Tuesday, February 22, 2011

Banana Pancake


Assalamualaikum...

Menu breakfast yang cukup elok dan padat di dalam perut. Layan pancake pisang pulak. Pancake yang lembut dan gebu. Sesuai diambil dengan segelas susu. Perut kenyang dan padu, pastu boleh sambung beradu. Hehehe..bukan saya la..anak anak ler.. Mekasih ye buk Hana untuk resepi pancake yummy neh. Heeee.. orang tu dah busy bonar berkemas nak balik mesia tu... Tapi solute tul, sempat lagi masak2 dan update blog kesayangan ramainyer tu.




RESEPI BANANA PANCAKE


Bahan-bahan
  • 150g tepung gandum @ SRF
  • 80ml susu segar
  • 11/2 sk baking powder - klu gune tpg SRF 1sk memadai
  • 1-2 sudu makan gula - hana tak letak sbb pisang da manis
  • 1 biji telur size M
  • 1 biji pisang (100g) - lenyek halus
  • 1 sudu makan butter cair
  • secubit garam

Cara-cara
  • Pukul telur hingga sebati (guna whisk je) Kemudian masukkan susu segar. Kacau sebati.
  • Ayak tepung, garam dan juga baking powder. Masukkan ke dalam adunan telur. Gaul sebati.
  • Last sekali masukkan butter cair dan juga pisang lenyek. Mix hingga smooth.
  • Biarkan sebentar dalam 10-15min. Panaskan kuali non stick. Lengser butter sedikit (skali lengser memadai).
  • Tuang sesenduk adunan pancake dan masak hingga timbul lubang dan terbalikkan. biarkan sekejap masak dan angkat.
  • Hidangkan dengan honey, butter atau apa sahaja jem pilihan.





21 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

Hik3, Izah, bukan maknya ke yg beradu... huhuhu

anymz said...[Reply to comment]

sah..sah..anak beradu mak pun tumpang sekatil..hehe..
tembam tul pancake ko tu zah..terliuq dah...sabar..sabar..tahan je ni..tinggal 3 hari je lagi.
dok relax jap kat sini sambil cuci mata,harap2 perut kenyang dgn mandang pancake tingkat2 tu.. huhu

Mas said...[Reply to comment]

makcik...nak sekeping.....'
tembam betul pancake kau ni....
cantik ayat kau makcik..boleh percaya ke anak2 yg beradu..wakakaka..

zarin said...[Reply to comment]

ha ah tembam pancake izah ni :)
anak akak suka sgt nih... kalau boleh hari2 nak banana pancake or paling tidak pun nak cekodok pisang :D

azira said...[Reply to comment]

k.izah...wah nmpak gebu nyer...tebal...i like...

CatlinaFly said...[Reply to comment]

baru pas sarapan tadi tapi boleh masuk lagi penkek ni..:) salam singgah!

izahdaut said...[Reply to comment]

kak sariyusa..
mana adoo..hehehe...masa depa tidoq la kita duk buat kerja rumah sambil berlari2 ni...hehe

kak nim..
fitnah tu kak nim...muahahaha..
mano ado, den kalau time anak tido, den pun copek2 ngimeh rumah doh..
kak nim, sodap pankek neh..budak2 suko la, mak budak sokoping dah cukop dah..

mas..
ni sorang lagi...
hikhik..mana adaa....aku susah nak tido siang neh..lalala...kikiki..weh tembam cam tukang buat niha

zarin..
oooo susah nak jumpa cam hasya suka kuih2 pisang tu..budak2 ni tengok mood jugak...jap makan jap tak makan..kengkadang geram jugak..sesuka hati je..

azira..
ha ah zira, tebal a.k.a menggebu gitu...hehe

catlina..
ha ah lama tak nampak catlina..singgah jangan tak singgah..hehe

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

nenong..nenong...nak bekpas sini...4 keping pancake...4 keping pancake...susu perisa coklat tau,xnak perisa lain...nenong...nenong....

kakchik said...[Reply to comment]

salam izah. buat kakchik terliur je. baru kejap tadi singgah blog mat gebu, dia buat pancake nasi, singgah sini pancake pisang pulak. ayoyo... kakchik rindu nak makan pancake.

DJ Dayang said...[Reply to comment]

wah sedapnyaaa!..izah, akak nak sekeping! :)

Ayu said...[Reply to comment]

izah nak 10 keping buat sarap..akak belum makan apa lagi ni..dah nak masuk lunch dah..hehe

mrs plain-june said...[Reply to comment]

uuu.. banana! i loike!!!

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

woittt.....izah nak bangkit dr beradu????:P Muahahaha........yeyyyyy!! Ai ada pisang arr kat dapur tu........nak g cek ni....

Yatie said...[Reply to comment]

Assalam Izah,
Gebunya pancake pisang tu...mmng harum je bau pisang tu..akak mmng suka tapi lama tul tak wat pancake...marble chiffon cake kat bawah tu gebu....nape buat separuh adunan...kalau akak setakat separuh adunan tu, mmng akak je yg mkn sorang...hehheehe...

izahdaut said...[Reply to comment]

mimiey..
habis dah..gi buat sendrik..anak dara tak leh malas malas..nanti ramai yang datang minang..aaa sudaaahhhh..hehe

kak chik..
saya kalau buat pankek teringat jugak kat kak chik yang suke pankek..hehe.try la kak chik..simple n lembutt je hasilnya..

kak DJ.
silakan bersantap kak..wah ala ala diraja gitu

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ayu.
combine ngan lunch la nampaknya..branch yee..hehee..
akak satu adunan ni pun tak sampai 10 keping..huhh banyak demand tuu..hehe

mrs plain june.
tu la, banyak pulak pisang ni ha.nanti ada la entry pisang lagi ni..hehe

ayu safieza..
oiiittt mana ada arrr..tak tidoo..ah majuk aaa

fara dean said...[Reply to comment]

emm..sedappnya izahh..penkek tuu..lapar jdnya..

hana said...[Reply to comment]

aku sempat nak update jer..nak blogwaking tak sempat...korang jgn marah eh... huhuhuhuuuu

HaSue said...[Reply to comment]

wehh..mana ko dpt pisang x abis2 ni hah..ko ade kebun pisang ke?hahaha..aku ade je pisang aritu tp makan gitu je n buat pisang goreng..x kesampaian nak mengapam n menu2 lain..huh..adoi ngantok mate aku,nak terpejam naip ni hah..kalo ko bagi pancake tu mesti segar balik.heh

Arizakiah said...[Reply to comment]

Cantiknya pankek izah...pisang dah ada..rasa nak cuba petang ni..
Adunan di atas tu dapat berapa keping??

izahdaut said...[Reply to comment]

Arizakiah..
Akak boleh dapat dalm 5 ke 6 kecik gitu..