Wednesday, June 15, 2011

Pineapple Panna Cotta

panna cotta pineapple


Assalamualaikum..


Apa dia panna cotta?

Panna cotta (from Italian cooked cream) is an Italian dessert made by simmering together cream, milk and sugar, mixing this with gelatin, and letting it cool until set. It is generally from the Northern Italian region of Piemonte, although it is eaten all over Italy, where it is served with wild berries, caramel, chocolate sauce or fruit coulis. It is not known exactly how or when this dessert came to be, but some theories suggest that cream, for which mountainous Northern Italy is famous, was historically eaten plain or sweetened with fruit or hazelnuts. Earlier recipes for the dish used boiled fish bones in place of gelatin; sugar, later a main ingredient, would not have been widely available as it was an expensive imported commodity. After years this treat evolved into what is now a gelatin dessert, flavored with vanilla and topped with fruit or spices, and served chilled.
sumber: wikipedia

Paham?
Tunjak utama panna cotta ni, ada bahan gelatin la ek. 
Mana nak dapat gelatin halal?
Guna produk dijamin halal.
Boleh beli online di SINI.
Saya pun 1st time buat panna cotta ni.
Tu pun setelah kak Nor secubit garam sajeskan.
Mekasih kak Nor yang baik hati dan tak lokek ilmu.
Ku kenangmu dalam doa doaku. *ayat jiwang yang telus. hehe


Dah lama dah beli gelatin ni. Itu pun lepas adik mek siam tu bagi link halal gelatin. Dah ada gelatin, tapi gelatin tu duk diam je tak digunakan. Akhirnya ini lah produk pertama menggunakan gelatin. Berbaloi baloi. Sedap..kena jugak rasa dengan nenas tu kak nor! I likee.. Boleh ke rumah kak nor untuk melihat mcm2 variasi dah dipanna cotta kan. Ada manggo, ada kiwi dan laici.

PINEAPPLE PANNA COTTA
sumber: Kak Nor


Bahan2:
9gm gelatin (lebih kurang 1 sudu besar dan di lebih sket)
4 sudu besar air
2 ½ cawan susu segar/fresh milk
1/4 cawan gula
1 sudu teh vanila
3 biji buah kiwi ~ blend utk dijadikan puri + 3 sudu besar gula
*saya guna 1cawan nenas + 1 sb gula

Cara2:
1. Masukkan gelatin ke dalam air dan biarkan mengembang.
2. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk dan masak dgn api sederhana hingga susu di bahagian tepi periuk mengeluarkan buih2 kecil.
3. Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
4. Tuangkan ke dalam ramakin atau gelas yg sesuai. Boleh juga jika nak masukkan sedikit potong buah kiwi ke dalamnya.
5. Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
6. Tuangkan puri kiwi @ nenas keatasnya dan bolehlah dihidangkan.

47 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...[Reply to comment]

Salam Izah.Moninkkkkk.Wah!pagi2 dah menayang panna cotta.nampak cantik & sedapppp!!

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Sluurrrrrpppp...ngapppppppp!!! :D

Sedapnya tgk dessert pagi2! Huwaaa ;)

tun_telani said...[Reply to comment]

morningg!!!!!!! pagi2 dg wat org terliur.. sejuk nih.. hujan dr semalam.. tp terasa nk ngap jugak dessert sejuk nih..
omey laa kak izah.. 2 thumbs up!

Zaliedana said...[Reply to comment]

wah pepagi dah tergoda nengok dessert nih..Uii mmg nmpk sedap..Panna cotta mmg sedap..Versi laici pong best..

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

Uishhh...sedapppnyaa nampakk Zahh!
Aku belum try lagi buat panna cotta ni.
Aku beli gelatin halal kat malaysia je jenama NUR kat Thong Fatt.

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

Salam sdp pana cota ni mkn sejuk lama x buat......ada lg ke...

Yat Maria said...[Reply to comment]

Zah


wahhhhh lawa arrr....nak wat gak ahh...tak leh tahan ni...

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

bestnya pineapple panna cotta tu, ada berapa gelas izah, mintak lah segelas. penat ni berjogging dari umah sampai sini tau... hihihi

anymz said...[Reply to comment]

akak dah senang hati dah zah.,gelatin halal dah ada kat tempat akak ni.brand halagel.mcm2 ada kat kedai tu..kalo izah nak kirim bg tau jek..okaaaaaaaay...kuikui..
eh!akak ada nenas dlm tin je tu..leh guna tak? ke izah guna fresh nenas..dah lama teringin nak buat tp belum sampai2 seru lagi..

chikadakbiru said...[Reply to comment]

amboi2 pagi lagi dh tayang dessert nih...sedappp nampak..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

akak pun baru buat sekali panacotta ni.. guna buah naga.. sedap jugak.. tp ikut resepi Gert kalau tak silap..
lawa gandingan warna tu... mcm melambai2 je mintak disudu.. hehe..

umi said...[Reply to comment]

nampak cantik dan menyelerakan, yum...! gambar pun cun!

Maira Anjami said...[Reply to comment]

Salam kak^^..
macam best je..sye pon ade gelatin yg tak tau nak dibuat ape..boleh la cube panna cotta ni nanti..

Wanieyra said...[Reply to comment]

salam izah..

ira pun belum pernah buat ni lagi. cuma rajin salin resepi je, buatnya tak

K.Nor said...[Reply to comment]

lorrrr baru tayang? berapa punya lama daaaaa.... hihi.. sedap ek.. ok la tu, nenas pun boleh dibuat panna cotta.. caya la... :)

cantik2.. lepas ni nak try buat apa lg dgn gelatin tu? :)

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...[Reply to comment]

Salam izah,sedapnya nampak,ini pula musim panas makan sejuk-sejuk sedap la ni....

kak ina kl said...[Reply to comment]

wah nak try gaklah..tak tahan tenguk..tapi kena cari gelatin dululah

Ezadlieza said...[Reply to comment]

Izahhh...wallahh pepagi dah tayang dessert nih...sedap tul nampaknya...cantik lak tu...kalau dulu akak tau warna lipstic TERRACOTTA...tp skrg ada puding panacotta...skrg ni sejak berblog mcm2 akak tau...
pssttt...mmg ada yer org letak kicap buat kaswi..pestime gak tau nih..

word verification...(recri) wakakaka

izahdaut said...[Reply to comment]

@♥♥azatiesayang ♥♥
kak tie... saje buat ngences akak pagi2 .hehe... cantik dipandang sedap dimulut.

izahdaut said...[Reply to comment]

@♥LOVE2COOK♥
love dah pernah try panna cotta ni? sedap kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
maceehh maceehhh..
hujan sana ek. hari ni panas je.. semalam kat kl mendung la.. hari ni dah ok

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
tu la..teringin nak buat versi laici lak. sedap ye ct.. akak baru ni nak menerai.

izahdaut said...[Reply to comment]

@TopsyTurvyMum
thong fat raub ye. hahaha.. slalu gak singgah situ onthe way balik lipis. eh kengkadang org lipis siap buat rombongan gi tongfat. nampak sangat lipis tak de supar gitu. tapi sekarang dah agak membangun gak.banyak dah kedai naik.. eh jauh benor tajuk crite kite ngan topik..iki

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

Salam izah.. Last2 nenas jadi panna cota yek.. Sedap2 lama says x buat.. Ni yg nak godek2 ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
a ah memang sedap makan sejuk aaa..rasa susu lawan ngan buah kan sedap

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yat Maria
buat ka yat jangan tak buat

izahdaut said...[Reply to comment]

@CT Delima
waaliakumussalam warahmatullah..
kak ct jauh tu jogging. makin kurus la kak ct yang memang kurus slim tu.. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
ada ye kak nim.. senang la.. nak apa apa yang was2 halal leh aje beli kat situ kan. kat sini, tak tau la kat mana kedai dia..saya gune fresh punya. yang tin boleh kut. tak yah tambah gula la. dah memang manis kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@chikadakbiru
a ah.. sejuk tengok ketor gigi. hehehhe..

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
ini versi dah diubah sikkit oleh ka nor. kalau gert dia punya gelatin tu 7grm rasanya. suke je yang versi ni. sama je lebih kurang kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@umi
mekasih.. sedap ni...slruupp slruupp mcm dadih

izahdaut said...[Reply to comment]

@Maira Anjami
tu la..biasa tengok gelatin ni dibuat cheese kek kan. pastu buat panna cotta ni la..boleh la try. kang expired lak gelatin tu.. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wanieyra
try la ira.. better late then never khhaannn

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
a ah kak nor.. ada segelas lagi ni.. letak sikit pewarne baru up kan warne dia. ala..entah ler nak buat apa.. beli dulu memang hajat teringim nak makan panna cotta ni la

izahdaut said...[Reply to comment]

@Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek
betul tu.. memang nyaman masuk tekak dengan buah fresh..

izahdaut said...[Reply to comment]

@kak ina kl
tu la kalau dekat ngan kedai hpa tu memang elok la beli gelatin ni kan. sah sah halal

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

wahhh! Nak buat jugalah guna buah pisang pun bleh, ek...

izahdaut said...[Reply to comment]

@kak ina kl
haishh kaklieza neh..tah abeh2 ngan word tuu.. hahhahaa..

ada kak. katanya bagi gelap sikit. tapi rasa tak terjejas..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Juwita Jamaludin
ita.. saya baru pes time mencube.. boleh tahan sedapnya.

izahdaut said...[Reply to comment]

kak sari..
try la kak.. hehehhee.. tak pasti lak cemana kejadiannya nanti.. kalau buah mangga, laici ngan kiwi tu ada la testimoni sedap nye. tapi banana tak tau lagi..

Nur Ede said...[Reply to comment]

Izah...
Akak x pernah buat lagi... klu buat tentu anak2 suka agak nyer...nanti boleh la akak cuba buat... nak cuba dengan buah apa yer...

Gee® said...[Reply to comment]

wah3x...menggoda betol la izah ni...nitik air lioq kite dibuatnya... mai secawan....

Ida,Japan said...[Reply to comment]

Oishi katta ne...sedapnyer npmk izah...mkn sejuk2 ni mesti sedap ..

Mas said...[Reply to comment]

makcik...panass ni..
nak segelasss.....

Nieza said...[Reply to comment]

panacotta ni memang best..suka banget...hehe...dah pernah buat buah kiwi nanti nk cuba buat buah lain pula..:D

jual rumah di kemang said...[Reply to comment]

yang lagi mau jual kebun sengon mau bagi info nich tentang bibit jabon dan kayu jabon bagi yang suka bertani

jasa ekspedisi said...[Reply to comment]

mampir nich dari JAKSEL...