Monday, September 24, 2012

Donut Lembut salut Coklat


Assalamualaikum..

Donut lembut... ke donut gebu.. ke donut sedap.. mana satu nama glemer ek?
Rasa nak gile glemer boleh letak nama sendirik kan, Donut kak Jah.. *contoh.. :-P
Ok, donut ni resepi dan sukatannya dah saya combine dari banyak2 sumber yang saya dah try sebelum2 ni dan sepanjang kesenyapan saya dibidang up date mengupdate ni.
Jadi siapa2 rasa ni resepi dia punya, boleh je claim kat inbox komen.
Yela.. kadang org sok sek kat belakang cakap amboii pandai sangat kerr dia tuu nak cipta2 resepi, dapat ilham dari mimpi kerr nokkk.. kikiki..
Benornya resepi donut ni mmg saya dah try n error dari sukatan2 banyak2 resepi dan saya sangat berkenan dengan kejadian donut ni.
Dah banyak kali jugak guna resepi ni sebab mudah ingat n menggunakan sukatan cawan n sudu je.


Celup coklat tu permintaan budak2 nak donut mcm kat JJ *Jayajusco.- big apple.
Perghh karang kata donut apple pun kalah ngan donut ai, nangess lagi tokey big apple khann.
Hehe..
Jom cek resepi ekk


DONUT LEMBUT SALUT COKLAT
by: izah

2 sk yis mauripan
1/4 cawan air suam
1sk gula

*satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.


3 cawan tepung gandum
4 sb gula
1/2 sk garam
2 sb susu tepung
1 biji telur
1/2 cawan air - kurang lebih
2- 21/2 sb butter / marjerin



Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar. Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung. Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga llicin atau tidak melekat ditangan. Biar kan doh didalam bekas yang berttutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.
Sedia dinikmati.


penggunaan BM:
Masukkan bahan2 mengikut turutan arahan BM masing2.



Khadam saya hari tu. muekekeke.. Kalau comot tu, sebab nila alasan nya..
Pekerja yang diambil kurang pengalaman







53 comments:

Gee® said...[Reply to comment]

Hamboiii...pakai khadam lagi yer... memang mengancam donut cik jah ni... bak la seketoi dua...

LinRosly said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah Syg :D
Sedapnya nampak Donat ni, lembut dan gebus gitu...Kak Lin mmg suka makan selalu beli jer...hik3

Bila free bolehlah Kak Lin cuba...mcm senang jer nak membuatnya...cuma rajin ke tak jer Kak Lin ni..hehehe

Pandai Izah mencipta resepi, kreatif namanya tu...bukan semua org boleh buat...biarlah apa org nak kata...depan ke belakang ke tepi ke tengah ke...org tu yg berdosa bukan kita...tak gitu Izah? hehehe

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam kak, nak declare lah ni resepi kita nii ahahahaha.... sambil MENGAKU sambil sumbat mulut akak dgn cipon kikiki.... lama ler tak buat donut, nak buat jugaklah! buatkan utk budak2 ajerrr utk kita ambik seketul pun cukup :D

Anna Qawina said...[Reply to comment]

aslmkm mek jah...
nak mai bli donat 13 hinggit ye..
nnt i buat i nk letak nama DONAT GEBU KAK JAH & ANA...buleh yo? haha...kongrets utk ko yg share rsp..jah...aku nk try...sian bm dok termenong je tuh...berbulan dah xde kerja..hihj

Chik Mimi said...[Reply to comment]

izah yg 1/4 tu cawan ke untuk mengaktifkan yis?

norlieharumaini said...[Reply to comment]

cantik macam beli jer..

Asmah Yusof said...[Reply to comment]

Salam Kak Izah...
Faberet sgt donat nie..cuma kdg2 tue mls nak timbang2 sukatannya...thanks kak izah bg sukatan gn cwn nie..lbh mudah nak membikinnya..:))

Masya said...[Reply to comment]

terima kasih akak kongsikan resepi ni.. anak sy suke sangat makan donut gaya gini.. blh dikata seminggu mesti membelinya.. nak buat selalu x menjadi sgt.. x berapa lembut huhuhuhu ....

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...[Reply to comment]

Wah! memang tergodalah tengok donut gebu izah..

Akak rasa nak cuba tapi belum ada kekuatan lagi.. takut tak jadi hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Chik Mimi
tq kak mimi.. hehe tak perasan.. 1/4 cawan la tu kak.. kurang lebih la kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)
akak try jek kak, buat donut ni kalau pertama kali tak jadi tu mmg adat la.. bila dah slalu buat baru kita tau ragam nya. dan yang penting baca arahan membuat tu betul2. insyaAllAH BOLEH!! HEHEHE

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

kalau cakap pasal membuat donat ni, memang cakap jujurlah lamaaaaa dah tak makan donat. Tak kisahlah nak cipta atau ciplak janji kita jujur nak mengolah dan menambah mana2 yang patutkan Jah hehehe

nanti k.ct nakkk cuba, mesti anak2 dan bapak anak kompom suka, tq Jah :)

baru ni dapat meninggalkan komen selalu jadi pengundang sepi aje hahaha

Cheq Sue said...[Reply to comment]

sana sini donat... jeles i jah... kemain lama dah i tak mendonat. bila nengok ni tetibe je nak buat jugak... tapi masalahnya kemalasan besar pada keinginan... poskan i frozen sikit boleh???

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

bak mai rasa sepuluh ketol baru leh tahu kalah tak kalah big apple tu, hehehehe

JaSSNaNi said...[Reply to comment]

ooooohhh tidakkkkkkkk!!!... bawa lari donat 2 ketul.... :) kuangx3... lembut donat ko jah...

Hazwani Harun said...[Reply to comment]

wah, sedapnyer..nak jugak..hehe

fatma syahidah said...[Reply to comment]

Sama resipi mak sy...tp kami gn yis basah...wat sira pedas pun sedap...

Chik Mimi said...[Reply to comment]

@izahdaut
jangan mareeeee

Mas said...[Reply to comment]

jahhh....
ko macam tahu jerk aku nak mendonut...kikikikiki
coppp la resepi ni..
nak try...

sebelum tu...
kasi aku sepoloh biji...
nak rasa dulu...
walaupun aku dah tergoda nengok kegebuan donut ko tu....

Chah said...[Reply to comment]

ingatkan senyap dah tangisan si epal besar...mukekeke...dh setat mendonut tu, esok mesti kuih kaswi kan? betul tak? betul kan? kan?

Sian khadam yg dh pakai baju skola tu...muka x semenggah ikhlas tapi jauh aje...

jah ko baca komen kak ayu spore pasal perut 'kembar' kita jah...huahuahua...

mala said...[Reply to comment]

rajinnya buat donut celup2 coklat ...

nOOrsha said...[Reply to comment]

Sodap nye jah..lame gilos aku x mendonut..ade ceklat lak laie..klo ank aku abih dikutilnye kacang atad tu dulu.silap2 donutnye trrgolek je phtu..kejekn kcg nganceklat jer..huhu

Qhaifa Nur said...[Reply to comment]

lama tak mendonut...
jika lembut cepatlah habis...
lebih-lebih lagi disalut dgn coklat...

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

salam cik Jah,hamboiiii dah terasa kak mulut ni donut cik jah tu,esuk lusa cik noor pulak nak buat ni sbb kalau bercoklat macam ni anak2 mmg fav giler ni dan tabik jugak cik jah pandai cipta resepi donut yg lembut gebu dan sewaktu dengan nya ni

mama sara nur said...[Reply to comment]

assalam izahh
comelnya pekerja izah tu he he patutlah donutnya pun comel...sedap dgn coklat dan taburan badam tu
bak mai sikit ye

Kak Nita said...[Reply to comment]

Salam Izah,
dah lama tak buat donat...nnt bole try resepi ni pulak lah..nampak gebu ..

Zurina said...[Reply to comment]

pagi tadi jenguk blog ni...tringin pulak tgk donutnya...so petang ni cuba buat...alhamdulillah...jadi...sedap dan tak mgecewakan walaupun tidak dsaluti coklat...cuma guna gula icing..;)

Mamasya said...[Reply to comment]

Aslmkum Izah.mmg gebus sekali donut itu dgn topping choc buat lagi nampak sedap....rasa nak ambil je 2-3 ketul buat minum ptg...
aaa khadam tu kena bagi upah lebih donut....hi..hi..

rahel said...[Reply to comment]

Konperm halal....ehehe...

Anonymous said...[Reply to comment]

salam izah, wah! pkai khadam lagi ya..senang cikit leh wat byk2 he2...nie ha,akk dtg nk skodeng..ari ni besday akk kn, ha! akk tk nk kek tapi nk donat gebu tu! laaaama tk mkn..seketoi dua jaadi lah hihi.. :) zila66 (tq like akk ya)

aizu's life said...[Reply to comment]

nampak best.. big donut jela kak.. glemer.. heheh..
insyaallah nnt org nk try. mintak2 menjadi la.. :)

KinaCakes said...[Reply to comment]

Sy dh cuba..gbu sgt..sdp

Anonymous said...[Reply to comment]

Salam, dah cuba wat donut ni..memang menjadi..donut cokolat rice..ohsem!!..cam Big Apple lak...Tx Izzah.

intank said...[Reply to comment]

salam, salam perkenalan dari saya...semua komen kat atas best2 jer...saya mintak izin yer copy resepi akk ni...nk try buat sbb anak2 sya suka donut..tq

nenot said...[Reply to comment]

izin saye share di blog saye ...tq :)

nenot said...[Reply to comment]

izin saye share di blog saye ...tq :)

nenot said...[Reply to comment]

izin saye share di blog saye ...tq :)

Decicipi Delight said...[Reply to comment]

baru pas buat dan menikmati kegebuannya.. Sgt puas hati.. Td buat dpt 26 pcs, goreng 10 takut x abis.. Rupenye kjap je licin. Selebihnya goreng skjap dan simpan frozen sbb anak2 suka sgt mkn donut.. Thanks ye.. Saya share resepi d blog ye izah

Decicipi Delight said...[Reply to comment]

baru pas buat dan menikmati kegebuannya.. Sgt puas hati.. Td buat dpt 26 pcs, goreng 10 takut x abis.. Rupenye kjap je licin. Selebihnya goreng skjap dan simpan frozen sbb anak2 suka sgt mkn donut.. Thanks ye.. Saya share resepi d blog ye izah

Anonymous said...[Reply to comment]

salam mohon share resepi ye..trima kasih...

Yatt Cerry Strawbery said...[Reply to comment]

Salam sis. Nak tanya marjerin tuh letak 2 1/2 eh ? Mohon balas. Terima kasih :)

izahdaut said...[Reply to comment]

Ye 2 setengah

Anonymous said...[Reply to comment]

Adeh...nape x jd ek?x gebu pn..keras je..hmm.. :-(

Anonymous said...[Reply to comment]

assalam akk.
terima kasih sharing resipi donut gebu tu. sy dah buat donut ikut resipi akk. donut sy gebu, lembut dan sedap di makan!
tq akk ^^
(moga Allah merahmati akk)

anwar said...[Reply to comment]

sedapnyaa....

Edah Dzuraidah said...[Reply to comment]

*berminat *kerana > ada perkataan yg tersalah ditaip sorry makcik :)

izahdaut said...[Reply to comment]

Cik anon 11:01
Maybe xckup uli dohnya.kene uli hingga elastik.atau mungkin yisnya dah tak aktif.atau tak ckup kembang donutnya dah diuli.

izahdaut said...[Reply to comment]

Sorry..dh digoreng

Anonymous said...[Reply to comment]

waduh enak banget nih donat coklatnya, pas nih ditemenin sama choco blackforest yang ini http://www.mcdonalds.co.id/menu-promo/

Anonymous said...[Reply to comment]

Terima kasih atas perkongsian resepi yg sedap ni...

Anonymous said...[Reply to comment]

Salam.. Nak tnya ni. Donut tu uli guna gula kasar ke gula halus?. Kalau guna kasar, doh tu xde rasa mcm ade biji2 ke. Mohon tunjuk ajar sifu. Saya budk baru belajar..

zarazery said...[Reply to comment]

izah, cawan bentuk mcm mane?cer bg gambar

mor amor said...[Reply to comment]

Kak slmt ptg ..kak mau tanya ba mcm mana mau buat tu chocolate?dn mau celup tu mcm mana?