Monday, June 27, 2011

Vanilla Muffin 2


Assalamualaikum..

Muffin lagi... Marah akak Sam kite!!! Ngeeee..
Muffin ni dah lama dah buat ni.
2 minggu lepas dah. Lupa nak ngentry.
Patut la rasa ada je menu yang skip.
Ye la, folder gambo pun berterabur.
Kalau hubby tengok, duk bebel je suh susun elok2 folder tu. Lalala..
Aaa muffin ni dibuat lepas teringat2 kesedapan muffin vanilla kt restoren pakcik Kenny.
Hasilnya...
Belum mencapai tahap yang diinginkan.
Tapi tak mengecewakan. Anak2 makan  aje. Maknya demand sikit.
Hehee.. tak pe. nanti nak try satu resepi vanilla muffin lagi.
Dan lagi..dan lagi..
Sampai bebetul dapat texture mapin pakcik kenny tu.
Kalau tak dapat jugak, senang aje..
Pergi jelah jumpa pakcik Kenny kan..beli mapin 5 ketui...
Dah, layan resepi dari akak Wan Citarasawan.
Akak, maaf tak berani nak bagi link.
Tapi saya letak add link aje.
Takut ada pak guard merah lagi.
Apa pun mekasih banyak2 kat kak Wan ye.


VANILLA MUFFIN
resepi: resipicitarasawan.blogspot.com/2010/10/vanilla-muffins

Bahan-bahan :
125 gm mentega di cairkan
150 gm gula kaster
2 biji telur
250 gm tepung kek / tepung serbaguna
2 sudu teh serbuk penaik
secubit garam
70 gm susu segar
2 sudu teh esen vanila

Cara Membuatnya :
1. Satukan telur, esen vanila dan gula, pukul menggunakan hand whisk hingga sebati.
2. Ayak tepung, serbuk penaik dan garam, kaup balikkan ke dalam adunan telur berselang-seli dengan susu sambil digaul rata.
3. Akhir sekali masukkan mentega cair, gaul hingga rata.
4. Masukkan ke dalam cawan muffin 2/3 penuh.
5. Bakar di rak atas pada suhu 180 darjah celcius selama 20-25 minit atau hingga masak

33 comments:

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...[Reply to comment]

ada manyak star! =0).

Naz said...[Reply to comment]

Izah,

Laaa..2 minggu lepas nye mapin ker... Mesti dah tak de kalau nk minak kan.. Kalau ada pun macam le boleh dapat..Lainlah kalau dok sblh rumah..Mapin ko izahhh..buncit2 kejadiannya..

nor64 said...[Reply to comment]

salam izah,

aduhai mengancam muffin ni..yg dulu pun akak tak sempat cuba lagi..

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak Izah ummi si bais n muaz nih toke mapin,sb tuh ngengada lbh,ngee..Mapin star lagi,mesti budak2 suke..Skang nih syazana pon nmpak mknan yg da kale male,suke ajer dia..

eina said...[Reply to comment]

rajin sungguh memapin ye kak..namanye mapin lover...nak tumpang makan ade lg x?

Wanieyra said...[Reply to comment]

sedapnya...kalau tak sama mapin kat kanny tu, ala2 pun jadi lah...

NADYA ANWAR said...[Reply to comment]

uishh menggodanye die.. dah le pose arini , rase x dan2 nak balik umah buat mapin ni tawww ;p..

izah, apesal aku buat mapin x penahnye merekah arr? ada spesel instruction ke nak bg mapin ni merekah ek? cer citer cer citer sket kat aku ni..

ady said...[Reply to comment]

as-salam izah
Wow..this muffin look look fantastic and delicious..nice presentation!!!

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam Zah.. wah tokey mupin mana boleh x der n3 mapin ye tak? he he he syabas beette.. bkn jek mapin sedap gambopun lawo.. sukeerrnyeerr.. ppssstt Zah kalau dapt sedap sama ngan uncle kenny.. harapan mereka tutup kedai ha ha ha

Mas said...[Reply to comment]

meroyan aku nengok mapin kau yang tinggi menggunung tu....
dah lama abisss yark makcik...kikikiki

K.Nor said...[Reply to comment]

10 thumbs up utk mapin ijah yg semakin hari semakin cun tu.. tinggi dr gunung eberes dah tu :)

ijayuji said...[Reply to comment]

KAKAK izahhhh!!! pinjam tangan akak jap nak godek2 buat mapin boleh ke??? wakakakaka..... alaaaa nanti kita pasnag baliklah tgn akak tuuu :D kalau dah namanyer tokey mapin mmg cun sokmo dia punyer kejadiannyer.. jgn lupa ya nak pinjam tangan :D

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

mintakkkkkkkk.. terliurnye tgk..kuning2 mengancam jiwa & raga ku....

♥♥azatiesayang ♥♥ said...[Reply to comment]

salam Izah..dah lama X nampak izah tayang muffin..hihi

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Jah..oooo Jah..ko waatkan mapin sedap2...malas nyeee nak masak...

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

izah.. memang patut la wak suka muffin ya sebab suka buat muffin.. kagum saya tau..

busy hari ni baru sempat nak BW tau.. cadang tadi nak buat donut pisang tak jadi takut fateh pelik plak.. so lain kali nak cuba buat gak...

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah..
comelnya muffin tu izah... n rajin izah yer mencuba n mencuba lagi... suka ngan kerajinan izah tu tau.. nnt dah jumpa yg paling sedaap.. jgn lupa bagi tau yer.. ;)nak try gak tau

izahdaut said...[Reply to comment]

@Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi
nah bagi 3 star.... makan star je ek.. kikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Naz
kak naz nak mapin ye... amik resepi je. gi godek sendrik.. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@nor64
tak pe kak. masuk je dulu dlm list. mcm saya ni, kanmain panjang nyer list..hehehe...entah bila nak cube.tapi time nak cube pening nak pilih mana satu nak try dulu, last2 ytidur je.... hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
ee mak syazana ni.. mulut..tu diaa.. anak mami tau.. hahhaa... syazana meh antie picit idung tu..bior nages mak syazana pening..kikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@eina
itu mapin 2 minggu sudah. minggu ni belum memapin lagi. sat nak pikir buat mapin apa ekkk

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wanieyra
ira.. lain la..ala ala pun tak de kot. hehehe.. secret recipes tu kan. tapi ada satu resepi ni nak try jugak nanti. guna buttermilk

izahdaut said...[Reply to comment]

@ady
waalaikumussalam warahmatullah..
tq.. kadang2 jadi cantik naiknya. tapi ade setengahnya melimpah keluar. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@HALAMANKU
ma.. tak sama la gi ma.. jauh lagi ni. hehehe... tak pe jgn putus asa kan kan kan.. ma nanti aku bagi mapin tak jadi kat ko ye ma.. kikikiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
ye la mas... 2 minggu sudah aku try buat..aku pun meroyan nak makan muffin mcm pakcik kenny tu.. sob sobb

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
maceeh kak nor.. shy shy cat kena puji ngan sifu...

Nuridah said...[Reply to comment]

Izah

tembam nya mafin tu...cantik mengembang.

Anonymous said...[Reply to comment]

Hey! I simply want to give an enormous thumbs up for the nice
data you may have here on this post. I can be coming again to
your blog for extra soon.

my blog post; seo made simple (second edition) strategies for dominating the world's largest search engine pdf

Anonymous said...[Reply to comment]

Hiya! I simply wish to give an enormous thumbs up for the nice info you may have right here on this post.
I will likely be coming again to your weblog for extra soon.



Also visit my blog ... xem phim han quoc cau chuyen tinh yeu

Anonymous said...[Reply to comment]

Hi there! I simply wish to give a huge thumbs up for the good data you might have right here on this post.
I shall be coming again to your weblog for extra soon.


Here is my web site; seoul garden restaurant houston tx

Anonymous said...[Reply to comment]

Hiya! I just would like to give an enormous thumbs up for the good data you could have here
on this post. I will be coming again to your weblog for extra soon.



My web blog - seminole county clerk of court employment

Anonymous said...[Reply to comment]

Hiya! I simply would like to give a huge thumbs up for the nice data you’ve got here on
this post. I will probably be coming back to your weblog for more
soon.

My blog post ... semesters greek store cincinnati ohio