CSS

Monday, April 16, 2012

Blueberry Cream Cheese Bun


Assalamualaikum..

Selamat pagi semua.
Bertemu di minggu baru dihari yang baru yang tidak mungkin kita dapat kembali lagi pada detik2 dan hari ini semula. Setiap detik setiap saat sentiasa dihitung di perati dan dihisab. Semoga diri ini sentiasa bermuhasabah dan sentiasa menyedari hal ini untuk sentiasa penyesalan ada dihati. Err.. :-)

Sapa slalu buat cheese tart dan ada lebihan bancuhan cheese nya? Sangat sesuai meroti dengan roti bluberry cream cheese ni. Sedaaap, sweet, lemak2 dan sesuai untuk hidangan kanak2. Saya buat kecik comel2 je, jadi senang anak2 nak ngap. Cik abang pun suke juge katanya. Kaann sejak sejak pandai meroti, suami yang tak brapa suke roti pun dah boleh terima. Ni la pesanan kakak itu.. buat jek, lama2 suami tak suke pun boleh terima masakan kita. Bukan ler suami terima dlm paksa, tapi mereka makin menyukainya. Kan kan kakak kan..

Resepi ni saya amik dari blog mamafami yang kabarnya mama dapat sorang baby girl baru. Sejauh mana kebenarannya nanti kita tunggukan pengenalan dari mama kan ma.. ^____^. Terima kasih mama dan penyumbang asal resepi yang mmg pakar dlm bidang roti meroti ni.




Sunnguh lembuttt dan kejadiannya pun comel.
Resepi roti sama lebih kurang resepi basic bread.





BLUEBERRY CREAM CHEESE BUN
Posted by MamaFaMi
Source : Puan Roshayati Johari via Puan Liza Othman

Ingredients :

1 egg
Approximately 200g lukewarm water (egg + water = 265g)
120g sugar
6g salt
5g bread softener
500g bread flour/high protein flour
20g milk powder
5g bread improver
11g instant dried yeast
80g margarine



Bread maker method :

1. Into the breadmaker pan, pour in the water and egg. Add sugar, salt and bread softener.
2. Top it with flour, milk powder, bread improver and instant dried yeast.
3. Set the bread maker to DOUGH setting and press start. When the dough is just combined, add in margarine. Leave the bread maker to finish the cycle which takes about 1 1/2 hour or so.
4. Remove the dough from the pan and divide the dough into 20 equal portions. Roughly about 49 to 50g each.
5. Form each portion into a ball and arrange on a baking tray. Leave to rise for another 30 minutes or so.
6. Before baking, brush the dough with some fresh milk and use a scissor to cut the top of the dough.
7. Pipe some blueberry filling on top and cream cheese filling.
8. Bake in a pre-heated oven at 180c for 20 to 25 minutes or till golden brown.
9. Once out of the oven, brush with a bit of butter. Place on a wire rack to cool. Keep in an airtight container.




32 comments:

Amie said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,
pepagi datang ke sini... turut mendoakan agar encik hubby Izah semakin suka makan roti, semakin sayang, dan Izah pun semakin rajin meroti... he he hehhh

izahdaut said...[Reply to comment]

kak amie..
waalaikumussalam warahmatullah..
uhh suspen tadi ingatkan doa apa ..hehehe.. tq kak.. kadang tak cube maka tak tahu kan. tk kenal maka tak cinta. ewah :-)

kakna said...[Reply to comment]

salam izah..
rajin meroti..
ngacam lak tu... kakna pun teringin lak bila tenggok izah dok meroti ni.bila lah nak rajin ni..

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

Akak percaya... mesti sedap giler gabungan roti yg lembut, cheese & blueberry... aiii, dpt kat akak mmg lupa org blkg, hehe

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

salam hemmm mmg pun npk dah tahu sdp gabungan dua rasa yg enak....godaan betul lah.....

dapurCikWan said...[Reply to comment]

Salam kak... bak sini sketul kak...tak bekpes lagi nih.. hhihi.. =)

cikwan dah merajuk dengan roti..lepas buat garlic bread yang failed hari tu..lansung dah tak berani nak meroti lagi... =(

Rima said...[Reply to comment]

Suka if recipe guna 11g of yeast.. Tak suka simpan the extra yeast.. Usually I will just throw ajer my extra yeast.. Bak seketul roti ni! Hehe

HaSue said...[Reply to comment]

Sama lak wat tayangan roti pagi nih jah..tapi aku guna Handmaker jer..ko tgk muscle aku dah timbul nih..ko tengok!ko tengok! jap lg aku tyg 6 packs lak..tp bukan muscle la,lemak2 yg terbonjol sbb byk mkn roti..kakakaka

eh yeke mamafami ada baby baru... woww2..bestnya org ada baby2 nih..hmm

kasihredha said...[Reply to comment]

datang sini
ambik dua bijik roti untuk breakfast :)

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

gebus nya Izah,ada cheese lagi tu yg buat tk tahan nak tiru jugak tu heee gigit jari lah nampaknnya hari ni..

Tina Othman said...[Reply to comment]

gebunya roti tu, lama tak meroti, sebab malas nak uli tangan, tah bila kurun nak beli BM pun tak tau lah, dari dia mahal sampai dah murah, tak terbeli2 (alasan org pemalas)

haa betul, mcm kat rumah tu dulu mana adventure bab makan, tapi skrg ni sebab tukang masak rajin explore menu baru, alhamdulilah =)

Rohah said...[Reply to comment]

macam nak rasa je dari jauh nie..ada cheese tu..suka..

Mas said...[Reply to comment]

nak banyak2 roti tu boleh? sedap tu...

Balqis Nazid said...[Reply to comment]

Alahai...sedapnya kak... Nak 3 boleh hi..hi...

hazila said...[Reply to comment]

Nampak gebu roti tu, mesti sedap lagi sebab ada blueberry.

rahel said...[Reply to comment]

Wallaaa..nampak gebu dan lembut sangat roti tu Izah...haii..hulur2 la sikit kat sini..nak jugak rasa..

~~zana@pb~~ said...[Reply to comment]

saje je dia cubit roti tu, nak tunjuk kegebuan la tu......cubit kang..
Akk tunggu org tu gaji n x sibok, lps ni nk borong brg2 yg dah kosong dlm kabinet..tunggu roti ku pula.

Asmah Yusof said...[Reply to comment]

Salam k.izah...
siap ada ruang2 udara pd roti yg membuktikan roti tue gebus...hermmm tergugat diet asz arinie..(diet la sgt!!!)heehehe

Watierman said...[Reply to comment]

Assalam Dik Izah....nak roti seketol..buat cari tenaga...yang tengah keletihan ni...!!

FnF Simple Life said...[Reply to comment]

salam izah...thanks 4 sharing...lps ni jika ada belen cream cheese filling leh buat roti ni kan...

umi's cup cake said...[Reply to comment]

waa...tepung roti dah habis zah..nampaknya kena masuk list dulu la...

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Jah..roti ada lg?...

Mas said...[Reply to comment]

Dasyat ko jahhhh...
buat aku terliurrr jerkkkkk...........

Nor said...[Reply to comment]

wahh yg ni konfem tak de jual kat bakery. boleh bukak bakery dah ni Izah!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

uikkkk!!! MamaFaMi dpt baby baru?? ehh.. adakah benar?? hehehe... tak sabar nak tgk mama introduce baby barunya tu... kalaulah betul.. mesti seronok Fatin & Syahmi dpt adik baru...

mmg pun nampak sodapppp roti tu izah...

Chah said...[Reply to comment]

apa??? laki mu tk suka makan roti? roti paun pun tak suka? rori mengali? err benggali?

akak sukala part yg buat aje lama2 laki mesti makan...yup terbuktipun, apa yg ai buat, mula2 masak tu, pastu calit2 sikit kat mulut dia ala-ala baby kena belah mulut tu, pastu suap kenit2 ala2 suap baby jugak, lama2 dia pandailah tonyoh sendiri ke mulut dia...heee...suka! suka!

Ilhamkreatif said...[Reply to comment]

Salam izah...cantik tersusun je roti2 tu..yg x tahan tu ada cheese n bluberry...sedap..yum...yum..

ogyep yummy mellow said...[Reply to comment]

gebussss... sedap...

Yatie said...[Reply to comment]

wow gebunya roti yg Izah buat ni, geram je tngk..kalau dpt rasa mmng lena tidur akak...kih3...kalau tak asyik terbayang je...mmng dah dpt agak kesedapannya..kan..Bais..kan Muaz...

kak ina kl said...[Reply to comment]

as salam izah..sukanya tenguk macam-macam resepi roti ada kat sini..

Anelouqa said...[Reply to comment]

Suka if recipe guna 11g of yeast.. Tak suka simpan the extra yeast.. Usually I will just throw ajer my extra yeast.. Bak seketul roti ni! Hehe

Anonymous said...[Reply to comment]

Assalamualaikum..bila baca tentang hubby yang x suka makan roti nie terasa lak sama ngan batang idung...sampai dah terkeluar tanya..nape nampak macam tak suka bila kita sibuk2 kat dapur buat roti selalunya suami gembira bila isteri pandai masak rupanya x brape suke makan roti...sikit kecewa pun ada tapi bila baca n3 kat atas terubat skit. buat juga lama2 pasti suka....