Monday, May 23, 2011

Yogurt Steam CC @ Apam Yogurt


Assalamualaikum..

Buat untuk minum petang anak-anak ngan maknya. Ayahnya bagaimana? Ayahnya tak de, outstation conduct training lagi seminggu. Hukhukhuk... Sayangkan isteri tinggal tinggalkan..kan..kan..kan.. Ok lah, apam ni setelah digoda-goda oleh kak Nor dan Anna Qawina *bukan nama sebenar. Tapi tak secantik yang kak Nor dan Anna buat. Hampir2 nak fail. Sebenarnya, apam gini memang tak pernah menjadi kalau saya buat. Tapi kali ni, alhamdulillah..boleh laa kan.

Mekasih Anna, kak Nor n kak Rima untuk resepi apam yang sweet ni. Apam ni rasa dia kosong je, lembut gebu. Jadi  perasa dan warnekan macam macam ikut kreatif sendri la kan. 


YOGURT  STEAMED CUPCAKES
sumber: kak Rima , Anna, kak Nor
.
2 cawan gula castor *kurangkan
1 sdt ovallete
2 cawan tepung gandum
1 cawan yogurt asli
2 biji telur
1/2 sdt double action baking powder
1 sdt serbuk koko
1 sdt pes coklat

Cara-cara :

Campur semua bahan di atas dalam mixer.
Pukul sampai adunan menjadi pekat, pucat warnanya..*guna high speed.
Adunan menjadi pekat seakan-akan yogurt..
Asingkan sedikit daripada adunan tersebut (lbh krg 5 sdb) &; campurkan serbuk koko dan pes coklat, gaul sebati.
Sendukkan adunan putih ke dalam cup muffin 3/4 cup, sudukan sedikit adunan coklat atasnya.
Kukus dengan api kuat, pastikan kukusan sudah betul-betul panas baru letakkan kuih tadi.Kukus lebih kurang 15 minit, adunan yang masak akan mekar tersenyum...
Sejukkan &; simpan dalam bekas tertutup..
**Pes coklat &; serbuk koko boleh diganti dengan apa bahan lain jika inginkan kelainan..cth : jem/filling..&; pewarna kesukaan**

**KENA GUNA API YANG BESAR UNTUK MENDAPATKAN APAM/KUIH YANG MEKAR, &; PASTIKAN AIR KUKUSAN BETUL2 MENDIDIH BARU DILETAKKAN KUIH..**

**Penutup kukusan tu Ana tak balut dengan towel pun, tapi pastikan, masa nak buka penutup, air tidak menitik ke atas kuih, nak lebih selamat, balutle dengan towel kan..**


54 comments:

Umm Mymoonah said...[Reply to comment]

Wow! What a colourful array of appam. I love the cute shapes and the colours.

HaSue said...[Reply to comment]

hoho..aku aritu nk try gak..tp nape tak jadi yer..yogurt dah abisss..ehh..aku buat apa agaknya ngan yogurt tu..sungguh enak dmkn begitu saje.hee...sape suh beli yg bperisa kn :D

sedap ke apam ko nih?tak,maksud aku kuih apam yg ko buat nih?

aLoY said...[Reply to comment]

cantik nyer.. jeles tgk.. nk skit.. mls nk buat..:b

Along Maklong said...[Reply to comment]

warna warninya kuih ni..
mampu mengundang rasa kepingin nak makan.. hehe..

Kasih Ibu said...[Reply to comment]

amboi kak izah kaler maler gitu...cantik sgt..nak mkn pun syg....

hani said...[Reply to comment]

wahhhh...kembang setaman..shantekk seyy

Ummi said...[Reply to comment]

Izaaaahhh...rasa apam ni kosong eh..waaah mau berbakul akak makan x kenyang2 nih...hahahhaha... Nanti akak try lak laaa...takut jd apam kudup x kembang jek..wahahaa

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

dari jauh tengok terus 'menangkap'! lawa sangat warnanya tuh...

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Izah : rasanya kan, cup ko kecik tk? haritu pernah guna cup yg kecik sikit konon2nya nak dpt bnyk.dia kecut tepi camtu le...terai guna yg besar sikit, macam kak nor tunjuk hritu..tkpun ko kukus guna muffin cup mcm mula2 aku buat dulu..kembang 5 taman gitu..tak sopan..huhu..
eh..ke ada sebab lain eh? hihi..tahle..rasanya kena pukul lama & guna speed 5 tu je..yg lain ko tanye Rima & kak nor..hehe..

pst : bukan nama sebenar? kuikui...

Yat Maria said...[Reply to comment]

budak2 kat umah akak tak jelak ngan apam style apa pong Zah!! esp cam gini...suker dia orang kalo akak dah standby kan kelapa & steamer!!

izahdaut said...[Reply to comment]

@Umm Mymoonah
tq...memang cantik apam ni mekar!!

lina said...[Reply to comment]

izah - comelnyaaaaaaaaaa apam kamu cantik pulak tu :) kalau dpt ptg ni seketuk dua lagi la menyanyi sambil makan minum petg ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSue
cepuk jugak mek sue ni... cakap betul2..apam yogurt ok.. hahaha..
ok la apam ni. tapi aku lebih prefer yang apam pandan ari tu yang ada yogurt gak tu. aku apam yang kena guna mixer ni slalu fail. tapi kali ni alhamdulillah.. kire jadi gak la ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@aLoY
uitt jangan malas2. nanti tak dapat merasa. hehe.. eh tapi apam ni senang je nak buat. tak susah

izahdaut said...[Reply to comment]

@Along Maklong
budak2 tengok excited je kan maklong

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kasih Ibu
a ah..kalau kombinasi warne tu agak kena, memang terserlah kemekaran apam ni kan kan.. skali skala menjadi apam gini.. suke sangat ai..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@hani
sejambak.. tuan yang membuat pun bertman2 kuntum senyumnya ye

tun_telani said...[Reply to comment]

omey! omeyy!!! tun pun dh beli yogurt semalam. esok aa baru nk wat. tgh marathon keje sekolah. alaa,, xde mapin cup, mesti x mekar gini kalu buat..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ummi
ahkakkkk.. kosong bukan ksoong angin tau... hahhaa.. kalau gitu saya pun sah sah berbakul bakul kain makan tak kenyang. ala kak ummi, kena aje air tangan kak ummi, apa pun semua jadi la. kompom!!

izahdaut said...[Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
a ah.. kena dengan cup kaler pink tu kan kak madihaa..hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
aku rasa la kot.. betul gak apa ko kata tu. tapi aku rasa mixer cap ayam aku tu kot. tapi rasanya dah gebu sedap dah. tapi kuncup sikit.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yat Maria
patut la akak rajin buat apam n kuih2 steam ek. ramai je yang suke makan kite pun suke membuatnyaaaaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
a ah tun.. kena guna cup baru nak mekar. jangan nanti keluar apam cacat lagi.. muekekeke.. marah cik tun kite

izahdaut said...[Reply to comment]

@lina
hahaha.. gembira betul tu nak nyanyi nyanyi kan.. try la buat. simple je ni.

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

mantap...mantap...
kalerpul...kalerpul...
lapo...lapo....
nak mintak banyak....nk mintak banyak....
jgn sorok...jgn sorok...
xbaik....xbaik...

izahdaut said...[Reply to comment]

miieyyyyyyyyyyyyyy..
ko kenapa? ko kenapa?
ok ke ni? ok ke ni?
haha haha..
teruk tul anak dara neh... busy memanjang ye miey

ijayuji said...[Reply to comment]

Izah niiiii sekeh kang! asyik nak goda org jerrrrrr! dgn2 ai sekali terjun laut ni kang! wakakaka... tp comel lerrr, nak buat jugak tp sedekah kat org jer lah! kita mkn seketul jerr cukuplah :D

Rabiatun Adawyah said...[Reply to comment]

wauuu...cun melecun apam yogurt ni..duk dlm list lagi ni..nak buat sekali lagi..hr tu buat tak sempat nak posing betul..hehehe...

Bee said...[Reply to comment]

meriah sungguh color apam2 tu!!!!:)apam ni pun masih dok kiv lg..

Aqil said...[Reply to comment]

comey2 apam akak...color yg menarik...bebudak mesti suka ;D nak sket..kih3

Yatie said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,
sorry singgah lewat..tertinggal ni hah menu sedap2...akak nak wat gak kali ni apam yogurt...dah beli dah yogurt...nak kena wat cepat takut Hamka kejekan...beli bnyk, selagi ada, dia nak gak...ekekeke...mintak2 mekarlah mcm apam Izah ni, belum2 dah kedekut kat Hamka...kih3....

Kak Rose said...[Reply to comment]

izah! bak mai la seketui dua nak rasa apam yg kalerful tu... cantik sangat!

nuwairani ismail said...[Reply to comment]

meriahnya apam2 ni..dahla comel2

Mas said...[Reply to comment]

makcik...cantik berseri2 apam kau ni....
aku pun tak buat2 lagi...asyik bertangguh jerk....

ShashaCatering said...[Reply to comment]

Apam yoghurt? Tak pernah rasa ni. Mesti sedap ;)

Nieza said...[Reply to comment]

wow terpegun tgk colour yg cun tu..cantikla tu zah...sedapnya nanti nk cuba jugalah...:)

DG said...[Reply to comment]

Sungguh ceria warna warni apam2x ini :)

Wanieyra said...[Reply to comment]

cantiknya izah....mmg cantik. tersenyum lebar je apam tu, kita punya macam nak tak nak je senyumannya....

Naz said...[Reply to comment]

Izah....cantiknya kejadian dan kaler..Comel... Adakah secomel tuan yang membuatnya?>???? heheheee

izahdaut said...[Reply to comment]

@ijayuji
aaa bagus la tuuuu.... ayat sedor diri dah tu.. hahahhaha.. buat la. suke tengok cantik mekarnyabtu. makan nya tak sangat

izahdaut said...[Reply to comment]

@Rabiatun Adawyah
oo dah buat ye.. cepat tul la laku nya tu tak sempat posing ek.. hehe. suke aje main ngan kalerpul gini. anak2 la excitednya

izahdaut said...[Reply to comment]

@Bee
tu la kak bee. buat ni pun ingat dapat memendekkan list. rupanya tidakk.. makin panjang listnya...hehehe..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Aqil
a ah.. budak2 la yang suke. excited tengok kalerpul gini kan. suke tengok diorang excited gitu..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
hahaha.. kak yatie sabau je la tau. ooo hamka suka yogurt ye. yang masam tu pun dia bedal ek? memang harus kena kedekut ;a nampaknya kalau nak guna buat kuih ek..hehe..hamkaaa hamkaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@Kak Rose
pagi ni dah habis kak rose. lambat sikit... diorang cicah coklat pulak. haii mcm2 la bebudak ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@nuwairani ismail
tu la.. meriah ngan kalerpulnya tu kan. bebudak pun duk tengokk je dulu baru rasa nak makan. klako bebudak neh

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
buat mas jangan tak buat. aku buat half je. itu pun dah puas makan

izahdaut said...[Reply to comment]

@ShashaCatering
rasanya boleh tahan.boleh pelbagaikan perasa dan warna. guna kreatif macamana ikut masing2 la kan.. bebudak suke la sangat kalerpul gini

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nieza
boleh cuba.. cuba jangan tak cuba.. alhamdulillah menjadi. biasanya apam gini saya kureng sikit jadinya.. kadang2 bantat langsung. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@DG
tq DG.. calourful buat anak2 excited kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wanieyra
eh dah try buat ye ira.. cam ner leh lpa lak nak rujuk.. tak pe kena try banyak kali kot baru nak menjadi.. biasanya saya buat apam gini pun kurang menjadi jugak. ni alhamdulillah jadi

izahdaut said...[Reply to comment]

@Naz
kak naz.. yang itu tak payah tanya.. akak bayang aje memang comel.. hahahahhaa

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

izaaaahhh... akaaak suka tgk ... comelnya apam tu izah...

safa said...[Reply to comment]

Salam. .............nak bertanya tentang telur, yogurt dan ovelet dlm suhu bilik ke?