CSS

Tuesday, February 8, 2011

Kuih Lompang


Assalamualaikum..

Kuih ni dah lama buat. Kira kalau jadi baja tu dah serap dah kegunaannya dan menyuburkan. Haha.. Buat sikit je sebab nak rasa je. Itu pun da cukup banyak untuk mulut mulut comel kami bertiga. Hubby tak layan kuih ni. Ngapa tah..ikut mood je kadang nak makan tetiba je makan. Boleh la buat minum petang ni. 



Tapi kalau ingatkan kuih lompang mak buat, lagi wangi dan sedap je. Tah macamana buat tak tau ler, bila tanya, mak cakap tak tau sukatan. Pakai bancuh je..biasalah orang dulu dulu tengok pada kepekatan bancuhan je dah tau cemana kejadiannya kan. Amik resepi dari myresepi tapi bila tengok kak Hana dah try, copy je dari umah kak Hana. Kalau copy dari myR malas nak padam garis-garis tu.Hehehe..



KUIH LOMPANG

Bahan-bahan
  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 1 sudu makan tepung ubi
  • 1 sudu kecil air kapur
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan gula merah
  • 2 cawan air- hana gune santan cair! sedapp!
  • daun pandan
  • kelapa parut putih + secubit garam + daun pandan simpul - kukus kejap
  • *hana gune kelapa kering jerk! campur ngan air panas@santan panas + garam skit.
Cara-cara
  1. - satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. masak atas api kecil hingga gula larut. sejukkan sebentar
  2. satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. gaul rata
  3. kemudian tuang air gula yang telah sejuk tadi. gaul hingga sebati
  4. tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah di sapu ngan sedikit minyak.
  5. kukus 10 minit atau hingga masak. bila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya.
  6. hidang bersama kelapa parut yang di kukus tadi.




26 comments:

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Izah.. kuih lompat eh lompang... teringat time kecik2 mak selalu wat.. warna warni.. acuannyer tembikar.. ingt lagi.. x pernah wat.. tapi suker tgk comel2 nyum2

izahdaut said...[Reply to comment]

betul betul erma...mak buat pun warne warni..tak pun pink kaler.. acuan tembikar ye.. waahhh. cam tembikar china tu ye ma

Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Ini kuih lompang mcm kuih kaswi kan...akak pernah buat yg kaler2 tu...lebihkan warna ijau sbb kegemaran Hamka...ijau memanjang..
Apa pun akak mmng suka kuih2 mcm ni..biasalahkan suka main kukus2 jek...hah3..

Sizuka said...[Reply to comment]

izah, bila tengok ur kuih lompang, teringat kat my dad. he loves kuih lompang a lot! :D

ilahjy said...[Reply to comment]

amboiii lesung pipit dia cantiknyaaa.. kak ilah kalu buat hampehh langsung tak jadi pipit ke mana lesung pun hilang...heheh

fara dean said...[Reply to comment]

Izah, ayah kata klau lompang tu ada lubang maknanya jadi!!
waa..sedappnya..lompang ni ada satu rasa yg buat kta teringat2 ..nak 2 bijonn!!

Eliza said...[Reply to comment]

cedapnya izah..akak ni tengah bersiaran kat cc nih..laju jer masuk kat sini. lappy kena virus pulak.

Ezadlieza said...[Reply to comment]

Alahhhh Izahhhh...sudah kembali...jgn kau pergi dari dunia blog nih...akan ku tunggguuuuuu setiap detik menu harian mu itewwww...haaaa...ada gaya ayat2 cinta tak nih...

Izah weii..akak suka juga kuih2 basah cam gini...tp asben akak pon kurreng sikit...bila buat akak sorang yg belasah....psssttt ada lagi tak..kecur nih..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

salam izah..

akak baru je masuk opis arini dari cuti cny... bila masuk blog izah.. rasa lega.. alhamdulillah.. dapur izah dah kembali berasap.. hehe (bukan dapur sebenarnya.. tp blog... kalau dapur tu memang wajib hari2 berasap kan?) bolehla akak skodeng2 selalu kat sini yer...

izahdaut said...[Reply to comment]

kak yatie.. nanti teringin nak buat kuih lompang yang warne warni tu jugak..yang ni lain sikit juge ngan kaswi..rasanya kaswi lagi sedap kot..eh ye ke..hehe..lain skittt jee..kan kan..ala kak aytie sekali pandang dah tau cemana rasa kuih muih kukus ni kan.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

sizuka.. betul kak..kalau sesuatu menu yang ada kenangan tu memang dirindui.kuih ni mengingatkan masa muda2 dulu.mak suka buat.sekarang dah tak buat dah bila macam2 kuih lain dah timbul ni..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ilah ngapa pulak hilang lesung puipit tu?haha..mcm mcm kak ilah ni..hehe..lawak tul. ha ah betul la kalau lompang kena ada lesung pipit nyer tu kan..nasib jadi je..saya pun 1st time kak ilah buat kuih ni

izahdaut said...[Reply to comment]

faradean.. betul la..lompang tu kira lubang tu la kan..kan..haha entah aku main bantai je ni..kikiki..kuih traditional ni kan

izahdaut said...[Reply to comment]

kak eliza..la virus pulak..ishh virus ni mmg bahaya sampaikan lappy pun rosak habis tak leh guna kan..mmg la kat cc suke tiem laju tu..hehe..lama dah tak ke cc..zaman syudy dulu mmg rajin ke sana

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ezad..im back..hehee..mekasih kak..atas sokongan dan galakan akak tu..teharu dan tergaru saya..hehee

akak..sama la kita..tapi kuih2 talam yang lain layan je, yang lompang ni pulak ngengada tak mau..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak madiha.. mekasih kak...akak punya nasihat kan ku ingat dihati..hehe..

oo patut la akak pun cuti ye..tadi saya dah skodeng mihun goreng kunyit kat dapur akak..dah goreng dan kenyang..lupa nak snap lak tu sebab dah anak2 kelaparan..huhu

shah-kayrul said...[Reply to comment]

kuih lompang...sedap...suka makan...dlu pernah try sekali buat....nak buat lagi tapi malas nak g beli kelapa...

::Azura Rahman:: said...[Reply to comment]

sedapppp.. my peberet nie... nak 5 ketoi.. ekeke..mulut2 yg comel padan ler dgn kuih tu yg comel lote..

Bee said...[Reply to comment]

salam.. izah, sedap tau kuih lompang, suka sangat..pernah ambik resipi dr arwah mak tp tak pernah lak buat sendiri..asyik arwah mak aje buatkan..bila mak dah xde, rindu lak...:( resipi mak pun dah xtau kat mana...

izahdaut said...[Reply to comment]

shah kayrul..tak pe..nnti klu terajin beli klapa, haa time tu bleh le rajin buat pulak kan.hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

azura rahman..haha mulut comel tu perasan sendri...kiki..tu la suke jugak kuih ni..traditional dan evergreen kan

izahdaut said...[Reply to comment]

kak bee sayang la tu resepi tu..kalau ada ukuran betul boleh la d share kan..kalau mak saya pakai tengok pekat cair dah bancuh..tak reti nak ukur2..hehe

Kak Rosaliza said...[Reply to comment]

Assalam izah...sedapnya nmpk kuih lompang ni...teringin nak cuba tapi acuan belum beli lagi...kalo kat kg akk yag kalerpul tu...tapi keras pulak. nak kena buat juga ni

izahdaut said...[Reply to comment]

waalaikumussalm kak.. haa carik dulu acuan tu..mcm2 kuih pastu boleh buat kak..hihi.. yg ni lembut jee..try la nnti ye kak

Mas said...[Reply to comment]

makcikk...lewat lak bertandang ari ni...pagi ni sibuk sikitt...
aku baru jer beli gula merah..boleh try buat kuih ni....
aku suka gak lompang ni..selalu beli jer..he..he..

HaSue said...[Reply to comment]

zah..apa nama lain bg kuih lompang nih ek?lain dari kaswi nih kan?rajin ko parut kelapa ek zah..aku beli yg siap parut jek..hii