Friday, June 17, 2011

Lompat Tikam Sagu

sagulompattikam


Assalamualaikum..


Semalam ramai yang suke gambar donut ball 2 tu.
Terima kasih ye. Nak pecah rahsia sikit.
Sebenarnya gambar2 saya ni banyak tak jadi dari yang jadi.
Kadang2 frust sangat bermain dengan gambo ni.
Tapi sebab dah terminat tu, kita cuba sampai sedap mata memandang.
Alkisah hasil gambar2 saya ni, selalu kena kritik oleh si suami.
Rasanya macam kritik dah ter krutuk jugak dah gayanya.
Sabau kan aje lah telinga yang mendengar ni.
Walau pun sob sob.. tetap ku gagahkan jugak tau bang..haha.
Tu je..sekian.


Padi-pagi tunjuk dessert ni.  Buat juadah untuk berbuka.  Seeedaappp. Pandai Along combine kan sagu dengan lompat tikam. Sekali buat, dua dua dapat makan. Diberi Allah kesempatan untuk merasa ramadhan lagi.. insyaAllah kuih ni mesti dibuat lagi. Walau pun ada kejadian disebaliknya, sebab bila adunan tepung beras tu dikukus, rupanya habis melempah ruah. Tak tahu lagi asam garam nak buat kuih ni. Bila adunan tepung beras dikukus, ianya akan kembang. Hmm agaknya kalau adunan ni di kacau sampai masak then pipe aje atas sagu tu boleh tak? Macam buat bubur som som tu? Atau mcm buat kuih thai tu, sagu pati santan dari kak Nor tu? Ada pandangan tak?


Tapi apa pun, buat saya, untuk mengukus kuih ni kena bekas yang tinggi. Apa pun berlaku nanti, akan selamat tak melimpah. Apa pun buat along.. saya sangat suke dessert ni. Di makan sejuk2..anak tengah panjat lutut pun kite wat do know je.. hihihi..


Terima kasih alongRoz.

sagulompattikam1

LOMPAT TIKAM SAGU


Saiz 9"x12" casserole

BAHAN2:
+/- 400g Sagu
Pewarna Merah
*izah cume buat 100g sagu*

Lapisan Atas:
160g Tepung Beras
200ml peket Santan
800ml Air
1 sb Pes Pandan
1 st Air Kapur
1/2 st Garam
*izah buat separuh dari adunan ini*

Kuah:
200ml peket Santan
250ml Susu Cair Segar
1/4 tsp Garam
5 tbsp Gula Merah
3 tbsp Gula
Daun Pandan
*izah buat separuh dari resepi ini*

CARA2:
1. Rendam sagu dgn air dan pewarna merah sehingga kembang lebih kurang 10 min.
Letakkan ke dlm bekas casserole & masukkan air secukup nya sehingga sagu terendam (Along lupa nak sukat air tapi agak2 dlm 3/4-1 cwn).
Kukus 20 min.

2. Campurkan kesemua bhn2 lapisan atas sehingga sebati.
Kacau atas api perlahan sehingga pekat sedikit.
Tuangkan ke atas lapisan sagu & kukus 20 min.
Sejukkan di suhu bilik & kemudian dlm peti sejuk.

3. Masak santan, susu & garam sehingga mendidih (jgn menggelegak).
Sejukkan. 

4. Masak gula merah, gula putih, sedikit air (agak pekat) & daun pandan.
Sejukkan.

5. Hidangkan Lompat Tikam dgn kuah santan & sirap gula merah.

*alhamdulillah.. adunan 100 gm sagu tu elok untuk citarasa saya, sebab saya nak rasa lompat tikam hijau tu lebih banyak.*


35 comments:

Umm Mymoonah said...[Reply to comment]

Well presented, looks very attractive.

Ketuhar Panas Yatie said...[Reply to comment]

Salam Izah ,
Akak memang suka kuih lompat tikam. Kalau bulan puasa selalu beli ( beli je sbb tak sempat dan malas nak buat ). Bagus jugak ada lompat tikam versi baru ni... kalau tak yg ada pulut warna merah tu...yg penting ..sedaaaaaap

anymz said...[Reply to comment]

zah,panjang umur jumpa ramadhan akak nak buat kueh ni..nape tak buat sekarang?..ha'ah ek..nape tak buat sekarang?..hehe..sebenarnya tak cukup korum ni..along,bgh,semua takde..kaki makan takde maleh nak buat..

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

Cantik kaler dia..
Merah ngan ijo:)
Kalau puasa ni dessert camni memang laku..

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah... wah cantiknya... wpun akak x berapa makan sagu .. tp tgk gambar nie.. terliur juga tau... sukanya tgk gambar tu... ;)

HaSue said...[Reply to comment]

Sedap ye mek?lembik2 ke keras2 pejal? cam wartawan je aku rasa kalo banyak tanya nih..hihi..lompat tikam pun baru penah buat sendiri aritu..aku rasa,buleh jer kalo buat yg stail kacau dalam periuk tu..mcm kuih talam pun gitu gak..ada yg kukus n ada yg kacau dlm periuk jek kan..aku rasa baik ko cuba buat..hehe..

mmg cun je gambo tuh..rajin ko posingkan..cam aku nih x menten angin rajinnya..pastu mmg x reti guna flickr tu..

Sue said...[Reply to comment]

mmmmmmm....idea yang menarik gak ni... x tahu pulak sagu pun boleh dimodified jadik lompat tikam. nak cuba lah

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

huih,terasa nak menikam jgkla camni...
tapi menikam umah kak izahla...
xde maknenya nak menikam sendirik ngan paperwork bertimbun neh....
huhuhuhuhu....
yg dlm mangkuk tu mie punya ye...
kasi sejuk2 skit,pastu masuk molot...
confirm pingggsssaaannnnn....
hahhahahahah....

Yatie said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,
wadyh tak tahan tngk kuih2 mcm ni...kalau boleh nak merasa terus..tapi sabau..sabau...petang2 nnti kena wat gaklah kalau ghajen...

Wanieyra said...[Reply to comment]

salam izah..

tengok gambar je dah buat ira terliur.....sebor jelah kita kat sini

K.Nor said...[Reply to comment]

kesian anak2 tu, panjat lutut buat derk jer.. ish2.. ibu mana la tu ya.. :)

Amie said...[Reply to comment]

assalam,
takpernah buat lompat tikam, nak belajar dr sini ye...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...[Reply to comment]

salam Izah..gelak k.atie baca,punya la sedap sampai anak panjat lutut pon x peduli.hikhik.Mmg sedap sgt nih!!

Kerull said...[Reply to comment]

Salam izah..terliur ni wei ..meh seketui..

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam KAKAK IZAHHHH!!!! uuuwaaaaaaa....nak jugakkkkkk!! nak jugakkk!!!!!!! kita dah buat mmg sedap tp tak post2 sampai skrg malas punyer pasal wakakakaka.... tp kita buat main masuk dlm cawan jerrr :D

Anna Qawina said...[Reply to comment]

huh...mesti dah abes nih....aku ambik sagu tak msk lg ado...hihi....lemak ke tuh? tak nampk pon...

Zaliedana said...[Reply to comment]

Sian betoi kat muaz n bais ummi diorang wat dek,haha..Sy pon kdang gitu kak,muahaha..Akak kalo hubby kita selalunya kritik n bgi pndapat yg ikhlas,sy lbh suke hubby kritik n bgi pndapat dri org..Sedap nmpk dessert nih,leh wat bulan posa..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

izah.. kalau ikut cara tradisional buat kuih lompat tikam ni memang kena kacau dulu dua2 adunan dlm kuali (kacau asing2) sampai cukup masak barulah tuang dlm acuan.. (tak perlu kukus)... rasanya.. yg versi sagu ni maybe kepala dia tu bolehlah kalau nak kacau dulu sampai berkilat.. then baru tuang dlm acuan..

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

note yang bawah tu yang kak ct dok gelak jer... " anak dok panjat lutut pun kita buat do know jer.. hahaha. sabar jerlah izah ni..hihihi

rajin nya buat lompat tikam sago ni izah. tabik lah kat izah ni. kak ct yang dok sorang2 pun malas nak buat. sebab apa, kang anak2 kurang nak makan. mama dia gak kasi peabis semuanya.. hihihi

AZLITA AZIZ said...[Reply to comment]

salam izah..
sedapnya nampak lompat tikam yg lembek2 tu.. ni kalau lalu kat anak tekak ni mmg nyaman aje rasa dia kan... lagi pulak dgn cuaca sekarang yg panas...

mmg betul pic izah dah makin cantik dah sekarang.. mmg betul izah kalau kita dah minat.. akak pun cam tu.. suami adalah pengkritik no 1 selain anak2.. kadang2 berdesing jugak telinga mendengar kritikan tu.. tapi lagi dikritik lagi bersemangat akak nak tunjukkan akak pun boleh... hihi

YANA SHAIFUL said...[Reply to comment]

Bestnya..rajin btul akak kita nii..yana kat sini bleh tgk je lah kan..kenyang dgn gambo jee..hehee..

P/s: next week yana blk kg..klu akak nak kirim rempah nasi komok tu nnt emel adres kat yana ek..kita pos p ampang huhuu.. n_ilyana_s@yahoo.com

Ida,Japan said...[Reply to comment]

lama sgt dh tak mkn lompat tikam..simpan sikit izah kt akak...he..he

Gee® said...[Reply to comment]

eiiiii...melampau izah ni...hari2 buat akak terlioq...meh la sini semangkok...nyam2x

CT NoArIzAh ArIs said...[Reply to comment]

Kombinasi kaler yg menarik nmpk menyelerakan :)

tun_telani said...[Reply to comment]

kalau kat kelantan mmg byk kuih lompat tikam nih. biasa ada pulut kaler merah.. tun makan yg hijau tu je.. hehe..
sbg peminat sagu, mmg resepi akan di buat nih.. (alamak, gula merah dh hbs, guna wat kuih kaswi.. huhu)

nOOrsha said...[Reply to comment]

awwwwwww!~

lompat mek ijah lompat..
lompat la tinggi²...
nyorok tepi kain pelekat....
kain pelekat tu pon tak basuh lagi.....


ekekekeke....


ooooo...karma yer.. karma yer.... takpe².. heroin kalah dulu... hahaha

lina_pg said...[Reply to comment]

sangat menarik .harus dicuba ni..thxs izah

Nieza said...[Reply to comment]

sedapnya!..suka gak mkn sagu ni...gambar makin cun dan terangla zah...i like!..hehe

cikmanggis said...[Reply to comment]

lompat tikam sagu dah melompat ke dapur izah ya..cepat dia melompat dari sarawak:)

Juwita Jamaludin said...[Reply to comment]

izah betul gambar pun makin menarik.. ita pun suami jadi pengkritik no 1.. hihih sebab dia juga orang yang makan masakan kita... :) nak buat gk la.. nak tgk ada sagu ke tak

Mas said...[Reply to comment]

makcik..aku tak pernah try lagi lompat tikan versi ni..
boleh try nanti...kikikiki

HomeKreation said...[Reply to comment]

Ahahaha.... bukan main syok Izah makan ya... errrr nape lak melempah bila di kukus, Along nya hampir penuh bekas pun ok jer.... kena kacau sampai pekat sikit ler kot & api sedehana jgn kuat.

geraugebang said...[Reply to comment]

donut aawak kat bawah tu macam mr bola-bola af ekkk...mesti sedap

eina said...[Reply to comment]

adoyai..tergugat iman nengok nye...x penah try versi cam gini..akan dicuba nanti...

Naz said...[Reply to comment]

Izah...akak gelak dulu eh..hehehee...hihihihiiii... Ni gelak sbb baca pantun dak nOOrsha tu.. Balas nanti Zah pantun tu... Hihihiii...
Anyway, amatlah rajin Izah daut ni.. Haiii..uniting cik Abg n anak2.. Untung gak akak kalau umah kita sebelah2..hehehe...