CSS

Thursday, August 4, 2011

Pau Goreng Gebuuu...


Assalamualaikum...

Juadah berbuka yg best. Bukan apa, tang yg bestnya tu tak sangka en suami sukeee kuih pau goreng ni. Dia ni bukan spesis suka makan kuih beryis kembang2 gini. Tapi kuih ni bnyk dimakannya sampai tak mkn nasi sbb kekenyangan. Saya intikan dengan kacang merah. Kuih tak oily, gebuuu dan sesedap rasa. Resepi sbenarnya saya amik dari resepi donut. Jengjengg... resepi donut (K Rima) yang best tu laaa.....klu nk intikan dengan inti pedas lagi sedapkan.



DONUT (kak Rima)
sumber: kak Rima
copy from: kak Azlita 

*Resepi telah disunting ke separuh adunan

DONUT
250g tepung roti *ijah guna tepung gandum je
6g instant yeast
50g gula
2 biji kuning telur 
100 ml air

50g magerine / butter 
1 sudu kecil garam

cara:


Ayak tepung2 kedalam sebuah mangkuk dan campurkan yis,gaul rata dan masukkan gula,garam,kuning telur dan tambahkan air sambil dikacau rata.
Masukkan pula garam dan butter dan kacau sebati.
Kemudian uli doh hingga tidak melekat pada mangkuk.
Rehatkan doh 20-30 min hingga kembang.
Kempiskan doh,canai dan terap seperti donat biasa atau bulat2kan saja anggaran setiap satu 40 gm
*Untuk buat pau canaikan dan letakkan inti kegemaran.
 Rehat doh semula 20 minit.
Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.Angkat dan toskan.Biar sejuk.

* goreng gunakan api paling kecil.






39 comments:

Watierman, rmanbkr said...[Reply to comment]

Assalam Dik Izah.....errmmm kalau ada KERAJINAN Akak rasa nak buat juadah berbuka petang ni....mesti dapat smabutan menggalakan sebab dah lama tak buat ni!!!Nak try resepi ni pulak....Akak mohon izin C&P resepi ya kalau jadi projek ni karang...TQ in advance!!

Anawahid said...[Reply to comment]

uiiiii... gebunya pau tu... hehehehe... tergoda ngn intinya tu izahhhh!!.. adoyaiii

izahdaut said...[Reply to comment]

KAK WATIE..
KALAU NAK BUAT BANYAK AKAK RUJUK RESEPI PENUH DIA KAT LINK TU YE... RESEPI ASAL GUNA 1/2 KG. SEDAP N LEMBUT

KAK ANA..
TU LA.. MEMANG SAYA SUKE KALAU PAU GORENG INTI KCNG MERAH. SATU LAGI INTI SARDIN.. ALAHAII BESNYAAA

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...[Reply to comment]

arghh! tergoda saya menengok.terus bunyi perut..serius! =0).

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah...
waaah mmg nmpk sgt gebu pau tu izah... kalau anak2 akak nie mmg suka kalau pau yg bergoreng nie.. yg izah buat nie mmg cantik n tgk pun x berminyak.. kalau beli kat kedai tu mmg byk minyak ler ..

Rabiatun Adawyah said...[Reply to comment]

assalamualaikum Izah..suka dgn pau goreng..nak2 kalau yg ada inti kacah merah cenggini..mahunya makan 4-5 ketoi...
nnt nak try resipi ni jugak..suka sbb tak oily..

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

fuuuuuyoooooo.... favret akak ni izah... nape lah suka goda2 akak ni... adoiiii... tak tahan di goda uuu....

anymz said...[Reply to comment]

hah!resepi sudah akak angkut ni.
tingal nak buat je lagi..bahan2 semua ada..semoga ada 'R' petang ni nanti..
eh!tak best lah ckp formal2 dgn ko ni jah.
cam ckp dgn loyar je..kan nak masuk court pun nak masuk dapur je kan?..kan?..wakakaka

quinnie said...[Reply to comment]

sedapnya izah...kita memang suka makan kuih ni..masa belajar dulu suka beli kuih ni tapi inti sambal ikan bilis...makan panas2 memang syok....

izahdaut said...[Reply to comment]

@Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi
tu harus la vee menguli petang ni nampaknya.. :0)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
waalaikumussalam warahmatullah..
iu la kak diana.. tak oily.. itu yang sedap tu... harus l;a try kalau ada masa kak

izahdaut said...[Reply to comment]

@Rabiatun Adawyah
waalaikumussalam warahmatullah..
memang tak oily kak tun, tu yang sebab suke ngat makan ni. sama la habis 4,5 ketui.. kalau beli kat pasa pun mesti nak beli 3 ketui.. makan ni je dah cukup kenyang

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
hahaha.. kak ita... i likeeee.... best berketul2 makan ni.buat comel2 lagi senang nak ngap

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
kak anim sila guna bahasa kebangsaan yang betul ye walaupun berada di dapur.. ehm ehem.. hahhaa... formal la sangattt..

izahdaut said...[Reply to comment]

QUINNE..
A AH KAN.. KALAU DULU2 KAT KANTIN SLALU ADA KUIH NI INTI SAMBAL.. MCM BURGER MESIA GAK.. TAPI YANG NI BEDANYA LEBIH GEBUUU DAN TAK OILY. STILL LEMBUT WALAUPUN SEJUKK

sweethOneY said...[Reply to comment]

sedapnyaaaaa !! tp klo inti ikan bilis pedas tu lg terangkat kan

Asmara said...[Reply to comment]

gebus, molat cantik sekali donutmu Izah, bila la tangan aii ni nak berseni cam uolls. hihi..

ummiumaira said...[Reply to comment]

amboi..izah molat2 montel2 gitu auuuwww....akak suker...

Yana Shaiful said...[Reply to comment]

Salam Kak Izah..

waaahh tergodanya tgk pau goreng tuu..jeling2 je nii..hehee

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam Ramadhan n selamat menjalani ibadah puasa tuk Izah sekeluarga.. mmm nampak gebus n sedap tu.. patutlah che abg kekenyangan he he he

Gee® said...[Reply to comment]

petang ini menu ape...nak tumpang berbuka boleh? heeee....

Ayu Safieza @ Humaira' said...[Reply to comment]

Ijah comey......mmmmm volat2 cute je pau nih....mengguda tol, tapi tepung roti payoh nau sini.....mmmmmmm!! Gebu gebas je pau ni. Gud sbb tak oily...happy kan bile kekanda kita sukeeeeeeeeeeee masakan kite?

syasya said...[Reply to comment]

weee...nmpk sedapnye...sya nk cube la weekend nnt akak! terima kasih shared resipee =)

Kak Rose said...[Reply to comment]

izah, kalau dapat ngap untuk bukak posa nnti alangkah sedapnya... nak buat mmg x rajin la. meh la campak sebiji!

sitiezahim said...[Reply to comment]

kalau inti sambal kompom meletup2 kan kak...hehe

Ummi said...[Reply to comment]

Salam Izah cayang...sedap pulak la nampak pau goreng camgini. Pelikksss bin ajaiibsss...selalu kalau x pose... xda la teringin sampai camni sekali bila tengok...apasai hah? ^___^

umi said...[Reply to comment]

salam izah. wah gebunya pau..memang best guna resepi donut kak rima ni, gebu pasal guna kuning telur banyak. hari tu umi kurangkan sukatan telur kuning, ok jugak hasilnya. risau kolesterol hehe..
yg pasti, mmg pau goreng ni jauhhhh lebih sedap dari yg dibeli, serius!

Mamasya said...[Reply to comment]

Salam Izah.gebusnya roti pau goreng ni.letak inti kacang..tambah sedap.dah lama tak mkn pau goreng.

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

salam izah menarikni .. tambah letak sambal ikan bilis yek macam rasa kuih burger msia pla hihihhi

Mama Hawa/Mama Nani said...[Reply to comment]

Salam izah..
ni kalau letak sambal tumis ikan bilis lagi sedap :P
tembam2 pau grg ...hehehe

Mas said...[Reply to comment]

kretiff kau makcik......
best yerk makcik dipaukan....
macam best jerk aku nengoknya...
boleh try buat nnti...
sedappp lak aku tengok....

Yatie said...[Reply to comment]

waduh comel2 pau goreng Izah, best gak inti kacang merah..kalau anak2 akak suka yg inti sardin....tapi dua2 sedapkan..

ibundo said...[Reply to comment]

gebu betul pau kau izah. Bulan poser ni tak buat mafin ke..

cik cek said...[Reply to comment]

Waaaa...pau yg sgt gebu....gebu sungguh...mulat2 je...

Izah nak tg byk2 jadi sumber inspirasi kak cek buat mapin...dulu tak bape suka buat sebab selalu hasilnya tak best menarik...skrg ok dah...ni kak cek singgah bwk mapin lagi...gebu dan moist ghupanya bila mapin dicampur ngan whipping cream....:)

umie mia said...[Reply to comment]

menariknya pau..inti pun menyelerakan.. cmne ye wat inti kacang gitu? sy buat tak jadik gitu la.. boleh tunjuk ajarkan tak? ^_^

Naz said...[Reply to comment]

Izah...wahhhh.. macam roti goreng dah kejadiannya.. Mesti rangup di luar dan lembut di dalam kan..Best!

sabar@kagawa japan said...[Reply to comment]

wahhh bestnyee pau..inti sambal ikan bilis tentu best kan...

Wattie said...[Reply to comment]

Salam ramadhan dan selamat berpuasa buat Izah sekeluarga ya....
sedap jer nampak roti goreng tu...

Shuhada Anas said...[Reply to comment]

salam..akak, if buat burger malaysia guna resepi nie boleh x?