Thursday, June 16, 2011

Muffin Coklat Kukus

muffin coklat


Assalamualaikum..


Dah hari khamis.
Ramai yang pose? Ramai ye..slamat berpuasa..
Muffin kukus ni saya buat petang semalam.
Merangkap breakfast untuk kanak2 dirumah ni.
Rasanya memang lembut, sedap, gebu.
Anak2 suke ni. Tapi saya makan seketul je. Kenyang..
Mekasih kak CT yang mewar-warkan resepi mak Lang ni.
Pas tengok kak Ummi dan kak Rose dah buat, terus nak rasa jugak. Anna pun dah try.


muffin coklat1

MUFFIN COKLAT (KUKUS)
Resepi: Mak Lang Azie

Bahan A :
2 cawan susu cair/susu segar *Ana guna susu cair
1 cawan minyak masak / butter cair *Ana guna minyak masak
1 3/4 cawan gula kastor
1 biji telur

Bahan B : Ayak bersama

250 grm tepung gandum
50 grm serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan C :
1 sudu besar coklat emulco


Cara-Cara :
Panaskan kukusan dengan api kuat.
Satukan semua bahan A, kacau sebati menggunakan spatula/whisk je.
Masukkan bahan B, gaul rata hingga semuanya sebati.
Tambahkan coklat emulco
Masukkan ke dalam muffin cup sehingga 3/4 lebih (hampir penuh cup)
Kukus selama 10 minit (lebihkan masa jika menggunakan cup saiz besar)
Angkat & sejukkan

40 comments:

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

Salam..mmg dahdemam gan mapin ni
hehhe jum tukar gan mapin oren comel...leh buat utk bebuka ni...

NiezaMan said...[Reply to comment]

As salam Izah..
pagi2 dah goda dengan miffin
dah pernah wat muffin ni, mmg senang & sedap kan

anymz said...[Reply to comment]

akak dah masukan dlm list buatnya tidak lagi ni zah..singgah makan kat sini je lah..

sambung balik mesyuarat tingkappp

Mas said...[Reply to comment]

makcik...aku juga tak buat2 lagi...
ada lagi yerk..meh kat aku seketoiii..
nampak lembut gebu jerk.....

Wanieyra said...[Reply to comment]

salam izah..
ira tumpang breakfasr sini boleh ke?

Mieza said...[Reply to comment]

izah..nampak moist je muffin ni..baru cadang nak wat muffin cekelat petang ni, tp belum decide nak guna which recipe..sedapnya..nak sikit :)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
wah sedap ni dapat mapin oren comel tu...memang kena la warne dan rasanya

izahdaut said...[Reply to comment]

@NiezaMan
a ah senang n sedp.. sesuai untuk anak2

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
tingkap umah sapa kak.. nakjoin.. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
dah pinis mas, bebudak buat breakfas tadi. bila habis je mapin, bermakna nak pikir menu makan setrusnya lak. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wanieyra
air teah o tanpa gula.. ok? hehhee..mapin dah habis lak.. ok ok.. sekut kering nak lemau ni habis kan dulu ye.. marah ira!! hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mieza
muffin ni simple n sennag nak buat. boleh la cube..

Anna Qawina said...[Reply to comment]

ada lagi???? kkakakkaaa...

Ida,Japan said...[Reply to comment]

izah...nk ngeneng muffin izah sikit, sbb kek ka/muffin cakelat ka lama dh tak buat..elok senyuman dia.

Yatie said...[Reply to comment]

tu dia bila ratu muffin buat muffin..gebu jek...nak buat gaklah...kalau guna acuan je ok tak, takyah papercup or bekas muffin..

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam izah

ada lagi tak, kak ct setakat 2 ketui memang tak cukup, kalau banyak buat bagi2 lah dengan mas tu..sian dia.. hihihi

memang sedap kan, ni yang macam nak buat lagi ni :D

ady said...[Reply to comment]

as-salam
mengoda sungguh muffin tu.gebu dan mekar macam apam..

cik cek said...[Reply to comment]

Izah...mekar menggebu apam tu...kak cek nak seketul...ada lagi ke...:)

Wanieyra said...[Reply to comment]

salam izah...

lewat sini sini, kalau tak dapat juga merasa seketul dua..

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

amboiii... berasap2 muffin tu,, sedapnyer alahai...
bila lah nak buat..

Yat Maria said...[Reply to comment]

ekkk mana comment akak nih...

haizzz...taip balik...citer dia cenggini tadi..

waduhhhhh cik kak....menggoda tol...bak sini sikit wat akak buka nanti..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
abesss

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ida,Japan
try la..simple je ni..sedap jugak

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
boleh je kak yatie.. sya guna mapin cupni, pecah sampai terkoyak.. hahaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@CT Delima
waalaikumussalam warahmatulah..
hehe.. mas baik buat sendrik kak kak ct.sedap ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@ady
a ah mcm apam gebu nyer ni.

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik cek
abess dah kak cek... kena buat sendrik la nampaknya ni.. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wanieyra
ala irakan rajin.. gi godek jap..senang je ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
hehehe.. bayang cawan tu la akak.. a ah mcm asap lak kan..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yat Maria
sesaui jugak tu.. sedap

Hafizah Mohamad said...[Reply to comment]

Sedapnyer Izah...senyum lebo jer muffin tu...hepi sgt ler tu...he he he

izahdaut said...[Reply to comment]

hafizah..
a ah kite yg menengokpun hapy kan

Ummi said...[Reply to comment]

Izah...ada tinggal untuk akak tak? Amboiiihh cantik mekar muffin dia..ala2 apam pulak..terliur akak tgk..hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

izah.. cwn bunga pink belakang tu mcm sama je ngan cwn kat umah akak.. hihi.. cawan akak cawan adiah kawin.. selalu dok guna cwn tu jer wt sukat bahan2.. hahaha..

Nieza said...[Reply to comment]

menariknya muffin ni...bila nk rajin memuffin ni yer...:)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ummi
a ah mcm apam pulak kan merekah gitu.. kak ummi la yang mengguda ni.. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
a ah kak madiha.. hahaha.. sama la dapat hadiah kawin. masuk dlm gambar nampak cantik pulak

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nieza
simple je nieza.. mcm apam je ni

Anonymous said...[Reply to comment]

salam..kak izah..saya dh try buat
saya bubuh dlm muffin cup..bkn cup yg mcm kak izah..tp knp kembang ek cup tu..jd x cntik..plis help me

izahdaut said...[Reply to comment]

Anon..
Muffin cup kertas ke. Lupa akak nak bagitau, akak kukus dlm cup tu tapi akak alas dengan bekas apam size tu. Sebab takut pecah. Mmg kalau guna mapin cup kertas nanti kembang pecah cup nyrr. Cube la guna bekas apa2 yg sama size dgn mapin cup untuk elak dari merekah rabak. Hehe