CSS

Tuesday, August 2, 2011

Kuih Putri Ayu 2


Assalamualaikum..

Sebenarnyakan, bagi saya dan kite2 yang beranak kecik ni, tak terasa sangat beza ke dapur time puasa atau tidak. Tetap berasap dapur tu walaupun tengahari buta. Yela anak2 kecik berdua tu nak bersantap. Kenala masak macam biasa. Kalau masak untuk berbuka pulak, sama la time memasak waktu hari biasa juge, sebab waktu biasa pun en suami akan makan dinner lepas magrib. Sama jelakan, nak berbuka bezanya time magrib.  Apa apa pun, makanan bukan lah focus utama bulan mulia ni, tapi bersederhana lah samada bulan puasa atau tidak. Kan.. 

Dah jom layan kuih minum petang anak2 saya semalam dan merangkap menu manis berbuka. Resepi dari kak Yatie. Tq kak, senang bila ada sukatan cawan ni, cume nak kena pandai ejas jugak. Sebab kadang2 ada cawan yang sukatannya lain sikit. Rasanya saya kurangkan sikit tepungnya tu sebab dah nampak ok adunannya. Tak pasti cawan kak Yatie sukatannya 250ml atau kecik sikit. Tapi anak2 makan sedap aje, berulang2 makannya. Satu saya buat perasa pandan dan satu lagi strawberry. 


KUIH PUTRI AYU 2
sumber: kak yatie

Bahan-bahan ( dpt 36 ketul )

4 biji telor
1 cawan gula halus
1 sudu kecil ovalette
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil b. powder
1/2 cawan santan pekat (guna santan kotak)
perisa pandan, perisa jagung, perisa ros

2 cawan kelapa parut putih*
1 sudu besar tepung ubi*
1/2 sudu kecil garam*


Cara Cara

Pukul telur dan gula sehingga kembang. Masukkan ovalette dan pukul lagi sehingga betul2 kembang.
Sementara itu ayak tepung bersama baking powder. Masukan tepung berselang seli dengan santan dan pukul lagi sehingga sebati.
Bahagikan beberapa bahagian sekiranya inginkan pelbagai perisa dan warna yg menarik.
Cara Memasak
Satukan bahan bertanda* (lapisan kelapa) dan gaul sebati.
Sapukan sedikit minyak di sekeliling acuan.
Isikan inti kelapa dan tekan sehingga sedikit padat dan tuang adunan ke dalam bekas acuan.
Setelah siap, kukus selama 15 minit, guna api sederhana.





33 comments:

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

ayu sungguh! :)

Gee® said...[Reply to comment]

ayunya putri si Izah...

izahdaut said...[Reply to comment]

del n kak GEE..
ayu seayu ayu nya... hehehe..

ika~~ said...[Reply to comment]

sis since u're a muffin lover sy nk tnye beberapa tips lah buat red velvet cupcakes:
1. knpa die naik senget?
2. cmne nk wat cream cheese yg sedap?
3. 1 cup tepung/gula brsamaan dgn brp gram?

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah...
cantiknya... warna2 yg lembut ... suka akak tgk.... memang ayu sungguh

Wanieyra said...[Reply to comment]

salam izah...

biarpuan sekadar kuih tp itu pun dah boleh buat kita tergoda...huhuhuhu

nonierahman said...[Reply to comment]

salam kak..bestnya...selalu nonie beli jer.makan pon sorang jer.dapat byk ke adunan nie?

Kak Sam said...[Reply to comment]

Salam ramadhan buat izah sekeluarga. Bestnya kalau ada mesin kukur kelapa kat umah. Nak buat kuih senang je tak payah cari kedai yang ada mesin. hehehe ada kaitan ke?

Yatie said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,
menariklah kaler putri ayu ni..lembut je, dah tentu Hamka suka warna ijau ni....kih3...cawan akak yg 250ml,..tq sudi mencuba resepi ni..

Mas said...[Reply to comment]

ayu...........
macam sape yerkk.....he..he...

makcik..lama dah aku tak buat putri ayu ni....
jadi teringin lak....

Ummi said...[Reply to comment]

Ayu sekali...!!! ___^ Nasib baik akak baru gak makan kuih ni...xpun siap Izah, kena marah sbb tayang..hehe

Nurul said...[Reply to comment]

Izah,
Memang nampak ayu putri ayu tu... lebih2 lagi yg light pink tu... Resepi camni senang, guna cawan jer.. :)

anymz said...[Reply to comment]

ayu nya kuih ko zah.
dapat 36 ketul ke tu?..larat ke bais dgn muaz nak habiskan?..meh anto ke sini..eh!en daut makan ke putri ayu ni zah?..ooppsss...takmo komen lebih2 kang dia dtg lagi kang..kekekekeke

Ayu Safieza @ Humaira' said...[Reply to comment]

Jaaaah...ayu yang tak berapa ayu ni dtg nak vongkosssss puteri ayu.....ekekeke....eh, kat rumah kita pun ada puteri gaks;)

kasihredha said...[Reply to comment]

suka yg warna pink tu
biasa buat warna hijau je :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...[Reply to comment]

salam Izah..lawoooonya yg perisa strawberry tue...pasti anak2 Izah berselera makan!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

assalam tuan rumah...
betul ler kata izah tu.. ada anak kecik bln puasa pun kena gak masak siang2 hari.. hehe.. harap2 jiran2 faham ler kan.. kekekeke.. tp akak ko ni.. time cuti sabtu ahad jelah kena masak gitu hari2 lain tu baby sitter ler yg kena masak..
comel betul puteri ayu tu... mmg ayu lagi2 yg warna pink tuh...

azzra said...[Reply to comment]

saya suke sangat ni ..apm ayu kan..dulu buat jual sekarang dah mals..tapi sedapp tu yang budak2 pun sukaa

Amie said...[Reply to comment]

lembut je warna-warna putri ayu tu... memang sungguh ayu!

HaSue said...[Reply to comment]

Iyerrr..iyerr..aku pahamm.."anak2" suke yerrr...hahaha..tu anak2 jer abiskan laa tu yer?hihi..sabor jelah izah2..
cun laa puteri ayu ko nih..mana ko dpt kelapa parut ni mek?cam tak caya jer aku kalo ko kata ko parut sendiri.haha

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

sori lama tak singgah, padahal baru 2hari kan..hihihi. sibuk menjahit baju, tu yang tak ada masak jengah blog ni izah. petang kang dah memasak pulak. ni pun curi2 masa sikit nak jengah blog teman2 rinduuuu :D

kak ct pun suka buat putri ayu ni sedap sangat2 kan. Oh..masak tuk anak2 ya, mak anak ada makan juga tak? hehehe

Asmara said...[Reply to comment]

betul la Izah, tengahari pun kene berasap jugak bila ada anak2 kecik ni. sedap lak nmpk puteri ayu tu! ;) selamat berpuasa Izah!

cik cek said...[Reply to comment]

Izah....sedapnya...dpt mkn masa buka posa ni lagi la bestnya kan....

Salam Ramadhan tuk Izah sekeluarga...:)

Kak Rose said...[Reply to comment]

woooiittt! cantinya puteri ayu.. kaler2 pastel n kelapa yg sangat putih.teringinla pulak!

♫ mokwo® ♫ said...[Reply to comment]

kalo beli nih 3 singgit...rase lum tentu sedap..buat lagi baik kan..very2 d ekonomi one!

Yati Ali said...[Reply to comment]

ayu jer yang strawbery tu...

Zaliedana said...[Reply to comment]

Assalam kak izah,salam ramadhan utk akak n family ya,raya blk kulim ke..Nmpak sweet jer puteri ayu akak,puteri ayu nih pon nana suke ajer..

suri solehah said...[Reply to comment]

izah kalau masak apa semua pun nampak sedap..tambah puasa ni..lagi kecur nengoknya

sitiezahim said...[Reply to comment]

warna pon ayu cam kuehnye..dan tukang masaknye hehehe

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

salam izah.. suka nampak seriayu izah ni. ita suka makan.. tapi kalau buat kadang kelapanya tak lekat sangat sebab kelapa guna kelapa kering.. huhuuhu.. cantik

Mimis said...[Reply to comment]

cute yg pink tu.. :)
ble2 nnt nk try wat lah, nk follow resepi nie.. :)

Rabiatun Adawyah said...[Reply to comment]

Salam Ramadhan izah. nnt sudi2 singgah rumah amik card ehh.. tq

Memang kena ngn namanya..ayu sekali..mesti rasanyer pun sedap yer..suka dgn warnanya tu..

Silvia Jacinto said...[Reply to comment]

I really love your blog there's a lot to share. Keep it up.Visit my site too.

n8fan.net

www.n8fan.net