Friday, February 25, 2011

Chocolate Chip Banana Muffin


Assalamualaikum..

Puan-puan, ini adalah produk terakhir saya yang menggunakan pisang ye. Hehehe.. Resepi ni di beri 5 stars di allrecipes dan saya pun nak bagi 5 bintang jugak!!! Bagi gempak skittt... Tapi memang sedap sesangat. Gebu dan moist yang seiring. Penggunaan yogurt memang menambat hati saya bila buat muffin. Sebab gebu dia memang best! Muffin ni pun menggunakan yogurt. 


Walaupun muffin ni tak la cun sangat kan, tapi rasa dia walla....best...pepulak makan panas panas. Tapi kalau dah sejuk pun sedap gak sebab makin moist. Saya lecek pisang tu tak hancur sangat baru sedap bila gigit ada pisangnya kan. Pisang 'verangan' (kak anim..kikiki) saya tu tinggal 3 biji, sangat ranum cun cun secawan memang la sesuai untuk resepi mapin ni. Ingat, kalau pisang masak ranum atau sangat ranum kurangkan gula sebab pisang tu sangat manis.



CHOCOLATE CHIP BANANA MUFFIN
sumber: allrecipes

Bahan-bahannya:

1 3/4 cawan tepung serbaguna* gandum
3/4 cawan gula *kurang ke 1/2 cawan
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon garam
1 biji telur* saya guna M
1/2 cawan minyak * saya kurangkan 1 sudu
1/2 cawan plain yogurt * atau 1 cup yogurt tu bersamaan 1/2 cawan 
1 teaspoon vanilla extract
1 cawan pisang lecek
3/4 cawan semisweet chocolate chips

Caranya: (Cara saya)

1. Dalam mangkuk yang besar ayakkan tepung bersama baking powder, soda dan garam. Kemudian masukkan gula dan chocolate chip. Gaul rata
2. Dalam bekas yang lain, satukan minyak, telur, yogurt, pisang dan essence Vanilla. Gaul rata.
3. Kemudian masukkan adunan pisang ke dalam mangkuk tepung tadi. Gaul sekadar bersatu sahaja.
4. Sendukkan ke dalam paper muffin dan bakar pada suhu 180 C selama 25 minit.

Nota: Saya gaul adunan ni sekejap aje sekadar bahan bahan tu semua rata. Adunan muffin yang terlebih kacau akan menyebabkan muffin keras, bantat dan tak gebu. Yang penting pastikan tepung yang diayak dikacau sebati  bersama baking powder, garam, gula dan soda sebelum dimasukkan bahan basah.

saya suka yang garing di atasnya mcm ni.

Hani, dah beli pisangkan, mesti buat mapin ni. Best!!

27 comments:

~~zAnAfAhMi~~ said...[Reply to comment]

rasa mcm nak buat je tp org yg makan tak seberapa, cmne tu?
Izah takpe le...

izahdaut said...[Reply to comment]

zanafahmi..
hehe..kalau buat lenkali bleh bagi kat opis ke..kat jiran ke..kan kan..

Mas said...[Reply to comment]

makcik.....dah abiss pisang kat rumah kau...wakakaka...
sedapp yer makcik muffin ni...
aku dah tergoda nengoknya..
jap lagi aku beli yogurt..he..he...

Anna Qawina said...[Reply to comment]

ni leh jadi tokey pisang nih...ada pisanglebih tu terai le campak2 sikit kat sebelah nih....terliur gak tgk menu pisang je hari2...

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
bleh la mas try mapin ni..aku suka.gebu kalau letak yogurt ni lain.memang best.
banyak gak dapat size M dekat 20 biji kot.aku tapau kan kat hubby aku gi kroje.

anna..
dh last dah tu..no more..
kulit pisang je tingal tu..hehe

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam...mmmm memacam blh wat ngan pisang ni yer.. Izah nak kena cuber ni.. ader lagi pisang verangan kat umah tu... nak try muffin IZah 2 ketui tau..SK mesti suker..

hani said...[Reply to comment]

cantik mapin akak...sukenye tgk...lagi suke kalau dpt 10biji...hahahhaa

Zaliedana said...[Reply to comment]

Akak cntik n gebu jer mapin akak,cam tertarik n nak try le,psng ada,yogurt pun da,ptg2 ckit nanti nk wat la,hehe..ZASSS dulu yer..

indahhouse said...[Reply to comment]

salam kak izah,
wah. gempak! nampak pisang yg ada ketul2 skit tu buat saya terliur je. hehe..

Yatie said...[Reply to comment]

Slmt pagi Izah,
Alahai sedapnya menu pisang lagi...mapin2 ni mmng anak2 akak suka...tapi tulah tngh syok mengentel roti jek..akak kalau buat mapin mesti kena ada Hamka...dia rajin menyusun papercup dan mengodek adunan...dia kata senang je mama buat kek....hah3...kira dah terror sangatlah tu....tapi seronok tngk telatah anak2 ni kan..

Ezadlieza said...[Reply to comment]

waduh izahhhhh.....byk tul pisang kat umah yer....mesti setandan tu...bak mai ler sikit mufin n kek tu...nasib ko jauh izah..kalau idak akak dok nyendeng kat tingkap dapur tu...hehehe

Ayu said...[Reply to comment]

izah, akak datang ni..
akak datang nak hug2 hug2..thnak u sudi bertanya khabar ya izah..tengok muffins macam rindu gitu sebab dah lama tak bermufin..wah a few recipes yg lepas berunsur pisang ya izah..semua sedap2nya..

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Izah.. Wpun pisang lagi.. Heheee.. Aduh! Tak tertahan tgk muffin pisang izah nie tau.. Nak naakk ckit...

Wanieyra said...[Reply to comment]

Izah..dah habis stok pisang ke? tak pe, nanti ira hantar satu tandang pisang lagi kat sana....hihihi

anymz said...[Reply to comment]

okay zah,calit sikit dan gimme five..pisang verangan akak pun dah tggl 4 atau 5 biji lam esbok tu..leh buat ni esok nak pi tgk FIL..
hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

takut org mengecek pisang awal2 ckp produk pisang yg last yer..?? hahahaha...
tengok pun dah tau.. mesti sedap punya... gerammm je mcm nak capai je seketul...

tips izah tu sgt2 berguna.. terutama bab mencampurkan dahulu tepong dngan bahan2 penaik sehingga rata sebelum masuk dlm bahan2 basah.. thanks!

izahdaut said...[Reply to comment]

erma..
kalau suka pisang mmg berbaloi buat mapin ni.sedap betui pulak2 dapat garing sikit kat atsnya tu..kena kurangkan manis skit kalau guna coklat chip jenis manis

hani..
ko dah beli pisang kan..ha eloklah try buat mapin ni.10 ketoi pun boleh ngap sorang2.hehee

zalieda..
sya..ko zass zass tu nak kemana?nak ke dapo ke nak melepak depan tv...muekekekee... sedap sya..akak suka la mapin ni..mmg kena ngan selera orang suka makan mapin cam hakak neh


nurindah..
tu la, akak lecek tak de lumat sangat pisang tu.biar dia berketul ketul sikit baru best makankan..

izahdaut said...[Reply to comment]

kak yatie..
sama la kak..bais pun cam tu, kalau tengok umminya pegang botol tepung tu, dah tau la nak buat kuih...dia la sibuk nak gaulnya..tukang gaul tepung je la..tapi biasanya bebudak ni, org bagi paha nak betis..huhh mcm mcm..hehe

ezadlieza..
hahaha kak lieza..kalau dekat dah bergosiping dah nyembang kat tingkap ye..sesambil makan mapin buat buat tak nampak je dah berketul kena ngap..hehe

kak ayu..
ha ah..tu la kata kak nor tu lori pisang terbalik depan rumah ke sik menu pisang je..dahhh dah habis pun pisang nyer..hehee

diana..
resepi mapin ni mmg rekemended..best diana..agaknya buat kecik molejk lagi best makan rangup kerak2 tu..hihi

ira..
huwaaaa..cukup cyukup..hehe...tunggu 3 bulan lak menu pisang hehe..ntah le, hubby saya suka makan pisang.jap lagi ada la tu pisang nyer

kak anim..
elok la tu kak buat mapin ni.tapi disarankan kurangkan lagi kot gula tu kalau guna coklat chip yg manis..sedapkak..bakar perang2 sikit atas nyer tu lagi best

kak madihaa..
hahaha..tak de la kak...memang dah habis pun.semalam last buat mapin ni..hehehe..

tu la, kengkadang mapin keras gak kak kalau terlebih kacau.kengkadang saya kacau gitu gitu je..sekadar2 je..mmg menggebu kak..

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

Izah,
aku buat muffin gak pagi tadi. jam muffins.
Banyak beno pisang ko Izah..berapa tandan gamaknya tuu?

kak Erna said...[Reply to comment]

Izah..terima kasih..oo..camtu ye...petua nak dapatkan muffin gebu..tak boleh terlebih kacau..
patut kalau akak buat ikut resepi kadang2 merekah..kadang2 keras..tu yang tak berani nak cerita ada buat muffin..
nanti nak cuba lagi.

Zaliedana said...[Reply to comment]

Akakkkk kita dah wat mapin nih,meh la umah kita jamu mapin nih..
Psstt tdi zass tu baring2 lagi kul 2lbh cmtu baru wat mapin nih..Lebiuw kak sharing resepi nih..

Lizahanum said...[Reply to comment]

izah...ada lagi ke mapin tu?hehhe..kalo mcm nie bole wat esok nie...pisang kt belakan umah nie pun dah masak ranum.thank you bgtau petu supaya mapin gebu....

K.Nor said...[Reply to comment]

agaknya hari2 'buang' ya izah sbb hari2 makan pisang :)

dZana said...[Reply to comment]

lama akk tak godeh2 mufin.. ada rese nk buat tpi kene survey dulu sapa nk mkn..

Nieza said...[Reply to comment]

patutler bau wangi pisang dr tadi...kat sini rupanya...mai nk tapau 5 ketoi zah...haha sedapnya! kalau buat ni mau berhari2 lak la nk abis ni...hehe

sitiezahim said...[Reply to comment]

ishk ishk..membakar semangat memapin saya ni..ngeh ngeh

HaSue said...[Reply to comment]

aishh..asik last menu,last menu je ngan pisang..esok2 mesti pisang lagik..diperbuat dr kulit pisang..kakaka..kretip katekan..haha