Tuesday, April 24, 2012

Kek Batik Coklat Beragar-Agar


Assalamualaikum..

Mulanya memang tak de mood nak snap gambar.
Tapi sayang jugak dah masuk kali ke-2 saya buat kek batik yang sedap ni kalau tak dikongsikan resepinya.
Boleh dikongsikan bersama2 tips membuat kek ni agar tak berketenyeh.
Hehe.. selera kita tak semua sama.
Ada yang suke kek batik ni yang sekut merie nyer rangup dan coklatnya mcm cloud 9 melt gitu dan melekit2, ada pulak yang suke sekutnyer lembut dan blend dengan coklatnya, dan ada jugak yang suke tang coklatnya ditambah tepung agar lebih mesra ke arah kek. * errr paham ke tu? Hehe..

Sapa2 mcm selera saya iaitu saya lebih suka biskutnya lembut *bukan lembik dan bukan rangup tapi lembut. Coklatnya tak manis sangat, tapi lemak dan tak ke'milo'an sangat. Dan coklatnya sangat cantik untuk dipotong dan dihidang dan tidak melting atau cair.. Nahhh sila la cube resepi ini yang telah saya olah.


Terima kasih buat NOORSHA yang berkongsi tips yang didapat nyer dari Chef tempt Noorsha berkerja dulu. Dan terima kasih HASUE dan NOORSHA skali lagi sebab berkongsi resepi yang mereka gemari iaitu dari MYLLA @MYR. TAPI... saya, dengan izin ye, dah olah resepi ni dan cube cari selera saya ditengah2 resepi ni. Sebab kerisauan anak2 akan cika milo dan saya yang kureng dengan milo. :-)

HASUE dah tayang pagi tdi versi dia DI SINI. Mewah betul kek nyer tu. Khaann..Dan Sue, versi aku lain sikit. Kalau ko nak copy jek pun ko kena edit gak. Heheh...Terima kasih buat nama2 yang menyumbang kepada terhasilnya kek olahan saya ni. Kek ni kelmarin saya buat dan di bawa kerumah kakak, semuanya suke dan pelik jugak sebab elok dipegang, dipotong dan cantik licin semesti nya enak tak manis sangat dan still chocolaty. Katanya jugak makan tak muak. Alhamdulillah saya sare di sini pula.




KEK COKLAT BATIK BERAGAR-AGAR
olahan: izah
Idea :nOORHSA
Sumber : Hasue

Bahan-bahan

2/3 cawan air
1 sk serbuk agar-agar
250 gm butter
125 gm milo
3 sb serbuk koko
1/2 sk serbuk nescafe
1/2 tin susu pekat (tin 505g)-hampir 1/2 tin ikut kemanisan masing2
1 kampit biskut merie * tak habis 1 kampit


Cara-cara

Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya)
Masukkan air ke dalam kuali diikuti serbuk agar2. Kacau sehingga cair.*kacau hingga serbuk agar2 larut dan air mendidih.
Setelah itu masukkan butter dan gunakan api yang kecil sekali...
Apabila sudah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya sebati.
Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi....
*boleh rasa cicip kemanisan yang disukai.
Setelah pekat(adunan yang mengandungi agar2 ini tidak akan terlalu pekat seperti resepi asal),boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...
*untuk kek batik coklat beragar2 ni tak perlu semalaman. Jika cukup sejuk dan set di dalam peti es, sudah boleh dinikmati dan dipotong.


Edited:
Nota: Sukatan agar2 boleh dikurangkan untuk tekstur yang kurang pejal..







40 comments:

Chah said...[Reply to comment]

e eh cemana ai yang kakak kedek nileh sampai dulu makan agar2 er biskut meri er cekelat errr kek ni?? Ai suka semua jawapan di atas Jah, guane tu?

berketenyeh? macam muka kakak lagilagila tu ker?

Nazrah said...[Reply to comment]

memang meriah gitu..mesti senang nak pegang tak sememeh kan..

nOOrsha said...[Reply to comment]

Hak ah..pes taim aku dengo nama berketenyeh...hehe..agaknye klo digunapakai utk karangan stpm dulu mungkin aku blh score A+... hikhikhik....mmg sedap kek mila ni..lg sedap bl tengok versi ko yg x brapa cika..eh cika tu pun aku pes taim jumpe..mmg adevan bekas loyer punye bahasa..tak tekejor aku..sobsobsob...maceh jah sudi meggunapakai idea tu...smoge makin hebat hasil tempahan nnti...;-)

Qasey Honey said...[Reply to comment]

wah Izah sgt laju...baru QH tgk pg td Kak Hasue tayang...rupanya dlm diam dia terus buat...siap mnayang lg pada hr yg sma...geramnya...QH bru simpan resepi ni...hihihi...

Shahriah Abdullah Novelis said...[Reply to comment]

SAlam Izah yang comey.. adoi semalam nampak kat dapur kawan yang mana tah tak ingat.. sekarang dah ada kat blogs izahh.. akak nak laa.... teringat masa zaman dulu2 inilah yang orang kampung buatkan hantaran hehehe....

ummiaisyah said...[Reply to comment]

hehehe...tak sabau ai nk cuba jah...tengkiu!

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

hemmm ayat baik punya hahaha sdp..hebat tul dia

rahel said...[Reply to comment]

Uwaaa..mcm bejanji pulak dengan Hasue...dua2 tayang kek batik beragar2..suke la..

zila 4ever said...[Reply to comment]

he hehe baru pergi dapur sue tadi..kat sini pun ada.:)..sama2 cantik mcm sue punya jgk izah..:)

Naz / Nadz COSK said...[Reply to comment]

Izah, dah tak spam lagi ker?

Izah, berketenyeh tu apa?

Izah, bila nak bagi akak sikit ni?

Izah, jgn mamam bnyk2 sangat kek ni, nanti anak2 awak tak puas makan sbb tinggal sikit jer..

hahahaha..hehehehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

berketenyeh tu apa izah? sama erti ngan berluwwah kata org t'ganu tak? hehe.. berluwwah tu makna lebih kurang mcm comot yang amat sangat.. hehehe...

ada gak bahasa org pahang yg akak tak faham.. kalo cika tu akak fahamlaahh.. hehehe..

apa yg izah terangkan pasal kondisi kek yg izah suka tu mcm sama ngan apa yg akak suka... akak simpan dululah resepi ni kot2 rajin nak cuba... t.kasih yekk..

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

salam Izah kek batik sedap nya ni biasa akak buat yg tkde agar leh try versi ni pulak cantik kilat2 lagi

Tina Othman said...[Reply to comment]

wah, arini mcm masuk kelas bahasa lah pulak, tak penah dgr dua ayat tu

best ye, dulu2 masa sekolah, gila sangat ke kek batik ni, sebab baru belajar buat kan, la ni mcm dah taknak lah pulak

tapi yg ni mungkin boleh masuk list, sebab ada agar2 kan, tapi tah bila nak buatnya pun tak tau lah

Liza said...[Reply to comment]

salam izah, tu la pg tadi bru akk tgk kat dapur si hasue tu, zup zap dah sampai Ampang pulak yer, cepatnya....ekekekeke
bila la nk sampai btg kali ni....hihiihi

Watierman said...[Reply to comment]

Dik Izah...assalam...wah sedapnya...Akak tak suka Milo tapi kalau dah jadi kek cam ni boleh aje makan...tapi anak2 lak tak sabar nak tunggu sejuk seharian tu!!Masalahnya dia org pandai ambik & potong sendiri dari fridge!! Kena buat lewat tgh malam!!

Qhaifa Nur said...[Reply to comment]

niat dihati minggu ni nak buat kek batik..
rasa teruja tengok kek ni...

HaSue said...[Reply to comment]

adoi..nmpknya akak2 adik2 kat ats ni ramai gak x bace entri pnuh aku td yer jah..insap jap taip n3 pepjg.kakaka...
Izah dah buat pd hari sama sy buat aritu ye puan2..ni kali kedua dia buat ikut citarasa sndiri..hehe..
Apa2pun gd luck utk korg yg berbisnes yer zah..smg bermanfaat..hehe.. Mmg sedapnya gitu jugak kn..tekstur je beza. Mmg sesuai agar tidak berkeletakuk..haa lantak bahse ape dah kuar

sitiezahim said...[Reply to comment]

fuh banyaknye ciri ciri kek batik ni...hehee..tp mmg nampak sangat cantik kan...

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam kak! aaarghhhhh sgt tension tauuuu! sekut marie takde!! huh! jelin2 ganas ajerr dulu, tunggu sampai sekut marie import dr mesia baru buat ehehe..

kakna said...[Reply to comment]

salam izah...
sedapnya.... tak pernah cuba lagi ni.yang ni tak lah meleket macam yang lagi satu resepi tu ye..

Ezadlieza said...[Reply to comment]

Izahhhh.... ish asal sebut izah jer dah rasa cam movie ombak rindu pulak...akak dtg ni.... blup blup blup blup... sambil tenggelam timbul juga nih.....wahhhh nampak menarik la kek batik new version nih... budak2 mesti suka kan izahhhh...

Cendana Kasih said...[Reply to comment]

Salam dik Izah... akak pasti cuba respi ko ni...mmg suka sangat kek batik ni... insyaalah...akan cuba, akan cuba.... sblm tu, meh sepotong dulu yer, buat lepas kempunan...hehehe

sabar dubai said...[Reply to comment]

cikgu izah..anak murid nk tny..berketenyeh tuh ape? ehehhe

wow berpakat plak yeee haaii bile laa kite nk mencube ni....sekut marie xdaaakkkkk

Yatie said...[Reply to comment]

hah3..akak pun nak tanya ni..apa tu berketenyeh..he3, tak fahamlah...rasanya akak dah faham tapi mungkin berbeza sebutannya dngn akak kot..he3 hentam sajalahhhhh...btw kek ni sungguh mengiurkan..fuhhh mengiurkan lagi..nmpk sexy tak..he3, merapu jelah akak ni..sesekali takpelah eekkk, ni gara2 bergoyang dangdutlah tadi ni..otak jadi sewel japppp...

Mamasya said...[Reply to comment]

Salam Izah.mmg nampak licin kek batik beragar2 ni...satu kelainan kek batik kombinasi dg agar2....tentu budak2 suka ni....

izahdaut said...[Reply to comment]

@Chah
Err kakak lagilagilagi tu ada lagilagilagilagi ke kak? Hahaha aduh laaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nazrah
Itu yang saya ssuke dengan kek ni kan. Bila norsha suh buh serbuk agar2 mmg elok sangat kejadiannya:-)

izahdaut said...[Reply to comment]

@nOOrsha
Haha sha ni kalau loyer guna pkataan gitu, sah menang kes sebab judge buat2 paaham padahal tak paahm. Weii tu lorat kg aku lah. Haha ketenyeh tu sememeh tangan melekat lekit gitula .. Cika tu mcm mabuk loya makan coklat n milo n susu n sekut.. Udah mcm2 telan pastu loya muntah. Itu la lebih kurang maksudnya. Kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Qasey Honey
QH alkisahnya kami menyembang kat Fb kisah kek ni cemana nak bagi tak melt cokaltnya. Kebetulan lepas norsha share tips tu, saya n hasue memasing trus try ke dapur. Jadinya sama2 la buat cume sue publish dulu. Hehe.. Dan kek ni kali ke2 saya buat lepas sama hari ngan sue tu. Tak kesah pun sapa dulu sapa kendian kan. Tapi nak bagitau ada lain sikit resepi saya ngan sue tu sbb milo tu saya kurangkan :-)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Shahriah Abdullah Novelis
Oo saya tak tau pulak dibuat hantaran kek ni. Cume kek ni glemer ssbab dulu2 nak membuat kek ni tak perlu masak bagai. Cume bancuh n kacau rata sekut tu dah boleh makan. Tapi masa tu saya tak brapa gemar sebab trlalu kemiloan. Hehee.. Bila dah ejas2 caara baru boleh terima rasa ssdapnya kek ni :-)

izahdaut said...[Reply to comment]

@ummiaisyah
Try la ummi.. I tell u memang the anak2 ai suke kek ni. Dulu they all tak minat sbb maknyer tak brapa nak rewti ejas sekut tu bagi lembut. Hehehehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
Kak shiela.. Biasala bermain ayattt.. Mengayat la kan. Hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@rahel
Tu la rahel mmg buat pun hari yang sama.. Hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@zila 4ever
Tq zila. Mmg kami duk sembang sesama n buat pun hari yg sama bereksperimen. Alhamdulillah menjadi cume tastenye aje berbeza. Hee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Naz / Nadz COSK
Kak naz.. Sedih kak.. Masih spam lagi sesetengah blog. Pastu akak nak ek.. Meh dekat meh rapat. Heheh..

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
Kak diha jgn kata akak je tak paham, saya pun banyak tak paham lorat2 pahang especially org dulu2 mcm wan saya. Betul la tu kak ketenyeh tu cam
Ssempelit sana sinila. Comot n ssmemeh. Hehe

Nieza said...[Reply to comment]

perghh lawax2 lama tak buat kek batik ni...menarik resepi ni Izah...nanti boleh terai..:)

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...[Reply to comment]

Hi Izah..apa khabar dearie? Love sihat sihat je..cuma bz tak dpt BW coz laling is around..hehe.

Cantiknya kek batik ni...ada agar2 lagi ek...uish nak sedulang lah. Hehe!

FnF Simple Life said...[Reply to comment]

coklat dia rasa mcm cloud9...fuhh... sedap tuuu Izah...

quinnie said...[Reply to comment]

wahhh menarik la izah ada letak agar2 ye..bila nak cuba ye? hehehhe..tak dek org nak tolong makan..huhuhu....tak pe salin resepi dulu..ngeee