Wednesday, February 23, 2011

Banana Yeast Bread


Assalamualaikum..

Shhh..jangan cakap apa apa ye...hahaha.. Pisang lagi ye..makcik pisang ye..ye la tu... Layan roti pisang ni. Lembut neh..dah habis dah pun. Bebudak suka la pulak roti neh. Wangi ngan bau pisang dan roti ni lemak manis gitu. Nampak tak atas roti tu nampak serat serat pisang tu walaupun pisang tu dah dipuree kan.


Tu kerat sikit bagi nampak keratan rentas roti neh.. ok jom cek resepi. Thank you for sharing this lovely banana yeast bread recipe.


Banana Yeast Bread


200 gr bread flour
1 tsp instant dry yeast
20 gr caster sugar
150-160 gr banana puree (from 2 medium bananas)
40 ml milk
20 gr unsalted butter
1/4 tsp salt

*saya tambah setengah biji telur

1. Combine bread flour, yeast, and caster sugar in a bowl. Make a hole in the center. Add banana puree and milk. Mix well.
2. Add butter and salt. Mix until dough is smooth and glossy - it will be very sticky. Cover and rest for 1 hour.
3. Punch dough down and set aside for 10 minutes. Grease and flour a baking pan.
4. Spoon dough into the prepared pan and use a spatula to smooth the surface. Cover or spray with water (to prevent skinning) and let rise for 1 hour.
5. Preheat oven to 180C. Bake for 20-25 minutes. Cover with foil to prevent excessive browning.


*doh roti ni agak lembik sikit, jadi saya tambah 2 sudu besar tepung lagi.


27 comments:

Anna Qawina said...[Reply to comment]

haritu aku mintak pisang 2 tandan je, tupun ko takleh nak bg...tp wat roti pisang leh lak tayang..heheh..sabo jela...

tgh nak marah nih..pehalle ngan blog ai tuh...post tak kuar2 kat bloglist..hampeh tol ngan blog tuh..*nak marah nih..try ko bg pisang tu sikit..baru reda segala kemarahan nih..* kuikui...

hana said...[Reply to comment]

semahhhhh...
aku dah kata smlm suh anto aku setandan! mananyer???! wakakakakkaaa

ziana said...[Reply to comment]

Bestnyer Kak.... Semoga saya pun dapat jadi Ibu yg lebih rajin memasak

HaSue said...[Reply to comment]

mana seratnya jah?apsal aku x nampak?mana?mana?nampak beno penipewnyerr..*sambil liang liuk tgn..kakaka..

aku tak kire..nak ckp gak pisang ko x abis2...ni pisang apa sebenarnya ko guna nih hah?pisang emas kan dah di bawa belayar?haha

anymz said...[Reply to comment]

Ijah,sejak bila ko jadi supplier pisang ni? tak dengar kabar apa pun..meh sini roti pisang 6 ketul.
nyamfah tengok kejadian roti ni..mekar sejambak betul..
balik lah,tuan rumah tido petang..wakaka

tun_telani said...[Reply to comment]

duk tenung lama2 mencari serat pisang gak nih.. tp xjumpa.. hehhe...

nnti sy calonkan k'izah dlm kategori ratu pisang ye.. ;p

Nieza said...[Reply to comment]

assalam izah...wah menarik resepi bubuh pisang ni sure sedap ni..harus di cuba..:)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

tulah lain kali share sikit pisang ngan akak.. sure takyah susah2 pikir nak wat apa ngan pisang tuh.. hehehe.........
tak penah lg akak wat roti berpisang mcm ni... messssssstttiiiiiiiii sedap kan????

dah abis musim labu.. lepas ni musim pisang pulak.. haha..

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

molek jer sama size..
kalau aku..ada tinggi ada rendah haha

Mas said...[Reply to comment]

izahhhhh...pisang kau dah abiss ke belum ni...
laki kau beli setandan pisang ke...wakakaka...
baguss la kau ni...pandai pelbagaikan pisang tu..
sajer jer goda aku meroti lagi...
geramm betoi aku tengok roti pisang kau ni......
nanti aku check pokok pisang aku kat giant..dah berbuah ke blummm...

hani said...[Reply to comment]

ehmmmmm wanginye bau bun pisang ni...esok2 nak buat la...

K.Nor said...[Reply to comment]

aduhai mek semah.. nak terbeliak biji mata cari serat pisang.. bila nak abis pisang ni, akak tunggu yg 2 sikat tak sampai2.. sampai ati mu semah.. balik dulu la...

adehhh.. gelak lagi.. ina(hana) hi5 !!! hahahahhahaha

Kamalia said...[Reply to comment]

izah..pisang lagi..kejelesan ni..byk sgt ke pisang kat umah tu?hahaha..mmg nmpk gebus je izah..nak buat,tp pisang tu nnt xsmpt ape2 dh msuk mulut twins ni dulu..

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum....
Ari tu labu. Sekarang ni pisang. Lepas ni apa plak yea? Nak meroti jugak. Huaaaaa...

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

Izah...ni kalu bagi ngan air teh o ni...emang diam dok cakap la ayu......mueheheh.....

mokwonik said...[Reply to comment]

errr nih belog ijah ke belog semah, jelitawan melayu teraakhirr...hihihi
ijah, eh semah, eh bini daut..adeh2x banyok na name glamer nih tak larat den nak kobain..pisang skit sangt kot, sebb tuhlah tak nanmpak serat..betul tak ijah aka semah??

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

izah dah start resepi pisang nmpaknyer..pas ni tart pisang plak..kihkih..gurau2 jerk izah..tp kat sini apa sj berkaitan pisang2 mmg fav..:)

zarin said...[Reply to comment]

wah wah cantik sungguh kejadian roti pisang nih...

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

izah ~ tiap kali tgk roti yg izah buat kan.. memang diana suka tgk.. rasanya kalau ada dpn mata dian.. mesti tak sanggup nk mkn tau... cam sayang plak nk makan.. cantik sgt.. gebu gitu..

Kak Rose said...[Reply to comment]

rajin sungguh izah meroti ya... ada kuor tangan popye x? ke cik bm yg buat?

Adzriel AB said...[Reply to comment]

mlm tadi buat cekodok pisang. itu je yg akak pandai. cantik jadi roti pisangnya. berkedai ke? he..he..

izahdaut said...[Reply to comment]

ANA..
sabo ana..napa lak blo ko tu..lambat skit kot..nak pisan ke?nah amik...kulit pisang daaa..haha

KAK HANA..
sumpah kak hana jadi senduk!! huh

ZIANA..
insyaAllah...rajin masak dan rajin mengemas..haha..tu akak lambat sikit tang kemas tu..kikiki

HASUE..
tula pasala aku tak guna pisang emas mek..aku guna pisang verangan. ko tak nampak ke seratnya tu?tak nampak?sah sekali jumaat lagi je tu...kikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

KAK ANIM..
kak anim nak join jadi supplier ke?muekekeee... jom jadi supplier berjaya..huh sabo jela kak nim

TUN-TELANI..
hahaha..ye la ko tun..ratu pisang lak..mana glemer.ratu lain ratu lain..haha..ada ada je lah.tak nampak gak serat..huh sia sia je crite..ngeee

NIEZA..
waalaikumussalam warahmatullah..
nieza..leh try nieza..ni resepi boleh tahan best ni

KAK MADIHAA..
hahaha...tu la, kalau dekat dah saya pas pas kan kat akak dah. ish tak habis lagi tu musim labu tu...nanti mcm mcm lagi kot menu labu kuor..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

TTM..
ha ye la, tu aku dah super imposekan bagi akak nampak roti tu samaaa je..heheh

MAS..
hahaha..
mas..bijakk bijakk ko bertanam pokok pisang kat giant ye,pandai la ko mas.. laki aku beli pisang berangan.beso ngan banyak satu sikat tu.

HANI..
ha ah wangi hani bun pisang ni.agaknya letak pisang essence lagi wangi kot

KAK NOR..
kak nooorrr..ngigau tak semalam..mueekekkee..sabo jelahh..tak nampak gak seratnya..memang tak nampak la tu..sia sia je cerita..hahaa

izahdaut said...[Reply to comment]

kamalia..
hehhe twins tu suka pisang ye..bagos bagos..pisang kat sana mahal ye kamalia..biasanya kalau beli pisang kecik sikit tu laju gak makan gitu je, tapi ni hubby beli pisang beso tu, budak ni makan gak separuh gitu..tapi banyak lagi kan..

KAK SAM..
waalaikumussalam warahmatullah..
hikhik..lepas ni keledek kot kak sam...kikiki

AYU SAFIEZA..
hehehe.betul betul..makan lak time panas suam gitu.memang siok

MOKWONIK..
hahahhahahahhahahhahahhaaaaaaa..
mokwooooooo..
adeh sakit lagi perut gelak..semalam dok gelak ngan kak nor tak abis abis..hikhik..tu la pasal..buang karan je cerita pasal serat rupanya tak nampak..kikiki..

deliah deli..
eh ada erk tart pisang.cam best je.tapikan saya tak nah lagi buat tart..apa apa tart la..sedih tul.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

KAK ZARIN..
boleh tahan la lembutnya roti ni.makan time panas memang best la

DIANA..
ha ye la tu..hehe..tapi bila hidu baunya tu..mana tahan.dah trasa trasa je kat tekak ni...hehe


KAK ROSE..
hahaha...ada muscle gitu ek..tak de la kak rose saya guna bibik la.tu yg asik meroti tu.pelaburan yg nampak.nanti time malas senyap je la bm tu..hehhee

ADZRIEL AB..
hehe..mana ada berkedai.buat makan sendrik je..eh cekodok pisang la paling best kan kan..hehe

Nor Moscow said...[Reply to comment]

kena cuba ni..stok pisang banyak kat dapur..