Thursday, February 17, 2011

Butterscotch Buns (b.b.)


Assalamualaikum...

Selamat pagi dan semoga semuanya seceria mentari dipagi yang benderang ni.

Jom ler pekena butterscotch bun ni pepagi. Aduuhh best bonar raso eh. Ekcely masa jenjalan ke Tesco bebaru ni, ternampak ler b.b ni. Tangan dah pegang nak amik, otak kata jangannn.. Pastu balik rumah baru teraso nyosa dalam diri den (mampos marah kak nim rosak bahaso dio)..ekeke.. Sambung crite..pastu mulo la den terkonang konang sebelum tido..teraso makan tak konyang..mandi tak basah..teringatkan b.b yang meleleh leleh sos nya tu. Aihh tak leh jadi, nak kene torai jugak homemade b.b ni. So cari nyer cari kebanyak resepi sosnya kena ada heavy cream atau whipping cream. Dah hampir nak terjun bangunan baru terjumpa resepi butterscotch yang simple tapi elegan. Bantaiii..


Tak terliur ke tengok kegebuan roti di makan dengan sos yang ngehh ngeh sangat best tu.. ikiki.. Mood gembire ok sebab baru lepas ngap 2 ketui lagi roti ni. Ekceli kalau kat bakery ada sos  nya yang lebih gelap warnanya sebab dia karemelkan dulu gulanya. Cam Noorsha buat here semalam tu pun antara b.scotch sos jugak. Roti bunnya tu buat kecik kecik aje ye, sebab baru sedap di ngap comel2 gitu. Jom la tengok resepi sos simple tu ye. Kebanyakkannya menggunkaan corn syrup tapi yang ini semudah abc je.. Sebelum tu mekasih tak terhingga buat akak ku yang di K.T kerna berkongsi resepi bun yang gile gebu. Hubby pun yang tak berapa gemar roti dah terpikat dengan roti gebu ni. Agaknya dah 7,8 kali dah guna resepi kak Nor ni. Boleh tengok di sini dan sini.



BUTTERSCOTCH SAUCE
sumber: cook.com
diolah oleh: izahdaut
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 tsp. vanilla
1/4 cawan tepung
1/2 cawan butter
secubit garam (optional)

Satukan gula perang, gula pasir, tepung dan air ke dalam periuk kecil. Gaul hingga sebati. Masak atas api yang kecil hingga gula hancur. Tambahkan vanilla dan butter. Masak dan kacau sehingga butter cair dan sedikit pekat. Sejukkan dan tuang ke atas roti kosong.

Nota: Kacau atas api hanya sedikit pekat sebab bila sos ni sejuk ianya makin pekat. Tapi kalau dah pekat sangat tambah je sikit lagi air. Boleh kurangkan sikit gula kalau tak mau manis sangat.

35 comments:

hana said...[Reply to comment]

ya rabbiii... apa kebende yg kene curah2 tuhhhh.... nampak sodap la wehhhhh... melekit-lekit tak??

izahdaut said...[Reply to comment]

kak hana..
tu la sos butterscocth tuu..sedap wehh..melekit2 la..ala mcm kat bakery tu gak la..tapi kalau guna cream lagi best la..aku nyer ni simple je.tapi tu pun dah sodapp..

HALAMANKU said...[Reply to comment]

argh.... roti.. tidak.. Izah.. camanani.. dah memacam Izah n3 roti.. erma aura menguli dok beku hu hu hu tapi rotini siyes xpernah rasa... join Zah ngok sos nyer cam sedap jek...he he eh

izahdaut said...[Reply to comment]

erma..tak nah rasa ye...hah musti kena cuba..kalau kat bakery tu tengok sos leleh leleh tu mmg meronta2 lemak aku nak membelinya ma..hahaa..
ekcely sos tu lagi perang coklat ma, tapi sebab resepi ni tak karemelkan gula tu, jadi warne dia cam tu jela

Nur Ede said...[Reply to comment]

Smekom Izah..
Wow... sodap nyer nampak butterscoth buns yang Izah buat.. tang meleleh tu.. yang menggoda abiss... weii.. lapor ler pulak pepagi nie...

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum...
Biasa kalu nak makan b.b ni beli je. Boleh gak try ni. Tapi sian plak kat penjual roti tu. Kurang sorang costumer. Cam mana yeak?

izahdaut said...[Reply to comment]

nur ede..
lapor ye..jom bekfes sesama ye..ada lagi rotinyer, tu la pasal, tengok leleh tu la yang terpanggil jugak nak try buat tu

kak sam..
waalaikumussalam warahmatullah..
haha..lawak la kak sam neh..nak wat cemana kena promosi lagi la tu ganti customer yg hilang tu

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

Izah, izah leh join venture bukak kedai roti ngan makcik Mas, nanti akak dtg beli hari2... hehe

IrFaN CoMeL said...[Reply to comment]

adui...lapar tgk roti gebu ngn sos yang meleleh leleh tu...dah la lum sarap lg nih...nyam nyam..

Anna Qawina said...[Reply to comment]

makaii..ada lg ke tu Izah? bakle pat limo ketoi...huhu..

nih nak nasihat sikit..lain kali kalau letak resepi yang ada perkataan "Secubit Garam" tuh ko takyah tulih gitu..ko tulis je "Kak Nor"..agaknya ramai yang paham kot..kekekeke..ko paham tak? haha..*ampon kak nor..*

kena fire ngan otomen kak Nor nanti nih..baik aku balik dulu jemur kain..kihkih

Mas said...[Reply to comment]

menciss betul ngan makcik sorang ni...
wat aku lak gila bayang nengok butterscotch bun kau ni....
kau dah lepas kempunan.....wakakaka...
akan ku buat gak petang ni..insyaAllah....
tak tahan nengok benda yg meleleh2 tu.....

zarin said...[Reply to comment]

benda yg curah kat atas tu nampak sedapnyaaaa
meleleh leleh dah air liur ni :D

Wanieyra said...[Reply to comment]

izah, ingatkan apa yang melelir tadi.....tangok je dah rasa sedap

umi said...[Reply to comment]

as-salam izah, wah pagi-pagi ni dah tangkap leleh tgk b.b ni..harus ku paksa BM bekerja ptg ni jugak!
rasa dia ada macam yang Gardenia buat tu ke?

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

aduh! meleleh2... membuatkan air liur ku pun menitis2 atas keybord ni... wargh!!! tak leh tahan tengok....

HaSue said...[Reply to comment]

zahh..aku x makan rotiii..ieeee..takut gemuk!!kakaka..mencikk!!<-kata2 org malas nguli roti guna manual

mrs plain-june said...[Reply to comment]

kain lap plssss!!!!! basah dah keybod nih! meleleh2 mcm butterscotch sos tu dah.. huhuhu.. izah. kasik alamat bleh? nk g kidnap kat rmh izah ptg karang :p
hasue.. samala kita. malas nk uli roti. jom! kita kidnap kat rumah izah. ngeee....

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

salam izah... aduh! pepagi dah nampak bun yg sedap n cute gebu nie... mana nak cari cam nie kat cnie.. terliur tgk wor...hehheheee... ^_^

Anie said...[Reply to comment]

Addeeehhh sedapnya tgk bun ni Izah, tangkap leleh arh...hehehez ;)

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

aduss... gebusss nya. yg leleh2 tu x tahan den nengok e' zah. haha ... guilty makan kek & custard semlm x abih lai ni. nak suh tambah lomak lak.
yg akak tau biasa butterscotch ni kaler dia brownish sket kan.. agak2 resepi yg ni kalo karamelkan dulu gula tu, ok ke?

K.Nor said...[Reply to comment]

izah.. akak dah lama idam nak wat roti butterscotch.. dah siap beli perisa ia. mmg menggoda sungguh tengok bun izah ni.. tp kalau yg tak letak sos gitu tak ada ke? ooowhh guna resipi basic doh tu ya.. ingat bun tu yg butterscotch gak..

ana!!!! haip!! hihihihihi.. kan dah kata dulu, sebut secubit garam kat resipi mesti teringat k.nor kan.. haha... ada ke letak k.nor ganti secubit garam tu.. sib baik akak tak bela otomen.. kalau tidak mmg kena fire :P

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

nak kisss skit...muahhhh...muahhhh...sayang gilerla kak izah camni!!!!! mane tau ni mie giler ngan B.B nih??? memang giler sgghla..
kalu g tesco tu, selain roti boy tu...menda ni rembat lu...sgt sedap!! nak mintak sume...ni seyes punya mintak ni...nk buat kena kiv lu, stok roti banyak lagi tgg turn nj masuk peyot...

Kamalia said...[Reply to comment]

izah...ni roti feveret nih..sib baik balik aritu smpt makan..nmpk sedap sgt..yg melelh tu yg xtahan tuh..

aibaks said...[Reply to comment]

cam menarik je.. same ngan gardenia tu ke? hmm... dulu2 aibaks suke makan roti ni tapi bakar kot.. de satu kedai kat cheras wat camtu... terbaik!

izahdaut said...[Reply to comment]

kak yus..yeye la tu..hahaa..
eh tapi idea bagos gak tu kan..mana tau..bukak kedai..hahaha

irfan comel..
silap la tak sarapan dah menjenguk kan..sah sah lapar..hahaa.. eh best ni jom jom makan sekali jom

anna..
haha..ko buat lawak lak anna..memang kena fire nanti tuh ngan kak norr..ada lagi neh..meh aku suap org preggy ni makan meh..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

tu la mas..ko nak buat aku saran kan kurang sikit gula tu..lupa lak aku nak bagitau sebab aku rasa manis sangat..kurangkan gula tu aku rasa ok kot..kalau guna gula kastor elok kot.aku guna gula pasir ni manis

kak zarin..
tu la kak.kalau kat bakery tak tahan nengok sos tu la yang geram tu..dia memang pekena ngan roti lembut cam ni la baru ngam

ira..
memang sedap.kalau biasa beli b.b ni, sos yang ini kira ok la..cume termanis sikit

izahdaut said...[Reply to comment]

umi..
tak pernah la pulak makan brand gardenia.biasanya beli yang kat tesco atau kat bakery je..tapi rasa karemel tu tak da lasangat sebab tak hanguskan gula dulu..tapi ada jugak resepi yang hanguskan dulu gula tu..yang saya try ni simple ni

kak ita..
haha.. tu la pasal.tengok kat kedai terbayang2 sampai ke rumah.nak kena try jugak..

hasue..
eh eh..tak makan roti ye..gataiii nyee bunyiii..haha..sedap wehh nyummm nyumm

mrs plain june..
hehee.. hah meh la kat ampang..dah sampai ampang poin bagitau ye..kami kasi roti ni..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

diana..
tu la, itu tengok yang kaler tak mewah sangat, kalau yg kat kedai tu..aduhaii tak leh jadi tu yang buat jugak tu..rasa dia tak mengecewakan..try la

anie..
tu la pasal.. geram je tengok kalau kaler lagi gelap tu kan

kak ain..
ha ah kak ain..kaler dia lebih koko lagi.tu la pasal.boleh jugak karemelkan gula dulu.saya rasa kalau buat cam tu lagi la wangi sos ni..ini memang yang basic dan yg agak M macam saya ni..hahaa..

kak norr..
fire je kak nor..haha..tapi masa tulis secubit garam tadi mmg tingat la kat secubit garam yang itu kan..

hmm mungkin gak kak bun tu butterscotch jugak..tapi biasa beli kat tesco ke bun dia kosong lembut makan ngan sos ni..hmmm memang mantap..eh tapi sos ni manis sikit kak nor..memang kena kurang kan gula kalau nak try..tapi rasanya kalau guna whiping cream ke lagi sedap kot..banyak resepi dia k.nor

izahdaut said...[Reply to comment]

mie..
banyak sangat ke rotinya..meh pos kat akak skit..tepung roti akak pun nak habis dah ni..hehee..mie..akak pun feberet mie..dapat yang ni pun boleh la, buat hilang kempunan

kamalia..
tu la..konon2 tak mau amik kat kedai..da tu, kena la buat sendrik pasai dah terbayang2..kira ok la jugakk..buat lepas kempunan kan

izahdaut said...[Reply to comment]

aibaks..
saya tak pernah la pulak try yang gardenia punya..roti yang potong tu ke?tak pasti..tapi sosnya tu yang menarik tu...kalau gi tesco atau bakery boleh tengok roti yang ada sos warna brown melelh tu..hmm mmg harum n sedap

tun_telani said...[Reply to comment]

asaalamualaikum..
ya Allah.. terliur nyer.. mencurah2 topping dia yg x tahan tuh..
salam kenal izah ^^ baru 1st time jenguk sini, nnti dtg lagi =)

izahdaut said...[Reply to comment]

tun telani..
waaliakumussalam warahmatullah
salam kenal juga...tu la tak tahan tengok kat bakery tu yang buat jugak tu..melepas kempunan..hehee...datang lagi ye..silaaa silaa

Yatie said...[Reply to comment]

Assalam Izah,
Orang lain dok citer roti meleleh ni...akak terlopong jek tngk kegebuan rotimu iteww...mmng buat akak terliur jek..esok mesti Mas atau Hana yg buat plk....kita tunggu,boleh akak ngendeng kat diaorang plk...kih3....

izahdaut said...[Reply to comment]

waalaikumussalam kak yatie..
tu la..roti kak nor tu memang gebu n best..hubby saya suka sebab tak banyak lubang angin katanya..tapi lembuuuttt jee..

Siti Masfazeyrah Ramneh said...[Reply to comment]

Salam..sy da cuba resepi butterscot ni tp xnmpk jernih. Mcm mna awak bt ye dpt sos yg jernih mcm tu