CSS

Tuesday, June 7, 2011

Light Cheese Cake




Assalamualaikumm..

Haiiii.. lama bebenor rasanya tak merambu ramba BW kat blog. Ding dong ding dong dah hari selasa. Last update hari Jumaat lepas. Wohh sah sah banyak melepas menu2 hebat rerakan memasak sana dan sini. Lama tak ngadap lappy ni bukan apa, selain keluar berpoya-poya di saat KL tak dilanda kesesakan sangat ni, maklom la ramai yang keluar dari kesibukan kota bercuti cutian dan balik kampung ni kan. Badan ni  pulak tak berapa nak sihat. Tak cukup kalsium gamaknya, sakit2 belakang, sakit2 pinggang, kalau dapat ke spa massage2 ke kan, waduhh bestnyeerr. Ada susu anlene  lupa lak nak minum, sik berebut ngan anak je..sama sibuk nak minum susu anlene jugak.. apahal kan..hehe.. Ada jugak mak dara2 kat FB yang 'kenang ku dalam doa mereka'..terima kasih ye. hehee.. kak Norrrr gi tidur nun rehat. Nak kena paksa mcm Bais jugak ni, Hisshh biasaaa diaaa.. kiki



Berbalik pada kek cheese lite lite je ni kan, hmmm klu dah namanya cheese, memang sukar dilepaskan. Sangt la kena selera sefamily. Kalau hubby kata kek ni sungguh kezamboo kesedapannya. Siap Hasuriah Tahir lak dipuji-puji depan bini sendiri. Oh.. semacam ketidakpuasan hati di situ. Hahaha.. sebab resepi ni dari Sue Mek Mukah tu.. jadinya kredit tu her lah yang telah meng alter sana dan sini dan akhirnya menjadi kek yg sangt sedap. Sangt gebu dan basah basah. Masuk dlm mulut tak yah kunyah. Kemam je untuk menikmati rasa cheese. Masa dlm oven, bau dia mmg tak tahan. Saya ada letak strawberry paste sikit *kiriman kakakku yang baik hati ituww *, jadi baunya berselang2 dengan harum cheese dan harum strawberry. Lepas dah masak, suam2, potong..sekejap je dah tinggal 1/4 kek aje. Kek mcm ni tak jemu makan. Serius sangat SEEEEDDDDAAAAPPP!!!

Mekasih Sue!! I lebiu Zhariff!!!



LIGHT CHEESE CAKE

Bahan-bahan
• 125g cream cheese
• 300 ml susu segar
• 80 g mentega atau marjerin
• 80 g tepung gandum
• 80 gram gula halus
• 3 biji telur saiz A *saya guna size B
• beberapa titik esen vanila/jus lemon

Cara-cara
1. Masukkan susu segar dalam periuk. Masukkan cream cheese sehingga cair sambil sentiasa dikacau menggunakan hand whisk. Masukkan pula mentega/marjerin,kacau lagi sehingga cair,padamkan api dan ketepikan.

2. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia tidak tumpah apabila mangkuk cuba diterbalikkan)

3. Di dalam bekas lain yang lebih besar,pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika..ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan hand whisk dengan perlahan

4. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2)..

5. Glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek

6. Bakar pada suhu 160 darjah selama 45 minit (atau sehingga masak) menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar)

7. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja.

*Kek ni tak banyak songeh sangat. Menjadi ajee walaupun sukatan mungkin ada lari sikit. Yang penting putih telur diputar menggebu dan putih. InsyaAllah kek menjadi. Timing pembakaran pun elok sangat kejadiannya. Tak perlu tambah masa dan kuragkan masa. Oven kita sama la kot mek!! I likeeee


53 comments:

Gee® said...[Reply to comment]

pos la sini sikit cheese cake tu...terliuq laaa

Mas said...[Reply to comment]

mak jahhhh.....gebunya aku nengok kek tu.....
kau makan berapa ketoi tu..kikikiki

alo...lo..lo..
kau sakit2 badan ke..suruh la abang kau urutkan...muahahaha
amboiii...berpoya2 yerk..patut la senyapp jerk..

pena rozie said...[Reply to comment]

Nak cuba la. Sebab nampak sedap jer.

izahdaut said...[Reply to comment]

Gee..
sah tak sempat pos punyer.. kek sedap gini kan.. tukang masaknyer pun tergedik2 makan walaupun on diet.. hahaha punahhh...

mas..
ko jangan la tanya brapa ketul aku makan. makan dengan lahap nyerr kooo.. hahahhaa.. weh weh.. suruh laki urut karang kelain.. hahaha.. pok mokcik mas!!

pena rozie..
memang recommended sangat kek ni rozie.. sedap gilosss..

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Izah: susu cair leh pakai x?

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah..
wah cantiknya dan nmpk sedap kek tu izah... meh bg akak sepiring tu... hehehe

sitiezahim said...[Reply to comment]

besnyeeee....nak cuba la kak..
p/s: rajin2 minum susu tau..hihihi

K.Nor said...[Reply to comment]

aik, dah tinggal suku? kalau tau tak bg link tu td.. hehe gi buat lagi satu loyang! cpt.. upah ni :)

eh.. org tua kan, lebih degil dr anak2 tau.. huhhh tak kose nak gi baring2... dah gian nak mendessert, membaking bagai nih.... tak nak dengar cakap.. tak marah kan :)

izahdaut said...[Reply to comment]

anna..
bleh je guna susu cair.. lagi berlemak gitu dan harummm..

kak diana..
memang sedap kak diana, bukan aje nampak..rasanya tu sukarrr dikata.. hehe

sitizahiem..
tu la, memang kena minum susu ni. hehee

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor..
ooo saje tak nak dengar cakap, nak pikir jap.. kalau marah karang ada orang tak mau ajar pulak karang.. hehehe..

kak norrr.. memang cepat aje habis kek gebu gini. gebu basah basah.. waduhh sedap..

ijayuji said...[Reply to comment]

Izahhhhh! nak 4 potong, tak tahn dgr gebu2 basah wakakaka..... kita seram lerr nak buat kek mcm ni dah byk kali buat mesti kempis agaknyer dia nak tuan dia gebu dulu ececece... perasan kurus wakakaka.... masuk list lah kot2 ada angin nak buat :D

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Adey softnya kek tu Izah!!! Dah terbayang kesedapannya!!! Nice color..;)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...[Reply to comment]

salam Izah...g cari baju raya ke kat kolompo tuh?hihi.htr kat umah k.atie sikit kek tue...gebussss

anymz said...[Reply to comment]

adeh,camne bole tak perasan menda alah ni kat dapur sue..angkut kek ni bwk balik lah..rumah akak kalau bab cheese cake ni memang laju je jah..kemam2 ya..terus telan.mmmmmmmmm.....ada kenikmatan tak terkata di situ..

Sal Saari said...[Reply to comment]

datang sini salin resipi kek tu..

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

Yessssssss..
aku ada 125g cream cheese lagi belen2 buat topping RV hari tu..
akan ku buat resepi ni..Tengok pun dha tau sedapp!

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

haaa..sampai gak kat sini, tadi tunggu teksi semuanya penuh. last2 naik basikal juga cepat sampai.. hahahaha

A'ah lah nape tak perasan kek ni erk..garu2 dagu jap. sedap eh, boleh cubalah cream cheese ada tu. tapi tengok petang ni free tak, kalau free petang gak buat. maceh izah kak ct amik resipi eh..muahhhh!

Wanieyra said...[Reply to comment]

salam izah...

kalau nak gi spa, jangan lupa ajak kita juga ye....maklumlah, tak pernah gi spa.hehehehe.

Fokus klasik said...[Reply to comment]

lenkali nak try resepi tu... huhu

Ryo Azhar Rahza said...[Reply to comment]

woww!!kalo ko dah letak strwbery,aku lak nak letak paste nangka!muahahaha..

mrs plain-june said...[Reply to comment]

nak ceket bleh? :D

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

Izah tula mesti kata awak balik kg .. Sebab tak update.. Warnanya pun nampak memikat izah.., sedapnya cheese cake

Ozzy Choc D'Luscious said...[Reply to comment]

kak izah telah mengingatkan saya kepada sebuku cheese dlm petiais..huhuhu sedapnya cheesecake

HaSue said...[Reply to comment]

oooo..aku ingatkn stoberi filling yg ko maksudkan..sebab aku penah letak blueberi filling..hihi..
memang nampak kegebuan kek ko nih..
nanti aku buat entri cara membuatnya aku buh link ko nih skali ye..

terima kasih sbb jadi org terawal yang mencubanya..sibbaik org len buat menjadi..hee..lenkali ko derhakakan laa lagi ikut suka..best tuh!

ehem2..cik abg ko puji si hasuriah tu pun ko jeles ye..hahaha..tergelak tergolek aku baca entri ko nih..skali ngan anak ko yg join minum anlene tuh..kakaka..adeh la..

DJ Dayang said...[Reply to comment]

izah, akak nk gakkk! pi cpt2 buat lagi...rmh akak xde cheese. nk beli malas plak...

pi cpt2 buat, nanti kte tuko ngn ikan terubuk masin akak, nak?...hehe

Ummi said...[Reply to comment]

Izah, terpikat pulak akak nak cuba lite cheesecake nih...kebetulan cis ada tu...kalau ada kerajinan ni kang..menjadi laa..xpun perap dulu la nmpaknya..huhuuu

Antan Bertingkah said...[Reply to comment]

Salam Izah...

Tengok pun dah terasa kesedapannya... ni yang buat tak sabar2 nak cuba nih...

nOOrsha said...[Reply to comment]

perghhh... terjatuh cintengan ciskek ko nih izah.. ade lg x? tgh pk nak wat yg ni ke nak wat yg tu ke, nak wat yg sinun ke....eheheh....

Nieza said...[Reply to comment]

uishhh sedapnya kek tu zah....dgr ko bercerita kesedapan kek ni pun dah tak sabar nk merasa...tapi tunggu angin rajin dulu nk buat hehe..:)

DG said...[Reply to comment]

light cheesecake, aku paling suka, selaen lembut, yang paling senang masuk mulut tak perlu kunyah lagi ... yummy!

izahdaut said...[Reply to comment]

@ijayuji
mek.. kek ni tak banyak songeh. yng penting pukul telur putih tu bagi jadi kental. insyaAllah menjadi..
alaa u memang dah turun kiloss kan.. i likeee

izahdaut said...[Reply to comment]

@♥LOVE2COOK♥
yep love.. gebu basah basah.. sangat suit wit my taste... try it

izahdaut said...[Reply to comment]

@♥♥azatiesayang ♥♥
hehe.. kak tie.. baju raye lama dah membuatnya..cume tak gi ngantor jahit je lagi. tah orang dah tak terima tempahan per.. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
kak nim.. saya buat kek ni teringat kat kak nim yang sefamily memang layan kek cheese.. sedap ni kak. boleh buat koleksi kek cheese ni.saya suke rasa cheese tu lite lite je

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sal Saari
silakan.. jgn lupa mencubenya..

izahdaut said...[Reply to comment]

@TopsyTurvyMum
elok lah sangat. ko derhaka je la nak letak paste apa.. sedap oo kalau ada rasa strawbery ni..

izahdaut said...[Reply to comment]

@CT Delima
sama2 kak ct.. try buat kak.. rasanya kek gini mmg memenuhi selera kami sefamily.. sedap gebu basah2 n wangi..

kak ct, beskal akak ada enjin jet ke? hihihi

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wanieyra
sebenornya tak pernah juge.. hahahhaa.. stakat spa muke ngan rambut je pernah. kalau spa massage satu badan teringin gak nak gi..hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Fokus klasik
silala try.. sedap.

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ryo Azhar Rahza
ada ke paste nangka.. mcm sedap je bunyi tu. ko try aaa..

izahdaut said...[Reply to comment]

@mrs plain-june
cikit je ye.. hehhe..kedekut ek.. akak buat la kak. sedap ni, satu adunan pun tak brapa nak cukup

izahdaut said...[Reply to comment]

@Juwita Jamaludin
tak balik kampung pun ita. duk jenjalan sekitar kl je... hehe.. kek ni memang sedap sebab nyer lite lite wangi cheese tu memang kena...try la ita, anak2 mesti suke.. diorang ni pun berebut makan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ozzy Choc D'Luscious
hehehe.. gi tengok expired date dia.. gi buat gi kek ni.. sedap tau

izahdaut said...[Reply to comment]

@HaSuea
sebab dia kata kek ni best sangat. aku pun kata la ratu kek sarawak nyer resepi. si sue. ooo dia pun duk puji2 la ko pandai cipta resepi.. hahahaha..

a ah la sue, bebudak ni memang pantang kalau aku buat projek sorang2 kat meja makan. semua menderu datang. walaupun minum air sejuk, nak jugak rasa air aku tu.. nyampass tul.. hahaha

aa letak la link aku.. glemer gitu.. hahaha...eh asik gelak je aku ni kan. mau badan tak masuk anginn

izahdaut said...[Reply to comment]

@DJ Dayang
kak dayang. kirim la sikit ikan terubuk masin kat saya.. ngidam ni.. sedapnya kalau dapat yang beso2 tu.. buat kukus pun sedap kankkan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ummi
kak ummiii..kak ummi kena tunggu time tak busy n badan tak letih kak ummi buat ye.. nak tengok lak sentuhan air tangan akak.. kek ni memang kejap je pun dah pinis.. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Antan Bertingkah
kak antan jom buat jom.. anak2 suke la sangat kek gini.gamaknya diorang dah jemu kek coklat aje.. layan kek keju lak ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@nOOrsha
woo banyak koleksi kek cheese ko nak buatjgn jadi lebai malang, sana sini pikir nak gi, last2 ko tidor je nanti.. hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nieza
ku tiup n seru angin rajin ke nieza... hahaha.. aipp jgn malas2..kalau malas tak dapat rasa kek best neh.. kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@DG
yup.. benar.. kemam kemam saja udah.. dapat menikmati keenakan cheesenya without kunyahan.. kan...hehehe

lina said...[Reply to comment]

salam izah - ramai yg dh bat cake ni...huhu...lama tak masak2 ni...nampak gebu betul cake :)

Okid said...[Reply to comment]

salam, nk tny sukatan 80g tu byk mn eik klu ikut sukatan cawan..?sy bdk br nk blajo..hehhe...cream cheese lak yang phildalphia tu kan..?teringin nk blajo buat kek nie..mcm sedap je..:-)nyum3..sori terbanyak tny lak...thanks..

Anonymous said...[Reply to comment]

kak nak tanye kek nie gune api atas bawah ker untuk bakar???thanx