CSS

Saturday, February 12, 2011

Sotong Bersos Plum


Assalamualaikum..

Soorrrryy semalam tak sempat nak jenjalan umah kengkawan. Nak jenguk blog sendiri pun kejap2 je.

Lauk ni dah lama dah buat dan dah berapa kali dah diulang-ulang. Dah try masak kat ayam..kat ikan pun dah. Udang je tak boleh, sebab ...tuan rumah tak boleh makan udang.  Dah masukkan macam-macam sayur pun dah. Yang ini saya masukkan sekali kubis bunga dengan brokoli. Memang sedap lauk masak mcm ni. Hubby pun suke terutama tang dicampur cili padi tu la. Sos plum pun dah nak kena beli stok baru dah tu. Hehe..

Mekasih buat yang mencipta resepi, Cik Mat dan memfofularkannya Kak Nor dan Mas. Eh kak Ezad pun lagi terror dah masak campur udang ngan sotong sekali kan? Hehe..



UDANG BERSOS PLUM
resipi : CMG
sumber : K.Nor@SecubitGaram 

BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor udang saiz besar *tukar sotong gan digoreng sebentar
1/2 camca teh lada sulah serbuk
1/2 camca teh serbuk kunyit
Sedikit garam
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji bawang holland, dibelah 6
1/4 biji red capsicum, didadu
1/4 biji green capsicum, didadu
1/4 biji yellow capsicum, didadu
1/2 batang leek, hiris dan rendam ~ k.nor tak letak sbb tak ada stok* sama
1 camca besar sos cili thai (mat guna jenama "LIFE")
1/4 cawan sos plum (mat guna jenama "LIFE")
Sedikit garam jika perlu
Hirisan daun bawang, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
Udang dikerat hujung kepalanya, buang kaki dan janggut, cuci bersih, lumur dengan serbuk lada sulah, garam dan serbuk kunyit hingga rata. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
Tinggalkan kurang lebih 2 camca besar minyak dalam kuali yang sama. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga layu. Masuk sos cili thai dan sos plum tadi, kacau rata dan masukkan udang. Gaul hingga rata.
Tambah red/yellow/green dan leek tadi, gaul dan masak hingga pekat dan sos menyaluti udang. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Masak sekejap dan angkat. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.

* K.Nor tambah 7bj cili padi yg dihiris serong utk lebih rasa pedas dlm masakan ni

24 comments:

Mas said...[Reply to comment]

ambooiii makcikk...dah nak abiss sos plum kau...baru kluar resepi ni...
wakakaka...gelak kat izah...
sedappp kan...kau try ngan ayam pun sedapppp ke makcik..
aku bru plan nk masak ari ni....
baru kau tahu penangan sos plum ni...lain kali beli lebih tau...he..he..

Anna Qawina said...[Reply to comment]

weh...kat mana beli sos plum tuh? bisik skt nak gak soping esok..nak cari gak...
Izah : ni bila punya sutun nih? ada lg ke? hihi

anymz said...[Reply to comment]

Jah,nak sotong ni jah..lapo lah..hai..ni akak tgh pantang takleh makan nasi selama 2 mggu..huhu..tgk nasi boleh makan tak boleh..aduuuh sekso den..

re:akak rasa labu lagi sedap..sbb labu ni berlemak.try lah zah..akak tak sabo nak tgk result dia.

aidah said...[Reply to comment]

wah sedapnya nampak lauk sotong tu. Kat rumah akak ni seafood memang family akak tak makan sebab allergic. Tapi sesekali akak masak gak, sebab tak leh tahan tengok menu sotong yg sedap2 especially yg izzah masak tu

kak Erna said...[Reply to comment]

izah..akak belum jumpa lagi sos plum..sebab ikut kata nor..kena beli yang life punya.ada cop halal..
puas akak cari belum jumpa lagi..
jadi tumpang terliur je la izah..tengok gambar tu..

K.Nor said...[Reply to comment]

stok sos plum akak dah lama abis... belum jumpa2 pun lg nih.. nanti la, kalau jumpa sekali rembat 1 doz ... haha

Yat Maria said...[Reply to comment]

ishhhh sedap ek sos plum ni??harus akak pi beli jugak wat spare..ada sotong leh masak ni!!

hana said...[Reply to comment]

hanya mampu tengok en.sutun nih... apa kebende sos plum tuh pong tk penah jumpa.. klu masuk sebiji plum ok ker? hihihihihi

Nieza said...[Reply to comment]

wah sedapnya izah sotong ni...tapi kat sini mana nk pi cari sos plum ni...tapau sos izah skit ler..ekekeke

Yatie said...[Reply to comment]

Assalammualaikum Izah,
Sedapnya sutun sos plum tu...kalau Hamka makan sutun mcm ni dia suka buat cincin....dia masukkan sutun tu kat jari dia...abes bau hanyir jari jemarinya.....kih3..

::Azura Rahman:: said...[Reply to comment]

sos plum ni mmg sedap kan.. skrg wajib ada sebotol kt umah.. kalu ketandusan idea nk masak ape.. ape lg.. masak la lauk nie.. ekeke.. aritu zura wat ayam.. sotong lom cuba.. nnti nk cuba lah..

Mr. Mama said...[Reply to comment]

salam...
mai nak antaq nasi ayam goreng nie...
nakla bawa balik sotong sikit...

fara dean said...[Reply to comment]

Ermm..samalah kita pun tgk blog kejap2 je le ni..haha..nak sikitlah buat lauk..nampak comeii je..
roti tu kn..terliur lah izah..tapi tak rajin lg nak menguli..tunggu org bg breadmaker kot..haha

Kak Sam said...[Reply to comment]

Asslamualaikum...
Sotongnya dah ada dalam peti ais. Sos plum ada kat mana yea? Izah baki sos plum yg ada kat umah tu pos mai ke penang nanti akak pulangkan balik.

cikmanggis said...[Reply to comment]

Udang pun sedap dimasak cara ni:)

izahdaut said...[Reply to comment]

Mas.. Hahha.. Ye la kn aku jumpa botol kecik je.. Mmg nk habis dah . Try la buat kt ayam. Aku potong dada ayam kecik2 masuk sayur2 skali cam paprik tu kan. Sedap

izahdaut said...[Reply to comment]

Anna. ada je kat ke4 berdekatan dengan anda. Heheh... Musti aada...ko jenguk2 la kat area sos2 tu ye. Brand life

izahdaut said...[Reply to comment]

Kak nim.. Ooo pantng nasi yeee.. hmmm napa tak terus je 2 bulan ke kak? Ikikiki.. Slmat berpamtang ye kak. Saya ni lak pntg nampak jeee.
Mekasih kak. Nak try nanti ngan labu yeee

izahdaut said...[Reply to comment]

Kak aidah.. Tu la pasal.. Kalau udang mmg hubby tak leh makn. Sotong tu boleh makan lagi la. Anak yg ke2 ni hmm lagi la truk alergiknya

izahdaut said...[Reply to comment]

Kak erna.. Ha ah saya pun jumpa jenama life tu la. Tengok juga ada jenama lain jugak. Saya beli ni kat carefour.. Nanti akak jenguk2 lagi yeee

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor..susah gak ya nak jumpa stok sos plum ni kat sana ye kak nor..hmm

kak yat..
sedap kak yat..try la beli n buat..memang menambat hati..

kak hana..
haha..ko jangan mcm mcm kak hana..ah balik mesia nanti beli jela sos nya

nieza..
loo susah gok ye kat sana tak ada..ala beli buah plum buat sendrik..aci tak? hehee

kak yatie..
haha..sabor e la hamka neh..mcm mcm..tak pe asal dia gumbira menghayati makanan..dan nak makan..kalau anak saya kak, sotong goreng tepung je pandai makan.yang lain tak reti lagi

HaSue said...[Reply to comment]

stok sos plum aku pun dah lama selesai..kalo masak sweet n sour pun sedap tmbh sos plum tu zah..oit zah,ko dgr x nih??aku ckp ko tgk tv lak..baling ngan botol kicap nih kang..haaa..
eh?incik daut lom balik kan?kang abis aku kena payer ngan beliau kalo baling bini dier..eekekeke

izahdaut said...[Reply to comment]

azura..
tu la pasai..memang sedapkan..nak kena beli soso plum lagi ni..nak habis dah tu..oo dah buat jugak kat ayam kan..aru ni masuk entry kan..tu la terpikir2 kat mana nampak

mr mama..
hehe..sistem arter ye mr mama..
memang est nasi ayam goreng tu

fara dean..
hehee..tak pe tiup tiup sikit dapat la m tu..hehee..

kak sam..
waalaikumusslaam..
ala kak sam..musti ada kalau dok belek2 tang sos sos tu..try cari kat k4 musti ada kak sam

cik manggis..
ha ah..memang asalnya cik mat buat kat udang..tapi sebab org rumah tak leh makan udang, terpaksa try ngan menda lain la

izahdaut said...[Reply to comment]

hasue..
hah kat mukah pun ada sos plum, apatah lagi kat bandar2 yang agak maju ni kan..hahahaa..

haa ah la sue, laki aku tak balik lagi..huhuhuhu..bohsan