Saturday, April 21, 2012

Duhai Cik Anonnn... dengan Kek Kukusnyaaa


Assalamualaikum 

Yer... terpaksa saya jadi cik Anon mengomen diblog sedari sedari sekalian.
p/s: Kak Chahh peratah Milo, plz cek komen spam akak. sian aku ngomen hapah pun tak keluar kat entry2 kak Agueliera tuh. Udah ler cik Anon tak leh komen. Ini la time pentingnya komen box kita ada setting cik Anonymous. Sesetengah komen box jek la Cik Anon mcm saya boleh komen. Huhuhu.. Sediss..  

Kek kukus ni bejaman dah dibuatnyer. Cume segan nak buat pameran.
Ada kecacatan sedikit pada kek ni. Bahagian tengah tu kurang masak.
Bukan leh tak masak cume kureng jek. Kikiki..
Ada sebab jadik gitu. Haishh malas nak story.
Jom layan resepi yang boleh dimodify ikut kreativiti sendiri ni.
Kek ni asalnya kek prune kukus yang saya amik resepi di majalah Rasa.
Saya dah buat pun versi prune DI SINI. Sedap weh. 
Kali ni saya letak coklatchip dan kurangkan manis pada sukatan. Layannnn.. 
Dan selamat berhujung minggu buat semua.
Daaaa





KEK PRUNE KUKUS 
sumber: Majalah Rasa Oktober 2007 oleh Puan Nuni 
by: Izahdaut 

bahannya: 
100 gm mentega 
200 gram susu pekat manis 
2 biji telur 
150 gm tepung gandum 
1/2 sudu kecil baking powder 
1/2 sudu kecil soda bikarbonat 
buah prune secukupnya *kali ni izah ganti ngan cok chip

Caranya: 
1. Pukul mentega bersama susu pekat manis sehingga kembang dan ringan. 
2. Dalam mangkuk yang lain pukul telur sehingga kembang dan ringan dan kemudian tuang ke dalam adunan mentega dan susu tadi. Kacau sebati. 
3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder dan soda ke dalam adunan tadi. 
4. Ceduk adunan ke dalam mangkuk kertas. 
5. Tabur kepingan prune yang dipotong kecil. 
6. Kukus di atas dapur dengan api sederhana sehingga masak. 

Nota: saya guna api sederhana dikukus lebih kurang 15-20 minit. Pukul menggunakan mixer. Pukul telur sehingga betul betul kembang dan ringan. Ceri merah dan hijau hanya sekadar penyeri dan hiasan sahaja (optional). 

Ulasan pakar nutrisi: Resepi ini sesuai disajikan sekali sekala bagi pengamal diet, sebagai sebahagian dari perancangan diet sihat dan cara kehidupan aktif. Jumlah gula, lemak dan kalorinya sederhana.



23 comments:

Amie said...[Reply to comment]

Morning Izah,
wah...siap dengan kiraan pakar nutrisi sekali yea... kalau gitu ceritanya, bolehlah makan selalu kek kukus ni.

inazamri said...[Reply to comment]

wah kek kukus prune...best2.Ina tak penah terpikir nak buat guna prune ni.Kata org prune ni pun sgt elok utk pelawasan.

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Jah...esok g mna? Hehe nyibok je, aku komen ni pakai hp je, ada masuk spam x? Hiiiihiii..eh ko ada komen blog aku x, jap nk cek dlm spam box..*saje ngayat ko..

Heeee

Chah said...[Reply to comment]

Cik anon...ai tau kena spam, aipun dok ngomen sini tp haprak x muncul di screen. Kita disabotaj kah?

HaSue said...[Reply to comment]

Morning Ijah.. Pstt,ko tau Jah..*gaya makcik2 pakai tudung kecik ikat bwh dagu dtg umah org pepagi bute*
Semalam Angelina Joling dtg belog aku ko tauuu! Tp sesaje dier guna cik anon sbb low profile kan..
Tp gaya bahase tu mcm aku kenal jerr..tau2 ujung tu buh nama A.J..akakaka..cam nak mapuh aku gelak.
huh..ni sampai bila nak jd cik anon bertauliah nih?
Apa2hal aku nak jugak sepotong kek kukus prun ko tuh.. jgn lupa secawan nescafe panas. Eh bug susu cair yer..kurang manis tmbh lemak..ai x biasa tau kurus2 sgt ni..ahahakk..
Dah,nak balik..kain lum sidai

Chah said...[Reply to comment]

Oh lupes, ai guna henpon 'vertu'ni, kot2 la leh kuar komen dahsyat ai... Duka lara tau jah... Bakla kek x masak tu.. ai x kisah sbb kesempurnaan itu terletak pada bagaimana ianya ditafsirkan....kuhkuhkuh...

HaSue said...[Reply to comment]

bug tu maksudnya buh tau. ko bukan tak biasa mhadiri kelas typo yg diadakan oleh noorsha tiap mlm kn..hahaha..mrh besan aku.
dah!nak balik dulu.. ni aku tapau je sndirik kek kukus ni..waktu aku nak minum2 umah ko taim tu jugak ko wat2 sibuk lipat kain.huh.

Anonymous said...[Reply to comment]

Sah, ai komen bagai nk rak tp x kuar.. ingatkan guna henpon 'vertu' ni xde ler masalah...cait!

zila 4ever said...[Reply to comment]

salam izah
kecacatan tue x brapa ketara la..kira ok jew mata kita mandang nye..gebass jew..kompom x leh ngendeng..sbb dh berjaman pinis yor..he heee

CT Delima said...[Reply to comment]

As'alam Izah

dok tumpang gelak2 manja gitu baca komen2 'hesteria' kat sini. apa pun nampak enak banget kek kukus mu tu Jah walau tengahnga kurengggg sikit masak eh..hihihi. biasalah Jah percubaan pertama buat mana ada kesempurnaannya kannnnss..hihihi

nak tumpang bf ni Jah, k.ct lambat bangun ler..hihihi

Nieza said...[Reply to comment]

Assalam Izah, lama tul tak singgah dapur Izah ni..bz sokmo la.apa masalah komen tu Izah? saya pun buka blog hari ni dah tukar wajah baru blogspot tu. poning pale jap memikir new look blogspot ni.sabar jer la.

lapar lak pepagi buta dah singgah sini..nampak gebus jer kek kukus tu kat mana yg silapnya tu.

mama sara nur said...[Reply to comment]

ASSALAM iZAH
komen kena spam, masaalah tu, kat akak ada tak?
HE HE bagus ni wat yg nak diet
tp akak ni entah bila nak diet he he

rahel said...[Reply to comment]

Wow..gebusnya kek prun..minta sepotong..

Mas said...[Reply to comment]

tak ok lagi ke jah...
ko ada komen kat blog aku tak..
klu tak nmpk kat kotak komen..
aku check kotak spam yerk..he3

kek tu...
tak mau tengok lama2..
nnti aiiii tergoda u...he3

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

salam slmt behujung minggu hemmm suka kek kukus gaya gini ada inti,,sempoi aje....

Nina Mirza said...[Reply to comment]

As'salam Izah... Ooopss!! Cik Nonn..

gebu gabas kek prune nyerr ;)
Nanti nak try laaa...
Ermmm .... cik Nonn pun Cik Nonn laaa
janji u ROCK babehh~~
LUV u .. muahhh !!

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

salam Izah..emmm iteww ler..kadang2 kita juga terpaksa hasil yang agak kurang memberangsangkan...Apa-apa pun semangat utk membaking tak akan padam....

K.Nor said...[Reply to comment]

sian dinda ai sorang nih.. sabo ya jah.. ai dah rasa jd cik anonn dulu.. harap2 kes jah ni tak lama.. cik blogger.com tengah demam panas kut.. tunggu dia kebah dulu ya.. :)

Rohah said...[Reply to comment]

salam Izah,
apa2 pun trjadi kek tetap sedap buat santapan..

Ilhamkreatif said...[Reply to comment]

Salam izah...cantik rupawan kek izah,nampak lembut gitu...

tun_telani said...[Reply to comment]

haha.. adoi.. sakit perut baca komen datin n kak sue.. pahtu blh buleh komen datin kt tgh2 komen kak sue yg duk ngata dia, blh dia x perasan pulak. tun nk gi ngadu pasnih! kui kui..
kek tu sekali tengok mcm apam. camner blh x masak tu kak izah? x sabo2 nk makan nk kuarkan cepat2 dr kukusan ke? hihi. owh.. tiba2 habis gas ek? <- sesuka hati wat assumption.. biasa laa xde modal tp nk tulis panjang2 gak. kui kui

MAK TEH said...[Reply to comment]

salam, gebunye..bila ditilik2 nampak ropa dan putih sepuhnya macam bahulu betawi...hujung minggu ni boleh cuba nih

Goncharov said...[Reply to comment]

Jah...esok g mna? Hehe nyibok je, aku komen ni pakai hp je, ada masuk spam x? Hiiiihiii..eh ko ada komen blog aku x, jap nk cek dlm spam box..*saje ngayat ko.. Heeee