Thursday, February 24, 2011

Kek Pisang Marble Coklat


Assalamualaikum..

Ye ye tahu..pisang lagi.. muekekee.. Ada yang marah2 tak dapat pisang ye? Nah amik..kulit pisang..hehee. Dah pernah buat kek ni versi kosong tanpa coklat. Bila marble cam ni lawa n sedap sesangat. Dan rasa nya dulu saya ikut cara kak Hana putar dulu telur, dan kali ni buat cara masukkan semua terus. Cam tuan nyer resepi nyer cara. Oooo rupanya betul la kata Anna Qawina tu, cara lain menghasilkan result yang berbeza. Sedap mcm nak ke cipon pun ada kek ni. Itu lah yang diet aku kantoi semalam neh. Gara-gara kek ni ler. Huhuhu..



Ni gaya marble tak sempat namanya. Tiba time nak mermable je, elok pulak dak kecik nak memanjat pinggang ajak nyusu. Hmm apaka daya. Tuang je la. 



KEK PISANG MARBLE COKLAT
sumber:kak hana dan Noorsha

Bahan-bahan
150g pisang emas - dilecek - hana lebihkan 40g utk lebih rasa pisang
180g tpg gandum- hana campur ngan tpg mixpancake (tpg gandum 90g, tpg mixpancake 100g)
180g gula halus - hana kurangkan 150g je
3 biji telor
120ml minyak masak
1 sudu teh ovelate
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
secubit garam
2 sudu besar susu segar- yg nih hana tambah
1sk coklat emulco@ 2 sudu besar serbuk koko bancuh dengan 1sb air panas > bancuh jadikan pes


Cara-cara
Campur semua bahan di atas kecuali coklat dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih gebu.
Bahagikan kepada dua bahagian. satu bahagian campurkan pes koko@coklat emulco. Kemudian marblekan ikut suka ke dalam loyang yang telah digirs dengan minyak.
Bakar 170-180 darjah selama 40 - 50 minit
Pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.

*semua kak Hana tambah, semua saya ikut.


32 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

mintak 2 potongggggg.... sedapnyerrrr

Mas said...[Reply to comment]

makcik ijahhhh...berapa banyak lagi pisang kau yang berbaki tu...
kau anto sini..
aku tak gi petik lagi pisang yang aku tanam tu...wakakaka...
tapi kan makcik...
betul la..aku tengok kek pisang kau ni gebu la.....
bagi la aku rasa seketoi..
kau dah makan banyak kan..he..he..

Yatie said...[Reply to comment]

Assalam Izah,
Buat akak tersenyum je pepagi ni..menu pisang lagi....best, akak mmng suka mkn pisang...pasni nak beli pisang setandan gaklah...senang nak wat menu yg berkaitan dngn pisang mcm Izah....ekekekke..
= mmng gebu betullah kek pisang ni...nak sepotong....mesti dah abes tuuuu....ke Izah sorokkan, takut akak mintak...wakakaka...

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum. Nak buat bisnes jual pisang le plak. Kepada semua blogger2 Yg nak buat menu berpisang, Sila le order kat saya. Lepas 2 jam gerenti pisang Akan berada di depan pintu Rumah anda.

Wanieyra said...[Reply to comment]

salam izah...

tiap2 hari menu pisang pun kita tak kisah pun.....kalu dah jemu bak sini pisang tu....kita nak buat roti pisang pulak

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

huh, cam nak pingsannnn jap...errkkkk...xleh..xleh...bangun balik..kang pingsan depan pintu puan umah, kena anto g spital plak.. xjadi pingsan. tapi jadik nak mintak pisang setandan!!!
jgn cuba sorok2 dlm bakul kain baju arr lagik 3 tandan tuh...mie dh tau dh de lagi 3 tandan lebih, muaz ngan bais dh msg mie gtau tadi....huahahhahaha
cpt...cpt bagi...(smbil hulur besen beso)

izahdaut said...[Reply to comment]

akak madihaa.
akak memang ada lagi neh.nah amik nah..nanti tuan rumah makan banyak sangat.hehe

mas..
hahhaa..tu la pasal mas..memang gebu la makcik..aku suka la kek ni..leh buat lagi dan lagi..untuk kenduri kendara ke pun molek juga

kak yatie.
waalaikumussalam warahmatullah
ada lagi ni kak.sebelah lagi ni ha.bebudak je makan.tuan yg buat diet.muekekee..beli la pisang banyak2 baru best nak masak menu pisang ni kan..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak sam..
waalaikumussalam warahmatullah..
kak sam..penang ke KL ok la tu kalau dapat buat 2 jam..naik jet ke?hehe

ira..
hikhik..tu la..ada je menda boleh buat ngan pisangkan.pepulak dapat pisang yang lemak manis..fuh memang best la

mie..
3 tandan tak de, tapi tinggal 3 biji je ni..nak ke tak?tak nak?nah amik kulit pisang je..hahhaa..ado ado je ko mie..
ko pingsan akak buat buat tak kenal je..nanti akak cakap, ai anak sapa lak tido kat seneh.nah amik kulit pisang buat alas..muekekee

mokwonik said...[Reply to comment]

oohh cam tuh ke ijah, mokwo buat semalam , mokwo putar telur dulu..nanti mau try putar semua sekali..dan marble kan
toceh3x

hana said...[Reply to comment]

baru semalam cakap ngan mokwo.. ko dah marble kan.. chaiyokkkk... tinga gajah ker tinga lipas? kekekeke.... pisang pong pisang la semahhhhhhhhh.. kekekekekee

KakAsma said...[Reply to comment]

mmg rajin ler ko zah..tak terikut dek akak...

Anna Qawina said...[Reply to comment]

sabo lagi aku nih..sibbaik tak ngidam pisang..kalo tal sah2 aku ngamuk g umah ko bawak parang..nak tebang pisng tuh..kihkih...senang kan taram suma skali tu...untk kenduri sesuai sgt sbb besar kejadiannya..ank2 tak mau mkn kek camnih..tu ygaku tak suka sgt wat..*campoq maleh..* kihkih

Anie said...[Reply to comment]

Adddehhh Izah, tgh jualan murah ke pisang dkt sana sampai u beli setandan...hehehez :D Meriah arh tgk kek tu....dkt sini dah takde stock pisang.

Kak Rose said...[Reply to comment]

pisang pun pisanglah janji sedapkan izah... tu yg buat diet asik kantoi jer! tukang masak ni susah nak diet2 nih!

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izah,kat umah sy pong da byk pisang nih,emas da,berangan n awak pun ada..Tapi cam mls lak nak wat,coz semlm bru jer wat cipon mabel tuh n cipon nih pun xabis mkn lagi,ermm nak wat pa ya banana tu,wat cekodok jerla,hehehe..

kak Erna said...[Reply to comment]

izah..masuk list ni..
macam yang akak bagi tau sebelum ni..kalau izah yang kempen..memang tak boleh tahan..

Nieza said...[Reply to comment]

wahh byk menu pisang izah ni...mai pos ler sini setandan pisang tu zah...sini pisang mahal tul....tapi nk mkn punya pasal beli juga...hehe lawa kek mu itew...adehhh terliur rasa nk buat kek jer tapi bila lak nk start diet ni....hehe

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

adus...nyk nye nak kene beli pasni..teloq, tray pan, choco....fisang....erk.....penuh list aii ni izah......

qyqa said...[Reply to comment]

waduh... qyqa follow blog ni sbb nak tgk bnda2 ni lah..
nak buat x pandai
hehehehe

anymz said...[Reply to comment]

yuhuuu mokcik ijah..sorry lah lambat sampai hari ni..panas ni..mintak air sikit jah..
hehe..mlm ni keluarlah n3 akak pasal banana banana bread tu..lom sempat keluar n3 tu dah keluar pulak marble pisang ni..masuk list jugak lah yg ini..nampak gebu semacam je tu..
balik dulu lah jah..ponek den..tadi pegi mesyuarat tingkap.tlg cuci tingkap rumah jiran tu sekali tu yg lambat balik tu.wakaka

Kamalia said...[Reply to comment]

mencik..kat sini pun ade kek pisang marble coklat jugak..izah..sungguh jeles i tau..ni kena beli pisang sekotak nih..

K.Nor said...[Reply to comment]

kek pisang la pulak.. ish.. berapa tandan pisang ada ni izah? ke lori pisang terbalik dpn flat :)

AZLINA said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah, hari2 mamam pisang pon xpe...Nasib baik budak kecik yg panjat bdn tu ehhh...hik3..ok cantik je marble tu..akak tengok kek ni sgt gebu n dah semestinya sedap kan!!!

LinRosly said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izan...


Adusss! Sedapnya Kek Pisang...Lama Tak Makan...Ada Tinggal Utk Kak Lin Tak?

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

tu dia..tau dah,pisang lagik! :))) nape x nak bt tart lg eyh..apa citer disebalik kesedihanmu izah..habaq mai la.. :)

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

cantik dan nmpk sedap.. dah lama diana tak buat kek pisang.. nxt time nak try resipi nie..

hani said...[Reply to comment]

salam kakak ijah,
saya dah beli pisang 2 sikat...nak buat bun, pastu nak buat kek ni lak...hahahhaa...demam memisang lak weekend nih...

izahdaut said...[Reply to comment]

mokwo..
ha ah mokwo..try la putaq semua plak..lain lak kejadiannya..yang putar telur dulu tu pun best gak..yang ni pun best jugak..tapi ada kelainnan kat texturenya tu

kak hana..
tinga gajah ?sabo jela....aku amik telinga permaisuri gunung ledang ah..hahhaa

kak asma..
ala kak nak habiskan stok pisang yang dah tak best dimakan gitu ajeee

ana qawina..
ha ah kan..sian ko klau ko gidam pisang..hahaa..oo anak aku yg sorang tu memang giler kek .apa apa pun taram je...hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

anie..
haha..tak de aa..beli sesikat je.tapi banyak satu sikat tu..pisangnya plak beso2..ari tu tersimpan dlm plastik, lupa nak makan gitu je,bila tengok dah lembik skit tak sedap dah nak makan mentah..tu yang buat kuih tu

kak rose..
betul kak rose..saya setuju sesangat..huhuhuhu..

zalieda..
ye la sya.kalau tak ramai yg nak makan tak syok je kan nak buat.akak buat pun kengkadang bagi hubby bawak opis je..bagi makan ramai2 kan

kak erna..
hahahha..kak erna..betul best tu..heehee

izahdaut said...[Reply to comment]

nieza..
oo mahal kat sana ye..ye la kat bumi kita la yang kaya ngan pisang ni kan.. tropika gitu..tu la pasal..diet asik ke lauttt je..hehe


ayu..
hehehee..sikit2 la weh..sampai jadi bukit..ngeee

qyqa..
boleh tu.cuba la buat..try yang mudah2 dulu nanti2 terror la jugak buat kek untuk makan sendrik ni kan..mekasih follow ye..nanti dtg lagi..hehe

kak anim..
kak anim busy bebenor ke tu..
tu la dah tengok banana erangan bread tu..hahahhahaa...mcm mcm...
eh kak nim nak join gak mesyuarat tingkap.tingkap umah sapa lak pagi ni..muekekeke

izahdaut said...[Reply to comment]

kamalia..
beli pisang kamalia..tak banyak pun guna pisang tuk resepi ni. simpan la 3, 4 biji..hehhee

kak nor..
hahhaa..haip pok pale kak nor..kikiki

kka azlina..
waalaikumussalam warahmatullah..
heheh akakkk..jangan mcm mcm..hehe
sedap kek ni..soft gitu cam nak ke cipon pun ada..

linrosly..
waalaikumussalam warahmatullah..
kak lin..ada lagi ni..meh la makan sesama..hehe

deliah deli..

izahdaut said...[Reply to comment]

del..
hahaha..tart ye..entah ler..tak berapa reti nak makan tart ler kat rumah ni..tu yang seru tak datnag2 tu...

diana..
kalu nak buat kek pisang, kek ni antara kek yang harus di cuba la diana..masuk kat list pisang ek..hehe

hani..
hani..try jangan tak try..memang demam punya lah..hehe