CSS

Saturday, June 11, 2011

Puding Kastard

puding kastad

Assalamualaikum..

Selamat berhujung minggu semuaaa..
Nampak buah apa yang bertenggek tu? Tu buah nanas aka pineapple.
Kak Norr.. puding ni saya buat sebelum hari yang saya tanya kak Nor tau.
Buat ni dah beberapa hari lepas.
Asalnya resepi puding kastard biasa je, saja letak buah nanas.
Tapi rasa dia tak berapa masuk.
Puding ni pun rasa dia biasa biasa aje.
Kalau dipelbagaikan, letak coklat ke paste apa2 ke, mungkin boleh naikkan rasa dia tu.
Resepi dari Aneka Puding Alaf 21.

PUDING KASTARD
by: izahdaut

400ml air
200ml susu segar
50 gm tepung kastard
100 gm gula
1 sudu besar agar2 serbuk

Masak agar2 serbuk bersama air sehingga agar2 hancur.
Bancuhkan susu segar bersama tepung kastard dan gula.
Masukkan bancuhan kastard ke dalam agar2 yang telah hancur tadi.
Kacau hingga pekat dan mendidih.
Angkat dan hidangkan sejuk.





23 comments:

Mas said...[Reply to comment]

makcik....pepagi kau dah tayang puding...
meh kat aku 2 gelas tu......
kuninggg jerk mata aku nengoknya....

suri solehah said...[Reply to comment]

salam izah..apa2 saja yg berunsur manis...akak teringin simpan resipi..copi ye ..tq

ijayuji said...[Reply to comment]

kak! mana kuah mana kuah???? kita tahu balik dr sekolah nanti ada kuah dia yerrr wakakaka

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

puding oh! puding... bila nak singgah sini...
terliur dah ni.. izah akak mmg suka puding! kesukan seluruh ahli keluarga akak... yg paling suka sekali bapa akak...

K.Nor said...[Reply to comment]

belum baca betul, tp dah hendap2 kat gambar, mana bahagian putih bawah tu? bila baca balik rupanya yg lain dr yg dicakapkan hari tu ya.. :)

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

waduhhhh..mengoda pepagi dengan puding kastard. fav my Hb ni, bilalah jantung hati dia ni nak buat entah lerrr... hihihi. mood nak memuding belum sampai kot.. hahaha.

ada 2 jer ker? buat ler lebih2 boleh mintak sikit :D

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

Izah.. Nampak menarik puding awak... Sedapnya..,

Anna Qawina said...[Reply to comment]

aku pun nak buat sesuatu guna nama kastard ni..cer teka? hehe..nanti aku hantar ek...jom ikut Mas g soping...

DJ Dayang said...[Reply to comment]

wah mengancamnyaaa! ni kalo ltk cream corn ni..adehh..hari2 mau...heheh

akak br2 ni pun ade intention nk buat puding kastard tp asik2 t'lupe beli tpg kastard..hehe

Sue's said...[Reply to comment]

tengok aje dah kenyang..boleh gitu?

Ryo Azhar Rahza said...[Reply to comment]

tu dia..awal ko memudingkan kastard ye...

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
ambik la mas.. makan sejuk baru sedap. kalau makan tak sejuk tak best sangat

izahdaut said...[Reply to comment]

@suri solehah
akak tringin simpan resepi je ke kak..hehehe.. silakan..

izahdaut said...[Reply to comment]

@ijayuji
ee susah bebenor kalau ada formula ika neh. nah amik kuah ngan air paip sudahhh.. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
oo ye ke... saya dulu2 tak biasa sangat ngan puding. famly tak biasa buat kot.. sekarang2 ni je yang pandai.. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
sah nak skip tak mau baca bebel2 tu kan. haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@CT Delima
waalaikumussalam warahmatullah..
kc saya buat sikit je. nak try market. gi buat untuk laling akak tu. nanti makin bertambah sayang tu nanti. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Juwita Jamaludin
makan sejuk baru sedap ita. tapi nenas tu tak brapa kena ngan kastard. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
mas soping tak ajak ko lah... ajak aku je tu.. ko nak buat apa weh? puding la tu..

izahdaut said...[Reply to comment]

@DJ Dayang
oo niat dlm hati je dulu ye..sebab kalau niat dengan perbuatan dah beli dah tepung kastard. kiki.. a ah kk dayang. kalau ada jagung ni jalan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sue's
eh sesuai untuk terapi org diet kot? hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ryo Azhar Rahza
ni dah lama buat aaa..

Kasih Ibu said...[Reply to comment]

a'kum kak izah...bestnya panas2 ni mkn puding akak tu...yummm..yummm...=)