CSS

Saturday, May 14, 2011

Bebola Keledek


Assalamualaikum..

Haiiii semuaaaaa...
Selamat petang. Tuan tanah baru balik dari kenduri kawin teman blogger, Azira.
Alhamdulillah... tertunai jugak jemputan nya tu.
Dekat je..kat Keramat je. Kekenyangan dan kemengantukan pun melanda ni.
Bertambah nasi dengan tak sengaja jugak  kenduri tadi.
Sedap weh!! cendol pun sedap. Mekasih buat Azira dan pasangan n family.
Azira pun shanteeekk orangnya. Semoga berbahagia hendaknya ye.

Berbalik pada keledek yang tak macam bola ni, 
sedia maklom blogspot ada problem 2,3 hari ni kan.
Jadinya bebola keledek ni dah berapa hari sudah punya.
Mekasih buat vdia@myresepi.


BEBOLA KELEDEK


Bahan-bahan ( 4 orang )

2 cawan ubi keledek-rebus dan lenyek
1 biji telur
1/2 sudu baking powder
tepung secukupnya
minyak untuk menggoreng
sedikit garam

Cara-cara

Masukkan ubi, BP, telur dan garam ke dalam mangkuk. Tambah tepung sedikit demi sedikit. Uli sehingga tak melekat di tangan. Buat bulat-bulat kecil. Goreng dalam minyak panas sehingga perang.


17 comments:

Mas said...[Reply to comment]

makcik..makan kenduri kau..bestnya...

wehhh...sedapp jerk tengok bebola keledek tu...

ijayuji said...[Reply to comment]

Eh izah! TapAu bola2 keledek Tu byk2! Lapo lerrr mendung2 gini asik nk membuta jerrr wakakaka.... Bgn2 perut Lapo! Ahahaha mood kurang lg lerr huhu

lina_pg said...[Reply to comment]

izah bebola keledek tuh rasa ala2 kuih keria ke?tengok pun nmpk sedap nlembut jer

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

izah
kira cam cucur@ jemput2 keledek lah yee..sdp ni but sarapan di petang hari

Along Maklong said...[Reply to comment]

keledek dah lama maklong beli.. tak buat2 kuihnya.. nampak resepi ni.. rasa nak cuba lah.. rasanya macam kuih gelang ke..?.. tq kongsi2 idea..:D

anymz said...[Reply to comment]

izaaaaah
dapek gak ko pi rumah azira tu yo..mesti best makan free ya zah..haha..
meh sini keledek tu,nak main bola dgn budak2 ni..

Ijan said...[Reply to comment]

Salam Izah,
syok nye makan kenduri. Teringat kat gulai kawah n nasi minyak je..eheh... :)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
a ah mas.. alhamdulillah rezeki...
tu la, bebola tak mcm bola pun neh.aku tengok kat myR tu lawoo je bulat.. adeh

izahdaut said...[Reply to comment]

@ijayuji
insap insap laaa... sabil tepuk pipi ika.. hahahhaa.... weh mendung ye kat siam? kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@lina_pg
ha ah kak lina. mcm keria pun ada.tapi sedikit gebu la. ada jigak yang buat adunan ni jadi kuih cek mek molek..belasah je la kak kan..hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
betul tu, cam cucur keledek...try la kak sheila kot berkenan..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Along Maklong
kuih gelang tu kuih keria ye maklong.. a ah la tu, mmg lebih kurang ler rasanya tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
dah habis dah habis....hehe
a ah rezeki la dapat gi, hubby pun tengah tak de apa2 kerja. kalau jemputan time hubby ada kerja, mmg tak leh nak buat apa la kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ijan
betul tu.. kalau lauk kenduri gitu la yang sedap tu..masuk2 dewan, bau pun dah menggoda..

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

comeeeeelnyaaaa... geram tengok taaau...

azeefazfar said...[Reply to comment]

geram pulak tgk ball keledek tu...nak wat gakla petang ni..
pekaba izah..lama kita tak hai2 kan..

armouris said...[Reply to comment]

lagi info tentang keledek di SIHAT SELALU - Kentang dan Keledek