CSS

Sunday, May 15, 2011

Orange Yogurt Cake


Assalamualaikum.,

Selamat bersantai di hujung minggu buat semua pengunjung izahdaut.blogspot. Kek ni baru je habis buat breakfast budak ber2 tu. Bila kek ni dah bermalam 2,3 hari, kelembapan dan rasa kek ni makin up dan lazat. Kek ni ada special sikit, sebab kelembapan tu bertambah disebabkan orange dan gula yang dituang ke atasnya lepas kek ni dah masak. Sedap betul ngunyahnya sambil menyanyi lagu.."dietku kelaut lagi"..sah!! Lepas makan 10 ke 20 ketul kek ni, baru la pandai nk rasa stress mcm langit jatuh menghempap bumi. Hasuriah Tahir, ko jangn gelak2 ye.. kang aku sesumpahkan ko jadi Faizal Tahir karang!

Ucapan terima kasih saya tujukan buat kak Ummi kerna memperkenalkan resepi kek ni bersumberkan dari Food Network. Tq kak!! Walaubagaimana pun, kek ni dah bertukar dari lemon jadi orange ye. Tapi rasa ..tetap best!!


ORANGE YOGURT CAKE
Resepi : Food Network
Terjemahan dan ubah: Izahdaut

Bahannya

1 1/2 cwn tepung serbaguna * guna tpg gandum
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon garam
1 cwn plain yogurt
1 cwn gula *  kurangkan sikit
3 biji telur A * saya guna 3 1/2  biji M size
2 teaspoons parutan lemon *saya guna orange
1/2 teaspoon pure vanilla extract
1/2 cwn minyak sayur *saya ganti mentega cair
1 sudu besar orange sunquick *saya tambah

1/3 cwn jus lemon diperah * saya guna perahan oren
1/3 cwn gula

For the glaze: * saya tak buat
1 cwn gula
2 sudu besar lemon perah

cara:

1. Pnaskan ketuhar ke 180 C dan griskan loyang dan alas dengan baking sheet.
2. Ayakkan bersama tepung, baking powder dan garam ke dalam mangkuk.
3. Dalam mangkuk yg lain satukan yogurt, 1 cwn gula, telur, parutan orange dan vanilla. Kacau sebati kesemua bahan.
4. Perlahan2 masukkan bahan kering ke dalam adunan basah tadi. * yang ni saya tukar cara. Saya masukkan bahan basah ke dalam bahan kering. Kacau sehingga bahan2 sebati.
5. Dengan menggunakan spatula getah, kacau perlahan2 minyak ke dalam adunan tadi. Pastikan semuanya sebati. 
6. Bakar adunan selama 50 minit.
7. Sementara itu, masak 1/3 jus orange bersama 1/3 cwn gula sehingga gula hancur. Ketepikan.
8. Apabila kek sudah masak, biarkan kek selama 10 minit dulu. Kemudian perlahan2 letakkan kek di atas baking rak. 
9. Sementara kek suam, tuang adunan orange dan gula tadi ke atas kek dan biar ianya meresap ke dalam kek. Sejukkan dan kek sedia dihidang.



28 comments:

ijayuji said...[Reply to comment]

izahhh!!! ni mmg tak sedor lagi niii wakakakaka... kita dah buat mmg moist giler! tp ikut resepi lurus bendul lerrr tak mo arrr asyik derhaka jerrr wakakakka..

izahdaut said...[Reply to comment]

ala.. ko ada lemon kan kan.. aku mana ada, tapi nak jugak rasa kek neh. memang berbaloiiii kan kan..
eh mmg tak sedar diri la wehh.. aku dah tahap gaban neh nak mendiet.. entah ler...

anymz said...[Reply to comment]

tiap kali yogurt akak habis je mesti ko letak entri yg ada yogurt..bila letak entri yg ada yogurt pulak mesti yogurt akak pulak habis..huh..

jap..jap..nak pi gergasi cari krim masam nih...hahaha

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

kek ada yogurt nyam nyam...hemmm kat atas kek tu nnt lembab ye izah... lekit2 gan gula...rasa dpt bayangkan....emmm

Mas said...[Reply to comment]

makcik...ada yogurt dalam freeze tu...
nak buat ke idak ni..he..he..

tun_telani said...[Reply to comment]

xpenah beli plain yogurt. hehe.. biasa beli yg ada perasa2 tu, pastu mmg kompom xsempat nk wat kek/mapin ni, ada je tangan yg dh capai dulu.. hehe.. nmpk moist je kek ni. ade lagi ek? kata simpan lama2 lg best tu, meh tun simpan dlm peti ais tun meh..

Nur Ede said...[Reply to comment]

Assalam Izah..
Pandai sungguh izah nie mengempen... hehehe buat akak teringin jew... gambo lak tu.. mengancam selera akak.. wadusss... nampak gaya nyer kene duduk diam2 kat umah jew laaa.. lagi banyak jejalan lagi banyak lak terghuda....

Yatie said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,
Betullah kata K.Nim tu, time yogurt kat umah akak abes, ada resepi guna yogurt..time ada yogurt kat umah plk takde resepi guna yogurt...aritu sampai yogurt akak luput tarikh dek gara2 simpan resepi yg guna yogurt...last2 terlupa dan masuk tong yogurt tu..adoyaiii....

CT Delima said...[Reply to comment]

Assalamulaikum izah

Makin cun lah izah sekarang, lagi ayu senyum2 macam tu ...sukaaaa! ni kak ct puji melangit boleh dapat sikit tak kek orange tu... hihihihi


dah sampai sini dah ya, memang expres betul. tengoklah kalau rajin sok lusa ker tulat nak buat gak.. hahaha.

dZana said...[Reply to comment]

Aslmkum izah.. nampak lembab kek ini.. smlm akk buat kek oren blended ..mcm kering jadinya..klau guna mentega cair agaknya lebih sedap eh.. anak2 tak layan pulak tu.. geram sungguh..

MahabbahOhAyin said...[Reply to comment]

uwaaaaaaaaaaaaaa!!
sedapnyeee!
dah lame nak wat kek oren!
tapi, ayin baru blaja..
tkt x jd..
hehee :P

Naz said...[Reply to comment]

Assallamualaikum Izah..

Heheheeee...sori baru boleh menjenguk sbb lepas masalah blogspot ari tu cam malas jer nak mengupdate blog.. Ni baru jer mood datang balik..

Ari tu izah tag akak eh kat fb utk entry kek ni.. Ha! ada lagi tak tu..Nak sikit.. Kalau abis, buat lg sekali.. jgn lupa lak bagi akak rasa.. Sbb mesti lembut giler kan sbb letak yogurt...

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
ala kak nim tu biasa la tu.. alasan la tu... dah dah, gi la beli 4,5 cup yg paling besor tu. senang nak buat kek nanti..kirim 2,3 cawan tuk saya ye kak nim

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
tak lekit la kak shiela.. sedang2 je.. dia akan jadi moisttt gitu.. kek basah la kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
try la mas buat.. sedap ni..moist n mmg kena rasa oren ngan yogurt tu..

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
eh kalau tun dekat boleh je akak bagi.. akak bagi yogurt ye.. gi buat sendrik.. ngendeng kek orang lak. sambil tutup kek ngan tangan.. kikiki... sama la, kena beli yogurt masam tu baru tak de sapa nk usik.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nur Ede
banyak berjalan banyak terguda kan kak.. memang pun.. tu la masalahnya tu. adehh... tapikan kak, klu saya kta sedap tu, mmg kena la ngan selera saya n fmly kek ni kak

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
waalaikumussalam warahmatullah..
la sama kes ngan kak nim jugak kek. hantuk kepala ngan kak nim.. hehehhe.. ala kak yatie, saya pun kengkadang gitu jugak.. rasa nyesal lak bila time nak hulur dia kat dlm tong kan.. ish ish..

izahdaut said...[Reply to comment]

@CT Delima
waalaikumussalam warahmatullah..
alaa kak ct...saya baru nak lembik lutut kena puji rupanya puji ada makna.. hahaha.. sedap kak ct kek ni. bagi penggemar kek rasa2 gini mmg suit la sangat ngan selera

izahdaut said...[Reply to comment]

@dZana
la ye ke kak..
saya pun duk pikir jugak nk buat kek blended tu, tapi bila kenangkan bebudak ni kurang suke kek oren, tu yang lambat sikit nak try tu. tapi kek yogurt gini budak2 suka la pulak. alhamdulillah.. memang tak dijangka selera anak2 ni.tapi kalau ada rasa yogurt susu susu lemak tu, slalu nya anak2 saya mmg suka. try la kak. moist kek ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@MahabbahOhAyin
ayin try la kek gini.
insyaAllah menjadi sebab kek yang campur campur kacau ni mudah..
biasanya menjadi..
kalau baru2 nak cube buat kek mmg disarankan kek kek yang kacau2 tak yah mix bagai ni..
mapin pun sama..dah try? erkk sempat lagi promote mapin ek..hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Naz
waalaikumussalam warahmatullah..
a ah kak naz, saya pun lpas blogspot dmam ni, liat jugak nk mgupdate..

jom try kak naz, simple tapinya moistt gitu..sedap

Ummi said...[Reply to comment]

Assalam Izah...waaaahh oren pun sodaappp punyerrr...tp tekstur kek tu mmg best kan....lembab, gebussss...bau semerbak...i liiiikkkeeee...hehehee..akak pun rasa nak wat lgk laaaaa....hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ummi betui kak ummi.. bau n rasanya tu mmg best combine ngan yogurt tu.. sedap tul lemak2 dan kelembapan tu.. mekasih kak ummi yeee

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

wah!!! nie tgk kat dapur izah lagi... ari tu kat dapur akak ummi... uwaaaa.... naaak jugaaaa... :)

izahdaut said...[Reply to comment]

kak diana..
apa lagi kak.. jom buat jom.. kek saya dah habis dah pun.. sedap ni..

HaSue said...[Reply to comment]

sedap yerrr...nih mcm nak ikut serta menjahanemkn diet jer rasanya nih...haha..nanti aku sukat lemak dulu..kalo ada space lg leh try nih

izahdaut said...[Reply to comment]

sue..
hahahhaa.. kelautttttttttt