Tuesday, June 21, 2011

Kek Pisang Bercoklat

kek pisang coklat


Assalamualaikum..


Pertamanya terima kasih buat teman yang sudi singgah ke blog ini dan mendoakan ADIK AMNI. InsyaAllah, perkabaran yang saya terima semalam, adik Amni akan menjalani operation pada harri ini. Semoga semuanya selamat.


Berbalik pada kek pisang ni. Haa ada coklat kat dalam tuu kan. Sedap... tapi dah habis dah kek ni. Biasa kalau nengok kek pisang coklat gini, dah tau dah kek kak Nor secubit salt la kan. Mekasih kak Nor berkongsi resepi kek ni. Ni makcik Mas jugak yang promote suh buat kek ni. Memang tak rugi membuatnya. Enak wangi2 butter ngan pisang tu digigit bersama cekelat.  Bagi yang belum mencube versi kek pisang gini, leh la try ye. Tq skali lagi kak Nor!! beli cajun. beli cajun.. hahahaha..


UPDATE: kalau FIZASHAM dan KAK NAZ BAKERY terbaca ni, blog ni pun kena malware dari citarasawan. Sila baca entry kak nor DISINI.

kek pisang coklat1

KEK PISANG BERCOKLAT

Bahan:
250gm mentega
3/4 cawan gula caster
2 cawan tepung naik sendiri
5 biji telur gred A
1 cawan pisang yg dilecek
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang

Cara:

Panaskan oven 180C. Griskan loyang dengan mentega dan taburkan tepung.
Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder.
Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. K.Nor hanya menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.
Pukul mentega dan gula hingga kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga habis dan sehingga adunan betul2 kembang dan gebu. Masukkan esen vanila dan pisang lecek. Pukul hingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dgn kaedah kaup balik.
Masukkan coklat yg telah diparut dan gaul tapi jgn terlebih gaul nanti coklatnya menjadi hancur.
Masukkan ke dalam loyang dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.
Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lg cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup


kek pisang coklat2

49 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

pisang ngan coklat...memang d best...

Sizuka said...[Reply to comment]

izah,

mula2 akak ingatkan izah letak cherry kat tengah, rupanya, it's from the pinggan yg izah guna :)

i love kek pisang! alamak! rasa mcm nak buat kek pisang la pulak.

Mas said...[Reply to comment]

akhirnya...kluar gak kek pisang kak nor ni..patut la kedekut tak nak kasi aku...kikikiki
bestkan makcik kek pisang ni...
aku suka sangat...aku dah banyak kali buat tau...family kat kampung pun dah merasa....

izahdaut said...[Reply to comment]

tu la.. memang best kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sizuka
hehe.. a ah pinggan tu ada corak2 buah anggur. tu la, kek pisang ni mmg kegemaran ramai kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
wah banyak kali dah buat yeee... sedap sedap.. gebu gitu kan. special sebab ada coklat2 tu la

Yatie said...[Reply to comment]

uwaaaa samalah menu kita kek pisang coklat...tapi Izah punya dah abeslah...ingatkan nak rasa gak brng seketoi ke..lenkali leh cuba resepi ni plk..

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Izah : bape tndan pisang ko beli? ke ko tanam? hihi...

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Uish besnya tengok kek pagi2 ni! Cantik je kek Izah...gulp! :D

tun_telani said...[Reply to comment]

sedapnyerr!! tun dh wat dah ni.. mmg sekali hadap 3-4slice.. hehe

HALAMANKU said...[Reply to comment]

hu hu hu.. bab rajinni bagi jek kak kakak Izah kita ni... mmm terbau2 harum pisang.. he he he.. mkn time suam2 tu sodap kan? kan? kan? SK sukeerr

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

semoga adik Amni selamat menjalani pembedahan.. amin..

betullll.. kek ni sangat sedapppp!!! tak rugi mencuba.. lembut & gebuss.. ada rasa coklat yg buat tambah lagi kesedapannya..

akak pun nak beli cajun.. tp takkan masuk supermarket semata2 nak beli cajun? hehehe..

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

pagi2 nampak kek pisang... terus akak singgah... adoiii... mmg nampak sedap! nanti boleh cuba!

Kak Rose said...[Reply to comment]

izah, rasa nak copet sepotong kek pisang tu...nak buat malasnay!

izah pun kena jugak ya malware tu... kak rose pun x tau hingga terbaca nor punya spesel entry untuk My kuali...

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
tu la kak yatie.. mcm pakat2 je kuar menu yang sama.. hehehe..nak tuko kek lak dah habis

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
ada aku kesah.. hahhaha.. eh ko ada setandan ari tu sikit pun tak bagi aku kan.. gi main jauh jauh.. ikikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@♥LOVE2COOK♥
love.. kek pisang yang digemari ramai ni.. biasala resepi kak nor... mmg kena ngan selera

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
kan... mau nyer tak cepat habis.. sedap makan time suamsuam panas tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@HALAMANKU
aduhh tak de la rajin mana.. shy shy cat mendengor nyer ma.. hahaa.. mmg best ma amkan suam2 sebab coklat tu cair2 ngan garing2 atas kek tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
amiin.

akak, kalau dah ke supar tu tak de nyer beli cajun je. pepaham la mata pompuan ni. hehehehe

a ah sedap kak kan kek ni..

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
sedap kak ita kek ni, silaletakkan dlm list akak tu.. nanti jangan mlm karang mimpi makan kek pisang lak.. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak rose..
a ah kena jugak. kak nor sms baru saya tahu. kalau tak tak tahu pun kak rose.. terus la buang link tu. ni saya bukak blog fizasham ngn k.naz ni pun ada malware gak

Ida,Japan said...[Reply to comment]

nak kek2...hari ni tak payah buat kek..k'ida nk kutip jer kt sape2 yg tayang kek ni..mesti sedap ada coklat
kt dlm die

Mieza said...[Reply to comment]

sedapnya kombinasi pisang n coklat..kalau letak white choc boleh tak? sbb dark choc dah abis cuma tinggal stok white choc je :)

K.Nor said...[Reply to comment]

kek dah abis kan... angkut plate comel jer la wat balik :)

HaSue said...[Reply to comment]

Mek ijah..K nor amik plate depan,yg belakang tu aku amik yer..takpe2,aku cuci sendiri..xyah susah2..eheh..

nampak gebus je kek ko tuh..aku rasa ada pisang dlm esbok tu..takpe la.alang2 dah malas kan..haha

Nieza said...[Reply to comment]

uishhh sedapnya kek tu...asal ada coklat jer memang suka banget...tambah la gabungan pisang dan coklat tu...mabeles!..hehe

chikadakbiru said...[Reply to comment]

amboi sedap nye nampak ..buat org terliuq...

baru perasan sejak dua menjak nih rajin tukar style watermark erkkk hihihi..

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

Kek pisang nak juga izah.. Sedap nampak tambah ada coklat..:)

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

mintak sikit kek pisang tu, mengancam jer tengok. bab2 coklat tu yang tak bleh tahan. tapi pisang tak der stok untuk minggu ni, jadi kena tengok jer lah ya...hihihi

Aarthi said...[Reply to comment]

Hai Dear

This looks yummy....you have a lovely blog...Please check out my blog..It is for food lovers and person who love to cook..You could find so many recipes that you can easily try at home..I update this blog on a regular basis…So please follow me and motivate me..Thank you
http://yummytummy-aarthi.blogspot.com

Aarthi

Yat Maria said...[Reply to comment]

Pisang ngan cokelat memang good combination kan...sedapppp

Ucu Faridah said...[Reply to comment]

izah.....coklat dah ada tinggal pisang je x de, mnta pisang sesisir....

Naz said...[Reply to comment]

Izah, malware tu virus kan.. Ooooo.. Tu la yg Kak Nazrah bakery tnya td...

Cun arr kek Izah tu.. Benar2 sedap ye?? Nti nk try la tp ntah bila kan..

Hafizah Mohamad said...[Reply to comment]

sedap kek pisang bercoklat ni...fiza suka...

terimakasih izah sbb bgtau...patut la 2 3 hari ni lap top ni fenin2 ja...fiza pun naik fenin tgk...he he he...terima kasih sbb bgtau...sayang Izah...Muahhh !!! he he he

Mama Hawa/Mama Nani said...[Reply to comment]

Izah..tak tahan tgk kek pisang tuh :P

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ida,Japan
mana aci kak ida kutip je.. gi buat lak jamu kami kami ni.. hehhee.. kek pisang ni sedap ni..dah try belum kak?

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mieza
boleh je la kak mieza, kite yang buat die kan.. tapi white cok tu rasanya lebih kurang coklat je kan. ke tak brapa rasa kokonyer tu? ikiki... tak brapa sure tang rasa. tapi akak try je laa..kot kot jadi bagitau ye

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

dah sampai cnie dah kek nie... kek tu nampak sedap.. ada coklat gitu lg.. pasti anak2 suka makan...

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
kak norrr... plate hadiah tu ye..beress.. kikiki.. kata nak royaltikan. bagi plate pun ok la sebagai royalti.. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
weh apa maksud ko alang alang dah malas tu. maknanya bior jela pisang tu dok golek2 dlm peti es ye.. akakkaa.. memang alang sungguh!!!

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nieza
tu la.. hari tu nampak juga nieza wat kek gabungan ngan cekelat. yang ni pun lebih kurang jugak ni. sedap

izahdaut said...[Reply to comment]

@chikadakbiru
perasan ye dina.. akakaka.. mcm gile watermark pulak.. suke2 je main.. pastu ada jugak org kebosanan tenet mengong bagi akak watermark.. akakaka.. watermark hadiah tuuu..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Juwita Jamaludin
itu lah specialnya kek pisang ni. ada tambah coklat tuuu.. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@CT Delima
kak ct, kalau tengok je tu elok untuk terapi minda.. hehehhee.. biasanya dengan menengok ni akan mewujudkan kekretifan dalam diri dan membina skil.. wahh.. kelaut sudahh...ikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Aarthi
tq arthi...
u also have a lovely blogs.. tq for visiting mine

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yat Maria
betul tu kak yat.. rasa dia mewah gitu kan.. budak2 la suke sangat..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ucu Faridah
ucuuu nak pisang ker? kikikiki.. tinggal kulit pisang je ni ucu.. camno tu? hehe

NiezaMan said...[Reply to comment]

Izah,

kat umah de pisang abu yg dah masak
boleh buat kek ni ke?