CSS

Monday, February 14, 2011

Apam Snow White


Assalamualaikum..

Sebelum minum petang nak masukkan apam gebus gebas ni. Sesapa tak dak idea nak buat apa untuk minum petang karang, boleh la godeh2 apam ni sebab nak tapa sejam kan. Nak buat apam ni kena guna bekas besor ye. Nanti adunan ni naik membuak buak, melimpah limpah la kalau bekas tu kecik. Memang apam ni seangkatan dengan apam yang gebu gebu la. Makan cam tu je pun sedap, cuma agak manis, tapi bila makan ngan kelapa masin masin tu, baru la ngam. Tak berenti ngunyah. Diet pun dah ke lauuutttt..



Mekasih tuan empunya resepi yang dipopularkan oleh kak Hana. Mas pun dah try dan ramai lagi kot yang dah cuba. Tadi baru tengok Iza Akma pun dah try. Mekasih semua. Saya tak buat kaler maler sebab nak menjaga ke 'snow white' apam ni. Ecececeh..kata jela malaskan..hahahaa.. memang pun M.. Kalau kaler lagi cun!!



APAM SNOW WHITE
Resepi asal : qnq0910@myresepi.com
Copy : 

Bahan :
  • 3 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula pasir
  • 1 paket mauripan @ ibu roti (11gm)
  • 2 cawan nasi
  • 3 cawan air
  • 1/2 biji kelapa parut putih + sedikit garam
Cara :
  1. Masukkan semua bahan diatas kecuali nasi dan air kedalam bekas. Gaul rata dan ketepikan sebentar
  2. Kisar nasi dengan air sehingga ia betul-betul hancur.
  3. Masukkan campuran kisaran nasi dan air tadi kedalam bekas tepung dan sebatikan.
  4. Perapkan adunan selama sejam. Tutup bekas adunan anda dengan kain bersih/tuala bersih.
  5. Panaskan periuk kukus. Sapukan sedikit minyak pada acuan lompang dan susun dalam pengukus. Kukus dalam 3-5 minit.
  6. Angkat bekas kukusan yang mengandungi acuan lompang kosong dan masukkan bancuhan tadi sehingga penuh acuan. Anda boleh letakkan pewarna kesukaan anda. saya letakkan sirap ros so bau apam jadi harum saja.Kukus selama 10-15 minit dengan api yang sederhana .
  • Saya buat separuh sukatan resepi diatas so gula pasir saya gantikan dengan gula kastor sebanyak 1 cawan ( kemudian buang 1 sudu besar gula) supaya ia tak terlalu manis. Bagi saya manis gula yang dikurangkan dan ditukar kepada gula kastor dah ok. Saya tak suka manis sangat so manis nie....just nice 4 me.
  • Jika adan nak buat belang2 macam saya buat tu....bahagikan adunan kepada warna kesukaan anda kemudian masukkan kedalam pipping bag supaya senang nak dimasukkan kedalam acuan. Picit sahaja sebelah warna putih dan sebelah lagi warna merah so jadilah 2 warna dalam satu acuan.
  • Saya akan tambah tempoh masa perapan kepada 1 1/2 - 2 jam jika buat lain kali supaya teksturnya lebih gebu lagi. Jika anda buat apam dan dapati bahagian bawah apam separuh keras dan atasnya gebu. Solusi bagi masalah ini adalah panaskan bekas lompang atau bekas lain yg hendak digunakan terlebih dahulu sebelum memasukkan bancuhan apam. Ini sebelum kukusan yg pertama.



ratah nyior..kalau mak dulu2 kata makan nyior nanti cacing. Bila dah kena sound baru amik apam tu.

34 comments:

Mas said...[Reply to comment]

perrhhh..keluar dah apam yang putih suci murni ni.......
sedappkan makcik....aku ari tu tak puas makan sebab buat 1/2 adunan jer...
wakakaka...nnti nk buat lgi...tapi 1/2 adunan gak.....nnti muntah apam lak...

izahdaut said...[Reply to comment]

hahaa..sabau je la makcik neh..tu pun banyak tu setengah adunan tu..tak larat2 makan..pagi tadi buat brekfes lagi..pastu semua tak lalu dah tengok apam tu tergolek..ikiki

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

hehe.. mmg sungguh suci mcm snow white.. isk, tergoda. nk wat juga lah. dulu2 pun mak n nenek akak kata gitu, mkn kelapa nnt perut byk cacing..

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

wah! putih melepak apam mu itu.... sesuci salji.... gebus dan mulusss...
1/2 adunan pun banyak jugak ke hasilnyer??? nak cuba jugak lah tengok apam yg suci ni terus terpikat dihati...

Wanieyra said...[Reply to comment]

salam izah..

kalau guna acuan lompang tu tuang separuh je ke? ke kena letak paras mana?

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

hah! Diet ke lauuut, abislah diet akak kalu buat apam ni... yelah, mak akak pun dulu2 ckp kalau ratah kelapa nt cacing... huh!

inaku79 said...[Reply to comment]

waaahhh...ini mmg betul2 apam snow white...klu snow white tgk ni mesti terus bangun dr tido x yah susah2 kena kiss dgn prince charming....wakakaka.. (btl x petikan cite dongeng ni...akak pn dh lupe... kekekeke)

zah, cantik gambar!... jelas kelihatan kesucian apam itu :)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

Apam ni memang nampak suci dan murni (putih la katakan) ... memang nampak menggoda jiwa...mesti nak wat gak

Ezadlieza said...[Reply to comment]

fuhyoooooo...snow dah sampai kl...wahhh gebunya izah...nampak suci jer...sedap kan apam nih..mmg ke laut jer lah jawabnya diet....aduhhh...

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ian..tu la..sama la tu katanya cacing..ye kot..sebab tu lepas makan ubat cacing..erkk ada je mangsa yang keluarkan..hahahaa..
try la kak, ada yang suruh tapa lama sikit bagi lagi gebu..saya tapa sejam setengah je..dah gebu sangat dah rasanya..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak azlita..ha ah la kak ita..pada saya banyak sangat dah setengah adunan tu.dia nanti akan kembang membuak buak kak..kenyang dah untuk makan ber3 atau b4 tu..

izahdaut said...[Reply to comment]

Wanieyra.. Kalau saya buat ni saya tuang penuh.. Tapi tak de la takat penuh betul2 kira ada la sikit ruang tu. Dia tak melimpah la pulak mcm kak hana . Ka hana kata apam dia melimpah.. Jehehe.. Nak kena try dulu la tu

izahdaut said...[Reply to comment]

Kak yus.. Hehehe.. Tula pasal saya renew balik diet ari ni pulak. Rasanya kelaut jugak diet ni ari... Huhu...

izahdaut said...[Reply to comment]

Kak ina.. Saya pun dah lupa citernya cemana. Dah kompius banyak sangat citer dah. Hehe.. Tu la buat putih melepak baru la snow white tu kan kan .. Ikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

Nazrah bakery.. Tu la sebab kemulusan n kesuciannya tu la nak try tu.. Gebu apam ni.. Musti cube ye

izahdaut said...[Reply to comment]

Kak lieza... Hehehhee.... Ke laut ke laut tak kembali lagi.. Huhu dasat penangan apam ek

sahromnasrudin said...[Reply to comment]

assalamualaikum..

putih betul apam tue..mesti lembut dan sedap..

btw, sy folo blog ini

Chik Mimi said...[Reply to comment]

wah dah ramai kena virus si snow white ni ye

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

semekom...puan umah...ooooo....puan umah....ni datang bawak apam snow no white nih... kite tuko nak??? puan umah punya suci bersih nye kaler, kite punya ade kaler traffic light, kaler felangi sume...mehla....

Yatie said...[Reply to comment]

Assalammualaikum Izah,
Akak busy betul arini...petang baru singgah..waduhhhh tak tahan tngk apam ni..suci murni gitewww..akak suka warna putih...kalau ijau kegemaran Hamka, dah tak kena nak namakan apam snow white...ni kira oklah, menyelerakan dan mengiurkan...
= Roti coklat tu pun gebus yg amat...kira pakar roti plklah ni....

Kak Rosaliza said...[Reply to comment]

assalam izah..putih gebunya apam ni mmg bak salju gitu. tq kongsi2 idea kat sini len kali boleh cuba..suka sangat ngan kwn cyber ni, byk membantu dlm msk2

Rima said...[Reply to comment]

Woah sesuci debu lah.. eh teringat lagu kegemaran ku diwaktu masih muda remaja ahakss.. i think if i wanna do i will do 1/2 adunan lah.. sure jadi byk kan if buat satu adunan.. siapa nanti kena habis kan.. akuuuuu jugak hahaha

hana said...[Reply to comment]

aku setuju dgn makcik rima! sape nak abeskan!?? akuuuuu jugak! wakakakakakaaaa..... woi!!! Mintakkkk! peh ni nk g ngecek anak dara mimiey plak! dier ader kaler2! lalalalaaaaa

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

rajin tul izah mengapam! memang tabik! putih gebus memang sesuai dengan namanya... kalau kaler maler tu dah tak sesuai le guna nama snow white kan? hehe....

p/s: izah.. akak nak tanya sikit.. bancuhan muffin kukus labu tu memang pekat ye? akak dah buat semalam.. bancuhannya agak pekat ala2 bancuhan cekodok gitu.. dah tu.. akak kukus tak berapa cantik merekah a.k.a kurang naik ler... bila akak tambah soda bikarbonat barulah cun sikit naik.. itupun tekstur dia takdelah lembut mcm apam sgt... frust jugak.. maybe akak punya baking powder tak berapa aktif kot.. anak2 yang mkn cuma yg kecik jer.. sebiji2 dia kunyah.. sejuk sikit ati ibunya nih.. yg lain2 buat dek jer.. cuma mkn sup kanji ayam tu jerkk.. hehe...

ijan said...[Reply to comment]

eeeee cantikkkknye warna putih.... kena pulak dengan kelapa pun putih gak...cantik cantik :)

zarin said...[Reply to comment]

dah lama akak aim nk buat tp tk terbuat lg...kalau akak pun mesti buat 1/2 adunan je sbb yg makan hanya hasya je :D

Antan Bertingkah said...[Reply to comment]

Putih gebu sungguh apam tu Izah...teringinnya nak buat...

mokwonik said...[Reply to comment]

waah sungguh suci murni mcm guna serbuk breeze lak!!hihi...mokwo sukaaaaaaaa yg putih bersih!!!

Anie said...[Reply to comment]

Izah,

Arrggg mmg I setuju sgt dgn u yg apam ni dah popular merata2 blog. Btw, snow white ajer ke? Mana si 7 biang keladi tu? Ehhh salah pakcik dwarfs tu semua....ehehehhez. Dah dimakan dgn ur prince charming eh?? :D :D

fara dean said...[Reply to comment]

salam izah..
mcmana boleh jd putih mengebuss gebass tu..iii gerammnya..kalaulah boleh ngap terus!!

Nieza said...[Reply to comment]

perghhh tk thn nengok apam snow gebus ni...tunggu abis snow kat sini la kot baru nk sampai dapur sini...hehehe

kak Erna said...[Reply to comment]

izah..tak boleh jadi ni..dah apam snow white pulak dah..masuk list ni.
akak memang tak boleh tengok apam..memang tak sabar nak buat..

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

tu diaaaaaaaaaaaaaaaaa......apam sesuci murni putih gebus.......memang mengguda ar izah.....

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum..
Waa ini snow white sudah mai ini rumah ka?. Bila yea dia nak mai sg ara. Sat gi sebelum tidoq nak kena baca buku citer snow white le.