CSS

Tuesday, August 23, 2011

Biskut German Orang Malaysia


Assalamualaikum..

Ini awan di Malaysia kelmarin, waktu lepas subuh. Waahh nyaman nyerr.. Selalunya malam2 akhir Ramadhan ni, pagi2 selalu duk termenung kejap kat luar n duk pikir2 kot la malam tadi malam lailatul qadar. Haishh duk pikir2 tapi amal ibadat yang adooo je kan. Pinjam ayat BAIS  jap.."tak baguss tak bagus..no is no." hehe.. Cantik tak? Merah lawan awan hitam gitu. Cantik subhanallah..

Nak lagi? 






Berbalik pada sekut German yang paling fomus bermula before Ramdhan, sehingga la ke hari ini. Semalam rasanya paling ramai yang menayang sekut German masing2. Haa memang fofular la kan sekut neh. Sapa tak cube lagi sila la cube. Sekut cair dimulut. Tapi teringat kak Sam kata, kurang sambutan kat rumah nyer. Haa saya pun sama la jugak. Anak2 tak berapa ulang sangat makan. Selamatt.. hehe . 




Saja saya warnekan untuk kelainan dan keceriaan. Sebab warne dia pale gitu je kan. Ok jom layan resepinya. Semua dah tahu sumber asal dari kak Rima, dan terus berjangkit ke semua rumah sifu2 dan terus pada kita semua ni la kan.  Terima kasih semua yang menyebarkan virusnya. 


GERMAN COOKIES
sumber: kak RIMA


BAHAN-BAHANNYA :

125 gram mentega berkualiti tinggi 
125 gram tepung kentang 
80 gram tepung halus 
40 gram gula aising, diayak


CARA MEMBUATNYA :

Satukan tepung kentang dan tepung gandun, ayak dan ketepikan. Putar mentega dengan gula aising hingga sebati, masukkan garam. Perlahan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehat kan sekejap.

Ambil sedikit adunan ( 1/2 camca besar), kemudian bulat2kan dan susun atas dulang pembakar. Celup garfu dalam air dan tekan atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak. Buat hingga siap.

Bakar dalam oven yang telah dipanaakan pada suhu 175C selama 15 minit . Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara....



Resepi copy from : CMG @ DTS



30 comments:

CikGu Ma said...[Reply to comment]

saya x pandai buat biskut..hehehe...memang x pass jd calon isteri...

Mas said...[Reply to comment]

makcik..aku gak tak buat2 lagi biskut ni...
tunggu lepas raya lak..
mood ngukis dah lemau...he3

subhanaAllah...cantikknya awan tu...
tak jemu mata memandang....

Mieza said...[Reply to comment]

rajin izah ni buat sekut..mcm2 jenis sekut dibuat...kak mieza ni main beli je..tak reti nak mensekutkan diri..

anymz said...[Reply to comment]

akak pun dah buat zah.tak ngentri lagi.senang aje buat kukis ni kan..sambil amir tekan tart akak pun nguli german kukis.sbb tu berderet kukis2 akak.time ada asisstant ni baik guna sepenuhnya kan?..tak le rugi bayo duit raya kat dia mahal2..hahaha

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

Subhanallah, cantiknya awan merah di sbubuh hari. Izah, akak pun tingin gak buat biskut tu, tapi kena cari tepung kentang dulu..

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah...
SubhanAllah... sungguh indah ciptaanNya... sgt cantik awan tu izah...

cookies nie mmg sgt sedap kan izah... akak dah buat 6kali adunan tuk raya nie.. hehehehe.. cantik warna cookies izah tu... menarik

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Subahanallah memnag cantiq Zah... ni snap sendiri? memang berbakat kawanku yang seorang ni ngan senapangnyer...
Zah erma sekut beli.. hu hu hu.. rajinnyer.. he he he selamat kuih rayer bila anak2 kureng layan yer Zah.. he he he cuba campak ke bangi sebalang dua Zah..

Nuridah said...[Reply to comment]

Izah,

cantiknya...betapa besarnya kuasa Allah yg maha agung ni...gambar yg Izah ambil pun cantik...terpegun kak nur!!

Eliza said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah...

Happy Belated Besday adikku..Semoga kekal sihat, ceria dan bahagia sepanjang hayatmu bersama kuarga tercinta...

p/s: Beskut nih npk cam senang nak buat. Nak try gak satu hari nnt..

izahdaut said...[Reply to comment]

@CikGu Ma
dah kawin nanti mesti pandai tuu.. hehe.. saya pun tak reti jugak dulu2

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
ko tak buat lagi ye mas.. aku buat ni double kan adunan tu. baru dapat sebalang sekut ni.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mieza
saya duk rumah kak,, ada masa main ngan tepung lebh sikit dari masa akak. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
woh patut la berderet entry biskut rayanya.. ada assisstant yang boleh dibuli. saya ada gak asisstant.. yang adoo tu la kak nim. haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
aa memang kena cari tepung kentang dulu la kak..cantikkan. sukee tengok

izahdaut said...[Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
tu diaaaa. banyak tu.. saya pun banyak lagi tu tepung kentang tu. boleh buat lagi kot ada permintaan pulak kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@HALAMANKU
tu hubby saya yg snap ma. hehehe...
tu la, selagi ada kerajinan suke je membuat sekut ni ma.. a ah anak2 kurang suke, entah ngapa kot melted sangat kot dlm mulut diorang. hehehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nuridah
cantik kan kak... subhanallahhh.. terima kasih kak

izahdaut said...[Reply to comment]

@Eliza
terima kasih kakkk... aminn n insyaAllah.

buat la kak, simple sungguh buat sekut ni

eliyaezlinalias said...[Reply to comment]

ehehehe cam senang cam nak buat tapi adake masa neh...hurm....papepon pinjam resepi eh!

Hezrin Ahmad said...[Reply to comment]

hmm.... anak2 u xsuka yer... baru je ingat nak try... rasanya mcm my kids pun mesti xsuka...huhu

Sofea said...[Reply to comment]

mmg ramai dh buat biskut german ni..cuma kak je yg lom cuba lagii..raya dh nak dekat..x sempat lepas raya pun leh buat utk minum petang! :)

K.Nor said...[Reply to comment]

cantiknyer awan tu jah... terpaku tengok..

aik.. german kukis mana yg ada kaler2 ni ya.. hahaha.. derhaka ya.. :)

Yatie said...[Reply to comment]

Subhanallahhhh cantiknya awan tu...akak pun dok terpaku melihatnya....sekut german tu mcm kaler seakan2 awan tu pulak...mmng sedapkan sekut ni..cuba speaking German Zah....hehehe...

HaSue said...[Reply to comment]

cantiknya awan tu..best ko duk tinggi2 nih kan...aku rasa kalo gi umah ko ada yg gayat nk tgk bwh..tp bukan aku laa kot.hee..ko gayat x zah?hik

kretip ko buh kaler tu..tp masih x menarik minat anak2 yer.selamat laa smpai raya.hehe..cer ko anto ke mari..menarik minat aku je nih..

adeh..lapo.

Ummi said...[Reply to comment]

Waaaahhh awan berarak mendung gitu la....Cantik tuh...Izah, biskut german pun mcm tempias warna awan jgk...cantik..hehee, byk dah mengukis eh? ^__^

chikadakbiru said...[Reply to comment]

salam kak izah...cantikk sungguh kejadian awan ciptaan Allah tuh yer..tenang n damai hati bile tgk panorama cantik mcm tuh..subahanAllah..

akhirnya sampai pun biskut german tuh di kl yer... :))

tun_telani said...[Reply to comment]

assalamualaikumm kak izahh...

kt sini pagi nii pun nyamann jee. tp semalam hujan, gi terawikh pun bermandi hujan (eh, xde laa mandi hujan, hujan rintik2 je, jd redah je laa).

tun baru nk menayang kukis nih.. haha

Fiza Nordin said...[Reply to comment]

mmg sedang fofular biskut german ni ye... cantek....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

terpegun kejap tgk awan yg cantik gitu.. subhanallah.. mmg terpukau!
sekuk ni akak dah pernah rasa tp bukan sendiri bikin.. kazen yg bagi rasa.. hehehe.. sedapla jugak walaupun bahan2nya simple..
akak kdg masuk blog rima ada gak yg teringin nak mencuba.. tp frust tiap kali nak copy resepi aje mesti tak dibenarkan utk dicopy.. hehehe.. terus terpendam hasrat.. nak taip sendiri malas.. kikiki.. so.. tunggu la sampai ada kengkawan yg rajin menaip balik resepinya.. so baru kita copy & paste.. ahakk! tp resepi yg akak nak try tu (swissroll savoury) takde plak nampak merebak ke sana sinun..

LadyD said...[Reply to comment]

tengok dah cantik..kalau mkn mesti sedap kan..