Thursday, February 24, 2011

Kari Kacang Panjang


Assalamualaikum..

Nak share menu mempelbagaikan masakan kacang. Kari kacang panjang. Sedap jugak dan ada la kelainan sikitkan dalam masakan kacang neh. Biasa goreng kicap ngan hati je yang sedap kan. Mekasih Diana Sky Blue tuk resepi ni. Macam macam menu ada kat blog Diana ni. Nampak best2 blaka. Jom tengok resepi sempoi neh.






KARI KACANG PANJANG
source: Diana

Bhn²
500 gm kacang panjang _ d hiris menyerong
Segenggam udang kering _ d rendam dan d tumbuk
1/2 inci halia _ d tumbuk
3 ulas bawang putih _ d tumbuk
4 ulas bawang merah _ d tumbuk
1 biji cili merah _ d hiris kasar
4 tbsp serbuk kari daging Baba's
1 tsp serbuk kunyit
Sedikit belacan ( jika suka.. i tak bubuh tadi ) _ d tumbuk
Sedikit air
Sedikit air panas
Garam secukup rasa
Sedikit gula
1 tsp perencah pati ayam Tumix


Cara²
Satukan serbuk kari dan serbuk kunyit. Bancuh dengan sedikit air panas. Ketepikan.
Panaskan sedikit minyak.. tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, udang kering dan belacan sehingga naik baunya dan sedikit garing.
Kemudian masukkan campuran serbuk kari dan serbuk kunyit. Gaul sekejap.. masukkan pula sedikit gula. Tumis sehingga pecah minyak.
Masukkan kacang panjang dan masak sehingga kacang panjang layu.
Tambahkan sedikit air, cili merah, perencah pati ayam dan garam secukup rasa. Gaul.
Setelah ianya masak angkat.
Hidang.


10 comments:

Mas said...[Reply to comment]

makcik...mak mas selalu buat kari kacang panjang ..tapi letak udang sekali..
sedapppp tau..he..he..
kalau aku buat kari ni..compom aku gak yang perabiss kacang panjang tu...
anak2 aku ambik kuah kari jer...he..he..

zarin said...[Reply to comment]

kari kacang panjang tk pernah mkn tp akak suka teresek kacang panjang ni...rasa mcm kari jugak tp version kering..errr akak cakap aje tapi buatnya tak pernah hahaha slalu mak yg masak

hani said...[Reply to comment]

kelazz kak izah, pg2 dah tayang menu lunch ni...sungguh pantas...tp saya tak pernah makan kari kacang pjg...kena cube ni...muah

K.Nor said...[Reply to comment]

ijah.. eh.. semah... smlm ngigau tak? akak tak ngigau ler.. sbb dah banyak sgt gelak sebelum tu kut.. hihihii... awal arini tayang menu lunch :)

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

My Mum used to make long beans this way! Our favourite with fried fish. Hehehe ;)

Nak tapau some for my lunch today!!!

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

hehehee.. terima kasih izah kerana sudi cuba resipi nie... ^_^

Sheila Shafea said...[Reply to comment]

Salam Sdp tu lauk kcg pjg dtg kari lag... singah mkn dulu leee..

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
ha ah boleh gak letak udang kan..aku rasa letak ayam ke daging ke mcm sedap jugak..
aku tak nah plak buat kacang semata..tu yg try gak tu

kak zarin..
teresek ke?tak nah makan la..leh la akak buat nak try jugak..

hani..
haha ni menu dinner la cayang oii..pantas tul ek dah nak lunch ni

kak norr..
hahahhahahahahaa..kak norrrr....tak ngigau ek...kikiki..menu dinner la kak..huh

love2 cook..
ha ah love.. disamping lauk ikan siakap goreng pedas.memang mengancam kan.

diana..
terima kasih kembali for this lovely recipe..thank you again..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak shiela..
tu la..ada kelaianna kan

HALAMANKU said...[Reply to comment]

SAlam... Izah ala2 menu dinner kita.. t erma n3 tunggu.... tapi erma + udang n sedikit lobak merah bagi tomei..he he he tapi memang best...