Thursday, June 23, 2011

Rich Banana Bread

banana bread1

Assalamualaikum..

Petang baru nak buat entry. 
Maaf belum sempat nak menjengah menu dan blog kawan kawan.
InsyaAllah sekejap2 lagi baru nak BW.
Nak berkongsi resepi yang sangat best ni, yang sangat simple tapi sangat sedap.
Buat untuk breakfast. Budak2 pun suka makan.
Sangat wangi dan sangat moist, gebu n yummy.


RICH BANANA BREAD
source: allrecipes

1/2 cwn butter cair
1 cwn gula * izah letak  1/2 cawan 1 sb
2 biji telur
1 sk vanilla essence
1 1/2 cwn tepung
1 sk baking soda
1/4 sk baking powder *izah tambah
1/2 sk garam
1/2 cwn yogurt plain
1/2 cwn chopped walnuts *izah tak letak
1 cawan pisang lecek

Directions

Panaskan oven 175 C. *izah guna suhu 180 C.
Dalam mangkuk yang besar, satukan gula, butter cair, telur dan vanilla, yogurt dan pisang lecek. Sebatikan.
Dalam mangkuk yang lain ayak tepung bersama baking powder, soda dan garam. Gaul rata.
Masukkan bahan basah ke dalam bahan kering.
Gaul sekadar rata.
Bakar selama 45-50 minit.
Sejukkan di atas rak. Sedap dimakan suam2.

banana bread

24 comments:

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

salam
mmg npk sdp kalu ada pisang di dlm kek...leh try ni...ada lg ke..rasa 2 potong

Mieza said...[Reply to comment]

izahhhhh nak satu slice nak wat buka posa....

chikadakbiru said...[Reply to comment]

sedapnyee....cam confuse jap tgk tajuk
kek ka roti...tp potongan cam kek hihi
mesti sedap kan

Amie said...[Reply to comment]

dapat sepotong pun jadilah.... minumpetang dgn secawan teh...hu huhuhu sooodap!

Mas said...[Reply to comment]

makcik....
aku pun nak...
nampak gebu la......

Mas said...[Reply to comment]

Sukalh jengah blog izah, mcm2 menu ada. Kali nie rich banana bread plak, alahai... sedapnya :)

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izah,tgk yg akak nih baru teringat,sy pon pernah wat lama dah,tapi xpost pon lagi,nnti nak cari pic tuh..Xmcm roti sgt kan,ala2 kek juga la cikit tuh kan..Mmg sedap..

Rabiatun Adawyah said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah..nampak kegebuannyer..sedap tuh..

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

Assalam izah... Gebu nampak izah tentu sedap.. Msksn 2 potong tak terasa ye.. Tentu nak lahi..hihihi

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

lamanya tak makan yg ada pisang..gebu ...

Sofea said...[Reply to comment]

Rajinnye ko masak izahhh oiiii..suka akak singgah blog ni...:)

Mamasya said...[Reply to comment]

Assalammualaikum Izah

Lembutnya banana bread tu...sedap buat minum ptg..

Yatie said...[Reply to comment]

uwaaaa gebu sungguh banana bread ni..kalau dpt sepotong sedapnya...

K.Nor said...[Reply to comment]

emmm baru keluar dr pertapaan ke mek.. ooo bertapa buat roti pisang ya.. cam kek jer akak tengok meh nak rasa sket

ady said...[Reply to comment]

as-salam
cantik aje naik banana bread tu..npk gebu..

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Fuyohhhhhh!!! Cantik lor kek you ni Izah! Tergoda Love tengok..nakkkkkk!!

Superb pics...sharp!

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

memang nampak lain lah, mois jer tengok. kena cari pisang...kena cari pisanggg..kena..cari..bila nak rajin ni..hehehe

Nieza said...[Reply to comment]

uishhh gebusnya...sedap cicah kopi panas ni..hehe

tun_telani said...[Reply to comment]

wahhhh........ sedapnyer.... roti ni nmpk cam kek pisang laaa...

tun ni dh mlm br buka blog niii..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...[Reply to comment]

salam Izah,bau roti dah samapi ke umah kak atie larrrrr...wangi bau pisang.hihi

Kak Sam said...[Reply to comment]

tak nak kpmen apa2 le.

Gee® said...[Reply to comment]

nak roti pisang sebuku...pos ek

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

izah....roti pisang tu nampak gebu... cantik.. menarik... nak2...

Dorisajef said...[Reply to comment]

lamanya tak makan yg ada pisang..gebu ...