CSS

Monday, May 16, 2011

Asam Pedas Daging


Assalamualaikum..

Memula, nak membuat ucapan selamat hari guru buat semua yang bergelar guru. Pagi tadi lupa lak nak wish. Mekasih buat semua guru yang telah mengajar n mendidik saya. Jasa mu dikenang. Buat adik bradik ku yang bergelar guru, abang long, kak long, kak Idah, kak Aya n abg Razak.. Tak lupa spupu spapat yg ramai bebenor jadi cikgu tu, selamat hari guru buat kalian.

Ni menu kelmarin kelmarin dah. Baru nak ngepost hari ni. Simple tapi sedap asam pedas ni. Cuma saya ejas ikut citarasa saya sikit. Saya tambah terung, tambah asam jawa ngan belacan. Yang lain saya ikut sebiji dlm resepi. Mekasih Sya Annur@myR

ASAM PEDAS DAGING

sumber:sya annur@myR


Bahan-bahan ( 6 org )

1/2 kg daging (rebus hingga empuk)
1 biji terung *saya tambah
10 biji cili kering
3 biji bwg merah/1 biji bwg besar
1/2 inch halia
1/4 inch lengkuas
1 batang serai
sedikit belacan *saya tambah
blend@tumbuk semua bahan di atas smpai lumat (kecuali daging la, hehe)
2 biji tomato
Daun kesum
1 sudu makan paste asam jawa *saya tambah
Sedikit rempah tumis(Cengkeh, Bunga Lawang, Kulit Kayu Manis & Buah Pelaga)
Garam & Gula secukup rasa

Cara-cara

Toskan daging yang telah direbus tadi. Kemudian hiriskan
Panaskan minyak dan tumiskan rempah bersama dengan bahan yang telah digiling tadi.
Apabila bahan yang ditumis tadi naik baunya, tuangkan baki air rebusan daging tadi kedalam periuk.
Masukkan daging, buah tomato dan daun kesum.
Biar ia mendidih kemudian angkat.

33 comments:

Mas said...[Reply to comment]

makcik...aku pantang tengok asam pedas..
jadi terliur jerk...
wehhh..pekat jerk asam pedas kau tu...mantoooppp

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

waaaaa... sedap tu....
tgk izah tayang baru perasan resepi N3 asam pedas daging akak ni dah ilang dari blog... pasal prob blog hari tu... aiii... sayang betulll nak kena cari balik dan masukkan semula ni.. sebab asam pedas daging... memang terbaikkkkk!!!!

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

pst... pst... pic baru.. mengancam.. tak kenal akak tadi.. ingat anak dara sunti mana lah... haha

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

isk! akak samalah mcm mas, pantang jumpa asam pedas, diet pun leh hancus mcm ni... huhuhu

sitiezahim said...[Reply to comment]

ishk patut nampak cam terung..igt mata saya dah kerong...hiihihi

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

sebut jer asam pedas.. terus kecur air liur akak... yummmmmyyyy....

KakAsma said...[Reply to comment]

akak pun masak asam pedas daging hari nie..sama menu kitayer..sedap tu ada tetel sket..walllaaaaa

ijayuji said...[Reply to comment]

izahhhhhh! dia ni asyik nak carik pasal dgn org jerrr! wakakaka.... pssst, bungkus daging nak buat diner ya :D suke daging masak mcm ni :D

ijayuji said...[Reply to comment]

eh lupa, nak kena sekeh ni tak tahu nak buat bwg goreng! wakakaka....

sahromnasrudin said...[Reply to comment]

bestnya asam pedas...ikan sembilang lg sedap..

NiezaMan said...[Reply to comment]

Sib baik baru masak asam pedas ni ari tu..kalau tak..mau ngences..

Yatie said...[Reply to comment]

uwaaaa akak dtng nak makan kat umah Izah ni..ada lagi ke...kegemaran akak kalau lauk asam pedas ni..laporlah plk....jelly kat bawah tu pun mengoda jiwa ragaku..adoyaiii sedapnya..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...[Reply to comment]

salam izah..nampak sedap!!k.atie pon lama xbeli daging sbb ssh nak jumpa org jual daging nih!

Cendana Kasih said...[Reply to comment]

Dah lama tak buat asam pedas daging ni.. last time buat masa MIL datang rumah.. fuh.. lepas kena puji dan kembang setaman, sampai skang akak tak buat dah...kahkahkah....

Anawahid said...[Reply to comment]

x penah try asam pedas dging... nak rasa... tolong suapkan izah... hahaha...

Sizuka said...[Reply to comment]

izah,

bila tengok menu daging kat sini, terasa rindunya i nak makan daging tapi this month kita org go on seafood diet. *sigh*.. should be double *sigh*..

cik cek said...[Reply to comment]

Kak cek suka ....kak cek suka menu ni....

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
a ah mas, hubby au suke pekat gitu kuahnya.. kalau cair2 kurang dia... ikutkan aje la kan..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
la hilang terus blogspot tak pulangkan ke... akak kena buat repost balik la.. sayang tu..

hahaha.. mana ada dara sunti.. tu buat superimpose tu.. hehehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
hehehe... dietku kelaut.. nyanyi sama sama.. saya pun sama la kak.. suke je makan asam pedas. teringat2 asam pedas pure air tangan org melaka masa makan time belajor2 dulu. sedap gilesss

izahdaut said...[Reply to comment]

@sitiezahim
hahaha.. betul la hajar tu terong. bagi banyak sikit isi akak letak terung..kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
betui tu kak madihaa.. mesti terus imagine rasa masam22 manis2..pedas2.. kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@KakAsma
a ah asam pedas daging ni ada umphh sikit sebab manis daging tu kan kak..

izahdaut said...[Reply to comment]

@ijayuji
hahhaa.. ishh mek ni mmg suke benor nyekeh orang.. skali mek siam dah timbul terus kena pakai topi keledar la nampaknya. bengkak kepala nanti kena sekeh. hahaha

weh mana tau ko ada secret recipes ke nak buat bawang goreng.. haiishshh

izahdaut said...[Reply to comment]

@sahromnasrudin
ye ke.. jarang la jumpa ikan sembilang atau ikan sungai kat supar sini.. kalau balik kampung memang ye... abg2 ipor rajin memancing..

izahdaut said...[Reply to comment]

@NiezaMan
hehhee... memang asam pedas ni kalau sebut je terus trasa2 kan.. terus kecur je air liur tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
kak yatie..apa lagi..meh la buat asam podeh pulak..simple je yang ini. kena tambah mana suke la.. asam keping ke asam jawa ke.. baru masam sikit.. jelly tu comel kan kan kan.. saja nak menggoda jiwa raga kak yatie.. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@♥♥azatiesayang ♥♥
ooo ye ke... kalau ada pun mesti daging kotak kan orang panggil. biasa kat pasar tani ada kak?

izahdaut said...[Reply to comment]

@Cendana Kasih
hahaha.. kelakor la kak noorma neh... sah sah terus jadi pekasam je resep asam tu.. gi buat share ngan kami lak kak.leh saya buat masa ngan mil nanti. kot kena puji jugak ke..kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anawahid
kak ana.. rugi tak rasa asam pedas daging kak.. best.. aklau pi kedai asam pedas, saya mmg order daging punya.. try try

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sizuka
wah diet ye...saya pun nak try diet gitu jugak kak.. tapi masih blum berjaya.. kalu masak tuk anak tu, haiii memang tergoda je.. kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@cik cek
sama kite kak cek.. saya pun suke suke suke

Mutiara Anandria said...[Reply to comment]

mantap nih.. boleh dicoba resepnya.bikin ngeces aja.
suja yang pedas-pedas, kemarin udah nyoba ikan patin asam pedas sekarang daging asam pedas. :)