Monday, February 28, 2011

Sotong Kunyit Bersayur


Assalamualaikum..

Sebelum crite pasal menu, nak muskil pasal gambo menu ni tak keluar kat tingkap bloglist. Kenapa ye, mcm tak best jekan..rasa cam nampak mata je tapi tak nampak hidung..tak best tak best.. Ramai gak blog yang jadi cam ni, dah tak keluar gambar. Pasal apaaa laa..

Menu sotong bersayur ni, lauk yang simple tapi lengkap. Best... mekasih cik mat gebu, walaupun rasa2nya blogger glemer CMG tu tak nyinggah ke sini, tapi tetap berterima kasih buatnya yang sentiasa memberi idea dengan bermacam-macam menu di DTS.

Ok..selamat mencuba bagi yang dah tergoda. Nak melayan anak2 yang tak berapa sihat. Tadi dah amik ubat ke klinik. Jap lagi mabok ubat ler tu.. Daaaa



SOTONG GORENG BERSAYUR


BAHAN-BAHANNYA :-)
3 ekor sotong saiz sederhana, cuci bersih potong bulat atau ikut suka
6 tangkai kacang panjang, kerat2 lebih kurang 2 inci setiap satu
5 biji cili padi merah, diketuk
2 camca besar kicap ikan
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, dititik
1 camca besar sos tiram
Sedikit garam dan gula
Hirisan daun sup sebagai hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
Sotong ditoskan kering2, gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Panaskan minyak dalam kuali tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan cili padi dan sos tiram, kacau rata.
Tambah sotong dan juga kacang panjang tadi. Masukkan sos ikan, kacau rata dan masak hingga kacang lembut tapi masih rangup. Rasa dan jika perlu letak sedikit gula dan garam. Masak sekejap dan angkat. Tabur dengan hirisan daun sup sebelum dihidangkan..

16 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

anak2 tak sihat ke Izah, makan ubat ikut jam, insyaAllah cepat baik. Sotong tu ala2 paprik ya, cuma takde daun limau purut, ye tak... isk! betul ke aku ni... hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak yus..
ha ah..anak2 tak berapa sihat.mula adiknya, pastu dah jangkit abang nya..insyaAllah kak, bebudak ni tak susah sangat makan ubat..nganga je mulutnya tu..

sotong ni lain dari padprik..sotong goreng kunyit je.ala cam daging goreng kunyit gitu..simple tapi best..padprik tu jauh nor rasanya..hehehe

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

salam izah... aduh!! berbunyi terus perut diana tgk menu izah nie...
ermm.. betul tu izah... x best kan x nmpk gambar tu... huhuu...

desperate mama said...[Reply to comment]

izaaaaaaaaaaaaaahhhhh... sedapnyeeee... fidza tenagh puasa ni... saje je tau!!!

anymz said...[Reply to comment]

wakakaka..ko ni zah..baling maut tul pinggan ayun ko tu..mmg dah sah sah nak membunuh lah ni yo..
jangan zah..sabar..sabar..sabar tu kan separuh dari iman..

Zah,untuk sekor ikan tenggiri mmg guna 2 biji kelapa baru dapat keluarkan minyak dari santan tu..kalau guna sebiji kelapa gulai tak cantik dan tak lemak dan tak kena dgn cili,asam dan garamnya..
Ikan siakap boleh buat masak lomak.gulai dgn lada hijau belah..buat pekat2 dan jgn lupa buh air limau kasturi..buat pedas sikit dan pekat2..mmg terangkat..
tapi kalau guna ikan siakap,kena masakan kuahnya dulu,dah mendidih baru masukan ikan,sbb ikan siakap isi dia lembut.
kalau senang nak adjust cuba menggulai dlm kuali..insyaalah lain sedikit rasanya.

Mas said...[Reply to comment]

makcik..dah paham tu cikgu bagi tunjuk ajar masak lemak ikan siakap...nnti kau jangan lupa anto kat aku semangkuk..wakakaka...
sotong masak macam ni memang best kan..
aku selalu buatkan kat daniel...
tapi sayur2 tu aku gak yg mamam...he..he..

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

Izah...aii dah feloh2 gelak uuu...dtg nak tapau sutun sayur ni...:)ha ha ha...

MM aiii pun x tau kenapa some blogs tak dpt view gambar.....

Nieza said...[Reply to comment]

alahai siannya dak 2 org tu..kasi minum air byk sama izah maybe cuaca panas bdn kurang air tu...semoga cepat baik yer...btw sotong ngan sayur tu nampak sedap senang kan msk 2 in 1 gitu.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

semalam akak wt daging goreng kunyit.. lebih kurang gini gakla resepinya.. ringkas tp sedap.. hehe..

ehh.. naper blog tak keluar gambar2 mcm selalu yek? maksud akak.. bila tgk kat list tu.. kuar tajuk je, tapi gambar takde..

HaSue said...[Reply to comment]

zah..aku x tau nak komen apa sebab aku blur semacam jer arini tapi nak gak komen..hahaha...sotong ko tuh menggiurkan ah!

suri solehah said...[Reply to comment]

salam izah..cuaca sekarang ni..tak menentu..anak2 akak pun tak sihat..masa buka lappy tadi tringat nak cari resipi sotong..sbb semalam ada mak cik kantin kt tmpp suami bagi sotong..harus akak mencuba resipi izah ni...

eina said...[Reply to comment]

as salam izah...oo budak2 demam ekk..makan ubat n minum air putih banyak2 je la jawabnye kan...sian kan tgk ank2 melepek je..tapi kalau sihat cam x cukup tanah berlari sana sini..ekekeke..anyway...eina terliur ngan sotong kunyit tuh...sotong nih feveret si along nih..selalu gak goreng cam gini...

indahhouse said...[Reply to comment]

Salam kak izah,
Tengah lapar ni. Memang suka lihat sotong kunyit ni. selalu juga buat macam ni, tapi tak bubuh sos ikan.

Zaliedana said...[Reply to comment]

Salam kak izah,wow kuningnyer sotong akak,wlpun smple,tapi nmpak sedap..Akak hrp ank akak cpt smbuh yer..Sy pun risau gak tadi pagi g cucuk syifa yg ke 2bln,hrp2 xdemam la..

Yatie said...[Reply to comment]

Assalam Izah,
Samalah anak akak Hamka tu pun tak sihat..selsema dan batuk2...takde mood je dia..manje betul bila tak sihat ni..bila akak tunjuk sotong Izah ni...dia terus ckp boleh buat cincin...hah3, kan akak dah kata kalau msk mcm ni mesti dia buat cincin kat jari dia....tngk gambor sutun Izah buat dia ceria balik tau..hehehe..

sitiezahim said...[Reply to comment]

menarik ni kak..heheh..