CSS

Sunday, February 13, 2011

Popcorn Chicken


Assalamualaikum..

Hmmm.. malas betul hari ni.. Malas nak masak..malas nak kemas umah.. malas nak mandikan anak..haha.. Rasa nak terbaring depan tv je. Pandai2 lah anak2 cari makan sendri. Ahh tidak tidak..kena gak masak untuk anak2 yang selalu selalu mcm anak burung kelaparan itu. Simple dan sedap, menu dipilih, tak perlulah bersilat di dapur sampai peluh keluar meleleh leleh. Mudah dan lazat makan tak toleh toleh. Gasak..

Mekasih kak Hana, empunya resepi, kalau ada resepi yang best lagi, jangan lupa dikongsi kongsi, skali lagi, terima kasih daun keladi.. Mas a.k.a Mas jet turbo pun dah cuba try ayam ni. Guna dua ketul je daging ayam, dah dapat banyak sampai breadcrumb pun tak berapa nak cukup.



RESEPI POPCORN CHICKEN

Bahan-bahan
  • 1 keping dada ayam@peha ayam tanpa tulang - potong dadu
  • *2 sudu besar tepung serbaguna @ tepung rempah ayam
  • *1/2 sk serbuk lada sulah
  • *1 sk serbuk kari @ rempah lain yg digemari - resepi asal secret herb
  • *sedikit garam dan gula
  • *1/2 sk serbuk bawang/onion powder - hana parut bwg putih 1 ulas
  • *1-2 biji putih telur - hana guna satu biji telur
  • *1-2 sb susu segar
  • 3/4 cawan breadcrumbs
  • olive oil utk spray - jika bakar gune oven
  • lada hitam kasar @ garam - utk taburan selepas goreng

Cara-cara
  • Gaul ayam dengan bahan bertanda * sebati. Perap sebentar. Cara masak boleh pilih kaedah di bawah. hana guna kaedah satu.
  • Kaedah satu : Masukkan breadcrumbs ke dalam plastik bersih/ziplock. Masukkan ayam perap tadi dan goncang2kan sehingga ayam bersalut sepenuhnya dengan breadcrumbs. Panaskan minyak. Goreng hingga keemasan.
  • Kaedah dua : Spray baking tray dengan minyak zaitun.. letakkan ayam perap tadi. Spray lagi minyak ke atas ayam. Bakar suhu 475°F selama 5 minit. Kemudian balikkan ayam.. dan sambung bakar lagi 5-7min atau sehingga masak.
  • Kaedah tiga : Perap ayam dengan lada sulah, garam dan gula, serbuk onion, serbuk kari.. Golek2kan ayam dengan tepung serbaguna. Kemudian celupkan ayam ke dalam campuran telur dan juga susu segar. Kemudian g0lek2kan pula ke dalam mangkuk breadcrumbs. Untuk coating yang agak tebal ulangi proses menyalut telur dan juga breadcrumbs. Goreng dengan minyak panas hingga keemasan.
  • Kaedah empat : Jika tak nak salut breadcrumbs, selepas perap goreng terus ayam hingga masak.
  • Apabila dah masak, taburkan dengan serbuk lada hitam kasar dan juga garam jika suka.Hidangkan dengan sos kegemaran.





20 comments:

Mas said...[Reply to comment]

makcikk...'
anto subang sikittt..
aku pun sama gak macam kau..rasa malas betul...
tapi kena gak masak untuk kanak2 ribena tu...wakakaka..
sedappkan ayam popcorn kak hana ni...
aku pun suka....

fara dean said...[Reply to comment]

salam izah..
amboi dah mengepopcornkan chicken..sedapnya..
kejap je abis ni!!

hana said...[Reply to comment]

assalamualaikummmmmmmmm....
tapau makcikkkk... satu cup beso wokeyyy! mls btol nk wat num ptg diorg neh.... lunch pong aku suh laki aku bli nasik kat luor! hahahahaaaa

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

salam Izah... wah! sedap Pop corn.. ni dah tak yah gi KFC ni...
tapaw cikit...

Mr. Mama said...[Reply to comment]

salam ...
mr.mama bawa sos cili nie, nak cicah ngan popcorn ayam...

anymz said...[Reply to comment]

assalamualaikum..
mano lah pi puan tanah ni..tido ko atau leka ngadap TV jek..takpe2 kita sapu bersih popcorn chicken dia nih..
gasak lah..sape suh tak bukak tingkap,dah pintu ternganga kita rembat je apa yg ada.

HaSue said...[Reply to comment]

hahahahaa..ijah..x perasan lak menu sama kuar arini..aku 'create post' dr tghhari td membawa ke ptg nih baru dpt publish..maklum laa,berteman handbag kepit..kakaka..
apa2pun,gimme 5!

Yatie said...[Reply to comment]

Assalam Izah,
Dah berangan dari aritu nak buat, tapi tak terbuat2...bukannya apa, asyik terlupa je nak beli breadcrumbs asal pergi belanja...bnyk kali tau...pasni nak ingt betul2..hah3..
=akak pun mcm malas jek arini...nak relax je...esok ank2 dah sklh, start busy lagi....weeeeee...

izahdaut said...[Reply to comment]

mas...tu la..ikutkan hati malas betul hari ni..lemau selemau2 nya..hehe

faradean..
sedap memang sedap... leh try.anak2 ribena tu makan ratah cam tu je

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Akak..

Wahhhh..nampak semua cam sedapppp..sabor-sabor..sampai masa nanti harus cuba gak

cikmanggis said...[Reply to comment]

menu yang camni mmg anak anak suka.Pasti no komen lah..hari hari pun ok:)

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

kegemaran irfan nie.. tapi selalunya bel;i jer.. hehehhe.. nie dah ada resipi.. boleh ler try nanti... :)

Kak Sam said...[Reply to comment]

Pon..pon..pon..
Assalamualaikum..
Kami datang ni nak ambik tempahan. Duit nanti akak bank in yea.

Bee said...[Reply to comment]

baguih3x, boleh abis stok dada ayam tuh..dah sakit mata nengoknya!!!

DG said...[Reply to comment]

Yummy & Lezat .... Jangankan anak2x, aku pun suka.

lina said...[Reply to comment]

salam izah - malas pun ada juga masak sesuatu...sedap jer tu

izahdaut said...[Reply to comment]

kak hana..
waalaikumussalam waramatullah..we datang jugak virus malas..ke virus letih mengemas tu kak hana?hehe

azlita aziz..
kak ita..tu la..memang sedap..saya pun tak berenti jugak mengunyah.kalau nak pedas boleh letak serbuk cili ni kan..

mr mama..
haha..bagus bagus...tunggu nak bersila je kan..eh air tak bawak sendrik ke mr mama?hehe

kak anim..
waalaikumussalam warahmatullah..
aipp pok tangan dia..tuan rumah ada niha tak nampak ke depan tingkap niha..hehee...dah banyak kilo dah naik ni takkan tak nampak kot..sah kono pakai comin mato ni kak nim oii..ikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

hasue..
gimme 2!eh tu buat apa kan..tak berbunyik pun..tu la susah nak diet dapat makan simple cam ni pun rasa sedaaap je kat tekak..huiii..susah susah..jom la kita salahkan kak hana nun..


kak yatie..
akak..kalau tak de breadcrum pun boleh jugak..guna yang cara ke3 ke kalau tak salah..tapi kalau ada bc tu lagi crunchy la kan..ok kak..jngan lupa beli yo

izahdaut said...[Reply to comment]

sue..
sue sabooo saboo...44 hri jek tu..ekekekee...sedap suee sangat sedap..saja menggoda lebih2..

cikmanggis..
ha ah memang la...makan tak komen..ngap ngap jee

diana..
tu la, saya pun da lupa camner rasa yang popcorn kat kfc tu..tapi yang ni memang sedap..ngap satu nak lagi dan lagi..hehe

kak sam..
waalaikumusslaam warahmatullah..
ha ye lah tu..hahaa..ke tak nak terjun laut ke kak sam..muekekeke

izahdaut said...[Reply to comment]

kak bee.
ha ah...betul tu kak bee..memang sedap buat cam ni

DG..
benar tu DG..aku pun makan sama rebut2..eh kantoi..hahaa

lina..
aduii memang kena gak masak aa lina..pasai bapak budak tak de..kalau tak dah kuar dah makan2..kira gantung piyuk belanga la..hehe