Friday, September 14, 2012

Agar-agar Pandan Kristal Jelly


Assalamualaikum..

Alhamdulillah, diberi peluang menghapdate belog ni lagi.
Selang2 hari pun ok la kan, yang pasti terubat jugak jari jemari menari di atas kibod neh.
Mood mengaaaaanntuukk sangat, semalam menyudahkan tempahan talam.
Bila kepenatan, memang tak pernah nak sempat snap gambar2 hasil orang order.
Jadi bila nak buat promosi memang kelautttt.. hehhee
Mcm tu jugak la dengan tempahan biskut2 raya baru2 ni.
Sangat bermasalah bila nak buat promosi semula, sebab tak de gambor2 yang mantop dan gah sket.
Salah sapa? tonyoh2 idung sendirik jela.


Comel dak agar-agar2 pandan jelly ni?
First time tertengok gambo kat blog kak Sue Joshua memang terpikat.
Pasti budak berdua penggemar agar2 tu happy bila disaji agar2 comel gini.
Memang pun happy giler diorang... Suke tengok diorang makan. Pulunn
Saya gunakan sumi jelly less sugar, so memang kene la dengan lemak manis agar2 pandan tu.
Dengan aroma sebenar daun pandan memang sedap, menarik dan cute kan.
Terima kasih kak Sue, saya mintak izin copy resepi untuk dikongsi di sini pula.
^-______-^



AGAR AGAR PANDAN KRISTAL 

Bahan-bahannya:

1 bungkus agar-agar tali (2o gm) *izah guna agar-serbuk 10gm
4 cawan air (1 cawan mengandungi 200 ml air) *izh guna cawan 250ml
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan perahan air daun pandan yang telah dicampur air
1/2 cawan gula pasir *izah guna ukuran sudu dan cicip rasa manis ikut citarasa
10 biji kecil jelly yang telah siap (segera) *izah guna sumi jelly lebih 10 biji


Cara-caranya:

Masakkan air bersama agar-agar dan gula hingga gula dan agar-agar larut, kemudian masukkan perahan air daun pandan dan susu cair, kacau hingga sebati.
Didalam loyang ataupun bekas, susunkan jelly mengikut citarasa, kemudian tuangkan agar-agar pandan yang telah dimasak tadi perlahan-lahan.
Biarkan sehingga agar-agar hampir sejuk dan masukkan kedalam peti sejuk.
Apabila agar-agar mengeras, bolehlah dipotong dan hidangkan.






34 comments:

JaSSNaNi said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah...
wahhh ke laut2 pun.. siap semua kan.. :)
comelnye agar2 kristal tu... kreatif la u.. :)

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam kak!!! Annyeonggg!!! Choayo!!! Suke sbb ada jelly ehehe... Org tua paling suke agar2 mcm ni ngalahkan budak hihihi....

Gee® said...[Reply to comment]

Waaa.... nak buat jugak laaa...

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

menarik.. menarik... ku tertarik!!

Chah said...[Reply to comment]

Amvoiii...deret2 makanan warna salju...ade kene mengenakah ngan sesi nk pangkah memangkah nnti? Ouch...jd malaysiakini pulok belob ni nnti...hihi... Gegar sampai ke sini jah jeli yu buat ai jelez.. Hakupun dok bertagak2 nk masak menda2 ijo gak lah rini...cer sajes jah...ke patut aku kunyah daun pandan je? Calori free giteew....krrrrr

Ummi said...[Reply to comment]

Waaah apasai semenjak dua menjak ni kaler ijo jek entry...tema Syawal punya entry eh...hehehe.. segar mata haaakkaaakkk...wpun x dpt merasa puding ijo mu Izah..hehe

Tina Othman said...[Reply to comment]

ada ye sumi jelly yg kurang manis ni, tak penah tau lah pulak

tapi mmg tak penah terpikir pun kan sumi ni boleh combine dgn agar2, comel sangat

dZana said...[Reply to comment]

musim pandan yer izah.. anak2 msti suke bila ada jelly warnawarni tu..

zila norazila said...[Reply to comment]

mkn sejuk2.waalaa sedap tu izah..budak2 suka sbb byk sumi kt situ.:)

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

slam Izah lama nya akak tak kesini teirngin tengok bende sejuk tu sbb kat sini pnas sangttt waktu ni pot kan sikit nk rasa heee

mamasolehah said...[Reply to comment]

sedapnya nampak izah,,menitis air liur baby akak,izah susun jeli tu tak turun bawah buat camne ye?cantik.

Qasey Honey said...[Reply to comment]

slm rindu Izah...nmpk sedap la agar2 pandan jelly tu...nk cuba buat jugak la...utk pyejuk tekak ni hujung mgu nti...

Naz / Nadz COSK said...[Reply to comment]

Izah, weh mmg tergoda tgk agar2 kristal jelly ni... Rasa nak seluk tangan kat monitor lappy ni jer nak amik seketul.. Cam nak meleleh air liur pun ada gak..heheheee..

zah, tulah..lain kali bila siapkan order org tu, minta la tolong anak2 bujang berdua tu tolong snapkan gambo..heheheee

mokwo® said...[Reply to comment]

salam jah...letih2 pun tak pelah..Alhamdulillah masyuuuk!!
mokwo suka ijo kaler...tapi kalau buat kuih hape2, anak2 mesti tanyer kaler pink...tak dak chan den nak mengijooo!!

sitiezahim said...[Reply to comment]

lawa lawa mantop :D

nOOrsha said...[Reply to comment]

pergh..tewruja aku nengoknye..terasa2 kat tekak ni haa kesejukan terlamponye tu..hehehe..ritu aku tgk omputih wat ciskek boh jelly kaler2 camni dlm dia..lawa gak :)

Wattie said...[Reply to comment]

Salam selamat hari raya, maaf zahir dan batin Izah. Lamanya tak singgah sini, hasilan mmg sentiasa mantopppp

Wattie said...[Reply to comment]

Salam selamat hari raya, maaf zahir dan batin Izah. Lamanya tak singgah sini, hasilan mmg sentiasa mantopppp

Mieza said...[Reply to comment]

terliur nye izah...hr senin ni ada kawan lama tak jumpa nk dtg umah...dok meligar otak pikir nak wat dessert apa...leh la cuba agar2 ni utk digandingkan dgn nasi mandhi

Amir Said (dapurmalaysia.com) said...[Reply to comment]

Sedapnya. nak cuba la nanti. saya peminat agar2, puding dan jelly. :-)

Rohah said...[Reply to comment]

nilah diaaa bila cik puan turun ke dapur..gleksssss2 turun ke tekak..

Kak Nita said...[Reply to comment]

makan sejuk2 sedappp ni...

Alinaclover Premium Beautiful said...[Reply to comment]

cantik nyeeee agar2 ni

FnF Simple Life said...[Reply to comment]

best nyeee... ada jelly lagi..makin mantap le rasa dia kan ;)

CA said...[Reply to comment]

uhh...mengiurkan...kalah puding peach saya... :)

Liza said...[Reply to comment]

mmg sedap n mnggiurkan...pergghhhh

Hanim said...[Reply to comment]

Mmm sedap nengoknye, leh la try nanti pasti anak2 suke klu letak cumi....hehehe. Amik recp ye, tq...

Hanim said...[Reply to comment]

Mmm sedap nengoknye, leh la try nanti pasti anak2 suke klu letak cumi....hehehe. Amik recp ye, tq...

Nina Mirza said...[Reply to comment]

As'salamualaikum Izah,

alo lo loooo..... comel nyer!
Nak seketul~ hehee . . .
Nina pun dah macam chipsmore, kadang tuu bila dah busy, tak done nak snap picture bagai. Jawabnyerr memang lah tonyoh hidung sendiri (salah sendiri kannnn)
nasib badannnn~~

inahar ali said...[Reply to comment]

salam rindu izah..tomeinye pudingmu itew..kempunan la akak leh layan mata jek..huhu!

HaSue said...[Reply to comment]

au nak! Aku nak! Blue jeli plis..mementang aku smpai lambat ko x buatkan utk aku jah..aku sedih tau,sedih! Tskk..eh aku mls beno buat puding kblkgn ni ko tau tak? Tp kalo mkn rajin plak aku..haha..eh tergelak lak,lupa aku ngah sedih.huh

AimyAzeefAzfar said...[Reply to comment]

geramnyeeeee tengok warna warni...comeeeeeeel sangat!!

Anna Qawina said...[Reply to comment]

gile komen...nk komen jugak...kikiki...lawa la gini..nk try gok..bila tah

Chibi Hana Chan said...[Reply to comment]

kalau kite susun jelly tu bukan die akan dok bwh jgk ke? mcm mne dlm gmbr tu ade yg kt tengah2? die trapung sndiri ek