Monday, June 13, 2011

Siakap Kukus Nyonya

siakap kukus


Assalamualaikum..


Tadi kat bawah saya tunjuk roti puri cicah ngan sambal sedapkan.
Sambal tu adalah lebihan sambal dengan ikan kukus ni.
Sedap sangat!! Simple tapi sedap.
Resepinya saya dapat dari buku Aneka Masakan Ikan Alaf21.
Asalnya ikan kerapu tapi kat rumah ada siakap je.
Waduhhh sedap betul la. Saya ikut resepi ni dapat banyak jugak sambalnya tu.
Lebihnya saya makan ngan roti puri tu.
Jom tengok resepinya.


ikan kukus1

SIAKAP KUKUS NYONYA
by: izahdaut

1 ekor ikan siakap

bahan dikisar:
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
12 tangkai cili kering
2 batang serai
1/2 batang bunga kantan
1 cm belacan bakar

bahan perasa:
4 sb sos tiram
2 sb cili kisar
2 sb sos tomyam
3 sb air asam jawa
garam
gula

Cara masak:
Ikan siakap dikukus hingga masak.
Sementara ikan dikukus, panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga  wangi.
Masukkan sos tiram, cili kisar dan sos tomyam.
Apabila garing masukkan air asam jawa, garam dan gula. Masak hingga mendidih.
Apabila siap, tuangkan kuah sambal ke atas ikan yang dikukus tadi.


49 comments:

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Kak...Ikannya kukus kosong lumur garam saje yaaaa...Wahhhh..tengok bahan2 bambal dia kannnn....mesti best ni...Masuk list dulu niiiii

izahdaut said...[Reply to comment]

Sue .. A ah akak lumur sikit garam pastu kukus kosong. Lupa lak nak tulis ikan tu lumur ngan garam sikit.

Naz said...[Reply to comment]

Izah... ada lagi tak? Simpan sikit..Nanti akak amik utk berbuka posa ari ni.. Best arr tgk sambal yg dah dituang atas ikan tu.. Ish..ish..ish.. Tutup mata lah ...Kang kurang pahala posa kang..

Mas said...[Reply to comment]

ijahh...ayah aku suka kukus ikan cara gini..kemudian baru letak sambal...
arrgghh...jadi teringat lak air tangan ayah aku..
nakk balikkk kulimmmm...

klu tak , kau kasi aku sikit ikan tu..
sedappnya tengokkk....
dah menitik air liur dah ni...

chikadakbiru said...[Reply to comment]

sedapnyee kak izah...boleh laaa amik resepi nih buat berbuke petang kang...

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam kak! dtg nak nyebok jugak! semalam kan ikan siakap byk tau kat pasar(mmg thai byk ikan siakap :P) tp berlagak lah pulak tak ambik! bukanyer apa sebok dah mcm sardin! penoh dgn bekalan n stok2 ikan! hihihi... baca komen kak mas leh terketawa kikiki.... alamakkk sambal dia tuuuu mmg kena tutup mulut rapat2 tak aksi air liur meleleh wakakakaka..

ain (sweet thots) said...[Reply to comment]

uish .. telan air liur tengok lauk ni. ekor ikan tu cam melibas2 halau org jer x kasi masuk .. (>_<)

K.Nor said...[Reply to comment]

amboi, ikan dia.. cam berenang2 atas pinggan gitu.. heheeh.. banyak ek sambal dia? meh sini, akak kukus ikan jer boleh terus guna sambal lebihan izah tu kan.. jimat masa dan tenaga.. ehhh jimat fulus jugak! hehe

aLoY said...[Reply to comment]

sedap nyer.. tp mls nk buat. aci x kalo beli jer perencah ready made tu jer?? hehe.. nk mintak skit mesti da abes ni..

Wanieyra said...[Reply to comment]

Izah....kita yang tengok ni pun dah terasa kesedapannya. Apatah lagi orang yang memakannya...hehehe

Syimama said...[Reply to comment]

salam, tengok sedap sangat.. nak copy ya

quinnie said...[Reply to comment]

bestnya suka makan ikan kukus...kuah dia rasa2 tomyam ke izah?

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Setuju... kalau Izah kata sedap jgn x cayer yer puan-puan... he he he nampak pun sedap.. apatah lagi rasanyer... masuk list...

Ryo Azhar Rahza said...[Reply to comment]

wowwww!ikan tu...saje kasi geram kan..huk huk..

NiezaMan said...[Reply to comment]

Hmm...kecur air liur la..
camana tu ekk...

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Kak..Pasal nak guna loyang cipon untuk Kek Gula Hangus tu saya tak pastilah ia leaking ke tak nanti..Pasal adunan yang saya dapat cair sesangat sehingga tahap boleh tapis

Mama Hawa/Mama Nani said...[Reply to comment]

Salam Izah...
baru beberapa ari mama tak kesini.. byk menu2 tertinggal...alamak ikan kukus nyonya tak blh angzzzzz. Print recipi dulu ah :-D

Mieza said...[Reply to comment]

terliurnya...dalam freezer ada ikan kerapu..songlap resepi ni la untuk esok..hari ni belum makan nasi lg..lunch pun tak sempat sbb anak sakit mata huhuhu

cikmanggis said...[Reply to comment]

esok pepagi nak cari bahan-bahan kat pasar.Dapat bayangkan kesedapan sambal tu:)

..... said...[Reply to comment]

alaaa.....pasal tak tulis lumur ngan garam...akak tibai kukus kosong je....
sodap je....licin...

Ummi said...[Reply to comment]

Izaaaaahhh...bestnya nampak sambal ikan tuuuu..mesti best eh...makan dgn roti gak eh? sah sedap!!

tun_telani said...[Reply to comment]

alamak.. cek peti ada ikan apa... alaa.. xde stok siakap!! mintak kak ika belikan kt pasar bangkok laa.. pasar sini mcm xbyk je siakap..

Ezadlieza said...[Reply to comment]

izahhhh....dah berus tak gigi ikan nih sebelum masak td??? akak tgk putih jooo giginya...ngehngehngeh...usihhh nampak menyelerkan ler izahhh..bahan2 pun senang nih...

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

sedapnya izah.. terliur nampak .. lama tak makan ikan ita ni tau

Nuridah said...[Reply to comment]

Izah,ikan kukus yg sunggh menyelerakan...tambah nasik 2 pinggan penuh nie...hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Naz
a ah kak sesuai buat berbuka ni. sedap simple dan bau nyer sangat lah wangi

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
jom balik kulim jom.. aku pun rasa cam nak balik jugak. hubby aku cam plan tu...
a ah ayah ko pandai masak ek... best mas.. sila meleh lelehkan ayaq liuq

izahdaut said...[Reply to comment]

@chikadakbiru
silakan dina... bau dia memang tak tahan seh.. sedap

izahdaut said...[Reply to comment]

@ijayuji
mek.. gi beli peti ais tambahan lak. yang jenis sebok aiskrim tu. banyak sikit boleh buat stok ..ikikiki.
sedap mek.. try ah

izahdaut said...[Reply to comment]

@ain (sweet thots)
hahahhaa.. lawak lah kak ain neh.. tu namanya libat bagi auraa kesedapan tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@K.Nor
kak norr.. a ah kak nor boleh buat pes sambal. pastu nanti saya poskan..ikikiki.. yo yo ajee. tetibe teringat kak anim ... haha

izahdaut said...[Reply to comment]

@aLoY
aci aci.. tapi rasa dia tak ler sesegar n sesedap buat sendrik.. tapi saya pun kengkadang beli aje.. hahaha..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Wanieyra
ira.. masa menumis bebahan tu kan..ala tak tahannyer bau.. sedap sungguh

izahdaut said...[Reply to comment]

@Syimama
sila kan silakan... boleh try..sedap.. boleh simpan lama jugak pes sambal gini kan. time nak guna panaskan aje.ada lebih tu saya buat perencah nasi goreng. pun sedap

izahdaut said...[Reply to comment]

@quinnie
kuah dia ada gabungan rasa. ada rasa tomyam sikit..campur ngan bau bunga kantan ngan belacan.. aduhaii sedap..

izahdaut said...[Reply to comment]

@HALAMANKU
haiishh dak erma neh... hehe.. try la.. masuk list jangan tak masuk..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ryo Azhar Rahza
nak melawan ikan kukus ko ryo. hahaa

izahdaut said...[Reply to comment]

@NiezaMan
sah kena godek ke dapur buat pes sambal ni kak. makan ngan ikan goreng pun sodap

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sue @ Nenie
a ah tu yng tanya tu. kot leaking lak kan... uish kena cari loyang bulat tenga ah dulu

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mama Hawa/Mama Nani
ambik la mama.. hehe.. hujung minggu baru ni duk rumah je, tu yang banyak menu keluar tu

Yatie said...[Reply to comment]

waduh sedapnya tngk ikan siakap kukus nyonya ni...lama tak mkn ikan siakap....aritu belanja kat pasar, tapi takde ikan siakap plk...pasni nak cuba resepi nilah...menyelerakan tulll..

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mieza
laa.. kesiannya dia.. teruk ke sakit matanya.. memang merisaukan dan busy la kaalu anak2 sakit ni kan. try la buat. sedap pes sambal ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@cikmanggis
hehe.. try la CM.. simple n sedap.

izahdaut said...[Reply to comment]

@.....
hehe.. maaf ye kak..nasib baik habis licin. kalau ikan segar tak lumur pun sedap manis je kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ummi
a ah kak ummi.. saya cicah ngan roti puri bawah nun. sedap jugak.. pastu buat perencah nasi goreng.pun sedap

izahdaut said...[Reply to comment]

@tun_telani
jauh pulak kena pos.. ikaa.. charge mahal sikit sekor ikan siakap tu ek.. hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ezadlieza
hahahahhaa.. akak cakap gitu teringat satu cerita hamid gurka berus gigi ikan, pastu buat gulai.. hahaha.. saboo je la kak lieza neh

izahdaut said...[Reply to comment]

@Juwita Jamaludin
susah nak dapat ikan ke kat sana ita? mcm kak yatie, balik mesia mula la mcm2 ikan nak makan. mmg kembar kak yatie. hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Nuridah
a ah kak.. bertambah tam bah.. sama dengan tambah lemak.. hehhee