CSS

Friday, April 6, 2012

Kuih Kaswi Blacmore dan bunga2 Holland


Assalamualaikum..

Bertemu di hari Jumaat yang berkat dan ianya juga menandakan pengakhiran minggu ni, cuti2 pulak hujung minggu, masuk pulak minggu baru. Gitu la kita semua semakin merasakan hari berganti hari dengan cepat tanpa disedari. Ianya juga tanda2 akhir zaman, biar la ada yang kata setiap zaman pun dikatanya akhir zaman, tapi sebenarnya itu hakikatnya. Mmebuatkan kita sentiasa menginsafi kehidupan ini sementara. Kehidupan dunia lakonan yang dihisab untuk kehidupan yang kekal di sana. 

Kuih kaswi lagi? Yep sebab kuih ni adalah kuih tersenang nak dibuat dan anak2 sangaaat suke kuih ni. Berebut2 makan. Siap kira si adik dapat brapa biji si abang dah ngap berapa biji. Biasa la budak2, disamping tu boleh ajar ilmu hisab kan. Ate bila saya buat dalam bekas lompang gini, excited sangat diorang sebab dikatanya kuih makcik bagi masa ayah tembak2. Itu la kan bebudak ni, emaknya dah brapa kali buat kuih ni, harom nak ingat. Tapi bila ada sorang kakak bagi diorang kuih kaswi tapi dilompangkan masa ayah dia main paintball dulu, sampai ke sudah ingat. Sentap mak nakk... ^____^

Kuih kaswi resepi Blacmore dari fp kak Rinnchan ni pada saya memang setara dengan kaswi2 yang best. Gegar2 nya memang menjadi pujaan hati. Dan... olahan dari Miazahira @myR dengan meletakkan sedikit nescafe memang menjadi. Memang menambah aroma pada kaswi ni. Terima kasih kak Rinn dan terima kasih Miazahira untuk olahannya. Err jangan ada yang pelik pulak kalau semalam kuih bingka dan hari ni kaswi pulak. Sebenarnya kaswi ni dah lama saya buat. ;-)




KUIH KASWI
resepi: sis blackmore & resepidiana


Bahan-bahan 

1 cwn gula pasir *izah guna 3/4 cwn sahaja
1 cwn gula merah
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung ubi
1/2 cwn tepung beras
3 sb air kapur (cair2 aje)
5 cwn air
1/2 sk nescafe - untuk aroma yg wangi
2 helai daun pandan carik2 *izah tambah
sedikit minyak utk disapu diloyang

1/2 biji kelapa parut gaul dengan garam


Cara-cara

Masakkan gula pasir dan gula merah bersama daun pandan dengan 2 cawan 
air sehingga gula larut. Juga masukkan nescafe.
Tutup api , ketepikan sebentar.
Campurkan ketiga2 tepung dan bancuhkan dengan 3 cawan air. Kemudian tapiskan air gula yang dimasak tadi ke dalam bancuhan tepung.
Masukkan pula air kapur. Kacau sebati.
Loyang disapu dengan minyak, dan pastikan air pengukus betul2 mendidih.
Kukus adunan selama 30-40 minit, sejuk dan hidangkan.

*izah kukus guna acuan lompang yang disapu dengan minyak. Kukus hampir 15 minit. 






Dan tahniah buat Nieza - Our Journey Begins yang menyambut blogassary yang ke 2. Semoga blog nieza terus suksess dan terus memberi sumbangan ilmu2 buat semua. Dan terima kasih atas bunga dari Holland ni dan semoga ukhuwah kita terus kekal dan semarak hingga ke akhirnya. Dan secara personalnya, saya berterima kasih kepada Nieza yang memberi ilmu2 baru buat saya dan memberi kata2 semangat juga buat saya. Tq dear!









30 comments:

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam kak! betul3!! masa berjalan terlalu pantas kalau kita buat urusan harian hari2 cuba kalau baca al quran masa tu berjalan terlalu lamaaaaaaa sgt tp tu lah kan, manusia sentiasa leka, muhasabah diri sendirik huhu...

waaaaaaaa!! sejak2 ni asyik kaswii ajerrr, kalau tak asyik mapinnnnn jerr kena tukar ler tajuk kat header akak tuu IZAH KASWI lovers hihihi... resepi yg dulu akka bg tu kita tak buat2 lagi sampai skrg ntah bila nak buat ni pun dah plan buat benda lain, amboiiiiii kita ni asyik ternak lemak jer kan kan kan.. ooopsss.. sambil2 tu bersenam jugak tauu! akakaka

Mas said...[Reply to comment]

hihihihi... mak sentap ye...ank2 gitu ler, gaknye mak ni garang benor tu yg ank2 takut nk hingat hihihihi gurau je izah ye.


hulurlah sepinggan tu, mas nk, lapor ni...

Mas said...[Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
Nina Mirza said...[Reply to comment]

As'salam Izah ....

Selamat pagi dan salam Jumaat
Izah ohh Izah !! Terliur Nina dibuatnyer nengok kueh kaswi Izah tuu
Kueh Kaswi antara kueh tradisional kegemaran Nina. Kalau buat lagi simpankan Nina 3ketul yea..
hehehe

Amie said...[Reply to comment]

Selamat pagi Izah,
patut pun terbau aroma nescafe sampai ke sini, rupanya dia buat kuih kaswi special untuk sarapan pagi yea...mmmm sedapnya!

Watierman said...[Reply to comment]

Assalam Dik Izah...wah pepagi dah terkompius Akak...ingat bau nescafe dari mug Akak rupa2nya kawsi special aroma dari dapur Dik Izah....suapkan sepotong...sesekali nak bermanja apa salahkan!

Mama Hawa/Mama Nani said...[Reply to comment]

Pagi Izah!!!
kalau anak2 dh suka mkn tak kisah lagi manyak kali kite buat!! kalau mama mmg suka buat kalau anak2 suka mkn... rajin Izah :P goyang2 gegar2 bau nescafe lagi hehehe

Chah said...[Reply to comment]

ai Jah...kaswi lagik??? Baru nak 'seranah' sib baik ada kenyataan menyelamatkan diri termaktub kt bawah tu..

Bab gegar tu buat ai mimpi2 nanti tu! haih!

Mas said...[Reply to comment]

makcik kaswiiii...he3

aku baru berangan2 nak wat kaswi..
kluar lak resepi kaswi letak nescafe...
boleh buat la nanti....
sedapnya tengokk kaswi ko makcikkkk....

Chah said...[Reply to comment]

er...sambil masuk lagi menyelinap pegang selipor kat tangan...

Jah, semua org dapat munger2 dr Holland tu mana dapat tu?, ai nak jugak...* gelak, gelakla gelak kt aku yg sgt 'tinggi ilmu' dlm membelog ni...

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Izah...Walau ni antara kuih kegemaran, tapi belum pernah buat sendiri lagi...Sebab budak2 tak berapa suka..tu Mama dia pun suka beli jeeee walau 40sen gak seketul, cuma rasanya jelah yang kadang2 serasi kadang2 terkeciwa

Qasey Honey said...[Reply to comment]

baca enrti ni sepenuhnya pon dh terasa2 akan kesedapan kuih kaswi ni...biase la bebudak2 ..org lain punya diingat...kita yang pulun hari2 buat utk dia...langsung tak kata2 ape...ngapp aje terus...hihi sabo yerk Mak Izah...hehehe

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...[Reply to comment]

Huwaaaa suka kuih kaswi...boleh lupa dunia! :)

Tina Othman said...[Reply to comment]

aduh sedapnya kaswi, apasal kan kalau kuih sagu dgn kaswi, mesti nak carik yg boleh gegar2 kan

budak2 suka ye, bestnya, bila ada org makan lg semangat nak buat kan, kalau takde org makan, jenuh tukang masak nak bagi perabih

Nieza said...[Reply to comment]

Assalam Izah!! subuhx2 Finland saya dah terbang sini bila dgr nama saya diserux2 ni...haha tqvm dear sudi ambil bunga ni.terharu dgn kata-katamu itew...syukur dari sini juga kita dikenalkan.semoga dapat kenal dialam realiti pula satu hari nanti..InsyaAllah.

nampak sedap kuih kaswi ni lama tak mkn ingat bolehlah tapau bawa blk buat sarapan pagi ni rupanya dah abis yer, blk dulula...hehe

Nuridah said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah

Kak Nur pun suker kuih kaswi...beberapa minggu yg lalu kak Nur ada buat kuih kaswi gandum amik dari sini...lum sempat nk ambik gambor dh dikejakan rakyat jelata...tengok...bermakna sesuai ngan tekak dorang nie...hehehe.

zila 4ever said...[Reply to comment]

salam izah
sedapnya kuih kaswi nie..byk jgk simpan resepi kaswi nie tp x tau mana yg terbaikk..yg nie pun nk amik salin jgk..nk cuba jgk..kuih nie la yg paling cepat abis klu buat..:)

Naz / Nadz COSK said...[Reply to comment]

Assallamualaikkum adik Izah..
Amboiii rajinnya buat kuih-muih.. Cam ada kenduri lak..hehehe

tun_telani said...[Reply to comment]

muahhahahaha... 2 kali likes komen kak ika.. mmg patut dh tukar nama tu jadi ijah kaswi lovers ;p

Chik Mimi said...[Reply to comment]

best ni fave DH dah lama minta buatkan asyik lupaaaa aje

kasihredha said...[Reply to comment]

kat kampung akak panggil kuih kosu..kalau letak kapur lebih, kami panggil tepung kapur...tapi rasa lebih kurang sama je...
akak suka kuih ni :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

memang betul2 peminat tegar kuih kaswi.... dah berapa kali izah buat kaswi dari pelbagai sumber resepi... akak dok ckp2 nak buat2 tp tak buat2 gak... hehe..

HaSue said...[Reply to comment]

hahaha..aku nk gelak jer tgk kaswi ko nih.

Eh aku x amik lg la bunga dr holland.tiket dh abis..aku ader tiket bas jer..bila nk smpai nih

Kamalia said...[Reply to comment]

ekeke..gelak terbaca idea mek jah suh tukar nama jadi izah kaswi lover pulop..macam2..
pastu tergelak lagi bila baca pasal ajar ilmu hisab..dah lama beb tak dengar perktaan tuh..
eh,nak komen pasal kuih kaswi sbnrnya..suka kuih kaswi izah jugakkk..nak buat maleh..;p

AimyAzeefAzfar said...[Reply to comment]

Glamer kaswi izah ramai yg terliur termasuk la aiii...camana la nk amik aura rajin ni haaa...nk kena nuntut personal nih...

C'Jai said...[Reply to comment]

Pn. Izah... c'jai sukeee sangat2 kuih kaswi ni....terkenang-kenang kuih kaswi arwah mak..

Fakiroh said...[Reply to comment]

salam izah sedapnya kaswi nie...rajin betul izah ye..

bukan apa sekarang sedang bz buat blog baru kerana ada jual barang secara online apa pun boleh la singgah ye

http://fakruza.blogspot.com

EmbunRosaliza said...[Reply to comment]

Assalam izah, nampak sangat sedap n lembut je kaswi tu, mesti best ada aroma nescafe tu,

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Izah..ni kuih ade lg? Hee..aku suka je mkn kuih ni tp tang kelapa parut tu yg susah nk ada stok..rajinnya ko menguih ye Jah...syabbas nak..:D

Silvia Jacinto said...[Reply to comment]

Life is full of many challenges. Challenges that will make you or break you depending on how you handle it.
Visit my site for more updates. God Bless to your site.

n8fan.net

www.n8fan.net