya adik dah besar nak jadi apa..adik dah besar nak jadi kuli....kakaknya terus..gulp..erkkkk..alhamdulillah seorang akauntan sekarang.rupa2nya maksud dia merujuk pd Ku Li(tengku razaleigh hamzah,masa tu kan menteri kewangan).

ko bais..jgn jd loyar buruk cam ummi ya.wakaka

dah lama akak simpan resepi ni..entah bila lah nak menerai..

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam KAKAK IZah! wakakakakakakakaka... gelak guling2 baca jawapan bais nak jadi pencuri!!! adoilahhhhhh! sabo yerrr maknyerrr budak2 biasalahhh jgn pitam2 batal pose ahahaha.... Rubies delight buat sekali jerr lepas tu malas nak buat lagi sbb?? asyik tercabutt jerr salutan luar dgns engkuang huh!

Ira said...[Reply to comment]

Salam izah..

Mcm pelik je bila dgr nama mcm tu...sedap ke?

oli-go said...[Reply to comment]

hahaha..sodap..batal pose aku nnt ney..

http://indahhiasan.blogspot.com/2011/08/ga-aku-beli-ke-tak.html

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

hahaha... budak2 macam tu le jawabnya... lucu je..

nampak macam sedap aje dessert izah hari ni.. boleh cuba.. tapi kena gi cari sengkuang la pulak.. mana nak cari ni.. nak keluar malas lah pulak panasnya..

Ayu said...[Reply to comment]

hahahah..memang budak2 ni bila dia orang bercakap tu very honest and without realising it really tickles kan izah..memang pengsan mak ..bila dengar anak cakap begitu...hahaha..
nice dessert tu izah..akak belum pernah buat lagi ni..

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

Nak jadik pencurii??? Hahahaha...Sabo jer laaa.

Syok aa sana dah terasa kemeriahan nak raya..
Sini apa pun tadek.

nOOrsha said...[Reply to comment]

bais..bais.. keletah sungguh.. agaknye klo berjumpe ngan darwish ni mmg blh masuk kepale nih..hehehe...:) aku salu bertanggung nk wat rubies delight ni...nmpak sedap.... huhu...

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
pandai jawapan anak ko tu... ye ela jawapan tu memang menjana minda dia kan... suke je belawan cakap ngan anak2 ni.. nak tengok cemana dia berpikirr

betui la mek.. kalau suke sengkuang krup krap gitu kan, memang sedap la ni...

izahdaut said...[Reply to comment]

@HALAMANKU
hehehe..emaknya saje ngusik dia.. dah penat tiap hari kalau dengar lag balik kampung je terus mengaduu kat kite kata nak berya..tu yang saje usik dia tadi tu..

betul ma, rangup2 sengkuang tu.. kalau buat kecik lagi kiub tu lagi sedap ngunyah

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
aippp loyar loyar jangan cakap ekkkk... ehhee.. tu lagi terror kak anim, nak jadi cam kuli sampai akak nya pun ingat kuli betui.. alhamdulillah... jadi bebetul la tu.. ni bais ni terpengaruh ngan katun la tu.. dia ingat jadi pencuri tu best duk main kejor2 ngan polis. hahahhaa

try la kak anim. kalau suke sengkuang..mesti suke je dessert ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@ijayuji
hehehe.. tu la.. klakau je melayan bebudak ni menyembang. pulak2 baru pandai cakap ni lagi lah bertih mulut tu.. sikit2 nak becakap. pening mendengornya..

akak buat ni tak tercabut. tapi mungkin beso sikit kot kiub tu.. kes malas..hahhaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ira
KANN..MEMULA PELIK JUGAK, TAK DAPAT NAK IMEJIN CEMANA KEJADIAN DESSERT NI. LEPAS DAH BUAT BARU TAU RUPANYA SENGKUANG TU BILA DISALUTNGAN TEPUNG UBI DIA AKAN JADI CAM JELLY MELEKAT KAT SENGKUANG.LEMBIK2 MCM SAGU..SO SEDAPLA DIMAKAN SEJUK GINI.. KRUPKRAP PULAK SEBAB SENGKUANG TU

izahdaut said...[Reply to comment]

@oli-go
SABOO SABOO.. HEHEE

Wanieyra said...[Reply to comment]

Salam.....

Mesti sedap ni. nanti nak try jugalah

tun_telani said...[Reply to comment]

sengkuang yillek! hahahah.. kalau ada sengkuang, tun mesti dh sagat2 wat inti popia, xsempat dh nk wat kuih lain.. Ooooo... pas salut tu jd mcm jelly ek? tun penat duk imagine camner laa kejadian dia nih. arini xleh wat kuih, sbb sagu yg msk semalam byk lagi.. hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
esok lusa la kak ita.. sengkuang dapat yang rangup manis tu mmg kena la ngan dessert ni..

heheh budak2 kan kak ita. suke je melayan diorg bersembang

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ayu
betul tu kak ayu.. very honest.. tu kadang2 nak kena cover juga.. tapi satu je.. kalau mak bapak pun mudah nak cakap bukan2..anak2 mudah juga ngikut kan... tu nak kena jaga tu..pula2 budak baru pandai berbual gini.. hehe

Along Maklong said...[Reply to comment]

haha.. lawaklah bais ni.. nak jadi pencuri pulak.. seronok melayan bebudak ni kan.. macam cucu maklong yang baru pandai bercakap.. sangat menghiburkan..

K.Nor said...[Reply to comment]

izah.. akak tau bais nak jadi pencuri apa tau.. nak jd pencuri hati anak dara.. heheheheh.. jgn jd playboy dah la ya bais..

eh.. gi timbang nun :)

CikGu Ma said...[Reply to comment]

alamak...tergoda eh tgk...nseb leh tahan pose lg.. :)

izahdaut said...[Reply to comment]

@TopsyTurvyMum
tapi awal sangat kak Tim.. cam pelik jee... hehe..

budak2.. tu belum otak kreatif cam anak2 ko kak.. kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@nOOrsha
eh dawish pun mulut gitu jugak ek.. mcm mcm melayan bebudak ni.. suke je mendengar keletahnya.. kdg2 naik darah pun ada...

try la mek. kalau ko suke sengkuang dialu2 kan lah

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wanieyra
rasa krupkrap pastu ada salut jelly..giu la lebih kurang

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
tu la..akak pun nak buat dessert sagu gak rasanya. tapi tetibe nak mengkaswi pulak. haii mcm2 menda nak buat ek

izahdaut said...[Reply to comment]

@Along Maklong
tu la maklong. budak2 tengah pandai nak menyembang. mcm2 la kan.. kelako melayannya

Mieza said...[Reply to comment]

belum pernah makan puding ni..nampak sedap..dan berkrim..sedapnya..terliur sbb cantik warna merah2 tu..

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
kak nor..kalau encem mcm doktor gigi kak nor tu ok gakkan. hahahhaa

timbang ikan ye kak nor. jap

izahdaut said...[Reply to comment]

@CikGu Ma
cikgu.. saya 1st time try ni.. boleh dikatakan sedap jugak la..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mieza
saya pun 1st time makan menda ni.. hmmm mcm dessert ala hotel lak

Ayu Safieza @ Humaira' said...[Reply to comment]

owh jah...gempak nau dessert ni....siappermata sengkuang segala lagi...must be nice kan...ko simpan yer...buh kat pintu....krg nak iftar, unta aiii dtg amik!! HEeeeeeeeeeee:)

Acik Erna said...[Reply to comment]

assalam izah..apa rasanya izah..macam gaya buat cendol je kan..ada santan..ada air gula.

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...[Reply to comment]

senyum sorang2 baca stori pasal bais..comey sgt jawapan dia..
part yg nak jadi pencuri tu buat saya gelak..pengsan omak dgr jwpn anak..kihkihkihkih ;0).

mcm menarik menu yg ini..kalu ada masa, nak cuba..tapi blm tau bila..kalu tak cuba, akak pos jer la secangkir dua utk saya..;00.

Yatie said...[Reply to comment]

hahahaha..hohohohohho..klakorlah si Bais ni....dpt bayangkan muka Izah merah padam masa tu tanda marah kat Bais....ada ke nak jadi pencuri..ekekeke..guwau jek tu, biasalah anak2 kalau dok syok main2..bkn dia sedar apa yg dia cakap..
btw sedap tngk rubies delight tu...rasanya nak kena wat gaklah...lama dah berangan nak buat..tapi tak terbuat2..

Amie said...[Reply to comment]

ha haaaa...dia nak jadipenduri tu ... jawapan spontan tapi logik tau Izah, sebab apa...dia nak cukupkan watak dalam sebuah cerita! kelakar Kak Amie baca, terbayang nakalnya adik Bais ni... tapi nakal2 bijak tu... seronoknya layan anak-anak kecik!

rubbies delight tu sedap sangat, terasa dah telan nih... tak batal posa, sebab kita ehem2....

Naz said...[Reply to comment]

Izah, bestnye dapat yg sejuk2 bila berbuka kan.. Cantik la picture awak. Cam fotographer propesional..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ayu Safieza @ Humaira'
unta? hahhahaa... sah basiyun la bila dah sampai itu padang pasir... heheh.. hantar jet turbo lenkali ye uu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Acik Erna
kalau cendol ada gula merahkan. yang ni gula putih je. sengkuang tu bersalut cam jelly gitu bila ada tepung ubi tu. mcm sagu dalam nyer sengkuang. makan tu kruokrap la..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi
tu la vee.. kalau lah dekat bukan secangkir, 2 mangkuk pun akak bagi.. banyak dapat nyer walaupun sebelah je sengkuang tu...

bais tu memang.. letih melayan nya..dah pandai menyembang ni suke nengok dia berpikir mcmana..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
kak yatie, saya bukan merah padam, tapi gelak beso.. hehe.. pastu cakapla kat dia ngapa nak jadi pencuri lak.. dia kata nanti senang polis datang kejar.. adehhh kelako anak2 ni.. buat kite gelak lah.. buat kite naik hangign lahh. mcm2 kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Amie\oooo kak amie ehemm ehemm ye.. kikiki.. tu la betul la tu.. dia tengah buat cerita la kan.. semua ada watak.. hahaa..bile teringat nak gelak semula

izahdaut said...[Reply to comment]

@Naz
mekasih kak.. uishh jauh ngat tu kak. biasa la kadang menjadi kadang tu.. aduii naik hantu nak dapat gambar yg elok

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

comel jer anak izah nie kan... hehehehe..

wah nie menarik.. x perna akak makan lg... sengkuang mmg fav.. nmpk sedap tu izah