Thursday, October 4, 2012

Cotton Soft Japanese Cheesecake


Assalamualaikum

Kek kapas sapa nak?
Lama dah nak try kek ni cume aura mengekek cis kau ni tak sampai lagi.
Bila nak buat smlm tu, baru la tau kek ni mcm kek slice jugak cara membuatnya, cume bedanya guna krim cheese.
Jadi selaku pembuat kek slice cheese tegar ni, kacang la buat kek ni. *perghh ayat eksen melampau.
Buat penggemar cheese boleh la try2 memutar telur nak buat kek ni.
Penggebu kek ni  cume telur putih yang diputar menjadi meringue tu.
Tak de pembantu penaik mcm baking powder atau soda bikarbonat.
Kalau something wrong masa memutar telur putih tu, alamat kek memang tak menjadi.
Jadi berhati2 masa ngasingkan putih n kuning telur tu. Pastikan telur tu lepas basuh keringkan betul2 dulu, jgn ada setitis air pun masuk dlm putih telur yang di asing. Masa asing tu elok2 jangan ada kuning telur termasuk dlm putih. Bekas mangkuk putih telur tu pun jgn ada air tau. Pastu putar telur tu sampai jadi meringue kental dan bertanduk. Bermakna kalau terbalikkan mangkuk telur tu, telur tu tak jatuh pun. Sungguh kental la tu.
Sedikit tips la kan, Kalau lah andai kata, masa memutar putih telur tu, kita trasa mcm kurengg tak naik n tak brapa gebu jek putih telur tu, amik jek sebiji lagi putih telur campurkan skali. InsyaAllah menjadi.



Hmmm.. kek ni memang ringan, sangat lemak dan sangat moist.
Kurang manis dan boleh jugak dikreatifkan dengan melapiskan filing blueberry dlm kek tu sendiri.
For me, kek mcmni memang sedap dimakan dengan filing n perasa sedikit.
Kalau makan dia jek, mcm boring gitukan sebab hanya rasa cheese jek..
Tapi boleh je makan kosong je.. terpulang pada selera memasing kan.
Resepi glemer oleh sis Alma Myr. Tapi saya amik dari blog tokey kek Anna Qawina.
Tq Anna dan Alma.



COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE
Sumber : Alma@myresepi 
(kebanyakan blogger dah pernah buat kek ni kan, nak sebut 1 per 1 mau sampai tengah malam tak habis so, boleh google nama kek & jumpala ramai yang dah buat kan..tqvm bt semua blogger yg mengispirasikn kek ni) 


 Bahan-bahan : Loyang bulat 9 inci 

 Bahan A: 
250g cream cheese 
50g butter 
100 ml susu segar (fresh milk) @ susu cair 70ml + air 30ml 
6 biji kuning telur *izah guna 7 biji gred B
1 sdb jus lemon @ 1 sdt esen vanila 
1/4 sdk garam 
60g tepung kek / tepung superfine @ guna tepung gandum, ayak 3 kali 
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch) 

Bahan B: 
140g gula kastor 
6 biji putih telur *izah guna 7 biji gred B
3/4 sdk jus lemon @ 1 sdt cream of tartar 


 Cara-cara: 

Step I : Utk adunan A: 

Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. kacau2 dengan whisk sehingga sebati. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. 
 Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hingga sebati (gaul guna senduk kayu sj pun boleh, tapi Ana pukul guna mixer dengan kelajuan sederhana agar semua adunan halus dan sebati). 


 Step II : Utk adunan B: 

Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). 


 Step III : 
Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 9 inci, yg digriskan bwhnye & dialas dgn kertas baking. tepi loyang tak perlu gris ya. Tuang adunan kek dlm tin kek. 
Bakar kek dlm kire-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. 
 Waterbath = sediakan loyang yg lebih besar dari loyang kek, isikan air panas, kemudian letakkan loyang kek tadi di dalam loyang yg berisi air panas. Bakar hingga masak, test guna lidi ya, dah masak, off suis oven, renggangkan pintu oven sedikit dan biarkan kek di dalam hingga agak sejuk supaya kek tak mendap@turun mendadak. Sisip tepi kek dan terbalikkan, hiaskan dengan filling kesukaan, sedap dimakan sejuk.  


Blueberry Topping 

1 tsp Gelatin / Serbuk agar2*Ana guna gelatin Halagel 
30ml Air 
150g Blueberry pie filling @ apa2 filling kesukaan 

Cara-cara : 
campurkan gelatin/agar2 dgn air. Panaskan sebentar & campurkan blueberry. Sapukan ke atas cheesecake & sejukkan sebentar.





Wiitt.. sapa nak? Kepada mereka yang teringin di sekitar Ampang boleh la order tru emel baisku09@gmail.com.
Pickup point Tesco Ampang atau kawasan yang mampu saya buat delivery.
Untuk kawasan lain boleh berhubung dengan Anna Qawina di anna_qawina@yahoo.com 
Sms :019-3004358






32 comments:

Marsita yahya said...[Reply to comment]

Salam Izah...banyak songeh gak nak wat kek ni tapi hasilnya mmg mengancam...ada lagi tak nak skit.

izahdaut said...[Reply to comment]

marsita..
a ah kalau memula nak berjinak ngan kek jenis gini mmg banyak songeh nak kene asing bagai nak kene oanas cair duulu kan..tapi kalau dah biasa ok je nanti :-)

Anna Qawina said...[Reply to comment]

amboiii....laju je ko bt kek...diam2 kluar kek..senyap2 kluar roti...aku diam2 tdo je kerjanya..hehe..
tq promot my blog n biz cewahhh...ko xnk bg aku test dulu ke barang seloyang jah? ke segan? ala xyah segan..xyah malu..aku x kesah...silala jemput aku..kikiki..

Kuman Chaos said...[Reply to comment]

fuh... nampak lagi sedap dari Bluberry Cheese cake yg ada kat Secret recipe nih.. nak kena try nih...

kumanx.blogspot.com

cik atie said...[Reply to comment]

wah3x... gerenti yummylicious ni... hehe

Chah said...[Reply to comment]

Amvoii..meleleh tu yg aku x tahan...agak2 kek ko ada segebu perut aku ni tk jah? Ada? Xde kannnnn....

Cendana Kasih said...[Reply to comment]

nk stop dulu segala kek2 ni walaupun tiap2 hari tgk gambar kek2 yang mengiurkan yang korang tayang...sabo jer laaa

Gee® said...[Reply to comment]

Ijah... nak kek kapas seputun... nyam nyam...!!

MamaFaMi said...[Reply to comment]

Waalaikumussalam Izah..

Sedapnya kek Izah tu.. dah lama tak wat cheese cake. Tapi sebenarnya, oven mama tu dah lama sejuk. In baru nak warm up sikit sikit... hehehe

Qhaifa Nur said...[Reply to comment]

salam.....

sedapnya nampak kek ni...gebu betul

Mas said...[Reply to comment]

cisssss...cheese lagi..
tergoda tahap gaban nie...
sajerk jerk ko nie...
tak mo minta kek ko...
ni haaaa....tngh bako kek...
wat 1/2 adunan...
puas hatiiiiiiiiiiii

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

salam
waduhhhh keknya bukan main moist lagi yeee....cam terasa2 di dlm mulut heeeeerajinyaaaaa

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

sedap2 nak baut jugak ni lama dah tak makan lepas raya dulu Izah jom cari cheese dulu bahan lain dah ada ni hee

khairiah khaizu said...[Reply to comment]

Salam izah....sedapnya!!!!akak belum berkesempatan mbuatnya, nti akak amik resepi kt sini ye....

Yatie said...[Reply to comment]

perghhhhhh mengancam sungguh kek Izah ni, tngk pun dah taw lembut mcm kapas..kalau dpt rasa..lagilahhhh beshhhhh...

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

tadi dah masuk blog Mas, ni masuk lak blog Jah..memang dah tergoda dari pagi ternampak kat FB..nanti2lah cuba ni molot tak berapa elok nak makan hehehe

faa.rosli said...[Reply to comment]

sedapnyerrrrrr

JaSSNaNi said...[Reply to comment]

oitttt... hentak pale kat dinding... amboiiii.. ketok rumah sana ada cis.. ketuk rumah ni pun ada cis.. cis betul ye.. :) mmg sedap mengecis ni.. nyum nyum...

Kak Nita said...[Reply to comment]

Salam Izah
sedap ni...nampak gebu sangattt!

Qasey Honey said...[Reply to comment]

aduyaiiii...sedapnye...tgk gmbo kek tu cm nk tumbang dh..berat dgn lelehan bluebeery tu kot..hehe

tp perghhh mmg mengancam habis...gmbo pon cntik..

zila norazila said...[Reply to comment]

wsalam izah..
nampak sgt gebusss..siap melelh2 lg tue..semalam bw ramai jgk yg buat kan...dugaan btl:)

inahar ali said...[Reply to comment]

fuiyooo izahh..x tahan akak nengok ciskek izah wat nih..mmg meletopp kebabommm..huhuu!!

~~zana@pb~~ said...[Reply to comment]

Akak ni kan Izah, suka mcmna pun kek tu....tapi kalau kena mutar telor sampai gitu jadinya...alahai..takutnya akak, takut sampai esok pagi mutar tak jadi, apa kes?
Beli je la jawabnya.

ibh_sue said...[Reply to comment]

Peh! Tak tahan dgn cheese cake izah tu. Pejam mata. . Takut terguda. Heeee

♥♥azatiesayang ♥♥ said...[Reply to comment]

salam Izah....Rajinnyaaaaaaaaaaaa baking kek.K.atie jer yg xbape minat nk buat2 kek ni,camna tuh?
Meh la,sepotong-dua...nk mkn ngan kopi mlm nih :D

ibundo said...[Reply to comment]

pergh!!! menjejes air lio den..

Jefry said...[Reply to comment]

Pasti lezat ya..
jaid kepengen makan hehe..

Pokok Manggis Depan Rumah said...[Reply to comment]

Sedapnye.. Nak rasa juga..

Kak Nik Ja said...[Reply to comment]

aaaaaaa(tengah nganga mulut ni)....tumpang gigit skit!! tadi dah nganga kat dapur kak nor SG..kat sini nak nganga lagi...haiiih kenyang sudah..(masuk angin)..hihi
ni adalah antara kek2 terawal akak terai dulu..alhamdulillah , kek yang tak pernah orang cakap 'no"

HaSue said...[Reply to comment]

salam mek jah..
Aku antara yg lewat smpai ni ko xnak ke buatkan barang seloyang dua? Dah la dtg lmbt pandai lak demand kn.
Aku pun asik mood mengekek je lately nih..keknya pulak bukan jenis yg leh kuruskan badan.,haihh...kalo aku gemuk aku salahkn ko boleh x jah?oo jah?ko buat2 x bace lak ye..aku dah lama x mkn kek slice cis..apa brg mkn mknn krg blemak..kakaka

anugerahnurani said...[Reply to comment]

salam Izzah...hehe..dah jumpe tq

anugerahnurani said...[Reply to comment]

salam Izzah...hehe..dah jumpe tq