CSS

Wednesday, February 16, 2011

Sardine Rolls


Assalamualaikum..

Semalam cuti sempena Maulidur Rasul s.a.w Nabi junjungan dan kesayangan kita. Terus teruslah sama2 kita berselawat dan memuji Rasulullah s.a.w. dan menghayati dan memahami perjuangan Nabi. Menjadikan baginda sebagai idol. 

Tajuk sardin roll tapi gambo matahari la pulak kan. Tu matahari pagi semalam sekitar pukul 7.30 ke pukul 8. Cantik bulat warna oren. Biasanya matahari  akan naik dipenjuru balkoni rumah. Tapi hujung tahun lepas matahari naik di depan depan balkoni. Bila teringat akhir zaman, seriau rasanya. Jauh sangat berganjaknya. lebih kurang 70 darjah. Mungkin ada penjelasan sains yang saya tak tahu. Tapi sekarang dah kembali terbit tempat biasa.


Ni dia sardine rolls berjerawat. Kalau tengok kat rumah mamafami cantik halus gebu je kulit roll nya. Saya punya ni berjerawat batu bagai. Tapi sedap ok sebab berintikan sardin. Agak pelik jugak resepi ni tak perlu nak tunggu doh kembang. Puas jugak saya baca instruction berkali2 memang tak de tang tunggu doh kembang. Pastu gak bancuhnya menggunakan unsur2 sejuk. Hakhak..


Tapi hasilnya..



Canner? Nampak gebukan? Ha ah memang pun gebu lembut sedang-sedang. Untuk anak-anak saya intikan dengan sekaya homemade tak menjadi. Suka la jugak bebudak ni makan. Mekasih mamaFami kerna berkongsi resepi sardine rolls ni ye.



SARDIN GULUNG

Sumber : Nazian Nasir via Galeri Aneka Resepi

copy from: MamaFami


BAHAN UNTUK INTI : 

1 tin kecil sardin
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1sudu besar cili kisar
1 biji lada merah -dicincang
gula dan garam secukup rasa

Kaedah penyediaan :
Tumis bawang putih yang ditumbuk. Masukan cili kisar, bawang besar yang dipotong nipis dan lada merah. Masukkan sardin dengan sosnya sekali. Tumis sampai kering sosnya dan masukan gula serta garam. Kacau sebati dan matikan api. Ketepikan.

BAHAN UNTUK KULIT :

3 cawan tepung gandum
1 sudu teh yis (Mauripan)
1 biji telur sejuk
2 sudu besar minyak masak
1/2 cawan air mineral sejuk
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula

GAM : Campurkan 1 sudu teh tepung gandum dengan sedikit air sehingga menjadi pes pekat.

KAEDAH PENYEDIAAN :

1. Masukkan yis dan gula dlm 1/2 cawan air. Kacau sebati dan biarkan sebentar.
2. Masukan tepung yang telah diayak ke dalam mangkuk besar. Masukkan telur, minyak dan juga garam. Gaul sebati dan kemudian tuangkan air bercampur yis sedikit demi sedikit sehingga doh yang lembut dan tidak melekat di tangan terbentuk.
3. Bahagikan doh kepada bebola kecil seberat 25g. 
4. Gelekkan doh menjadi nipis dan letakkan sedikit inti di atasnya. Gulung kemas dan letakkan sedikit gam di hujung supaya gulungan tidak terbuka bila digoreng. Picitkan sedikit di hujungnya.
5. Panaskan minyak dan goreng hingga perang keemasan. Toskan minyak dan sedia untuk dihidangkan.



28 comments:

JaSSNaNi said...[Reply to comment]

Assalamualaikum...
selamat pagi... dah sidai kain lom? panas elok je ari ni.. ampang okey tak? ehehehehe.. :P

saja mai jalan2 sini.. sebab lama tak jalan2 skrg ni.. sambil mai makan roti sardin gulung berjerawat tu.. ehehehe.. :P

izahdaut said...[Reply to comment]

waalaikumussalam warahmatullah..
akakkk..lama nyer tak nampakkkkk..ha ah,baru lepas jemur kain..tetiba mendung lak..

haha..jerawat tu kadang2 pemaniskan kak...muekekee

fara dean said...[Reply to comment]

salam izah..
lagi takut klau pagi2 matahari x muncul2 kat balkoni..ish..nauzubillah..takutkan??
cantik gambar tu..syahdu je nengoknya..
mmg nmpak gebu lah rasa nak ngap trus!!

anymz said...[Reply to comment]

wahaiiiii makcik ijah...
akak anim sudah balik..singgah sarapan kek sini dulu hah...sedapnya sardine roll ko zah...tapi isshh kedekut tul puan rumah..bg kueh jek..airnya air kosong .balik dulu lah.huhu

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

wahhhh...sedap2!!! rasenye dah berpuluh hinggit masuk poket mkcik jual kuih kt kedai ujung kg bli kuih nih... nengok resepi leh try sendirik nih... mau jgk!!! nak 5 tau kak izah...jgn sorok blakang pintu dapo ahhh....lallalaallala

izahdaut said...[Reply to comment]

fara dean..
ha ah..tu dah akhir zaman sangat la tu kalau tak muncul kan..any time jee..
itu lah..cam pelik jugak tak tunggu doh kembang pun..tapi idak ler gebu cam donut tu..kira ok lah lembut...makan panas2 ngan inti pedas tu mmg best amat la

anymz..
kak anim..den tak dan lagi nak jonguk akak yo..nanti den datang yo kito lago lago pipi..hehe..nak ngendeng cheese kat tingkap tu ha

izahdaut said...[Reply to comment]

mimiey..
hehehe..pandai la ko mie..
acu cuba la kot sama kuih nyer ye..ada jugak yang suka buat bancuhan kuih pau goreng letak inti sardin tu..tapi yang tu lagi gebu sebab kena tunggu doh nyer kembang kan.yang ini lembut jugak makan panas2..try le

Anna Qawina said...[Reply to comment]

rajinnya mek jah ni menyadin roll tu..hihi....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

sedapnyerr... kalau yg savour2 gini.. kesukaan semua kat rumah akak ni.. hehe...

p/s: akak tunggu reply pasal muffin labu kukus dlm n3 apam snow white tu... tepong beras tu izah campur tak? akak tengok kat resepi aunty yochana takde tepong beras.. akak rasa sbb tu kot akak punya muffin tak berapa lembut sbb resepi asal takde pulak tepong beras.. huhu...

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum...
Nampak cam sedap je. Minta izin ye masukkan dalam senarai homework minggu ni. tq..tq..tq

izahdaut said...[Reply to comment]

anna..
ha a rajin sebab mulut pun rajin nak ngunyah..hehe

kak madihaa..
oo akak tak campur ye..saya ikut exactly resepi yang saya tampal tu..ikutkan wendy dia mmg ada alter sikit sebab 1st time dia buat pun tak berapa menjadi..katanya la kalau tak silap

kak sam..
waalaikumussalam warahmatullah..
ye kena cuba tu..ada sardin apo pun sodap kan

K.Nor said...[Reply to comment]

akak nak jugak!! :) lama betul tak meroti. smlm ana dah suruh tiup2 kat dia bg mood roti dtg, padahal dgn akak sendiri tak ada mood nak meroti huhu

Cendana Kasih said...[Reply to comment]

lawanyer..macam cikmek molek la plak..bagus gak buat bentuk mcm tu kan..minyak tak masuk...bagus, bagus...

Kamalia said...[Reply to comment]

salam izah.miss u..dah lama xkomen,dtg slalu,cume baca jela,pastu lari..hahaha..nak sardin rolls jugak..ni nak kena cuba gak ni..suka resepi yg xyah tunggu doh naik2 ni..dasar pemalas kan..:p

anie,Nagoya said...[Reply to comment]

sekom.

dah cubalah.kasi izin copy resepi ya.tak bg?isshhh...tak baik kedekut tau.huwahuwahuwa...guwau je.

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

biar berjerawat batu pun, x kira.. nak jugak .. nak, nak, nak (sambil hentak kaki, boleh?) .. haha..
suka la resepi yg xyah peram2 ni. kena cuba gak nmpknya.
btw, lawa gamba matahari naik tu ... mcm poskad.

Yatie said...[Reply to comment]

Assalammualaikum Izah,
Apa2 yg berkaitan dngn sardin mmng sedap...laporlah...nak bukak tin sardin...nak msk sardinlah...busy betul sejak2 ni..beli lauk je..

Mas said...[Reply to comment]

makcik..aku lambat ari ni...he..he...
tapi aku tergoda tengok sardin gulung kau tu...
masalahnya laki aku tak suka sardin...aku sorang jer yg suka....
letak inti lain la..untuk aku jer sardin..he..he...
susah lak nk paksa2 laki aku tu....klu anak2 dah kena paksa ngan aku...he..he..

hana said...[Reply to comment]

salam mek jahhhhh...
sori ar... bas tergolek dtg lmbt! abiskah????! huh! ok ker tak ok yang??? lom penah try yg stail goreng2 gini aka roti goreng la kan kan...... semak tepung dulu!

harleena said...[Reply to comment]

Sardine?? hahahah, saya dtg kota Toulouse ni tak bwk setin pun sardin. Jiran sebelah tu bawak berpuluh2 tin, mintak setin pn tak bagi..

Anie said...[Reply to comment]

I kalau buat anything sardin, kena mkn sendiri. Mmg suka mkn sardin, tapi kalau dah kena mkn sendiri...hmmzzz hilang selera arh :D

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

Izah.....pergh...sardine ni kan...wat la lagu mana pun..tunggan terbalik ker...emang i loikesss.....

cikmanggis said...[Reply to comment]

selalunya cm guna roti je nak gulung sardin ni.Boleh cuba yang ni tapi kena tunggu angin rajin datang:)

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor..
napa mood ilang tu... uisshh kena tiup gak bagi datang mmood tuu...kalau hubby saya kata, la kemana pulak hilang encik mah'mood' tu..hehe

kak noorma..
ha ah kak tak berminyak sangat pun. cam biasa je la kalau menggoreng tu

kamalia..
ha ah la..lama tak mengombrol kat sini ek..hehee..busy ke?betul betul..tak yah tunggu kan kan

anie..
eh dah try ek..nanti nak tengok gak kejadiannya tu..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ain..
haha..oo buat degil ye hentak2 kaki..pok kaki dia baru tau..biasaaa dia..hehe.. tu la amik gambo tu sebab bila tengok matahari tu cam mood tu ada sesuatu jeee..ececehh..

kak yati..
waalaikumussalam warahmatullah..
hahaa..aik mana leh sardin je kak yatie..kak yatie tak sinonim ngan sardin..tak bleh tak bleh..saya je bleh..hehe..

mas..
haha..memang dasar memaksa je makcik neh..weh aku pun sama la..duk paksa anak makan.tapi kalau sardin memang aku surrender..bebudak memang tak reti makan..sapa yang makan? akuuuu jugaakkk

kak hana..
banyk la bas tergolek..haiss..akaka..semak jangn tak semak..tapi klu ikutkan aku suke jenis kembangkan tepung dulu.baru lembut cam donut tu kan... tapi bila dengn sardin, uishh belasah je..mmg sedap sardin tu

izahdaut said...[Reply to comment]

harleena..
uish memang jiran tu menyimpan stok sungguh ye..hehehee..tu kalau duduk kat pulau elok la sebab tak mau kongsi..saboo jela..boleh buat sardin home made..

anie..
betul betul..beli sardin 2 tin, sebulan pun tak tentu habis lagi...huhu

ayu..
haha..betul betul...suka suka..tapi kat rumah ni tak de geng la ayuu

cikmanggis..
ha ah..biasa guna roti..kebetulan roti tak de la pulak..tu yang try resepi dari mama ni..

Cikmin said...[Reply to comment]

monen izah...sambil bancuh macaron sambil jenguk bekpes rumah kau ni..ada lagi sardin roll ni?? bak mai soploh ketui.. :P

MamaFaMi said...[Reply to comment]

Izah, bila baca bab jerawat batu tu, tak tahan nak gelak. Ada-ada je Izah ni. Kenkadang kan, yang berjerawat tu yang lagi sedap tau.