CSS

Friday, August 19, 2011

Bubur Candil


Assalamualaikum..

Awal pagi tunjuk bubur candil dulu. Kemudian baru nak entry kukis hasil bebaru ni mengukis. Sebenarnya nak entry awal sahur tadi, tapi ngenangkan duk meraba huruf kat keyboard je, jadi slow lak nak menaip. Bukan apa, time sahur biasanya buka lampu suram2 je, makan berdua ala2 candle lite dinner gitu. Orang lain sambut aniversary, kami lak yang bercandle lite dinner. Notty! *Macam pernah ku jumpa perkataan itu. Tapi dimana ya?* Hehe.. biasa memang tak buka lampu putih, karang nampak happening sangat. Bila nampak happening, mula la dak kecik pun bangun dengan happening nya Kita la yang pening.

Berbalik pada bubur candil ni, haa bubur ni simple je. Kalau tak de bahan mentah untuk dibuburkan, sila la menggentel tepung, buat candil. First time makan bubur candil. Masa saya duk buat bubur ni kat dapur, Bais sibuk menanya, ni apa umi.. saya jawab candil..respond dia" oo cendol.." bukan la..candil.. ulang saya.. "oo cendolll.." haii budak nii...cendol jugak!!

Resepi ni saya amik dari dapur kak Yatie, kegemaran Hamka katanya. Dalam tepung tu memang ada rasa pandan, cume warne nyer tak berapa kuat, jadi saya warne kan satu lagi ngan kaler merah. Saja bagi naik seri pengantin. Apa pun mekasih kak Yatie.. Sedap ni, skali skala melayan tekak nk mkn bubur kaann..

BUBUR CANDIL
sumber: kak Yatie

Bahan-Bahan
2 cawan tepung pulut
1 cawan tepung gandum
sedikit garam
1 1/3 cawan air+ jus pandan=utk uli tpng
sedikit pewarna hijau

Air secukupnya= utk merebus bubur candil

1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 ketul gula melaka=racik halus dan masak hingga hancur+1/2 cwn air= tapiskan
2 helai daun pandan


Cara-Cara
Campurkan tepung pulut, tepung gandum dan sedikit garam ke dlm sebuah mangkuk.
Campurkan air dan jus pandan sedikit demi sedikit, uli sehingga menjadi doh yg lembut.
Didihkan air dlm periuk, bulat2kan adunan dan rebuslah ke dlm air yg mendidih.
Apabila dah timbul bebola tu, bolehlah angkat dan tapiskan.
Di dalam periuk yg lain, satukan santan cair dan santan pekat, masukkan sekali air gula melaka yg sudah di tapis tadi.
Masukkan bebola candil tadi dan masukkan daun pandan...gaul sebati.
Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih. Sekiranya kurang manis bolehlah tambah gula pasir sedikit. Setelah siap, matikan api dan bolehlah di hidangkan.



44 comments:

noradzlina.kamdani said...[Reply to comment]

slm kak..dh lama xmkn bubur candil tu..ni fav ayah lin...

Mardihah Adam said...[Reply to comment]

eee.. menjeleskan saya tengok segala macam menu akak tayangkan di belog ini...

Citarasa Rinduan said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah..
mmg kan, time ginilah bubu candil paling nyami sekali..
ayu niaga bubur nie.. laris..
bahan pun tak banyak......

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

salam selamat bepuasa...sdp tu bubur cam ni..seketul2 masuk mulut...abh akk suka bubur2 mcm ni...

anymz said...[Reply to comment]

ooo...cendol ..nak ikut dak bais lah..hehe
mmg sedap lah layan bubur manis masa bulan posa ni jah..

elehhhhhhhhh,...rumah akak sentiasa berlampukan candle lite diner tu.suam2 malap2 cahaya..(tetiba teringat en daut kata,meh dtg KL lampu terang.muhahahaha)

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam KAKAK Ijah daut>>Jawa sikit sebut nama akak hari nii wakakaka... wwooooo bubur kegemaran masa kecik2, kalau mak suruh gentel2 mesti lari dulu sbb malas hihihi...

Gee® said...[Reply to comment]

waaa... terasa nk mkn bubur candil pulak.... k.gee mmg hantu bubur time bulan posa nih...

Yatie said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,
waduh terliur je di buatnya..kegemaran akak ni bubur candil...smlm mmng berangan nak buat, tapi tak jadi sbb akak masak lemak btng keladi tapi campur ayam, tu tetiba teringat Izah masak gulai siput aritu...akak tak makan siput so gantikan ayam...bila dah msk lemak, tak jadilah nak wat bubur candil tu...rasanya petang ni nak wat gaklah...ijau mmng Hamka suka, dulu pun dia panggil Cendol gak..hah3 klakorlah budak2 ni..

aroha mizwa said...[Reply to comment]

nyummm nyummm dah lama xmakan,time bulan pose nie mcm2 bubur cenggini yg kuar...aku suka...

diana said...[Reply to comment]

nak cuba la petang satgi..
terima kasih bagi idea time
dah tak tau nak masak apa ni..
hehehh

Ummi said...[Reply to comment]

Waaaaaaaaaaaaaa...sedap sedaaapp nih!!! Makan 2 mangkuk pun no hal.. meh tukar dgn badak berendam akak laaa...ada lg nak bg Izah nih..hehe

chikadakbiru said...[Reply to comment]

salam kak ijah..

bubur candil dgn bubur biji nangka tuh sama ka? cb tak bese dengaq bubur candil nih...tp nampak gaya lebih kurang bubur biji nangka aje..rajin tuh buat pemanis mulut ni :) tak sabor nak nengok biskut pertama mu hihih

eliyaezlinalias said...[Reply to comment]

xpenah makan...adakah rasa nyer cam bubur caca gak???

Naz said...[Reply to comment]

Amboiii Izah..Makin lama makin lawo akak tgk gambar2 yg izah post kat sini.. Haiiii..berguru dgn Noorsha ker...hehehe..

Tak kira nak juga dessert lepas ni..utk buka posa hari ni.. Jangan lupa tau! Cantik kaler pul bubur candil ni..

Mas said...[Reply to comment]

wahhh...sedapnya tengok bubur tu makcik....
cantik berseri2...
memang tak de inti ke.....
ingat nak buat badak berendam....
lebih kurang sama gak kan resepinya....

Anna Qawina said...[Reply to comment]

oooiii....ni mesti ada belen lg dlm peti sejuk kan? hehe

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

Izah,
Kalau ada belen, pos ke aku hahaha..
Aku belum berbubur-bubur pun puasa ni. Kurangkan santan la kononnyaa..padahalll!!:D

HaSue said...[Reply to comment]

Rajin ko buat bubur cendol..hihi...

inaku79 said...[Reply to comment]

emhh, penah makan ke tak penah? penah? eh, tak penah la, tp cam penah sekali... aahhhh...sudah, muahahaha...notty la! :p tp rasa cam nak try la sbb bahan2 mudah dan kalerful gitu (hahaha...cam dak kecik la pulak mak budak terpengaruh ngan kaler).

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...[Reply to comment]

candle light dinner spjg ramadhan =0). romantik tuh =0).
candil..1st time patik mendengar nama itu =00.

ninazsyafinaz said...[Reply to comment]

Ni bubur wajib membuat bila time bulan pose..malam nih nak buat lah!

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

sedaaaapnya.... akak x perna lg buat sndiri.. beli jer.. tgk bubur yg izah buat nie nampak cantik.. x susah gak ek buat sndiri bubur nie izah.. lain kali buat sndiri lg baik kan...

izahdaut said...[Reply to comment]

@noradzlina.kamdani
akak tak pernah pun makan. kesian kan. hehe asalnya bubur ni johor ke ye.. kalau area pahang especially kampung akak, jarang la jumpa

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mardihah Adam
bawak bersabar mardihah.. hehe.. memang bebulan puasa ni khaaannn

izahdaut said...[Reply to comment]

@Citarasa Rinduan
oo yeke.. alhamdulillah ye, rezeki ramadhan..buat pekat2 lemak berkrim..mesti la kegemaran kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
tu la, kalau buat bubur gini teringat kampung. arwah abah saya suke jugak makan bubur. tapi kami tak pernah pulak makan bubur candil gini

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
hahaha dengkii tauuu... saya kan kak anim, tak berapa boleh lampu merah2 ni, mata saya ni kan suramm je lepas tu pening la kepala ni. ni lampu dapur sebijik mati, dah bising ngan en daut suh beli baru. pening kak nim..mata rayybuunn katakaan

izahdaut said...[Reply to comment]

@ijayuji
sekeh je ijah 24x.. malas gentel yee.. tapi suke makan..huhh

izahdaut said...[Reply to comment]

@Gee®
oooo mesti suke je makan bubur tak kire suam2 ke atau sejukkan... saya tengok haribulan jugak kak nak makan bubur ni. hehehe...

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
kak yatie..tq share resepi ni. memang saya ni 1st time menjamah bubur candil ni. buat malu kat hamka je kan...haha.. kiranyer kan kak yatie, akak teringat ingat kat saya hari2 la kan. auuww i like.. smlm buat gulai teringat kat saya, hari ni membubur candil teringat kat saya.. patut la saya semakin berseri2.. hahaha ayat tak leh blahh.. perasan syok sendrik... kikiki..

kak yatie.. tq ye kak. cayanggg akakk

izahdaut said...[Reply to comment]

@aroha mizwa
memang layan je bubur gini... makan suam2 pun best, makan sejuk2 pun best kan.. i likeee

izahdaut said...[Reply to comment]

@diana
dah hujung2 gini la kan, susah je nak kena ngan selera. selera kita tak pe lagi sebab kita tukang masak, tuu nak melayan selera anak2 n suami terchinta tu la kann.. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ummi
kak ummi.. satu lagi kan kalau bubur gini, asal bermalam je mesti takde sapa nak layan dah.. huuu sian tul nasib nyer. kena makan perabih sekali harung...

izahdaut said...[Reply to comment]

@chikadakbiru
tu la cb, akak pun tak tau la nak cakap. rasa cam banyak nama tapi basic ia lebih kurang kot. kalau tengok butir nangka tu pun sama gakkan. tepung pulut gakkan. mungkin nama berbeza kottt..

izahdaut said...[Reply to comment]

@eliyaezlinalias
hmmm bubur caca tuuu..lebih lembut kot. ada wangi yang lain sikit.. tapi kire mcm sepupu jugak la dengan bubur caca tu kott..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Naz
a ah kak naz, memang berguru ngan dia pun.. nasib dia tak mintak royalti. hehe.. sebenarnya kamere ni kena rajin membelek la kan. makin rajin makin dapat ilmu baru. tapi saya ni kurengg rajin. bukan apa, kalau kite membelek karang, ada jugak yang nak numpang sekali. tu yang tak tahan tu . hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
tu la, aku ingat nak buat kuih hippo tu jugak. inti pun ada lagi dlm peti ais tu.. tunggu mood rajin datang dulu ni. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
ko nak? haiishh gi berpantang..silaaaaaaaaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@TopsyTurvyMum
haha... ala sekali sekala.. *tapi cam aku rasa dah berkala2 je makan santan nih.. haiishhh

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
candill!!! haishh nak cendol jugakkkk

izahdaut said...[Reply to comment]

@inaku79
hahaha..dah memang gitu kot. asal kaler cantik terpengaruh, mcm beli baju la khhaaan kak..

pernah makan kot, tapi nama nyer bermacam2..sampai tak tau mana satu ..kot?

izahdaut said...[Reply to comment]

@Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi
hahah.tau tak pe vee... tapi akak ni suram2 mula la pening kepala. tapi layan kan aje cik abang yang tak leh terang benderang tu, pulak ditambah kalau dak kecik bangun kan..

apa lagi vee, sila la try buat

izahdaut said...[Reply to comment]

@ninazsyafinaz
ye ke..saya pertama kali merasa. biasa kalau bubur bulan puasa, bubur cendol, bubur sagu or kacang. tak nah lak makan candil. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
rasanya banyak2 bubur, bubur ni paling simple sekali kak. ce akak try, satu kelainan dan sesuatu yang baru.. hehe