CSS

Wednesday, August 3, 2011

Daging Goreng ala Kaprau


Assalamualaikum...

Selamat pagi semua. Semalam sesuatu telah terjadi . Sangat pilu dan sadis. Musnah dalam sekelip mata. Sob sob.. Laptop saya TERminum air oren! Pheeww... Semua kerja dak Muaz la tu. Semasa kejadian saya kat dapur tengah meronggeng nk masak daging kaprau ni. Tak ku sangka permintaan akhir si Muaz nk minum air oren berakhir dengan kemusnahan laptopku. Lepas ni no more air oren! Huh...

Jadi en suami terpaksa bersusah payah ngajor seteri dia ni nak transfer sana sini. *Mekasih suamiku*.  Buka hardisk, guna pen drive..haii tak gemor benor teman. Terpaksa guna 2 laptop nak transfer gambo. Laptop kecik tak leh transfer gmbo dri kamere, kna guna laptop beso dabak tu, tpi laptop beso takleh nuplod gambo ke blog pulak. Tu yg terpasa guna laptop kecik yg taip guna pen. Auuuwwcchh..pun teman tak gemor. Tapi demi kawan2.. i rela uuu..hehe..

Haiss pnjng benor membebel. Takpe dlm blog je gini, kat luar i sopan dan santun je. muhehe.. Letih mbebel sebab ai pose arini tau. Jom layan menu daging ni. Besttt broo. *Tak suke ayat ni* Sedaappppp..en suami makan lauk sedap ni gamaknya yg rela tolong bini dia mnyetel prob laptop ni. hihihi... Dah ramai yg cube ngn binatang kesukaan masing2kan. Memang best.. sapa tak try lagi lugi maa. Saya copy dari blog kaknor sebab saya pun buat style knor. Tumis jgk bawang putih. BEST!

Tq to kak Jee.. Retis yg pandai masak ni tau. HEhee..dan kakak comel ku ituw.


DAGING GORENG ALA KAPRAU
resipi : K.Jee

BAHAN2:
250 gms daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam)
2 sudu besar paste tomyam (Kjee guna paste Adabi)
cili api diketuk2 (ikut kepedasan. resipi asal mesti pedas)
2 labu bawang besar (dibelah lapan dan dicerai2kan)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili (Kjee guna sos cili Thai)
daun selasih (Kjee tak bubuh sebab tak ada. Ada daun selasih sedap sangat)

CARA:
Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam. Kemudian tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8. Kemudian masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar. Setelah agak garing, masukkan hiriisan daging yang telah diperap dan goreang hingga daging kecut.

Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng. Masukkan daun selasih yang telah dipetik2, dicuci dan ditoskan. Kemudian masukkan juga baki 1 labu bawang besar. Setelah bawang besar layu, padamkan api dan hidang.

* K.Nor guna 1 biji bawang besar jer dan tumiskan dulu 2 ulas bawang putih (sebab dah terbiasa bila masak mesti nak tumis bawang putih sket. Bawang putih kan banyak khasiat hehe)
* K.Nor tak guna daun selasih tp guna daun limau purut.

*Izah guna 2 bji bawang besar, sebiji tmbuk lumat, sebiji lagi potong 4. En suami tak berapa gemar nmpk bwg berserabut dlm pinggn. Itu pun ada aksi baling bawang jugak kt meja makan. hihi.
yang lain izah ikut cra knor juga.



37 comments:

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

Alaaaa Izahh..Siannn laptop kena mandi air oren.
Air oren tolak bala tu kot...
Bulan posa mmg byk dugaan...

Aku save resepi ni. Daging ada tapi baru je pas makan daging, lagi 3-4 hari la kot buat:)

Gee® said...[Reply to comment]

D.u.g.a.a.n.... byk2 bersabor yer dik...

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...[Reply to comment]

huh? mandi n minum oren...hadoi..tak pe kak izah..jgn sadis2..ada extra labtop utk bersiaran..kira ok lagi..jgn dslr tu yng mandi n minum oren..tu parah tu..;0).

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

ramai yg dah cuba bila lah giliran akak agaknya...

izahdaut said...[Reply to comment]

TTM..
haha ye la sangt. tapi dugaan sungguh.satu lagi dugaan nk mnahan marah 1 hal. nk mnahan telinga tadah kna marah lak 1 hal. hihi..

kak G..
tu laa..bnyk2 selwwat zikirkan.. hihi


VEE..
Woooohhhh tulagi parah.. pengsan terus.haha..ko jgn gitu weh.. jgn diomong yg bukn2 deh

Mas said...[Reply to comment]

wehhhhh...laptop kau berabuk tu...itu yg muaz tolong mandikan....rajinn budak muaz tu...kikikikiki
jngn marah yerk ijah...kau posa kan.....
seronok menyakat kau...
sabo jerk la ngan kejadian sadis tu....
Daniel pun pernah celup remote astro dalam gelas ribena dia.....
aku urut dada jerk menahan sabo...
last2 remote astro tu jadi mainan dia....
ikutkan hati, nak campak jerk remote tu dalam ciktong....
lepas2 tu terkenangkan balik...
boleh ketawa lak.....kikikikiki
laptop kau tu, klu dah disiram ngan air, tak leh guna la kan......
suruh daut beli laptop baru....kikikiki

wehhh....daging tu....
dah lama masuk list....
nak buat juga la nanti....
menyelerakan betoi aku nengoknya....

izahdaut said...[Reply to comment]

kak AZLITA.
try kak.. sedaapp..klu berkuah bnyk sikit, leh dicicah rotii

anymz said...[Reply to comment]

'dah ramai yg cuba dgn binatang kesukaan masing2'..ko jah..kemain lagi ayat ko tu kan?..kat luar terlebih betul sopan dan santunnya.hehe

air oren tu jenama sunquick ke jah?..ke kordial FnN tu?..haissh soklan apa lah ni kan?..balik ah..

ooppss..rasa nak berkejar ke pasar mencari daging bila ko ckp sedaaaaap mendayu2 tu..

izahdaut said...[Reply to comment]

MAS..
haha daniel lawak tul.naku bab celup ni, enpon aku pun pnh jadi mangsa.siap masukdlm mesin basuh punnsempt. nasib masa tu mesin tu kering. hihi..ngurut dada ngurut kpala pun iyee..mcm2 perangi budak ni. masa aku nengok kjadian tu, aku nmpk muaz duk korek idung..sahh mmg sesuatu kjadian tragis la tu berlaku..hihi

mas..try buat mas.guna daging lembut.sedap..

izahdaut said...[Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
Cheq Sue said...[Reply to comment]

aish...memula baca ingatkan izah yang terminum air oren... he he he... cheq sue insyaAllah akan try gak resepi ni...daging ada lagi tu...

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
kak animm soalan bisa bona tuu..hihihihi..

eh sila la ke pasar kak nim.. sedaaaapp dap dap dap.. amcam melantunn sampai petronas kota tak? muekeke

izahdaut said...[Reply to comment]

CHEQ SUE..
klu smlm bukn terminum,tu saya saja minum.aipp haha. try la buat sue. sedap

cik cek said...[Reply to comment]

Alamak...siannnya...bulan2 posa lap top terminum air oren lak....sabo byk Izahhh...he he ragam anak2 ni memang mcm2....dugaan bulan posa ni....
Ape2 pun daging kaprau Izah nampak menggoda u...sedap confirm ni...teringin lak nak cuba buat buka posa nanti...:)

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah...
ciannya.... x per dugaan tu sebenarnya kan izah...

akak pun lom perna lg buat daging goreng ala kaprau nie.. bila ler akak nak buat nie.. dah ler cuti kan.. huhuu.. jamu mata jer ler kat cnie nmpk gayanya...

kayrul-shah said...[Reply to comment]

siannya....pepagi tengok menu daging nie dah kasi perut berkeroncong..nie yang ingat nak berbuka kang nak buat satu gak tapi mungkin gantikan ayam kot coz bila makan daging mesti gigi sakit..al-maklum la gigi dah nak expired..hhehehehe

tun_telani said...[Reply to comment]

fuhh... sabo sabo.. bula pose kene byk2 saboo.. huhu... xdpt diselamatkan ek? laptop kwn tun penah minum air nescafe.. dia cepat2 terbalikkan laptop tu kasi air kuar, pastu jemur tengah panas. alhamdulillah pastu ok.. tp kalau x terendam lama ngan oren tu, susah laa ek?

HaSue said...[Reply to comment]

aku muskil nih..mesti Mas yg ajar si muaz mandikan laptop ko nih kan?sebab dia ada pengalaman mandikan tv masa kecik2 dulu..kakaka..marah mas..gurau je mas.hihi..
sian laa ko mek..pasni mesti dpt hadiah raya berbentuk laptop..ni kalo incik daut bace nih makin berkobar2 beliau nak belikan lappy baru..haha..

eh..aku dah lama x makan daging..menu berbuka 1st day aritu makan sup tulang jer..ehek :D

Wanieyra said...[Reply to comment]

salam izah....

sedapnya.....ira ni bilalah dapur nak berasap ni!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

terbalik kot pulak abe kita ye izah.. cik abe akak pulak suka bebenor kalau ada byk hirisan bwg dlm masakan.. sama gak ngan akak & anak sulung akak.. kdg.. bawang2 tu jadi rebutan.. manisss U...hehehe..
mmg bestkan daging kaprau tu... lagi satu daging lompap resepi Kak Cek pun best! sure akan berulang2 lagi kedua2 menu tu..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...[Reply to comment]

salam Izah,sekali sekal laptop nk minum gak..hihi.nampak sedap daging di masak camni..copy resepi yer..TQ

hazila said...[Reply to comment]

Baru je beli daging, boleh cuba resepi ni nanti...

Anawahid said...[Reply to comment]

ya rabbi... izahhhhhhhhh... no komen!!!.. balik laaaaaa... wat lapar balik je... hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik cek
ye la kak cek.. dengan sapa lagi nak kesabaran kite ni diujikan... dengan anak2 nilah kan.. aduhaiii hehe.. sedap kak cek.. nanti nak try daging yg kak madihaa cakap tu pulak. resepi akak tuu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
waalaikumussalam warahmatullah.. oo akak cuti dari ke dapur ye.. tak pe suruh maid akak buat. simple je ni.. pasti menambat seleraa

izahdaut said...[Reply to comment]

@kayrul-shah
yep ayam pun boleh.. kite yang buat dia kan.. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
tak pasti tun.. semalam akak terbalikkan terus jugak.. tapi tak try onn lagi takut short pulak.. abg akak kata biarkan dulu..tapi lepas aje kena air tu memang terus laptop tu off sendrik.. takut rosak la kan. sebab akak tak sempat nak shutdown kan.

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
cess..sue tulang lagi best sue.. hehe.. wehh kalau la dia nak belikan lappy baru.. sujud syukur terus aku.. hehe... ala bior la..sementara lappy kokak ni leh guna lagi.. kalau tak le guna nak juge buat surat rayuan lappy baru kan.. kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wanieyra
lambat sampai rumah ye ira? ye la.. buat la mana yang mampu kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
akakk saya pun suke bawang banyak2.. maniss je kan.. abg saya je memang tak suke makan bawang.. nak kena tumbuk2 sikit bawang tu.. a ah daging lompap tu pun masih dlm list. nanti nak try jugak la. tq kak ingatkan saya..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@♥♥azatiesayang ♥♥
tu la kak atie.. hehe.. try kak daging ni. sedap neh

izahdaut said...[Reply to comment]

@hazila
maniss gitu menu ni.. manis daging batang pinang tu la.. bukan manis gula.. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anawahid
eh puding tembikai bagi saya dulu sebelum balik.. haha

K.Nor said...[Reply to comment]

laptop mandi wajib dgn air olen ke jah.. hehehheehe...

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor.. aippp... hahhaa

Yatie said...[Reply to comment]

dapat bayangkan laptop mandi air oren..rasa nak lesing je dngn budak2 tu..hah3 nasib baik pose, sabar sikit.....akak pun dah wat daging kaprau ni, mmng sedapkan...nak guna ayam plk, sedap agaknya...

Rabiatun Adawyah said...[Reply to comment]

huhuhu..apa nak buat yer Izah..mandi air oren..huhuhuh....

Nampak sedap gak daging ni..nnt nak try buat jg.