Monday, October 8, 2012

Snow Cheesecake yummy!!!!


Assalamualaikum..

Kek lagiii....
Kek ni sedaaapp ya ampuunnnn.. 
Patut la kak Zana kata lepas sepotong nak lagi sepotong.
Makan kek tu sejuk sejuk kuar dri peti es memang laa sedap, moist, lemak dalam mulut..
Budak2 pun sukaaa la sangat.
Kek span nyer pulak mak aiiii lembuttt sangat.
Lepas kek tu masak, bila digoyang2 macam tak masak lagi di dalamnya, sedangkan kek tu dah masak, tapi disebabkan keknya lembut gebuuu sangat, maka dia bergoyang2.
Sabar sebentar tunggu kek span tu sejuk baru lah boleh gatal tangan nak move dari loyang.
Kalau tak, jadi la macam saya, kek tu terpenyek senget sikit tapi saya dah ejas tepuk2 sikit baru elok.
Hehehe..



Alkisahnya, kek ni saya dah lama teringin nak rasa, slalu nampak fren kat fb duk pos kek ni.
Tak terjangka pulak nak buatnya sebab rasa mcm susah je.
Rupanya kek ni simple sangat, dan sedap sangat.
Bila Noorsha dah tayang kek ni, hajat hati tu makin mebuak2 nak merasa.
Bila Mamafami share resepi dan kak Zana pun dah cuba dan menggoda, saya pun dengan berkobar2 ke dapur try kek ni.
Alhamdulillah.. semuanya datang dari Allah..
Rezeki saya semalam nak rasa kek yang sedap, kek yang menjadi dan kek yang kena ngan selera saya dan anak2.





Walaupun puas jugak memujuk anak2, sebab kek ni kena sejukkan/chill dulu dalam peti es lebih kurang sejam ke 2 jam, tapi memang berbaloi. Budak2 kan bila tengok kek seketul gitu, sah sah la tak sabar. :-)
Hmmm ada tergoda dengan kelembutan, moist, lemak cheese dan kegebuan kek tu?
Sila la try buat... :-)

Meh kita share resepinya kat sini pula.
Terima kasih buat penyumbang resepi, semoga Allah mengurniakan pahala kepada mereka2 ini.


KEK CHEESE BERSALJI/ SNOW CHEESECAKE

Resepi : Sherry mz@MyR

Sumber lain: kak Zana & MamaFami


  • 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) - akak guna shelf raising flour
  • 60 gram tepung jagung (maizena)
  • 50 gram air sejuk (dr peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder- tak letak
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega (dicairkan)
  • izah tambah esen vanilla

  • UNTUK KRIM
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis- izah letak sekadar manis pada selera
  • (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.

  • UTK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) 
        Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan.





Cara-cara:

1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
*izah  bakar kek menggunakan kaedah waterbath
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
*izah potong kek  menggunakan benang
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.





Kepada yang nak rasa kek ni boleh la try buat atau kepada penduduk sekitar Ampang boleh order dengan saya. :-)
Didatangkan dengan 2 size.
Boleh berhubung dengan saya tru emel baisku09@gmail.com
Pickup point recommended ialah TESCO AMPANG.
TQ










47 comments:

Anna Qawina said...[Reply to comment]

ooooooo jaaahhhh...nak sikitttt...bg rasa lemak2 sudahla....huhu...sibbaik aku tgh mls ni..kalo rajin skrng jugak aku buat...
rasa nak sekeh noorsha sbb dia tayang ritu..ni aku sekeh ko jugak...haha

inazamri said...[Reply to comment]

huwaaaa..nangis tengok.tak mungkin saya leh buat.belum cuba dah menyerah kalah.sedappppppp

Mas said...[Reply to comment]

jahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..........
pekikk jappp..
ko sajerrkkkk tau...
goda tak abisss2....
buat aku angauu jerk nengok kek ko tu..

Tembikai Laici said...[Reply to comment]

aduss... adusss...
Rupa bentuk muka buminya
nampak menarikkkkk sekali...
Terliuq rasa nihh... ^_#

Marsita yahya said...[Reply to comment]

Cis....apa yang tak sedap ngn ciss cake...adusss menggoda qolbu tul lah.

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

salam izah hemmm nak rasa gak emmm bila dah kata lembut dan sdp tu yg x tahan....resepi sempoi jeeee cam leh buat....wakakka tp bila yekkk nak buat..pikir sat...anyway...nak rasa jugak...

Sally Rashid said...[Reply to comment]

ermmmm..sungguh sedap

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

kek ni gebu luar dalam kan.....

Gee® said...[Reply to comment]

Jah... gambarnya makin cantek...

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
patut la malas, sebab tengah buat donut... bagi aku 3 ketui buat kudapan bebudak ni karang. eh tak cukup 3 ketui... bagi 13 ketui donut ek.. ngehh ngeeh.. ko wajib buat ni anna. new prooduk tuk kastemer ko

izahdaut said...[Reply to comment]

@inazamri
munkin tidak.. ikiki.. harus cube.. simple jek nak buatnya.. rasa je mcm susah, bila stady resepinya senang je tu.. sila cube sila :-)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
cheese dlm peti es ko dah tinggal 10 gram ke mas.. waduhh kok rugi bangat deh.. sedap woo.. serius aku cakap nih. tapi wajib makan sesudah disejuk kan dlm peti es.. giler meletup

izahdaut said...[Reply to comment]

@Tembikai Laici
wiii kengkadang menarik, kengkadang tak mnarik sangat, yang penting rasonya tuh.. mneggodaaa :-)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Marsita yahya
betul betul betul... macam nyampah jek kalau ada cis dlm peti es... memacam nak buat, pehtu semua sedap2..pehtu yang paling banyak makannyer sapa? sila jawap dlm hati. kikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
dah kak shiela jgn ditungu2 lagi, jom buat n nikmatinya :-)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sally Rashid
sally dah pernah buat tak? sila lah masuk dlm koleksi kek kek mu itu :-)

Mamamya said...[Reply to comment]

lia penah buat tp resepi keknya x sama... nak try yg ni pulak klu ada kesempatan nnti... nak order jauh la plak.. :)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
betul kak sari... gebu gebas .. sapa makan banyak sah2 kene tempias gebu kat badannya. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Gee®
ala kak gee, tak jadi nak buat gambar nampak cool. slaah teknik. kikiki

rahel said...[Reply to comment]

Memang sedap...Rahel pun dah terai snow cheese cake ni...cantik cheesecake u tu...

Mamamya said...[Reply to comment]

heheheee...dtg balik btlkan kesilapan.. td p tgk kat blog rupanya resepi yg sama lia buat dulu.. ahuhai..tu lah klu 'kertu' heheee...

Asmah Yusof said...[Reply to comment]

aduihhh aiiii kak izah....mmg bikin gempak kat air liur nie....geram tgk..;))

dZana said...[Reply to comment]

huwaaaaaaaaaaa... tumpang nangis kat sni.. mmg tak nyesal buat kek ni.. makan pun klau tak ingat2.. tak yah nyesal2.. mmg bagus utk bisnes ni izah.. akk doakan smga izah suksess.. msti byk oder lepas ni.. nanti bila akk dan pencen akk baru nak stat bisnes kek ni.. izah jual dulu eh... hahahahaha.. doakan akk sempat berbisnes pulak ye..

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

alahai Izah lately ramainya yg mengekek mengechesse ni dah teruja snagat nak buat lagi ni nampak menawan qolbu lah kek tu heee

Sofea said...[Reply to comment]

Dah jadi tokey kek puan izah kita ni ye..semoga sukses ;)

Qhaifa Nur said...[Reply to comment]

nampak sedap betul snow cheesecake....mmg x cukup sepotong kalau gini.....

JaSSNaNi said...[Reply to comment]

scroll cepat2...
tak nak nampak kek tu lama2...
mata pandang sebelah je.. sebelah lagi tutup tapi buka celah2 jari.. uwaaaaaa... geget2 kertas a4 ni.. nak nak nak...

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam Izah.. rindunyer.. lama tak wat onar kat dapo sahabat yang rajin neh.. pepagi dah nampak kek gebus kat tingkat.. huhuhu nak komen ikut Q lak bz.. memang nampak sedap n gebus tullah kek tu.. sepotong tak cukup neh.. mintak 3 potong Zah he he he

inahar ali said...[Reply to comment]

omgggggg..izahhh!! mmg meletopss kebabommmm!! menjejes dh airliur akak ni haa!!

ibh_sue said...[Reply to comment]

Hadoiii!!!...Dugaaan.. Sedapnya Izah...

cikmanggis said...[Reply to comment]

alahai..nak kena buat kek cheese lg ni..dah lama tergoda dgn kewujudan kek yang seksi ni tetapi blom ada kekuatan nak memakannya memandangkan dagu ku berlipat dua hehe..tungguuuu

mala said...[Reply to comment]

look so yummyyyyyyyyyyy

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

pg td dah komen tp tak lepas... ptg dtg lagi try komen lagi...

waaa.... izah dah pandai mkn kek berkrim2lah.. best best.. lagi2 krim cheese mmglah best kan..

Yatie said...[Reply to comment]

wow...kek cis lagi...mmng sedapkan kek ni...sedap di makan sejuk..

Tina Othman said...[Reply to comment]

walah bestnya

dah byk kali kan nampak tayangan amal kek ni, tapi masih tak dpt seru nak buat lg

ijayuji said...[Reply to comment]

salam kakak manisssss ehehehe.... caaakkkkkk!! nmpk kita tak?? nampk tak??? kita ada jerr akak ni tak perasan ececece... huh! cis cis mmg suke, coklat dgn cis kita sanggup pilih cis skrg ni sbb coklat dah kurang, waaaa.. uru2 dada dulu kena sabo ni kalau nak buat waduhhhhh tak mo terjun laut lagi lerrr.. ikut turn eak kek, nanti dah ok sikit baru boleh buat ehehe...

Mieza said...[Reply to comment]

salam izah...wahhh kek ini sangat2 mengancam jiwa...letak cheese pula mmg akk tak tahannnn...mmg suka kek yg ada cheese...gemuk ke kurus ke tolak tepi hahha..insyaallah akak nak try...cream cheese tapi cheddar cheese lak tak dak...

Qasey Honey said...[Reply to comment]

aduyaiii rajin la pulak yer..mengkek siap btopping gini...kecur thp mlampau dh ni tgk...mnahan liur aje la tgk kek yg sedap ni...hukhuk

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mamamya
hasihh tak kertu mana aihh.. hehhe.. tapi lupakan, kalau dah banyak cuba resepi ni kadang terlupa jugak.. ;-) very nice kek ni kan. sangat enak

izahdaut said...[Reply to comment]

@rahel
betul tu rahel kan, tak rugi try bake this cake.. i love it soo much.. tq

izahdaut said...[Reply to comment]

@Asmah Yusof
tu la, dapat tunjuk jek la.. nak share ngan asmah jauh nun..sian air liur dia kan.. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@dZana
kak zana kalau buat biz memang maju tuh. dah banyak kenalan kan.. hehe.. sama la ngan akak slamat maju jaya jugak.. kek ni, huiihh tak nyesal buat kan. sodaappp

Anonymous said...[Reply to comment]

salam..boleh x klo kukus??berapa lama ye nk kukus?mohon perjelasan..sy teringin nk buat

Anonymous said...[Reply to comment]

salam..boleh x klo kukus??berapa lama ye nk kukus?mohon perjelasan..sy teringin nk buat

Ummi Aishah said...[Reply to comment]

salam tuan rumah..
saya dah cuba resepi ni. memang sedap. saya mohon c&p resepi ke blog saya. tq, sudi kongsi resepi yang best...

marni hasan said...[Reply to comment]

Salam Izah..mmg dok tringin nk rasa kek nih...nmpak sgttt...sedapp....Izah guna Loyang saiz ap yea?

suhaila ariffin said...[Reply to comment]

Salam kak....nk tanyer klau sy ode ari nie mlm nie blh dpt x kak,sbb ada org mengidam la kak....