Monday, June 27, 2011

Donut Pisang 2


Assalamualaikumm...

Bertemu di minggu yang baru pulak kita. Memula nak mintak maaf banyak-banyak. Jarang dapat BW sari dua ni. Eh bukan tak BW tapi tak berapa rancak sebab tak dapat nak ngomel2 kat komen box. Komen sendiri pun ada yang tak berbalas. Sebab bukan apa, sekarang ni si Bais duk layan youtube memanjang. Pantang umminya online, laju je dia ngambil krusi nak online jugak. Bila umminya kabor ummi nak buat kerja ummi jap, Dia pun jawap kat kite balik, Bais pun nak buat kerja Bais kejap. Boleh ye ummi... haiii.. Ha mulut si dak Bais ni manis sikit bab memintak ni. Kita bagi jela. Jadinya bila BW gune enpon ni slow la sikit nak meninggalkan komen. Macam tak puas je kan.. Slow loading..

Oh ye, donut pisang ni dah 2,3 hri lepas punya menu. Permintaan dak Bais la tetibe nak donut pulak. Jadi ada lebihan pisang tompok2 hitam tu, saya alter dari resepi donut kentang fatmah menjadi donut pisang. Sebab suke texture donut kentang tu yg lembut. Dan hasilnya alhamdulillah... lembut juge. Tapi nak kena pandai2 ejas juge la. Donut ni saya tak guna air. Memang gune pisag semata.

Lupa nak snap 3 ketul donut geseng nak bagi akak sepinch salt ku ituw. ahakss...hehe


DONUT PISANG 2
by: izahdaut



Bahan-bahan

250 gm tepug gandum
1 sb susu tepung
5 gr ragi instant
2 biji pisang
50 gr gula psir
40 gr mentega *saya guna marjerin
½ sdt garam
2 btr kuning telur
sedikit essence vanilla

Cara-cara

Dalam mangkuk besar, campur tepung gandum, gula, susu tepung, ragi instant, aduk rata, masukkan pisang ,tuang telur dan , uli hingga rata dan setengah kalis.
Masukkan mentega dan garam, uli terus hingga kalis elastis. Istirahatkan 15 menit.
Bagi adonan  masing-masing 50 gr, bulatkan. Diamkan 20 menit, hingga mengembang.
Lubangi tengahnya, menjadi bentuk donat, segera goreng sampai kuning kecoklatan.
Angkat, tiriskan. Taburi gula donat, atau hias dengan coklat.


38 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said...[Reply to comment]

Salam pagi Izah..
Ada donut pisang??? Sedap yak Izah???

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...[Reply to comment]

akak kena beli satu lagi labtop bagi kat bais hensem..supaya tak kacau ummi nya buat kerja..hehehehe =0).

uih..gebu geban nya donut tuh...geram gering saya nengok..leleh air liur nengok donut tuh...nak gigit sikit..aumm! =0).

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam KAKAK izahhhhhh!!! winduuuuuuuu lor! nak donut! nak donut!!!! nak sume sekali, kasi bungkus sume sekali ya :D itu hari kak ams pun buat donut kita jerr lama dah tk buat donut, ni yg terasa rasa nak menguli jugak nii :D akak sihat ka????? buat apa tu??? g kemas cepat!

anymz said...[Reply to comment]

amboi bagi akak sepinch salt je ke?..
sebab yg geseng tu lah yang sodap zah.

balik ah,nak pi karang pantun dulu.

Mas said...[Reply to comment]

makcik.....memang gebu gebass la donut pisang ni....
rasa nak memdonutt lak...
cari pisang dulu....he..he..

makcik...kasi la bais satu laptop.....kikikikiki
dia dah makin besar tu..
memang dah kurang mengadap tv...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...[Reply to comment]

wat bfast ni sedap oi...panas2 plak tu..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mama Hawa/Mama Nani
sedap ma.. rangup2 kat luarnya tu..rasa mcm cekodok pisang yang jadi donut. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi
derma kat akak satu laptop boleh? ikiki..senang ada 2 laptop leh merempit kan.. nak donut..gi buat sendrik.. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@ijayuji
kamu ni mcm sekut lah DIKKK IKA..kemana saja kamu.. haa cepat ler mendonut tu. jgn lupa kirim 4,5 ketui untuk akak ye... hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
kak anim.. kak anim oo kak anim.. kak anim nakk yang geseng gak ke.. hehhee.. geseng tu sebab kak nor tu..tu yg nak hadiah kat kak nor tu.. hehhee.. kak anim.. karang pantun nak beli ke nak jual tu?

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

Wahhhh....
kalau aku buat donut pisang kat sini, seketul aku jual $5! Haha..pisang mahei do'oh!
Nampak gebus giless!

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
mas derma aku satu laptop mas.. sian aku tak leh merempit mcm ko.. hehhee.. buat la mas, cume nak kena pandai ejas la. alaa ko kan terror...

Gee® said...[Reply to comment]

hamboii...montoks nyer donut dia dh macam body akak la pulak... melampau izah ni...

izahdaut said...[Reply to comment]

nazrah bakery..
betui kak naz... pulak2 hujan sejuk niha.. best bro..hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@TopsyTurvyMum
kak.. ko buat donut keledek kak.sodap tuuu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Gee®
kak gee..tetibe lak saya pun trasa kak.. hahah badan saya pun dah montokssss nii..sangat sangat

Yatie said...[Reply to comment]

nak donut..nak donut...harum je bau pisang tu bila gigit donut kan...mmng gebu lerr donutmu itewww..nah akak bagi sepiring kuih lapis tembikai ni....suka tak, faham2 jelah, isilah apa2 yg patut piring tu ya..ekekkekeke..

Kamalia said...[Reply to comment]

hahaha, bagusla Bais, nak buat keje kat utube ek..izah, aku pntgla nmpk donut kat sini, msti nak cuba gak..bau pisang msti bestkn, blum lg rs die.

Kak Rosaliza said...[Reply to comment]

assalam izah gebu je donut pisang tu..nmpk sedap sangat

Zaliedana said...[Reply to comment]

kak izah,yerla bais kta mna blh kasi chan ummi ajer,hehea"ah donut tuh mmg terbaik kan kak,nnti leh try yg versi nih,kalo da pisang.

umi said...[Reply to comment]

wah..hari tu donut kentang, ni donut pisang plak. esok esok mesti izah buat donut labu pulak kan? hehe..mcm berjangkit lak menu ni dari dapur ke dapur hihihi...

eina said...[Reply to comment]

wah..wah bais...nak wat keje jugak ye..amboi2 pandai sungguh die..tu msti lentok2 pale die masa mintak kan...kadang2 kite x smpai hati kan kak nak hampakan perasaan ank2...

Sue said...[Reply to comment]

pernah dah jugak 2 kali membuat donat pisang ni kak izah...rasanya sedap kan...lain dari donat biasa

tun_telani said...[Reply to comment]

haha. bais.. bais.. dah pandai ber-youtube dah skrg ye.. xlama lg sure ada facebook. hehehe...
gebu nyer donat kak izah.. menggugat puasa ku di pagi hari.. eh, dh nk tengahari dah rupanyer.. nk donut 4-5ketul utk bukak pose nnti ye...

K.Nor said...[Reply to comment]

akak sepinch salt?? adehhhh... ikut la apa pun.. hahhaha

haippp ! yg geseng nak bagi akak lak nih.. saya yg goreng! sapa suruh dengor gosip!! hehehehe

Amie said...[Reply to comment]

tak pernah makan donut pisang, pasti sedap! ada rasa ala2 kek pisang tak?

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
akak.. saya isi muffin ngan donut ni.. nah amik ikut tingkap.. bukak lah kak yatie tingkap tuuu... hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kamalia
a ah rasa cam cekodok tapi donut.. hehe... itu la dia.. asyik dia kalau melayan lagu2 kanak2 kat youtube tu..mcm2 versi ada kan..sampai bahasa nta apa2 ditekannya

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kak Rosaliza
boleh la kak.. oter2 dari donut kentang tu. alhamdulillah lembut ..gebu.. nak kena pandai2 ejas la bagi elok doh tu kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
kan ct..akak pun suke donut ni. mmg sedap je menggigitkan... tu la..memang kalau dah dia ngadap susuah nak kasi can kat ummi dia ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@umi
hehehe.. dah habis kak labu nyer... nanti saya buat entry apa hasil labu tu. kalau idak nak juga mendonut labu tu..

izahdaut said...[Reply to comment]

@eina
itu lahkan....ayat2 dia tu buat kite tak sangka.. mcm2 ayat maniss je...hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sue
a ah ada keistimewaannya.. lain la dari donut biasa bila ada bau2 pisang tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
huh kalau dah berfb tu dah nak layan maknya kan. hehe.. youtube layan lagu abc tun...diulang yang tu je lah..

jom, mendonut

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
kak nor.. terkezutt mak.. tu yang tergeseng tu.. hahahahhaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@Amie
rasa dia mcm cekodok pisang pun ada. tapi versi gebu dan mendonut gitu.. adeh kalau nak rasa kena try buat la ye

Mieza said...[Reply to comment]

terliurnya alahai dgn donut ni..bila la ada masa nak membuat..ada lg tak? nak skit izah :)

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

heheheee... pintar n comel sungguh anak2 izah tu yer.. meh nak peluk ckit..^_^

sama ler ngan irfan gak izah.. tapi kes irfan lain ckit.. dia x nak bg mummy dia nie online.. walaupun dah ada laptop masing2 tapi dia kata biar mummy rehat.. dia siap tolong tutup laptop akak gitu lagi.. hehehhe.. bebudak skg nie bukan mcm bebudak zaman dulu kan.. ;)

cantik gebu.. bulat donut tu izah.. pasti sedap kan..