Friday, May 20, 2011

Cucur Bilis Kembung.. Lagi..


Assalamualaikum..

Lagi lagi cucur bilis kembung ni. Senang sangat nak membuatnya tu. Dan bebudak memang suke, dengan syarat tanpa sayur. Walaupun kena perap 30 minit tapi kenangkan bebudak ni memang suke cucur ringan, lembut n garing gini, buatkan aje. Untuk minum petang ni sesuai sangat la ni. Saja makan ngan kuah kacang. Sedap ah sedap ah sedap. Mekasih Sofinar@myR. Dah pernah buat here.


CUCUR IKAN BILIS KEMBUNG

300 gm tepung gandum - 2 1/2 cawan lebih kurang
1 sudu kecil mauripan
1 biji telur
1/2 cawan ikan bilis
1 labu bawang besar
1 1/2 cawan air- saya kurangkan sedikit
2 pokok daun bawang
daun kucai 
taugeh- jika suka
garam
serbuk kunyit

Caranya:

blender bilis, telur, bawang dan air bersama hingga semua hancur
gaul tpg dan yis sekejap, masukkan semua bahan dan gaul rata. Perapkan sekejap lebih kurang 30 minit
jemput2 dan goreng, cucur ni lembut dan bulat2. enak dicicah sos cili


19 comments:

ijayuji said...[Reply to comment]

Izahhhhhh! kek cekelat kat bwh tu lain mcm jerr bunyinyer! wakakakaka.... makan cucur gini tgh2 boring ni sedap jugak kalau layankn sesekali dgn hati yg tgh mcm niii..waaaaaa...ai mintak yg bulat2 tu yaaa 10 ketul :D

chikadakbiru said...[Reply to comment]

amboi...nih makan tengahari dgn cucuq ja kaa? ckp ka makan cucuq ja ni,...hihih

nuanza said...[Reply to comment]

sedap2...mkn kt balkoni ngan ayaq kopi..huhuhu

HALAMANKU said...[Reply to comment]

huh Zah apo nak dikato.. memang menu kemestian tu.. walau aper cara n gaya.. selain mudah disediakan feberet ramai tu.. sokong Izah.. zah 10x n3 pun sukerr... meh join sini hujan2 sejuk lapolah he he he

Beattey said...[Reply to comment]

fuh...

cucur montel2 namanya nih...
nak try utk oetang ni..
yis lak dah habis gara2 wat donut semalam...

cuba esok la..

Hafizah Mohamad said...[Reply to comment]

Sedapnye...ni kalau anak2 kita cicah sos je mmg laju diaorg makan...=)

Ryo Azhar Rahza said...[Reply to comment]

sedap sedap dan sedap...aku nak gak nih

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izah,Sedap nih,cicah sos pong ok jer..Pstt dah wat dah puding tuh,tapi xupdate lagi,sedap..

Mas said...[Reply to comment]

wehhh..yang dicicah tu masuk mulut sape tu....
meh terus masuk mulut aku...dah nganga besor2 ni....kikiki

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

btmbah2 cantik gambr2 izah ambil semenjak 2 menjak ni :) suka tgk teknik bokeh tu :)

Nieza said...[Reply to comment]

wahh cantiknya cucur izah ni..bolat-bolat rasa nak ngap jer ni..hehe

anymz said...[Reply to comment]

sedapnyaaaaaaaaaaa
kat sini hujan.ko buat akak terliur lah zah..tak tahan dgn godaan cekodok ni atau ayat lebih sopan cucur ikan bilis..hehe

HaSue said...[Reply to comment]

tu siap nyanyi versi dangdut ler tuu..hehe..
kitorg suka gak simple2 nih..buh sayur x buh sayur semua jalan..hihi

Bee said...[Reply to comment]

sedap izah, cicah ngan kuah gulai semalam best gak nih!!!:)

nuwairani ismail said...[Reply to comment]

assalam kak izah! patutla sblm ni sy buat cucur letak yis, x kembang cantik mcm ni.rupenye kene perap dulu...hmm...boleh try lagi pasni

cik cek said...[Reply to comment]

Izah...comeynya cekodok mulat2....

Naz said...[Reply to comment]

Izah, tembam nye cekodok tu.. Mulat2 lak tu..Ish...tidakkkkk..nanti badan ku pun bertambah tembam,,:))

~~DAPUR KECIL KU~~ said...[Reply to comment]

sedapnya cucur cicah dgn kuah kacang.kita wat selalu tak jd kembung lah tp kembang minyak hu..hu..
pasal tudung plain tu memang ada tp tak sempat nak tayang sbb selalu kehabisan stok nanti lah. insyallah minggu dpn dpt stok baru ida tayang yer blh lah izah pilih klu nak tengok depan2 pun blh bkn jauh pun ampang dgn cheras

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

izah... aduh! sedapnya cucur tu izah... mmg dah lama dah akak x buat cucur mcm nie... teringin nak buat tp kena tunggu irfan bebetul sembuh dulu... Nmpk gayanya cuci mata dulu ler yer .. hihi