CSS

Friday, February 18, 2011

Muffin Prune Kukus


Assalamualaikum..

Semoga kita bersama-sama memperbanyakkan selawat ke atas junjungan Nabi Muhammad s.a.w di hari jumaat penghulu segala hari ni.

Resepi muffin ni memang dah lama saya nak cuba. Bila tengok gambo dalam majalah tu, memang menggoda betul. Ekcely namanya kek tapi sebab dah buat dalam muffin cup ni saya rasa better panggil mapin je. Sesuka hati je kan... Tapi memang tak rugi cuba. Texturenya lembuuutt macam kek. Sedap sebab bila kunyah sekali ngan prune tu rasa masam masam manis. Anak-anak pun suke, tapi yang tak berapa berkenannya buah prune tu dibuangnya. Aisshh.. Bagi mengamalkan diet sihat sesuai la resepi yang dikatakan kurang kalori dan lemak ni. Menu diet yang besttt woo..



MUFFIN PRUNE KUKUS
sumber: Majalah Rasa Oktober 2007 oleh Puan Nuni
by: Izahdaut

bahannya:
100 gm mentega
200 gram susu pekat manis
2 biji telur
150 gm tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
buah prune secukupnya

Caranya:
1. Pukul mentega bersama susu pekat manis sehingga kembang dan ringan.
2. Dalam mangkuk yang lain pukul telur sehingga kembang dan ringan dan kemudian tuang ke dalam adunan mentega dan susu tadi. Kacau sebati.
3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder dan soda ke dalam adunan tadi.
4. Ceduk adunan ke dalam mangkuk kertas.
5. Tabur kepingan prune yang dipotong kecil.
6. Kukus di atas dapur dengan api sederhana sehingga masak.

Nota: saya guna api sederhana dikukus lebih kurang 15-20 minit. Pukul menggunakan mixer. Pukul telur sehingga betul betul kembang dan ringan. Ceri merah dan hijau hanya sekadar penyeri dan hiasan sahaja (optional).

Ulasan pakar nutrisi: Resepi ini sesuai disajikan sekali sekala bagi pengamal diet, sebagai sebahagian dari perancangan diet sihat dan cara kehidupan aktif. Jumlah gula, lemak dan kalorinya sederhana.




22 comments:

Yani said...[Reply to comment]

yum..yummy... meriahnya nampak prune kat atas muffin tu.. bak seketui!

Mas said...[Reply to comment]

weiiii..makcik..aku jap lagi nk godek pisang wat muffin gak tau....
gebunya nengok muffin kau ni....
bagi kat aku seketoi....
aiskrim tu, jap lgi aku nk kisar lagi...rasa sikit memang sedappp...
dasar tak sabar..wakakaka...
haaa..kau tau jer aku paksa anak aku mkn b.b tu, boleh daniel kata rasa macam kaya...punya la sedapp sos tu....layan jer bebudak tu..habis gak sos tu semalam..wakakaka...

anymz said...[Reply to comment]

ijah cayaaaaaang,mula2 nak kiss2..mmmuahh..mmuahhh kat izah.
mcm tau2 je akak sdg membuang lemak2 kat badan yg montok nih..maceh2 bg resepi ni..prune tu elok utk penghadaman..nnt boleh buat..dah seminggu asek telan air liur je bila pi melawat dapur korang..
tak tahan jiwo den...huhu

Wanieyra said...[Reply to comment]

cutenya muffin tu...geram betul tengok. Ni hah...kita bawakan sekut raksasa ni.....utk Bias..hihihi

Ctnaemah said...[Reply to comment]

Izzah..guna resepi ni dapat berapa biji mupin ekk?

Iza Akma said...[Reply to comment]

baru je tengok resepi nie dlm majalah mlm tadi..alih2 izah dah book dulu...hehe..btw mmg sama rupanya sebiji cam dlm majalah tu...cantik...

suri solehah said...[Reply to comment]

salam..teruja tengok mufin izah tu,,sungguh gebu,,bahan2 resipi ada kalau nak cuba..tp tgk dalam gram tu..gagal lagilah akak..huhu

tun_telani said...[Reply to comment]

k'izah.. sy xpernah kukus muffin! huhu.. pasni kene fully utalize kukusan sy nih. tp, kalau guna acuan kertas tu, sesuai ke kukus?

nk suggest kt k'suri solehah.. sy biasa guna cooking converter nih http://www.convert-me.com/en/convert/cooking pilih bahan apa nk tukar sukatan gram ke cup =)

chikadakbiru said...[Reply to comment]

comey kecik2 senang nak ngap!!

KakAsma said...[Reply to comment]

idea yg bagus nie..nnti boleh cuba gak..tukar ajer prune ngan apa apa kan...maceh kongsi resipi..dan maceh juga wish kat Umar ...

Anie said...[Reply to comment]

Izah,

Cantik lah tgk gambar muffin punya dlm tu, gebu jer. Nasib si dak Jannah ni mkn prunes...hehehez. Tapi I pat kukus mengukus ni tak berapa pandai arh jagi api....huhuhu

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

oo... sesuai utk diet eh.. kalau mkn 10 ketul, xpe kot kan camtu. abis tu, makan2 sedap. makan2 sedap... xleh berhenti daa... lembut jer nampak tekstur dia tu

Kamalia said...[Reply to comment]

izah..menggoda sungguh ni..uwaa..nape dikau sungguh rajin??

Anna Qawina said...[Reply to comment]

ni lg sorang..saje je nak soh aku buat..tp prune tu takde, kang aku tukar ngan kurma okeh kan..ada gak rsp prune nih..tp blm masa nak buat..ni ko dah buat tak pasal2 aku kena buat...eh..berleter lak..hihi

aidah said...[Reply to comment]

Comelnya muffin tu, macam tuan dia gak. Nampak gebu je ya.

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

samalah Izah, anak akak pun suka buang buah dlm kek.. geram betul!

hana said...[Reply to comment]

lahai comeynyerr.... beso prune dr mapin haaa! eh nih menu diet eh? kat mana tang dietnyer tuh?? meh kabo kat aku sket.... aku nih buta tuli kalau bab kurang kalori dan lemak... sbb dah biasa asyik menu penuh kalori dan lemak.. wakakakakakkaa.. ancusss ancussss

izahdaut said...[Reply to comment]

amponnn semua lambat reply melayan anakanda berdua...

kak yani:seketui je kak yani..nah 2 ketui untuk baby kat dlam tu..hehe

mas: hahaha..aku dah rasa dah mesti paksa punya..hahaha mokcikk mokcik.. wah nak buat mapin ye...post kat aku seketoi nak rase wehh

kak anim: boleh la kak nim, kata nyer makanan untuk diet.kak nim makan sebiji je yee..ye la kata diet..muekekeke..tak mau cayang2 kak nim, sebab tunjuk lauk rebung tuh..rasa cam nak balik kampung jeee..arrggggghh

wanieyra: ha ah..buat kecik2 supaya senang bebudak ni nak makan..kalau besor2 suka diorg ni sepah2 kan.geram betul.kalau kecik tak dan nak main2 ngan makanan tu kan, terus je ngap..wah raksaksa ke?maceehhh...hehe

ctnaemah: akak saya buat dalam cup kertas yang paling kecik tuu..hmm rasanya lebihla 20 biji kot..uishh tak kira la pulak..boleh la diorng makan petang sambung buat brekfes pulak..

iza akma: hehee geramkan tengok dalam gambo tu..punya lah lebih 3 tahun duk aim nak buat mapin prune tu..hehee..melepas jugak kempunan..sedap tau..gebuu je.try la

suri solehah: hmm tu la kak ce try mcm tun telani cakap tu convert kan gram dalam cawan.pss akak cepat2 beli scale..beli digital terus lagi senang tau..

tun telani: tun, akak kukus guna acuan lompang kecik2 tu.letakkan mangkuk kertas dlm acuan tu.memang elok.kalau nak besar sikit akak guna acuan jelly yang besar sikit.kalau kui apam ke memang elok letak dlm paper cup sebab nanti cantik je pecah apam nya tu..try la

izahdaut said...[Reply to comment]

chikadak biru: betul betul..senang nak ngap..hehe.pepulak mulut bebudak kecik berdua tu

kakasma: betul betul..tukar je ngan kismis ke..coklat chip ke..tak lari rasa nya tu..simple pun simple

anie: haaa tak pandai tu la nak kena slalu buat,,,hai mama jannah neh,.cepat gi panaskan kukusan wat kuih..hehe

ain: hahaha..tu la pasal..agak2 kalau 10 ketui consider diet tak?pastu dah kenyang baru rasa bersalah..haha..memang lembut..mcm kek

izahdaut said...[Reply to comment]

kamalia..
rajin ek..ha ah la sejak dua menak neh rajin la jugak.tapi kalau tiba time yang tak rajin...huh bungkus je semua..boleh gitu..hehe

anna qawinna..
hahaha..nampak sangat mak mak..suke berleter tau..kiki..weh kalau bebudak suka kismis ke kurma ke..elok sangat pun..aku rasa nanti nak letak coklat cip pun ok wehh..sedap sebab manis pun sedang2..lembut moist gituu..

kak aidah..
aipp malu saya ..hahaa..ha ah kak gebu je..cuba la kalau nak rasa cemana kak

kak sari yusa..
betul tu..kalau buah kismis ok lagi.tapi kalau buah masam2 cam ni..hmm wassalam..agaknya mengikut umminya kot..hahaha kantoiii..

kak hana..
hahahaha..sama la aku kak hana..entah ler, kata pakar nutrisi dlm buku tu mapin ni elok untuk pemakanann diet..aku pun bagitau je la..haha..tapi memang kurang manis..tapi lembut gebu..eh memang prune lagi beso kan, cam dalam gambo majalh tu la..sama la kejadiannya..

Nieza said...[Reply to comment]

izah, comei tul muffin tu...lambat sokmo nieza sampai sini..sure semua dah abis ni..kutip buah prune jer lah bw blk ni ...hehe

HaSue said...[Reply to comment]

nak seketui zah..cun ah tokey mapin wat mapin..hihih..mana cun mapin ke tokey nih?