Saturday, February 26, 2011

Karipap Pelik..


Assalamualaikum..

Selamat berhujung minggu semuanya. Ada yang lepak-lepak kat rumah ngan family memasing ek.. Best best.. sesambil tengok hindustan he ni ..i likeee.. Ande ka ande nasa.ooo..andeki andenesi..entah ler apa tu kan.tapi memang best citer rani mukrejee ni sebab dia la saya suke crite neh. Eh ni citer karipap ke industan ni..hehe..



Haha..pelik tak rupa karipap ni. Warnenya tu menggerunkan.. Sebenornya ni play dough homemade buat untuk bebudak dua orang neh main main. Sesambil layan diorag main, maknya buatkan karipap bulat. Eh tetiba vangga tak tau dalam diri ada bakat kelim karipap. Hahaha.. Cam kagom tak menentu lak, bila Bais cakap cantiknya ummii..pastu suruh buat lagi dan lagi.. ni la melayan anak2 la ni.

Ni resepi kalau nak buat sendrik. Lembuutt je playdough homemade ni. Buat sendrik sebab budak kecik tu suka masuk dlm mulut. Tapi yang ni masin, tak jadi la dia gigit gigitkan. Lagi pun bahan2 nya pun boleh dimakan. Tahan lama gak neh. Dah dekat 2 minggu kot. Tu yang warne dah bercampur dah tu. Kalau tak ada 4 warna.  Mekasih kak TTM untuk resepi main budak budak ni.


PLAY DOUGH HOMEMADE
sumber: TTM

2 cawan tepung gandum
4 sudu besar cream of tartar
2 sudu besar minyak masak
1 cawan garam
2 cawan air

Campur semua. Kacau sebati. Masak atas api kecil (kacau selalu) hingga pekat dan boleh diuli. Angkat dan uli dan bahagikan untuk letak warne kesukaan masing masing. Untuk tahan lama, bila tidak digunakan balut dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk.


29 comments:

Sheila Shafea said...[Reply to comment]

As'salam Izah heheh tegelak akk di buatnya..nak jugak lah main masak2 cam ni...pas membangkin akk nak try wat pulak..berapa jenis kuih hari ni leh buat heheh jom lawan siapa byk hasilkan kuih hehehe mesti ank dara tekejut negok mamanya main masak2

izahdaut said...[Reply to comment]

waalaikumussalam warahmatullah..
hahha..tu la kak..
saya buat kek la dengan depa..
suka sangat sebab dapat potong kek..siap nyanyi nyanyi lagu happy besday lagi..
mcm mcm diorg neh..ada mintak buat moon, buat earth la..buat kereta la..buat beskal lah..aduiii..hehe

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

pas ni leh wt burger..pizza..tart..aku pon suker nih! zah,karipap tu inti apa eh..:))))

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Heeheeeheee... Seronok diana baca entri nie.. Pasti meriah dapur izah kan.. Seronok sgt dpt kongsi2 buat karipap ker.. Kek ker.. Ngan anak2 ek izah.. :)

K.Nor said...[Reply to comment]

uik... sejak bila tulisan kat komen berubah ni.. hehe.. duk ingatkan wat karipap pusing marble td.. rupanya playdoh.. tp nak tabik la.. mmg cantik klim tu.. halus dan tersusun jer.. :)

Mas said...[Reply to comment]

makcik...kita nak join main sekali...wakakaks...
anak2 aku dah besar makcik..kurang sikit main2 macam ni...
cantik klim kau tu...teror2..
agak2 berapa lama kau praktis klim tu..he..he..
cukupp ke kau makan bubur jer...he..he..
meh makan nasi lemak kat rumah aku...

kak Erna said...[Reply to comment]

izah..memang cantik nampak karipap bulat tu..akak sampai sekarang tak pandai klim karipap..guna acuan aje..mudah..

anymz said...[Reply to comment]

huh!ingatkan karipap tang rumah hana tadi..
apepun lawo aarrr karipap ko tu zah..kelimnya bukan main cantik lagi..
Eh!akak dok layan hindustan kat TV2.cerita yang ada gajah tu lah..haathi mare sathi..wakaka..
dah berzaman2 tak layan hindustan..

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izah,wah dah pndai mengelim eks,cantik2..Nanti tgu syazana besar ckit leh la main playdough ngan dia n syifa hehe..Msti best kan bais ngan muaz ummi pndai wat mcm2 benda..

Sizuka said...[Reply to comment]

izah, silap hari bulan, boleh masuk perut tu. hehe.. tapi memang terrer la izah kelim karipap. caya la! :D

Antan Bertingkah said...[Reply to comment]

Assalam Izah, kak pun baru dapat resepi buat doh ni kat sekolah tadi, tapi cgu tu tak masukkan cream of tar tar...ni mesti lebih gebus...

aidah said...[Reply to comment]

Cantiklah rupa karipap tu. Akak ni anak dah besar2, kalau tak boleh buat main2, hehehe. Kalau kat kuantan ni kalau karipap yg bentuk macam ni selalunya they all panggil Temosa

hana said...[Reply to comment]

Haah la jah... ngeri aku nengok kaler dier.. awat la ko tk kale mcm si timah tuh hah.. klu di goreng mesti masin berdengung! kan kan.. hihi

HomeKreation said...[Reply to comment]

Salam Izah. Ingatkan kpap inti keledek tadi sbb nampak ada kaler oren2...tipah tertipu...hehe. Dolu2 waktu bebudak ni kecik2 Along pun buat playdough sendiri sbb tak larat nak beli selalu, lagipun ada tepung yg dah berkulat tu elok buat ni tak membazir...hehe. Takyah risau bebudak tertelan sbb yg ni masin berdengut...hehe.

cek chun said...[Reply to comment]

wahh. hebatnya izah. ingatkan betul la tdi buat karipap ufo nih.

izahdaut said...[Reply to comment]

del..
ko jangan tanya inti apa lak..hahaha..sabooo je laa

diana.
ha ah diana..main ngan anak anak la..mcm mcm kerenah bebudak neh..tak terlayan kan..

kak norr..
hikhik.tulisan tu hari tu la godek2 berkenan pulak..ho oh..cam marble lak kan..kikiki..maceeh kak nor..main main je rupanya ada gak bakat ecececeh.pasan lak..teringat cam ner kak hana kelim tu, main bantai bantai je..

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
hahaha..mak mak pulak over main ek..eh kalu nak blajar seni tangan kelim2 ni elok gak weh main dough gini..hahhaaa..

kak erna..
sama la saya pun.guna acuan gak.ni main main je try kelim cam kak hana ajar tu..aik tak sangka menjadi kak..hehe

kak anim..
saya pun lama tak layan industan..tapi industan best2 layan la.kalau merapu sangat tu malas jugak tengok..

zalieda..
ha ah..dak dua tu kecik ngat lagi..dah besar sikit nanti seronok la.pulak2 pompuan. bebudak neh main2 gitu la..kita je yang kene buat.diorg tumpang main je.tak pandai jugak nak membentuk apa2 lagi..main potong2 ngan buat bulat2 boleh la

izahdaut said...[Reply to comment]

sizuka..
kak..bantai je..kira bakat dalaman la tu..hahhaaa..pasan lagik aku..aaa berani la masuk mulut..hehe

kak antan..
o ye ke..banyak gak resepi playdoh ni..tapi yang ni since bebahan ada boleh la buat.memang lembuttt je.lembut skit pada tanah liat tu..tahan lama.tanah liat beli tu kalau tak pakai akan keras kena uli baru lembut balik kan.yang ni sentiasa lembut

kak aidah..
ooo temosa ye..ingat karipap bulat je..kikiki..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak hana..
memang aku buat kaler sebelum neh.ada la 4,5 kaler. tapi dah lama lama main dah bercampur la warnenya tu.tu yang da jadi warne kelabu ta*k anjing tu..hahhaa

along..
oo ye ke..ha ah kan..tepuung nak berkulat leh la buat neh..bagos gakkan.sebelum ni tak tau pun.pas tengok kak ttm tu baru tau..hubby pun terkejut menda ni leh buat sendrik..hehhee

cek chun..
hahaha..weh betul gakkan.kita panggil kipap ufo jek la...kikiki

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

pasai aaiii tengok itew karipap yang dah diklim tew...cam nak suruh ko goreng je....:)terus nak wat karipap.....

Naz said...[Reply to comment]

Salam izah..
Zah, karipap pelik Izah ni, intinye ape??? kih..kih..kih..

fara dean said...[Reply to comment]

assalammualaikum izah..
lama tul tak sinngh dapur mkn2..
nasib tak trmakan playdough tu..hihi..
tuk bdk2 rupanya..bagus gak..selamat..

MeknaBlog said...[Reply to comment]

Assalamualaikum kak...huhuhu kagumnya dan terpegun diriku ini. Cantik tahap gaban kelim ngko kak...

Ummi said...[Reply to comment]

Salam Izah...huk alaahhh...fengsaann..! Maknya pulak yg testing playdoh...sambil asah skill klim karipap la eh...akak pun, penah gak asah bakat klim dgn playdoh tu dulu2...tp buat karipap jarang2 sekali..still x comey laaa jgk.., kata org practice makes perfect kan...huhuu

Cooking Gallery said...[Reply to comment]

Thanks for sharing this recipe. Homemade playdough sounds useful and fun for practising your sculpting skills :). Salam kenal!

eina said...[Reply to comment]

kus semangat..terperanjat makcik nengok karipap color cam gitu..rupenye playdough..muahaha..tipah tertipu..anyway,tq byk2 coz sharing this recipe..nak buat jugak...

inaku79 said...[Reply to comment]

hahaha....zah, ni ank2 yg main ke atau umi derang yg nk lepas gian? terkozut akak td, ingatkn si izah ni pkai tpung jnis apa la kaler cenggitu, kekeke....rupa2nya play dough. kt sini kan klu kt botol cream of tartar tu mmg siap2 dh diletak resepi play dough ni. teringat plak masa kecik2 main plaster sint(?) camne eja ntah, hehehe...

AZLINA said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah...tu la akibatnye kalau mak bebudak join main play dough sekali dgn anak2, abis akak pon tertipu...patut le pelik rupanye.tang kelim tu mmg akak tabik, tersgt la kemasnya..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

lorr.. ingatkan apa ler karipap pelik ni.. ingatkan doh tu ada tambah keledek purple ker apa.. hehe.. rupanya homemade playdough! rajin sungguh izah layang anak2 ekk.. tapi bagus gak buat sendiri ni.. takdelah bahaya sangat budak2 main play dough yg beli tu.. kot2 masuk mulut ke yg buat sendiri ni dah tentu dibuat dari tepong... tp memang kagum ler ngan kelim izah tu.. rapi jer...