Tuesday, February 22, 2011

Banana Banana Bread


Assalamualaikum..

Untuk minum petang ni, saya buat banana bread yang rasa kek. Atau pun org barat kata quick bread yang tak menggunakan yis. Sebab tengok yang dah try kebanyakkannya memberi 5 stars, nak la merasa kesedapannya. Hmmmm memang sangat best..nak join bagi 4 setengah star ke 5 stars. Sedaaapp..makan time suam suam lagi best ngan kerak yang garing tu. Kat dalamnyee moisttt sesangat. 


Sebenarnya bila tengok kuantiti pisang yang digunakan dalam resepi ni dah boleh tau bread ni akan sangat kepisangan dan moist. Kan..banyakkan 2 cawan lebih tu. Tapi saya buat setengah adunan je. Pastu ada hati nak letak dlm acuan loaf yang beso tu. Maka menjadi la bread yang pendek... Huh tak kesah la kan, sebab ianya ssaaaangatt sedap.


BANANA BANANA BREAD

source: allrecipes


Bahannya:

  • 2 cwn tepung serbaguna * saya guna gandum
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1/4 teaspoon garam
  • 1/2 cwn butter
  • 3/4 cwn gula perang
  • 2 telur
  • 2 1/3 cawan pisang lecek masak ranum *saya guna pisang verangan

Caranya:

  1. Panaskan oven ke 175 C. * saya guna suhu 170 C.
  2. Dalam mangkuk yag besar, satukan tepung, soda dan garam. Dalam mangkuk yang lain pukul butter dengan gula hingga berkrim dan ringan. Kemudian masukkan telur dan pisang lecek dan aduk hingga sebati. Masukkan adunan pisang tadi ke dalam mangkuk tepung. Aduk hingga sebati dan sekadar rata. Tuang ke dalam loyang yang disapu butter atau alas dengan kertas minyak.
  3. Bakar dalam  oven hingga 60 ke 65 minit. *saya bakar 55 minit je.






35 comments:

Anna Qawina said...[Reply to comment]

banyak ke pokok pisang ko berbuah Izah? bak sini 2 tandan..rumah ni kalau pisang je tk smpat nak kekkan..mkn gituw je...

Kamalia said...[Reply to comment]

banana pancake, banana bread..haishh,byknye pisang izah..tpkan,banana bread tu mmg bestkan..mmg terasa kepisangannnya..:D

K.Nor said...[Reply to comment]

cam kek jer izah ek.. apasal tajuk kat atas tu repeat banana.. banyak sgt ke pisang kat rumah tu, meh sini 2 sikat :)

izahdaut said...[Reply to comment]

Anna..
Memng pun.aku pun sama.skali ni aku pesan beli bnyak bnyk sebab nk buat kuih.tu dia skali laki aku bwak blik leh than la bnyk nyaa... Hihi..

kzai said...[Reply to comment]

izah..mmg sedap banana bread ni..akak pernah wat sekali dulu..mmg x dinafikan blh bagi 5*..nk wat pun sonang..

izahdaut said...[Reply to comment]

Kamalia..
Dah try jugak ye. Best kan.. Mmg sungguh kepisangn. Definately akn baking lagi..

izahdaut said...[Reply to comment]

K.nor..
Mmg tajuknya ulang2 gitu.haha agaknya nk menunjukkan kepisangnnya bread neh.. Banyak lagi ni pisangnya.Ntah nk buat apa lagi neh.. Hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

Kzai..
Oo kzai nh buat jugak ye. Kan sedapkan. Rugi pulak tak buat satu adunan terus.. Eh kzai tadi baru amik satu resepi kek pisang kt blog akak.cam tringin gak nk buat tu..

Sheila Shafea said...[Reply to comment]

Salam caya lah Izah,,mmg npk cantik dan sdp tu...behasit ni..buat minum pg dan patang pasti kenyang..tq resepi..akk mcm teruja pulak kat bread ni

izahdaut said...[Reply to comment]

kak shiela..
memang rekemenkan buat terutama plak penggemar pisang.rasa pisangnya tu memang sedap.kalau guna pisang wangi lemak tu..lagi la best..saya guna pisang berangan pun sedap..bau masa membakar tu fuhhh..menyucuk2 hidung

Mas said...[Reply to comment]

makcik..banyak lagi ke pisang berangan kat rumah kau tu....
nampak mengancamm la banana bread tu..
rasanya macam mana...
lebih kepada kek ke lebih kepada roti..
aku dah tergoda ni...wakakaka...
pisang lak dah abisss...

hana said...[Reply to comment]

besok menu pisang apa pulak?? cekodok?? jemput2?? eh bukan sama ker tuh? wakakakaka... meh sini campak setandan!!

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
bread ni rasa kek yang banyaknya.tapi mmg best sebab rasa kepisangan dan kegebuannya tu.bukanla rasa cam roti ber yis tu..lain..ni rasa moist ke kek la..ko paham ke tu?
rekemen untuk ko buat yo

kak hana..
nah sambut sebiji..sebiji dah ler.kak hana pun nak balik dah..hehe.
cekodok laki aku suka, tapi aku lak tak suke..ececceehh..konon tak suka kan.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

sedap nampaknya tu.... nahh piring kosong.. nak mintak sepotong wt minum ptg... hee.....

shah-kayrul said...[Reply to comment]

dah mcm blog masakan pisang plak...hehehehe...suka sangat pisang....

HaSue said...[Reply to comment]

dah laa bela ayam..berkebun pisang gak lagi..
bila pisang ko nak abis ni hah?ce crite..ce criterrr..haha

Ni kek pisang laa kirenya ni ekk..ke nak jugak ko panggil roti?degil tol ko nih.. kakaka

dZana said...[Reply to comment]

isshh.. mjadi tul kebun pisang izah.. akk suke jugak rspi ni dulu dah prnh buat.. mmg sedap..

Anie said...[Reply to comment]

Izah,

I pun dah pernah try resepi ni...mmg sedap ;) time suam2 tu lah yg tak henti makan...hehehez

Mr. Mama said...[Reply to comment]

mmm...
mr.mama punya feberetsss..
nak jugak...

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

hahahhaha...kak mas dh terguda...aikkkk...bukan kak mas je, ni hah...mie pn dh tergedik2 nak try...seb baik pisang tarak...verangan je la nak buat..tapi dh msuk list, so tunggula pelancarannya....huahhahahah...

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

makcik banana...
di mana ada pisang, di situ ada izah... hihi... bernada jeles sebenarnya tgk kek pisang tu ... huhu, bila la nak membuatnya ni.

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

errkkk...kebabom...........menangeh tgok entry hang izah,......sob5!!!

Yatie said...[Reply to comment]

Akak rasa mcm dah pernah buat...tapi tak pastilah...yoyo..oorrrr jek....tngk pun dah tau mmng sedap dan terasa sangat kepisangannya...tul tak???..iyelah kan, takkan rasa labu pulakkkk....hah3, gara2 mkn apam labu lebihlah ni, asyik ingat labu....kui3..

kak Erna said...[Reply to comment]

izah..kalau dah buat.dia punya kempen memang tip top..buatkan kita teringin sangat nak membuatnya..

fara dean said...[Reply to comment]

ada lagi ke? nak mamam juga ni..hihi

anie,Nagoya said...[Reply to comment]

huhuhu...kat cini pisang mahal gila.td beli jg.sbb boy tempah muffin lag.tp nak rasa pisang lak.

lambat nmpk kat umah izah ada banana bread.kalo tak leh kaut.

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

gambo kelaz...resepi mantap...dan skrang sdg verangankan rase roti yg sgt2 sedap tuh :)

Nieza said...[Reply to comment]

wah nampak menarik ler resepi ni....nampak pun sedap..bila nk cuba ni...tunggu pi cari pisang dulu la...hehe pankek kat bwh tu pun sodap jugak....lapo lak singgah dapur izah ni...hehe

lina said...[Reply to comment]

salam izah- mmg dh rasa kesedapan nya walaupun tak pernah rasa roti pisang ini...pandai sungguh

izahdaut said...[Reply to comment]

kak madiha.
memang sedap.akak pernah buat tak?boleh masuk dlm list pisang untuk dicuba..

shah kayrul..
haha..sabo jela ko kayrul..boleh je la blog masakan pisang pun..jngan ala ala yg kat utan tu sudaaahhhh

hasue..
bread..bread..bread..roti..roti.roti.. saja banyak2 tulis tanda protes...wakakaka..

dzana..
ooo akak dah pernah try ye.sedap kan..haha..kebun pisang lak, ni tak lain hasue la yang ngajor ni...kikiki

anie..
kaannn..sedap tul time panas2 tu.aku buat separuh dari resepi.kejap je habis.ishh nyesal lak tak buat satu adunan.

mr mama..
mr mama dah try tak baking resepi ni.
kalau tak try lagi kena try la.
memang sedap dan penuh rasa kepisangan..

izahdaut said...[Reply to comment]

mimiey..
amboi ko mie..siap pelancaran bagai..macam nak naik ke bulan je..hahaha..buat mie jangan tak buat..

kak ain..
kahkahkah..ade ke panggil mokcik banana kat den..ah majuukk la ngan kak ain..

ayu..
koooo ayu..nah amik tisu..lap lap lap..hehehe

kak yatie..
hahaha..kak yatie jangan buat lawak tau..gelak saya.. memang la rasa kepisangan sangat..bukan rasa labu ok..hehheee.akak pun leh bayangkan pisang dia guna tu lagi banyak dari tepung.sedap

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ernaaa...
miss u..hahaa..tu la pasal.marah orang kan..mcm yo yo je sedapnya..eh kak tu saya share resepi apam labu tu dah try belum kak?best giless...hehee

fara dean..
habis dah pagi tadi..buat sepruh je..nyesal lak..nak ke?nah pisang gi wat sendrik..kiki

anie, nagoya.
tu dia..kat sana tak de pokok pisang la tu...kiranya muffin pisang musti mahal kat san akan..

deliah deli..
hahaha..mana ada gambo mantap..biasa je del..tak reti la nak main senapang tu sangat..hah verangan je ke..kena try tu.mmg kelazz rasa dia

izahdaut said...[Reply to comment]

nieza..
biasa la niezaa...kalau menyinggah semua blog masak2 ni asik lapoo je...hahaa..sedap ni nieza..penuh kelazatan..

izahdaut said...[Reply to comment]

lina..
kena buat ni.bau dia sangat best lepas kuar oven tu.memang tak sabar nak potong n rasa

MAMARINA said...[Reply to comment]

I follow ur blog. Nampak menarek sungguh kek pisang nih. Pasti akan dicuba...