CSS

Thursday, May 12, 2011

Apam Pisang bercheese


Assalamualaikum..

Punya liat nak mengentry masak2 ni. Hehehe.. kuih ni dah dibuat petang semalam, untuk santapan minum petang anak2. Tapi mak nya yang lebih2 makan. Cess.. diet telah kelauttt lagi. Hari ni cam nak buat menu ala ala diet gak. *ala ala malas pun ado.


Sebenornya ni adalah apam pisang resepi kak Jun dan saya letak je crim cheese kat atasnya tu. Umang aiiii.. kelautt kelautt lagik la diet ku. Camno ni..seluar jeans pun dah tak leh kancing ni. Muekekee.. Resepi apam ni memang sangat sangat mudah. Mekasih kak Jun untuk resepinya. Adakala saya buat menjadi, adakala padat, adakala lembutt sesangat. Hehe.. rezeki la yee..

oww lupa, khas buat jejaka melayu terakhir tuuu.. ni adalah hasil pisang pemberian bonda hari tu tau. Ai tak membazir tau.. suke suke pot pet kata semua menda nak angkut dari kampung, pastu buang dlm tong je. tak beekk tau. Bini u ni baik budinya. Kikiki.. eh tapi mak pesan, ubi kayu besor gedabak tu, mak suh bawak je KL, bior buang kat KL dari buang kat kampung.. Ahak.. bondaku.. buat ayat power tau. Haha..

Dah dah.. jom check resepi mudah ni.


APAM PISANG BERCHEESE
sumber: kak Jun@myR

Bahan-bahan ( satu loyang kecik. )

6-7 biji pisang emas- dilecek (guna garfu senang)
4-5 sudu besar gula (ikut suka manis)
1 biji telur
3/4 sudu kecil soda bikarbonat
tepung gandum secukupnya(ikut bancuhan macam buat cucur/jemput pisang)

Cara-cara

Campur pisang yg sudah dilecek, gula, telur, soda bikarbonat dan tepung. Gaul sebati.
Isikan kedalam loyang yg disapu sedikit minyak.
Kukus sampai permukaan kuih berwarna perang gelap lebih kurang 20-25min. sejukkan dan hidang.


*UNTUK CREAM CHEESE TOPPING
125gm cream cheese
1 sudu beso gula
1/2 biji telur
sikit oren juice

campur semua. Mix dengan mixer hingga gebu. Letakkan adunan cream cheese atas apam pisang sblum dikukus. *sebenarnya untuk apam ni, saya letak half je adunan cream cheese ni. Ada lagi lebih dalam peti es. 


17 comments:

HaSue said...[Reply to comment]

Peerghhh mewah ngan cheese laa kek pisang ko nih..jadi rasanya macam makan kek pisang perisa krim cis ye?jap aku pejam mata imejin >_<
cam best jer...ehh ko pernah wat kek dari pisang tanduk tak??hahaha..aku x pnh lg nih tp pisang takduk x abis buat kerepek aritu ada lg lor..nak goreng aje laa kot ek..eheh..

ayat mak ko tuh mmg bagus dan memberangsangkan..hahaha...sekurg2nya kalo bnr2 terbuang x laa rasa bersalah sgt kan..ekeke.. ayat cik abg ko tuh cam ayat cik abg aku gak laa kdg2 tuh..hihi
tak tau ke binik diorg nih rajin sbnrnya..tp x cukup masa..kan kan..(ahahaha...)

izahdaut said...[Reply to comment]

sue.
hahaha.. aku setuju banyak ngan ko. tak cukup masa kan kan kan.. haha..

weh ni apam pisang la. ada aku kata kek ke? ish ko ni... wat suspen je..eh aku pun ada gak pisang org buat goreng tu..pisang awak ke apa namanya tu. dah lebik sangat kalau nak goreng. ada jugak rasanya aku nak meng kuih kan pisang tu. tapi tak tau sesuai ke idak.. sapa nak jawap soalan kita neh? hahaha

ijayuji said...[Reply to comment]

izahhhhh!!!! ni lagi ditambah dgn cheeseeee.. geleng2 pala... bila nak sedor niiii **lempang2 pipi sendirik wakakakaka....

HaSue said...[Reply to comment]

ahaha..hampess tul..aku rasa baik kite cuba sendiri jelah kalo nak buat..jadinya sndiri tau..eh,pisang awak kate ko tuh bukan yg bersegi tiga tuh ke?

P/s:aku pelik je id emel aku yg kuar bukan nama aku mcm biasa kat atas tuh..haha..jd aku tuka setting kat bwh ni tuka kpd name/url je..hehe..
anna kata td dier xleh login blogger.com jadi aku rasa blogger.com tengah fenin skrg.

fiza damia said...[Reply to comment]

wah lain dr yg lain..nampak sedap...nak sepotong...hehehe

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

salam izah
baru je nak mendiet kan diri dah kuar apam cis..woooo mengoda iman hahhaha masuk list dulu....bagi kempis pastu kasi bam bam....sabo jele

sitiezahim said...[Reply to comment]

menarik tertarik memang the bomm..hihihi..akan ku coba ye kak izah...:D

Zaliedana said...[Reply to comment]

Nak cikit apam,nak nakkk..MALAS TOI NAK MASUK DAPO G MASAK UJAN2 NIH..sYOK TOI MENGHADAP LAPPY..
Pstt kak sue,a"ah sy tdi pong mmg bape jam gak xleh nak loggin blog..Mmg sewel jer rasa tadi..Igt nma sapa tadi,rupanya meksu,bila tgk pic yg cun tuh..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

akak pun kena penyakit sama malas nak masuk n3.. pastu salahkan cuaca panas lak.. hehehe.. gambor berderet tunggu giliran tu.. kesiannn... :-S

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Cheesee oh cheesee.. gemok no.2 yang pertama2 skali kitataram dulu ha ha ha.. Izah sajer nak bako seleraku hu hu hu hu.. yang penting sodap yer Zah.. he he he

tun_telani said...[Reply to comment]

haaaa.. finally!! tahniah kerana berjaya mengalahkan virus liat meliat tu.. hihi.. td tun tgk cam kek gak sebenarnya.. hihi.. laaa, watpe letak separuh je topping dia, patut aa nmpk cam xcukup je utk menambah lemak dgn jayanya.. meh bak sini se-slice, mkn sambil sapu2 topping lg kat atas..

K.Nor said...[Reply to comment]

oo dah panas cik oben tu ya.. :)

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

wah izah!!.. nmpk sedap tu ... apam pisang bercheese git u lg... x perna makan lg tu akak... hehehehe.. boleh try tu nnt

Mas said...[Reply to comment]

weeehhh..ni ke apam pisang yang disembangkan tu...
cantik gebu jerk aku tengok...he..he..

Ummi said...[Reply to comment]

Izaaahhhh....adeeei ngerisssnya nak makan nih..mau berkilo2 lemak lg tertepu kat badan...huhuuu...alamat akak meleleh tengok je laaa..

Ezadlieza said...[Reply to comment]

olaaaa...izah mappin..ehhh yeke...ke izah pumpkin lover..sama ler tu...ni banana lak....aduhhhh...baru setart enjen ni yer...bagus bagus...cpt2 akak tak sabo tunggu nih...

Robertsbdvs said...[Reply to comment]

wah izah!!.. nmpk sedap tu ... apam pisang bercheese git u lg... x perna makan lg tu akak... hehehehe.. boleh try tu nnt