CSS

Wednesday, June 1, 2011

Roti Canai




Assalamualaikum..

Lambat sikit hari ni. Biasa menguruskan hal hal rumahtangga  dan anak2. 
Roti canai ni buat sendrik. Wahhh sukenya dengan hasil roti canai ni.
Anak-anak makan pun berselera je. Bila buat sendrik boleh kurangkan minyak. 
Roti canai ni lembutt je. Macam tak percaya gak leh buat sendrik. Bais la tibe2 nak makan roti canai. Biasa makan kat luar je, ayah yang bawakkan. Tapi ayah busy sangat skrang ni. Emaknya buatkan lah. Boleh la kan walaupun tak de la macam kedai tu. Saya memang dah lama tak beli roti canai frozen yang kat pasaraya. Beli masa time bujang2 dulu je. Entah kenapa sekarang dah tak beli. Mungkin fobia pada nuget, terkena jugak pada roti canai segera. huhuhu... 

Resepi amik dari blog Cikgu Ina a.k.a kak Hana yang sangt busy itu. Kak Hana... nak kena perambat kat FB tu baru update blog kot. Biasaa dia.. hihi. Macehh kak Hana..

Ada 3 keping dlm pinggan tu. Sapa nak?


ROTI CANAI
sumber: hanamemories

Bahan-bahan

3 cawan tepung
1 cawan air sejuk
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil garam (paras rata)
1 biji telur
1 sudu besar majerin
sedikit majerin utk sapuan

Cara-cara
Campurkan air, susu, garam, majerin dan telur.
Masukkan ke dlm tepung kemudian uli selama 25 min atau sehingga licin.
Jika lembik, tambahkan tepung sedikit. uli lg hingga licin.
Buat bulat2 (100g setiap satu) sehingga habis kemudian sapu keliling dgn majerin supaya tidak melekat antara satu sama lain.
Simpan dlm bekas tertutup di dlm peti ais sekurang2nya 8 jam.
Tebar dan goreng dgn sket minyak.
Angkat dan tepuk2kan. Hidangkan dengan dalca, kari atau sambal tumis.



Roti canai ni dapat banyak keping. Jadinya saya simpan tepung yg belum dicanai setengahnya dlm peti ais. Boleh tahan hingga 2 hari. Nak buat frozen siap2 pun boleh juga kan. Roti canai ni saya cicah dengan sambal sardin buat kuah cair sikit. Macam mak saya biasa buat. 


34 comments:

Rabiatun Adawyah said...[Reply to comment]

assalamualaikum...wahhh sedapnyer roti canai..tp lum pernah buat sendirik lagi ni..nak kena cuba jugak nampaknyer..hehehe

Mas said...[Reply to comment]

amboiii..rajinnya makcik sorang ni buat roti canai..
sape yang tukang tebar tu ijah...
bais ke muaz...kikikiki
rasanya aku dah try resepi kak hana ni...
bestkan....
klu kau buat dalca lagi sedapppp makcik...letak lak sambal...tak cukup tu 3 biji..kikiki

ijayuji said...[Reply to comment]

weeeiiiiii izahhh! wakakakaka.... apa yg klik2 tak de???? huh! trsilap tulis tahun! wakakakaka... lama weiii tak mkn roti canai! nak buat malas melampau! nak beli yg readymade tu mcm tak best jerrr nak yg buatan tgn jugak! ahahaha....

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izahhhh,nakkkk nakkk nakkk,xper kuah kat umah sy da..Amboi rajinnya wat roti canai..Eh nape akak fobia ngan naget..?

zarin said...[Reply to comment]

wow!! tabik tabik pandainyaaaa izah menebar roti yek! hikhik
eh, akak pun dah laaaaaaama tk beli frozen roti canai dan nugget tuh..akak pun fobia gak..mcm2 ferasaan keluar hikhik

Hafizah Mohamad said...[Reply to comment]

sedapnya Izah...tgk pun dah tahu sedap...yer la pasai apa Izah pobia ngan naget tu...besa jumpa apa2 ka kat dalam tu...isk...isk...isk... mushkil nih...he he he

pena rozie said...[Reply to comment]

hi..hi...hi... malas betul la nak buat roti canai. tak tau kenape...

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam Zah... memang sedap Zah.. erma dah try dah resepi kak Hana tu... memang puas hati..ader tiga... roti canai satu... he he he

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Izah :baru bangun tdo nih..lapo lak aih...
teringin gak nak wat sdri tp tak reti nak tebar..cer ko display pic ko tebar roti tuh..hehe

desperate mama said...[Reply to comment]

izaaaaaahhhh.... sedapnyeeeee.... bestnye pandai buat roti canai sendiri...

Acik Erna said...[Reply to comment]

izah..memang lembut nampak roti canai tu..buat terinign pulak

INA said...[Reply to comment]

Izah...rasa teringin nk wat roti canai ni..tp nak menebar tu x reti lah..Izah awk wat cmna haaa...??cer cer cite..!!!

izahdaut said...[Reply to comment]

@Rabiatun Adawyah
saya uli ngan bm je. pastu bulat2 kan.buat sebelum tidur. esok boleh la menebar tarik2 gitu kan. tak de la susah sangat.tapi... kena ada kerajinan lebih sikti. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
a ah..biasa kalau makan kat laur tu mesti makan ngan dalca n sambal punya, telur mata atas roti tu,. hehe... tapi kat rumahs endrik..malas tul nak berdalca nyerr. buat mana dan je la. bebudak ni cicah gula je. jadinya aku wat la sardin. senang.hehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@ijayuji
tu la, kat sini belambak je org melayu jual roti canai ni. gi makan kat gerai je kan. senang. tapi bila anak mintak duk mintak..kite buatkan je la.. test power.. hahah.. power ke menda ..

huh dah rasa dah. sah sah silap date.. hehehe

izahdaut said...[Reply to comment]

@Zaliedana
tu la pasal.. akak udah lama jugak tak membeli barang frozen ni. kalau idak akak ni bantai je membeli.tak rajin ler nak masak. kalau rasa naget tu lawo je akak beli je. tapi skali tu kan, satu brand yang jenama memang terkenal ni, akak beli naget ngan drumet dia. naget tu ada bulu ayam, bukan satu ada banyak la jugak. tengok anak makan bulu ayam.. owhh tidakkkk... pastu kat drumet dia pun ada. apa lagi. rasa cam nak terkeluar balik je apa yang dikunyah. patut la masa menggoreng tu rasa tak sedap hati je. mula la duk bayang bulu ayam tu cemanakan..terpalit2 najis..owhh no.huhu

izahdaut said...[Reply to comment]

@zarin
khaaann.. hahaha... dah kena baru nak fobia ni.. hehee...

izahdaut said...[Reply to comment]

@Hafizah Mohamad
tu la fizah, saya jumpa bulu ayam fresh fresh punya. dlm naget dia, bukan seketul masalah nya. terus kembang je tekak niha.. kat drumet dia pun tak habis cabut. terus tak beli dah. tu jenama memang terkenal semalaya tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@pena rozie
ala.. sebenornya tak rajin juge. hehehe.. tapinya sebab tak de sapa nak membawak makan roti canai kat luor, anak lak duk sebut2, kite rajinkan sikit ler membuatnya. kalau idak.. tak kuasa.. hahaha

izahdaut said...[Reply to comment]

@HALAMANKU
erma dah try ye? sedapkan...sejuk pun lembut lagi. kalau buat roti telur pun sedap ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@Anna Qawina
aku tebor senang je. amik dulang besor ataupun talam beso. tekan ngan tapak tangan, pastu terus la tekan tekan sampai nipis. tarik2 sikit. aku tak de la menebor pusing2 mcm mamak tu weh. tarik2 je. tepugn ni pun semalam dia dah lembut dan sangat elastik. ko cube buat. siok je menebornya. pas dah canai nipis2 tu. ko tarik pastu buat la cam sanggul. letak ketepi dulu. pastu siap semua, ko tekan skali lagi bagi nipis. pastu goreng.

izahdaut said...[Reply to comment]

@desperate mama
tu la.. rasa teruja pulak boleh buat sendrik. hahahah.tapi lepas ni cam tak kuasa je..kiki

izahdaut said...[Reply to comment]

@Acik Erna
a ah kak. lembut ...sedap juga kalau dapat dalca ngan sambal ni kan

izahdaut said...[Reply to comment]

@INA
tu la.. saya tekan2 canai nipis..tarik tarik dia gitu. idak le menebor cam mamak tu. hahaha... tarik2 tekan2 bagi nipis. pastu tarik panjang buat cam sanggul. pastu tekan nipis balik goreng. gitu ler..

Nieza said...[Reply to comment]

wahh sedap tu zah...memang best buat roti canai sendiri...satu kepuasan bila makan tu...org merantau ni buat sendiri jer lah kalau dok msia tu cari kedai mamak gak...hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

rajinnyer izah menebar roti......
akak pernah gak buat roti canai.. tp tak reti nak tebar main tarik2 jer.. kekekeke.. masa tu lom ada rumah maya lagi.. skrg ni.. beli lagi senang kot.. hahaha dasar pemalas..!

Ayu said...[Reply to comment]

Assalam izah, rajin betul izah meroti canai..akak ni bilalah pandai buat sendiri..selalu tu beli aje yg instant..samalah macam ratna ..tak reti nak tebar heheh..

quinnie said...[Reply to comment]

salam izah....rajin nye buat roti canai...kita tak penah cuba lagi...takut sebenarnye nak cuba...takut frust tak menjadik...hehhehe...

Yatie said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,
masa kat US dulu akak rajin gak nak buat sendiri roti canai ni..bila dah kat Msia ni....dah malaslah..kalau nak makan beli jek..tak pakar nak menebor2....esok buatkan akak 10 keping ya...nak order ni...leh kan..

dZana said...[Reply to comment]

wahh.. boleh buka warong ni.. akk nk oder 10 kpg jugak.. kuah kasi lebey yer..

anymz said...[Reply to comment]

sreeeeeeet..lambat masuk hari ni..tapi takpe janji masuk kan?..jgn marah hah...!..
adeh ada roti canai plak..bini sapelah yang rajin sgt menebar ni..
jah,pe cerita tntg nugget tu?..akak ketinggalan ke atau ko memang terlupa nak cerita?...

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah..
waaah!!! rajin sungguh... akak x perna buat sendiri.. ehhehee... kalau ler rajin izah tu menjangkit kat akak kan best.. :D. nmpk sedap roti canai tu tau izah... cantik plak tu... tergoda lagiiii ;)

cikmanggis said...[Reply to comment]

roti canai banjir satu:)

HaSue said...[Reply to comment]

ehh aku pernah mengelistkan roti canai ni..cadang nak buat la,kan...tapi lom lagi kot..
cantik je kejadian roti canai ko tuh..aku nak order nih..roti apa ada?roti telur ada x?roti kapas?err..roti bun kentang skali ye